Home PageDe voordelen van digitaal facturen sturen

De voordelen van digitaal facturen sturen

Duidelijke en rechtsgeldige facturen sturen, is een belangrijke manier om wanbetaling te voorkomen. Hoe makkelijker u het uw klant maakt om te betalen, hoe minder groot de kans dat betaling uitblijft. Daarom raden wij het aan om digitaal te factureren. Uw factuur digitaal opmaken en versturen heeft namelijk diverse voordelen. Zo kunt u direct een betaallink toevoegen aan uw factuur, waarmee uw debiteur snel en eenvoudig het verschuldigde bedrag naar u over kan maken.

Wat is een digitale factuur?

Onder een digitale factuur verstaan we facturen die online worden verstuurd. Dit in tegenstelling tot de papieren factuur die via de post wordt verstuurd. Een digitale factuur kan bijvoorbeeld bestaan uit een pdf die via de e-mail wordt verzonden, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om speciale facturatiesoftware te gebruiken. Deze programma’s kunnen de factuur direct digitaal verzenden.

Wat is het verschil tussen digitale facturen en een elektronische factuur?

Veel mensen verwarren een digitale factuur met een elektronische factuur (e-factuur). Dat is niet zo verwonderlijk, want een e-factuur is tegelijkertijd een digitale factuur. Alleen is niet iedere digitale factuur ook een e-factuur.

Een e-factuur is namelijk een gestructureerd digitaal bestand waarbij alle belangrijke gegevens een vaste plek en een speciale codering hebben. Hierdoor kunnen elektronische facturen automatisch verwerkt worden.

Bij verschillende instanties, bijvoorbeeld de Rijksoverheid, is elektronisch factureren verplicht. Leveranciers kunnen dus alleen zakendoen met de overheid als zij een elektronische factuur kunnen sturen. Ook veel gemeenten accepteren alleen e-facturen. Bedrijven kunnen in hun algemene voorwaarden opnemen dat ze uitsluitend werken met e-facturatie.

Een factuur in pdf-formaat die digitaal wordt verstuurd is dus geen e-factuur, maar wel een digitale factuur.

Voordelen digitaal factureren

Digitale facturen maken heeft diverse voordelen. Allereerst is het risico dat een factuur niet aankomt, zoekraakt in de post of blijft slingeren op het kantoor van uw debiteur een stuk kleiner. Daarnaast is het gemakkelijker om de factuur te verwerken in uw eigen administratie.

Misschien nog wel belangrijker is het dat u het uw klant zo makkelijk mogelijk kunt maken om de openstaande facturen te betalen. U kunt bijvoorbeeld een betaallink toevoegen aan de factuur. Zo kan de klant de factuur eenvoudig betalen. Hierdoor is de kans op een factuur die niet betaald wordt een stuk kleiner.

Digitale facturen bieden u bovendien de mogelijkheid om uw debiteurenbeheer te automatiseren. U kunt gebruikmaken van softwareprogramma’s die controleren of de factuur voor het verstrijken van de betalingstermijn verstreken is en u attenderen als dat niet zo is. Sommige programma’s, zoals onze Credit Control Module, kunnen zelfs automatische betaalherinneringen sturen. Dit zorgt ervoor dat u minder tijd kwijt bent aan uw administratie.

Bovendien zijn digitale facturen beter voor het milieu. Ze hoeven immers niet meer uitgeprint te worden.

Eisen digitale factuur

Een factuur moet aan verschillende wettelijke eisen voldoen om rechtsgeldig te zijn. Die eisen zijn in principe hetzelfde voor een digitale factuur en een papieren factuur.

 • Volledige bedrijfsnaam en adres
 • Volledige klantnaam en adres
 • Uw BTW-nummer
 • Uw KvK-nummer
 • Factuurdatum
 • Factuurnummer
 • Omschrijving en aantal van goederen of diensten die u heeft geleverd
 • Bedrag exclusief btw, btw-tarief en het te betalen totaalbedrag

Betaallinks toevoegen aan uw facturen

Het toevoegen van betaallinks is een beproefde methode om facturen sneller betaald te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat facturen met een betaallink drie keer zo snel betaald worden. 40 procent van de particuliere debiteuren betaalt een factuur met betaallink nog dezelfde dag.

Door uw klant de mogelijkheid te bieden met enkele drukken op de knop de openstaande factuur te betalen, is de kans dus een stuk kleiner dat die blijft liggen. Bovendien hoeft uw klant niet langer handmatig rekeningnummers en betalingskenmerken in te voeren, waardoor het betalen een stuk eenvoudiger wordt. Hoe makkelijker u het uw klant maakt, hoe sneller die zal betalen.

Invorderingsbedrijf biedt software waarmee u eenvoudig een betaallink toe kunt voegen aan uw factuur.

Credit management automatiseren

Het zelf bijhouden of facturen van uw groeiende bedrijf al betaald zijn, is tijdrovend en de kans is groot dat u het overzicht kwijtraakt. Het handmatig versturen van betalingsherinneringen en aanmaningen kost ook een hoop tijd.

Door gebruik te maken van handige softwareprogramma’s als onze Credit Control Module, kunt u uw debiteurenbeheer automatiseren. De Credit Control Module houdt in de gaten of uw uitstaande rekeningen op tijd betaald worden en verzendt automatisch betalingsherinneringen, aanmaningen en sommaties als dat niet zo is. Ook kunt u eenvoudig uw betalingsafspraken managen.

U kunt zelf een workflow instellen zodat het debiteurenbeheer volledig wordt afgestemd op uw bedrijfsvoering en de afspraken die u met uw klant gemaakt heeft.

Meer weten over onze credit management software?

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Factuur digitaal versturen

  FAQ: Veelgestelde vragen over een factuur digitaal versturen

  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op

   Alstublieft,

   Uw download

   Voorbeeld aanmaning

   Voorbeeld aanmaning

   Direct aan de slag met het versturen van een aanmaning? Download dan hier uw gratis voorbeeld aanmaning

   Download direct