Hoe werkt onze incassoprocedure?
Heeft u last van klanten die een factuur niet betalen? Of heeft u privé geld van iemand tegoed? Dan kunt u een incassobureau inschakelen. De volledige incassoprocedure bestaat uit drie fases, waarin geleidelijk aan de druk op uw debiteur wordt opgevoerd. De eerste fase van het incassotraject verloopt op basis van no cure, no pay. In 85 procent van de gevallen lukt het om de openstaande schuld in deze buitengerechtelijke fase te innen.
Meer informatie?
Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Alles-in-één incassotraject
Bij Invorderingsbedrijf onderscheiden we ons door een alles-in-één incassoprocedure. We kunnen het volledige incassotraject, van de eerste aanmaning tot een uiteindelijke beslaglegging voor u verzorgen. Daarbij werken we nauw samen met zorgvuldig geselecteerde deurwaarders en advocaten. Deze hoeft u dus niet zelf in te schakelen.
- Upload uw zaak online
- Wij nemen uw zaak in behandeling
- Wij starten de incassowerkzaamheden
- Samen met u bepalen we de juiste strategie
- Volg uw zaak 24/7 online
- Vragen? Uw persoonlijke accountmanager is 24/7 bereikbaar
- Uw openstaande factuur betaald
Hoe werkt een incassoprocedure?
De incassoprocedure is onder te verdelen in drie fases. Overigens is het lang niet altijd nodig om alle stappen te doorlopen. In de meeste gevallen (85 procent) betaalt de debiteur de openstaande vordering namelijk gedurende de eerste fase.
Stap 1
Buitengerechtelijke fase (no cure, no pay)
We beginnen de incasso met een buitengerechtelijke incassotraject (minnelijke incasso). Gedurende deze minnelijke fase proberen we de onbetaalde factuur (of een andere vordering) te innen zonder naar de rechter te stappen.
Dit doen we door uw debiteur aanmaningen te sturen. Hierin wordt de debiteur verzocht het openstaande bedrag alsnog zo snel mogelijk te betalen. Ook nemen we persoonlijk contact op met uw debiteur.
De eerste benadering is daarbij mild. Misschien is uw debiteur vergeten te betalen of is er een andere reden voor de late betaling. We geven uw debiteur de kans dit recht te zetten en brengen daarbij alleen de wettelijk bepaalde incassokosten in rekening (deze zijn een stuk lager dan de kosten na een gerechtelijke procedure).
Gedurende het traject voeren we de druk steeds iets verder op. Uiteindelijk laten we uw debiteur weten een naar de rechter te stappen als betaling niet voor de door ons genoemde datum binnen is.
Geeft uw debiteur aan niet in één keer te kunnen betalen? Dan kunnen we met uw instemming een betalingsregeling afspreken.
De buitengerechtelijke fase van het traject verloopt op basis van no cure, no pay.
Stap 2
Gerechtelijke incassoprocedure
Als uw debiteur niet betaalt in het buitengerechtelijke incassotraject starten we in overleg met u als schuldeiser een gerechtelijke procedure om betaling af te dwingen.
Voorafgaand informeert onze incassospecialist u over het verloop van deze procedure. Ook geven we u een inschatting van de juridische haalbaarheid en de verhaalsmogelijkheden.
Dagvaarding
Een gerechtelijke procedure starten we met het dagvaarden van uw debiteur. In de dagvaarding staat wat we van uw debiteur eisen en op welke gronden. Er staat verder in vermeld voor welke datum de tegenpartij een verweer moet indienen.
Als de tegenpartij geen verweer voert, spreekt de rechter een zogeheten verstekvonnis uit, dat vrijwel altijd in het voordeel van de debiteur is.
De dagvaarding moet aan de gedaagde partij worden betekend door een deurwaarder. De deurwaarder dient de dagvaarding ook in bij de bevoegde rechtbank. Onze incassospecialisten schakelen de deurwaarder voor u in.
Zitting
Als de tegenpartij wel verweer voert, dan bestudeert de rechter de bewijsstukken die beide partijen hebben ingediend. Tijdens een zitting kunnen alle betrokken partijen hun standpunt mondeling toelichten. Ook kunnen er eventueel getuigen of experts worden opgeroepen.
Uitspraak
Na het bestuderen van alle ingediende stukken en het aanhoren van de partijen doet de rechter uitspraak. Als de rechter de vordering toewijst, kunnen we meestal direct beslag leggen bij uw debiteur.
Wel heeft de tegenpartij de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.
Stap 3
Beslag leggen
Na de uitspraak van de rechter, moeten we het vonnis laten betekenen (officieel overhandigen) aan de wederpartij. In het vonnis staat hoelang de tegenpartij heeft om aan de gerechtelijke uitspraak gehoor te geven. Bij geldvorderingen is dat vaak maar een paar dagen.
Is het volledige verschuldigde bedrag niet ontvangen binnen de in het vonnis gestelde termijn? Dan kunnen we overgaan tot beslaglegging. Ook de beslaglegging wordt uitgevoerd door de deurwaarder.
We kunnen beslag leggen op nagenoeg alle bezittingen van uw debiteur. Het is mogelijk om beslag te leggen op onder andere:
- inkomen
- bankrekeningen
- roerende goederen
- onroerend goed
We kunnen bijvoorbeeld beslag leggen op het salaris of de uitkering van de tegenpartij. Dit beslag blijft dan bestaan totdat de volledige vordering is betaald. Heeft de schuldenaar geen inkomen of financiële middelen, dan kan de deurwaarder bijvoorbeeld de auto, inboedel of andere waardevolle spullen in beslag nemen. Bij hoge vorderingen kan de deurwaarder beslag leggen op de woning of ander vastgoed.
Als we beslag leggen bij een onderneming is het ook mogelijk om beslag te leggen op bedrijfsmiddelen zoals machines. Is de onderneming zelf nog in afwachting van betaling van uitstaande facturen? Dan kunnen we ook daar beslag op leggen.

Conservatoir beslag
Gedurende het juridische incassotraject zien veel wanbetalers de bui al hangen. Ze weten dat er beslag gelegd kan worden als ze de zaak verliezen. Het komt dan ook regelmatig voor dat schuldenaren hun bezittingen verkopen of verbergen, zodat er niets te halen valt voor de schuldeiser zodra de rechter uitspraak heeft gedaan.
Gelukkig zijn er manieren om dat te voorkomen. Zo kunnen we voorafgaand aan het gerechtelijke incassotraject conservatoir beslag laten leggen. Dit is een tijdelijke beslaglegging waarbij bepaalde bezittingen van de gedaagde partij veilig worden gesteld zolang de zaak onder de rechter is.
Als de rechter de vordering afwijst, wordt het beslag opgeheven. Wijst de rechter de vordering toe, dan wordt het beslag executoriaal.
Conservatoir beslag kan alleen worden gelegd met toestemming van de rechter. Een advocaat moet hiervoor een verzoekschrift indienen bij de voorzieningenrechter. De tegenpartij wordt hier doorgaans niet van op de hoogte gesteld. Zodra de rechter verlof verleent, kan de deurwaarder de beslaglegging direct uitvoeren. Pas naderhand wordt de debiteur ingelicht.
Onze juristen kunnen deze volledige procedure voor u verzorgen. Wij regelen ook het inschakelen van de advocaat en deurwaarder voor u.
Waarom een incassoprocedure starten?
Veel ondernemers kiezen ervoor om hun openstaande facturen na het tevergeefs versturen van een paar betalingsherinneringen af te boeken. Ze denken dat een incassoprocedure veel werk is en toch geen zin heeft.
Niets is minder waar. Het slagingspercentage bij Invorderingsbedrijf ligt rond de 95 procent!
Bovendien heeft u na het indienen van uw claim nergens omkijken naar. Onze ervaren juristen zorgen voor het versturen van de aanmaningen, onderhouden contact met uw debiteur en ondernemen indien nodig juridische stappen.
Bovendien kunt u beginnen met een buitengerechtelijke incasso. Dit minnelijke incassotraject verloopt op basis van no cure, no pay.
Direct een incassobureau inschakelen?
Wilt u een openstaande rekening innen? U kunt uw vordering direct bij ons indienen via ons incasso aanmeldformulier. Dit duurt nog geen 5 minuten. Als wij uw vordering vandaag voor 16:00 uur ontvangen, zetten wij het incassoproces nog vandaag in werking.
Wilt u eerst even overleggen met een van onze incassospecialisten? Vul dan hieronder uw gegevens in. We nemen zo snel mogelijk contact met u op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Vrijblijvend advies?
Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

FAQ: Veelgestelde vragen over de incassoprocedure
FAQ: Wanneer kan ik een incassoprocedure starten?
U kunt een incassoprocedure beginnen als u een vordering heeft die opeisbaar is. Een vordering is opeisbaar zodra er een zogenoemde ‘fatale termijn’ is overschreden. Dat is bijvoorbeeld het geval als de betalingstermijn van een factuur is verlopen.
Als er geen fatale termijn is vastgelegd, dan moet de schuldeiser de tegenpartij eerst in gebreke stellen.
Is de debiteur een particuliere klant? Dan moet die altijd minimaal 14 dagen de tijd krijgen om de vordering alsnog, zonder bijkomende kosten, te betalen. Als schuldeiser moet u daarom altijd eerst een laatste herinnering sturen. Deze brief noemt men ook wel de WIK-brief. In deze brief wordt direct vermeld hoe hoog de incassokosten zullen zijn als de vordering niet binnen de gestelde termijn betaald wordt.
FAQ: Wat kan ik doen voordat ik besluit een incassoprocedure start?
Voordat u een incassoprocedure start kunt u zelf een paar maatregelen nemen. Zo is het de moeite waard om eerst zelf een betalingsherinnering te sturen. Hoewel dit (bij zakelijke klanten) wettelijk gezien niet verplicht is, is het wel zo netjes. Bovendien is er een redelijke kans dat de klant de openstaande schuld na het ontvangen van een vriendelijke herinnering alsnog betaalt. Eventueel kunt u ook telefonisch contact met de klant opnemen.
FAQ: Wat heb ik nodig voor een incassoprocedure?
U kunt de kans op een succesvolle incasso vergroten door bij het indienen van de vordering documenten bij te voegen die uw vordering ondersteunen.
U kunt daarbij denken aan contracten, facturen en betalingsherinneringen. Heeft u dergelijke documenten niet, dan kan bijvoorbeeld ook e-mailverkeer met uw debiteur gebruikt worden om uw claim te onderbouwen.
Indien in uw bezit ontvangen we graag een kopie van de volgende documenten:
- Een kopie van de overeenkomst
- E-mailverkeer met een bevestiging
- Een faxbevestiging
- Uw samenvatting over wat er is afgesproken.
- Facturen
- Aanmaningen
- Een afschrift van uw algemene voorwaarden
- Eventueel een bewijs van levering
FAQ: Wat kost een incassoprocedure?
Onze procedure om de schuld te innen bestaat zoals gezegd uit verschillende fases. De kosten voor het buitengerechtelijke traject (stap 1) verlopen op basis van no cure, no pay. Dit betekent het volgende:
- De wettelijke incassokosten en wettelijke rente worden doorberekend aan de debiteur
- Als we de volledige vordering, inclusief de incassokosten kunnen incasseren, dan gelden de incassokosten en wettelijke rente als onze vergoeding
- Als we niets kunnen incasseren, brengen we u niets in rekening.
Hierdoor heeft u als schuldeiser tijdens de buitengerechtelijke fase dus niets te verliezen.
Voor het gerechtelijke traject betaalt de schuldeiser de gerechtelijke incassokosten in eerste instantie zelf. Deze kosten bestaan onder andere uit de kosten voor juridische bijstand (jurist en/of advocaat), de griffierechten en deurwaarderskosten.
De kosten die u als schuldeiser maakt tijdens de juridische procedure zullen we vervolgens terugeisen bij de rechter. In de meeste gevallen veroordeelt de rechter de verliezende partij tot het vergoeden van de gemaakte incassokosten en (een groot deel van) de proceskosten.
FAQ: Heb ik een advocaat nodig?
Of er een advocaat vereist is tijdens een juridisch proces, is afhankelijk van de hoogte van de vordering. Vorderingen onder de € 25.000 worden namelijk behandeld door de kantonrechter. Hier is een advocaat niet verplicht.
Daarnaast is de kantonrechter bevoegd bij alle:
- arbeidszaken
- huurzaken
- consumentenkoopzaken
- consumentenkredietzaken
Vorderingen boven de € 25.000 worden (meestal) behandeld door de civiele rechtbank. Hier is bijstand van een advocaat wel verplicht.
Bij Invorderingsbedrijf nemen we u alle zorgen tijdens de gerechtelijke procedure uit handen. We zorgen dus ook voor het inschakelen van de advocaat. Hiervoor putten we uit ons zorgvuldig samengestelde netwerk van gespecialiseerde incasso advocaten.
FAQ: Heb ik een deurwaarder nodig?
Of er een deurwaarder nodig is tijdens de incassoprocedure hangt af van of het nodig is om een gerechtelijke incassoprocedure te starten. Als het mogelijk is om de vordering in de buitengerechtelijke fase te innen, dan is het niet nodig om een deurwaarder in te schakelen.
Als het wel noodzakelijk is om een gerechtelijke procedure te starten, dan is een deurwaarder altijd vereist. De deurwaarder moet namelijk de dagvaarding uitbrengen. Ook is er een deurwaarder nodig voor het betekenen van het vonnis en het uitvoeren van de beslaglegging.
Ook het inschakelen van de deurwaarder wordt geregeld door onze incassospecialist. Als schuldeiser heeft u zelf dus nergens omkijken naar.
Waarom 40.000 klanten u voor gingen
- Dé #1 incassering in het binnen-en buitenland
- No Cure No Pay aanpak
- Altijd inzicht (24/7) in uw zaak via ons uniek Online Cockpit portaal
-
Één vast contactpersoon
(jurist of advocaat) - 100% uitkering van de hoofdsom
- Direct actie (dezelfde werkdag)



It is easy to get in contact with them, and the staff is very helpful. They create an online file that can be looked into 24/7, which is very useful if you want to check the status of your case. Overall a great service and I would recommend them.
Onze incassojuristen & adviseurs
- mr. Wesley BoetersInterim-advocaat
- Bas ToetIncassospecialist
- Tim BetistIncassospecialist
- Luka TripicIncassospecialist