Invorderingsbedrijf
Direct een incasso kort geding aanspannen
Betaalt een klant of een andere debiteur u niet? Ook niet nadat u meerdere betalingsherinneringen en aanmaningen heeft gestuurd? Een incasso kort geding is de snelste en een relatief makkelijke manier om uw debiteur via de rechter tot betaling te dwingen. Vooral minder gecompliceerde incassozaken lenen zich uitstekend voor een kort geding..
- Binnen 1 of 2 weken een vonnis
- Snel beslag leggen
- Maximale druk op debiteur
- Op korte termijn zekerheid over uw zaak
- 95% slagingskans
Onze incassospecialisten
In 10 jaar tijd zijn wij uitgegroeid tot wereldwijde marktleider op het gebied van incasso. “Wij gaan verder waar anderen stoppen”.
Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden op het gebied van incasso, of heeft u vragen over incasso? Onze specialisten staan u graag direct te woord.
Wat is een kort geding?
Een kort geding is een spoedprocedure bij de rechtbank. Tijdens deze gerechtelijke procedure kunt u de rechter vragen om snel een voorlopige beslissing (voorlopige voorziening) te nemen over een bepaalde kwestie, bijvoorbeeld een achterstallige betaling.
Dit kan als:
- de zaak geschikt is voor een kort geding (geen gecompliceerde zaak)
- er spoedeisend belang is (bijv. u wordt uw huis uitgezet, dreigt failliet te gaan etc.)
Speciaal incasso kort geding
Omdat incassozaken regelmatig via een kort geding beslecht worden, is er bij verschillende rechtbanken in Nederland een speciale procedure voor een incasso kort geding in het leven geroepen.
Zittingen rond incassozaken worden hierbij op een vaste dag en een vast tijdstip gehouden. Hierdoor kunt u erop vertrouwen dat uw zaak altijd snel behandeld wordt.
Bij de rechtbank in Amsterdam vinden zittingen met betrekking tot incassozaken bijvoorbeeld altijd op dinsdagochtend om 10:00 uur plaats.
Waarom een incasso kort geding aanspannen?
Het grote voordeel van een kort geding is de snelle afhandeling. Een kort geding is bedoeld voor spoedeisende zaken. Daarom heeft u in principe binnen 2 weken een (voorlopige) uitspraak.
Hierdoor is de kans dat uw klant in de tussentijd failliet gaat – en u kunt fluiten naar uw geld – een stuk kleiner.
Voordelen kort geding
- Snelle beslissing: binnen twee weken een vonnis
- Snel uw geld: we kunnen direct beslag leggen met het vonnis
- Ook voor hoge vorderingen: er is geen maximum bedrag
Een incasso kort geding is de beste optie als:
- Uw debiteur failliet dreigt te gaan
- U (op korte termijn) uw eigen rekeningen niet meer kunt betalen
- U snel geld nodig heeft
- Uw debiteur de vordering niet betwist
Voorwaarden kort geding
Voordat u de procedure start, is het belangrijk om te bepalen of de zaak voldoet aan de voorwaarden voor een kort geding. De regels omtrent het kort geding staan beschreven in artikel 256 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Hierin staat dat de rechter beslist of de zaak geschikt is voor een kort geding.
In de praktijk kijkt de rechter naar de volgende zaken:
- Spoedeisend belang: de rechter bekijkt of de zaak zo urgent is dat een bodemprocedure niet kan worden afgewacht. Dit is bijvoorbeeld het geval als u zelf in de financiële problemen dreigt te komen of uw debiteur op omvallen staat.
- Complexiteit van de zaak: de vordering mag niet te ingewikkeld zijn. Door het snelle karakter van een kort geding is er namelijk geen tijd voor uitgebreid feitenonderzoek. Er mag dus niet te veel inhoudelijke discussie zijn over de rechtmatigheid van de vordering. Een onbetwiste vordering is daardoor het meest geschikt voor een kort geding.
- Restitutierisico: omdat het in een kort geding gaat om een voorlopige uitspraak, wordt er rekening gehouden met het restitutierisico (het risico dat u een betaalde geldsom niet kunt terugbetalen). Het kan namelijk voorkomen dat de voorzieningenrechter uw vordering toewijst, maar dat de rechter in een bodemprocedure tot een ander oordeel komt. In dat geval moet de schuldeiser het geïncasseerde bedrag terugbetalen aan de gedaagde partij.
Als de voorzieningenrechter vindt dat de zaak niet geschikt is om in een kort geding te behandelen, dan weigert hij deze. In dat geval is het mogelijk om een bodemprocedure te starten.
Kort geding aanspannen
Een kort geding voeren begint met het dagvaarden van uw debiteur. Hiervoor is een deurwaarder vereist. De dagvaarding wordt aan uw debiteur betekend en naar de rechtbank gestuurd. De rechtbank bepaalt vervolgens een zittingsdatum.
Welke rechter?
Om een kort geding te beginnen moeten we de zaak indienen bij de bevoegde rechtbank. In het civiel recht (zaken tussen burgers onderling) kan een kort geding namelijk worden gevoerd bij de kantonrechter en bij de civiele rechter.
- Kantonrechter: behandelt geldvorderingen tot en met € 25.000 en alle zaken met betrekking tot huur, arbeid en consumentenkoop of -krediet. Een advocaat is niet verplicht.
- Civiele rechter: behandelt zaken boven de € 25.000. Een advocaat is verplicht.
Bij de civiele rechter moet de eisende partij verplicht juridische bijstand van een advocaat krijgen. Invorderingsbedrijf werkt hiervoor samen met de beste advocaten.
Als een van de partijen het niet eens is met de uitspraak van de rechter, dan kunnen zij alsnog naar de rechter stappen om een reguliere, uitgebreide procedure (de zogenaamde bodemprocedure) te starten.
Aanvraag kort geding bij de kantonrechter:
- Conceptdagvaarding opstellen: we stellen een conceptdagvaarding op. Hierin beschrijven we uw eis (betaling van het verschuldigde bedrag). Ook voegen we (kopieën) van de bewijsstukken toe.
- Aanvraagformulier kort geding: we vullen het aanvraagformulier voor een kort geding bij de kantonrechter (sector civiel) in. Hierna plant de rechtbank een zitting. We worden op de hoogte gesteld van de tijd en datum.
- Debiteur dagvaarden: zodra de tijd en datum van het kort geding zijn vastgesteld, kunnen we deze op de dagvaarding vermelden. Vervolgens schakelen we een deurwaarder in om de dagvaarding aan de gedaagde partij uit te reiken. Alleen een deurwaarder mag dit doen. De dagvaarding bevat een officiële oproep om voor de rechter te verschijnen. De gedaagde moet de dagvaarding minimaal 7 dagen voor de geplande zitting ontvangen (wettelijke dagvaardingstermijn). De dag waarop de dagvaarding wordt uitgereikt en de dag waarop het kort geding wordt behandeld, worden daarbij niet meegerekend.
Reactie van de gedaagde partij: als de tegenpartij het niet eens is met uw vordering dan kan hij dit tijdens de zitting mondeling toelichten. Ook kan uw debiteur eventueel schriftelijk een tegeneis indienen. Als uw debiteur niet naar de zitting komt, dan zal de rechter u als eisende partij vrijwel zeker in het gelijk stellen. Ook heeft uw debiteur de mogelijkheid om de vordering direct te voldoen bij de deurwaarder. In dat geval kan de deurwaarder de procedure intrekken.
Aanvraagformulier kort geding: gratis advies over uw zaak.
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!