Home PageDagvaarding

Invorderingsbedrijf

Een dagvaarding uitbrengen tegen uw wanbetaler

Heeft u meerdere betalingsherinneringen en aanmaningen verstuurd, maar weigert uw klant te betalen? Dan is het tijd om een gerechtelijke procedure te starten. Dit doen we door uw debiteur te dagvaarden. Met een dagvaarding wordt uw debiteur opgeroepen voor de rechter te verschijnen. Die zal hem vervolgens veroordelen de openstaande schuld te betalen.

Dagvaarding
Voor 16:00 uur uw zaak ingediend, dezelfde werkdag actie

Weigert uw debiteur te betalen? Onderneem snel actie.

Als u een openstaande vordering heeft die maar niet betaald wordt, dan is het de hoogste tijd om actie te ondernemen. Hoe langer u wacht, hoe groter de kans namelijk is dat andere schuldeisers u voor zijn en er voor u niets meer te halen valt bij uw debiteur. 

Een efficiënte manier om uw schuld te innen is het dagvaarden van uw debiteur. Het uitbrengen van de dagvaarding is het begin van een gerechtelijke incassoprocedure. Bij Invorderingsbedrijf wordt uw dagvaarding opgesteld door onze ervaren juristen en aan uw debiteur overhandigd door onze deurwaarders. 

Met een dagvaarding wordt uw debiteur opgeroepen voor de rechter te verschijnen. Als de rechter uw vordering gegrond acht, wordt uw debiteur veroordeeld tot het betalen van de openstaande schuld (en de incassokosten). 

Doet hij dat niet uit zichzelf? Dan kunnen onze deurwaarders direct beslag leggen bij uw wanbetaler. Linksom of rechtsom: u krijgt waar u recht op heeft.

Tip: de meeste debiteuren laten het niet tot een rechtszaak komen en betalen direct als er een deurwaarder met een dagvaarding op de stoep staat. Daarmee is een dagvaarding een snelle, goedkope en efficiënte rechtsmaatregel.

Uw wanbetaler voor de rechter dagen?

Vul uw gegevens in en we nemen direct contact met u op.

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Wat is een dagvaarding?

  U vraagt zich misschien wel af: ”Wat is een dagvaarding precies?” Een dagvaarding is een exploot (akte of officieel stuk) met een oproep om voor de rechter te verschijnen. 

  Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens kunnen burgers en bedrijven een geschil dat zij onderling of met de overheid hebben, voorleggen aan een onafhankelijke rechter. Die procedure wordt gestart met het uitbrengen van een dagvaarding. 

  De dagvaardingsprocedure is vastgelegd in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

  Wat is het doel van dagvaarden?

  Het primaire doel van het dagvaarden van uw debiteur is het betaald krijgen van de openstaande schuld. Door uw debiteur voor de rechter te dagen, begrijpt hij dat het u menens is. De meeste wanbetalers zullen beseffen dat het geen zin heeft om betaling langer te ontwijken en de openstaande rekening alsnog betalen.

  Waarom de meeste debiteuren direct betalen

  Als de rechter u als schuldeiser in het gelijk stelt, wordt uw debiteur niet alleen veroordeeld tot het betalen van de openstaande vordering, hij draait ook op voor (een groot deel van) de kosten die gemaakt zijn voor de gerechtelijke procedure

  Als uw debiteur geen verweer voert tegen de eis, dan zal de rechter een verstekvonnis uitspreken. Hierin stelt de rechter de eiser vrijwel altijd automatisch in het gelijk. 

  Als uw debiteur na een vonnis van de rechter alsnog weigert te betalen, kan hij bezoek van een deurwaarder verwachten. Die kan beslag leggen op vrijwel alle bezittingen van uw debiteur om ervoor te zorgen dat het vonnis van de rechter wordt uitgevoerd. 

  De meeste debiteuren beseffen dat het geen zin heeft om het zover te laten komen. Daarom betalen zij de openstaande rekening direct na het ontvangen van de dagvaarding.

  Dagvaarding deurwaarder - invorderingsbedrijf

  Kan ik zelf dagvaarden?

  Een dagvaarding kan alleen worden uitgebracht door een bevoegde partij, zoals een advocaat, gerechtsdeurwaarder of de rechtbank zelf. Dit hangt af van het soort procedure en de aard van de zaak. 

  Maar het is in principe wel mogelijk om zelf een dagvaarding op te stellen en deze bij de rechtbank in te dienen. Dit kan bijvoorbeeld als je als particulier een geschil hebt met iemand anders en je het geschil via de rechter wilt oplossen. Houd er wel rekening mee dat het opstellen van een dagvaarding een complex juridisch proces is en dat het aan te raden is om hiervoor professionele juridische hulp in te schakelen, denk hierbij aan juristen of advocaten.

  Juristen en advocaten helpen u bij het opstellen van de dagvaarding en kunnen u van advies voorzien wat betreft de kans van slagen van de zaak en de te volgen procedure. Ook kan een advocaat je bijstaan tijdens de zitting en de verdere afhandeling van de zaak.

  Let op: het is belangrijk om te beseffen dat het voeren van een gerechtelijke procedure kosten met zich meebrengt, zoals griffierechten en de kosten van een advocaat. Deze kosten kunnen hoog oplopen en het is verstandig om hier rekening mee te houden voordat u besluit om een gerechtelijke procedure te starten.

  Wat moet er in de dagvaarding staan?

  In de dagvaarding moeten we namens u als eiser gedetailleerd beschrijven wat we eisen, wat voor onderbouwing we hebben voor die eis en waarom de gedaagde partij (uw schuldenaar) aansprakelijk wordt gesteld. Als uw debiteur de vordering in de buitengerechtelijke fase heeft betwist, moeten we dit ook in de dagvaarding vermelden. 

  In een dagvaarding moet onder andere het volgende staan:

  • de datum van betekening
  • voornamen, naam, adres en woon- of vestigingsplaats van de eiser
  • de voornamen, de naam en het kantooradres van de deurwaarder
  • de naam en de woonplaats van de gedaagde
  • eis en gronden voor de dagvaarding
  • bewijzen voor het standpunt
  • locatie rechter
  • datum en tijd van de zitting waarop de rechter de zaak behandelt (rolzitting)
  • naam en adres van een eventuele gemachtigde of advocaat

  De dagvaarding moet worden ondertekend door de deurwaarder.

  Kan een incassobureau een dagvaarding uitbrengen?

  Nee, een incassobureau kan zelf geen dagvaarding uitbrengen. Een dagvaarding is een officieel juridisch document dat uitgegeven wordt door een rechtbank of gerechtsdeurwaarder. Het is bedoeld om iemand op te roepen om voor de rechter te verschijnen in een gerechtelijke procedure.

  Een incassobureau, zoals Invorderingsbedrijf, heeft niet de bevoegdheid om een dagvaarding uit te brengen, maar kan wel actie ondernemen om betaling van een schuld te eisen. Dit kan bijvoorbeeld door het versturen van aanmaningen, het bellen of mailen van de debiteur, of het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder om een dwangbevel te verkrijgen.

  Wanneer een dagvaarding wordt uitgebracht, wordt de deurwaarder ingeschakeld om deze officiële juridische documenten te overhandigen aan de gedaagde. De deurwaarder gaat naar het adres van de gedaagde en overhandigt persoonlijk de dagvaarding. Dit wordt ook wel “betekening” genoemd. Deurwaarders moeten ervoor zorgen dat de dagvaarding correct wordt overhandigd aan de gedaagde en een bewijs van betekening opstellen. Dit bewijs van betekening wordt vervolgens teruggestuurd naar de rechtbank om aan te tonen dat de dagvaarding op de juiste manier is uitgebracht.

  Invorderingsbedrijf werkt namelijk nauw samen met geselecteerde gerechtsdeurwaarders, incassoadvocaten en andere specialisten waardoor wij altijd een gerechtsdeurwaarder voor u kunnen inschakelen. Zo staan onze gerechtsdeurwaarders, incassoadvocaten en andere specialisten garant voor kwaliteit. Invorderingsbedrijf heeft een landelijke deurwaardersdekking en beschikt over een internationaal partnernetwerk, waardoor het niet uitmaakt waar de debiteur zich bevindt. Alles onder één dak.

  Heb ik een advocaat nodig om te dagvaarden?

  Zoals u in het onderstaande overzicht kunt zien, bent u alleen verplicht een advocaat in te schakelen als uw vordering hoger is dan €25.000 en geen betrekking heeft op huurrecht en arbeidersrecht. Er is echter wel een uitzondering voor vorderingen boven de €25.000, heeft de vordering namelijk betrekking op huurrecht en arbeidersrecht? Dan kunt u zonder advocaat een dagvaardingsprocedure starten. Is uw vordering lager dan €25.000? Dan mag u een dagvaardingsprocedure starten zonder advocaat.

  Waarom uitbesteden aan een incassobureau?

  U kunt natuurlijk zelf een deurwaarder (en advocaat) inschakelen en uw debiteur voor de rechter dagen. Afhankelijk van de hoogte van de vordering kunt u de deurwaarder of advocaat een dagvaarding op laten stellen en deze door de deurwaarder aan uw debiteur laten bezorgen.

  Maar wat als uw debiteur stelt dat uw vordering onterecht is? Wat doet u als hij beweert dat hij u niet kan betalen? En wat voor mogelijkheden heeft u als uw wanbetaler ook na het vonnis van de rechter niet over de brug komt met het verschuldigde bedrag?

  Het voordeel van onze werkwijze is dat wij het complete incassotraject verzorgen. We beginnen met een buitengerechtelijk traject, waarin we uw factuur buiten de rechter om proberen te innen. Als dat niet lukt kunnen we uw debiteur voor u dagvaarden. De dagvaarding wordt opgesteld door onze eigen juristen en aan uw debiteur betekent door de deurwaarders met wie wij samenwerken.

  Voorafgaand aan de rechtszaak kunnen we u adviseren of het verstandig is om conservatoir beslag te laten leggen. Tijdens de gerechtelijke procedure wordt u bijgestaan door onze juristen en eventueel een advocaat. 

  Heeft de rechter uitspraak gedaan, dan zorgen wij ook voor de executie van het vonnis. Als uw debiteur niet uit zichzelf betaalt, dan laten we een deurwaarder beslag leggen. Stelt uw schuldenaar dat hij niet kan betalen: dan voeren we de druk verder op door zijn faillissement aan te vragen.

  Onze klantervaringen

  Invorderingsbedrijf heeft in de loop der jaren veel dagvaardingen uit laten brengen om openstaande facturen betaald te krijgen. Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5.

  Poels-janssen logistics b. V.
  Poels-Janssen Logistics B.V.
  Niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik had eigenlijk geen hoop meer dat mijn klanten zouden betalen. Ik wilde dan ook geen risico lopen om geld uit te geven, zonder zeker te weten dat ik mijn geld terug zou zien. Ongelofelijk dat je...
  Kampschreur bv projectstoffering
  Kampschreur BV Projectstoffering
  Ik heb een incasso van een moeizame factuur ingediend. Dat bleek gelukkig geen probleem te zijn, want het is uiteindelijk toch gelukt om ook voor deze factuur betaald te krijgen, helemaal super.
  B mediate housing
  B Mediate Housing
  Als zeer goed beschouwd. Na het indienen van mijn vordering is de zaak snel opgepikt. Dat resulteerde ook in een snelle betaling. Ik ben erg tevreden over hoe mijn zaak is behandeld en kom de volgende keer zeker terug.
  Wester-beton bv
  Wester-Beton BV
  Erg prettige samenwerking gehad. Joost & Wesley hebben mij goed geholpen met mijn zaak en mij gedurende het gehele proces ondersteund. Goede communicatie. Goed resultaat, een aanrader!
  Microcare international b. V.
  Microcare International B.V.
  De afhandeling duurde even, maar het eindresultaat telt uiteindelijk. Ben hierover meer dan tevreden!
  Bks service bv
  BKS Service BV
  Super snel geregeld. Direct resultaat. Via het online portaal kon ik continu de status van de zaak bekijken, dat vond ik erg prettig want ik wist meteen waar ik aan toe was.
  Power plastics b. V.
  Power Plastics B.V.
  Geweldig! Ik ben ongelooflijk goed gesteund en ben in het hele proces meegenomen! Uiteindelijk is de zaak succesvol afgerond, aanrader!
  Lites film amsterdam
  LITES Film Amsterdam
  Ik was eerst bang dat het niet zou lukken om buitenlandse vorderingen te incasseren. Maar ik moet zeggen dat ik toch positief verrast werd! Het Invorderingsbedrijf heeft voor ons zowel in België als Nederland al heel wat achterstallige betalingen kunnen verwerken. Wij zijn zeer tevreden!
  Montage team enschede
  Montage Team Enschede
  Zeer professioneel, duidelijk, behulpzaam en vriendelijk! Prettige ervaring/samenwerking. Zeker een aanrader!
  King ping bedrijfsimperialen b. V.
  King Ping Bedrijfsimperialen B.V.
  Goede service! Mijn zaak was binnen de kortste keren afgehandeld, en ik ben goed op de hoogte gehouden van de status van mijn zaak. Hier kom ik zeker nog een keer terug!
  ‘t pippi huis
  ‘t Pippi Huis
  Een bedrijf met passie voor dienstverlening! Ze analyseren snel wat je als bedrijf verwacht en geven goed advies. Danny is een topper en heeft naast kennis ook nog gevoel voor humor. Invorderen is niet leuk, maar de mensen maken het leuk door hun persoonlijke contact...

  Iemand dagvaarden: hoe ziet de dagvaarding procedure eruit?

  U vraagt zichzelf waarschijnlijk af: ”Hoe ziet de dagvaarding procedure eruit?” . Een dagvaarding procedure verloopt via de volgende stappen:

  Stap 1

  Een dagvaarding uitbrengen

  Wij laten de dagvaarding voor u opstellen door onze juristen. Vervolgens laten wij het exploot betekenen door een gerechtsdeurwaarder. Dit houdt in dat de deurwaarder de dagvaarding overhandigt aan de tegenpartij en deze daarmee oproept om voor het gerecht te verschijnen. Als de gedaagde partij de dagvaarding in ontvangst neemt, is de dagvaarding geldig betekend en is er sprake van betekening in persoon.

  Stap 2

  Reageren op de dagvaarding

  De gedaagde krijgt nu de gelegenheid om schriftelijk te reageren op uw dagvaarding. Ook kan hij ervoor kiezen mondeling te reageren tijdens de rolzitting. Als de gedaagde partij schriftelijk reageert, dan hoeft hij niet naar de rolzitting te komen. Deze reactie heet: conclusie van antwoord. De gedaagde kan in zijn reactie bewijsstukken opnemen of een tegenvordering indienen. Indien de gedaagde reageert, ontvangt u bericht van ons.

  Stap 3

  Rolzitting

  Als de gedaagde partij niet schriftelijk heeft gereageerd, dan wordt hij verwacht tijdens de rolzitting die vermeld staat in de dagvaarding. Een rolzitting is een korte zitting waarin de rechter controleert of de dagvaarding goed is uitgebracht. Ook bekijkt de rechter of de gedaagde heeft gereageerd en beslist hij wat het vervolg van de procedure is. Tijdens de rolzitting kan de gedaagde mondeling of alsnog schriftelijk reageren. Ook kan de gedaagde vier weken extra tijd vragen voor een schriftelijke reactie.

  Stap 4

  Schriftelijke ronde

  Als de gedaagde heeft gereageerd, nemen wij contact met u op en zullen wij binnen vier weken schriftelijk reageren. Vervolgens krijgt de gedaagde ook weer vier weken om schriftelijk te reageren op uw stuk. Indien er onvoldoende bewijsstukken zijn ingediend, zal de rechter de eisende partij of gedaagde partij vragen extra bewijs aan te leveren.

  Stap 5

  Zitting: comparitie van partijen

  Tijdens de zitting, de comparitie van partijen, kunnen beide partijen hun standpunten mondeling toelichten. De rechter kijkt of hij beide partijen een schikking kan laten treffen. Als dat niet lukt wijst de rechter na de zitting een eindvonnis toe of vraagt hij beide partijen om meer informatie. In het laatste geval kunnen beide partijen opnieuw schriftelijk reageren.

  Stap 6

  Uitspraak (vonnis)

  Heeft u een schikking getroffen of een akkoord bereikt? Indien gewenst zal de rechter de gemaakte afspraken opnemen in de uitspraak. 

  Als u de zaak doorzet, zal de rechter aan het einde van de zitting een uitspraak doen. Meestal ontvangen wij deze uitspraak binnen vier weken. Zodra wij het vonnis hebben ontvangen, nemen wij direct contact met u op.

  Stap 7

  Na de uitspraak

  Als de rechter in het vonnis heeft bepaald dat de gedaagde uw vordering moet betalen, dan betaalt uw debiteur meestal direct. Is dit niet het geval? Dan nemen wij in overleg met u vervolgstappen. Zo kunnen we met het vonnis beslag leggen op het vermogen van uw klant. Een andere optie is dat we het faillissement van uw debiteur aanvragen bij de rechtbank.

  Ook kan het zijn dat uw klant in verweer gaat omdat hij het niet eens is met de uitspraak. Hij kan dan in hoger beroep gaan.

  Vonnis executie

  Kosten dagvaarding: wat kost een dagvaarding?

  De kosten voor het dagvaarden van uw debiteur bestaan uit verschillende onderdelen. Zo betaalt u voor het opstellen van de dagvaarding, voor de diensten van de deurwaarder en de kosten voor de rechtbank.

  Kosten opstellen dagvaarding

  Het tarief voor het opstellen van een dagvaarding is afhankelijk van de complexiteit en de hoogte van uw vordering. Hoe ingewikkelder de zaak en hoe hoger het bedrag, hoe meer tijd de jurist of advocaat immers moet besteden aan het opstellen van de dagvaarding. Hieronder staan alle mogelijke kosten per kostenpost uitgelegd.

  Deurwaarderskosten

  De kosten die een deurwaarder in rekening mag brengen zijn vastgelegd in het Besluit Tarieven Ambtshandelingen Gerechtsdeurwaarders. 

  Tarief deurwaarder per 1 januari 2023:

  • Betekenen dagvaarding: € 104,02

  Portokosten

  Dit zijn de kosten om de dagvaarding per post naar u als schuldeiser toe te sturen.

  Griffiekosten (griffierechten)

  Voor het opstarten van een procedure bij de rechtbank betaalt u ook kosten aan de rechtbank. Dit noemen we griffierecht. Welk bedrag u aan griffierechten betaalt, hangt af van de hoogte van de vordering, uw inkomen en of u een particulier of organisatie (rechtspersoon) bent. 

  De hoogte van de griffierechten vindt u op http://www.rechtspraak.nl.

  Informatiekosten

  Soms worden er ook kosten gemaakt om de benodigde gegevens van uw debiteur te bemachtigen. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor het verkrijgen van een KvK-uittreksel of een Basisregistratie Personen (BRP).

  Wie betaalt de dagvaarding kosten?

  Gelukkig hoeft u als schuldeiser in principe niet op te draaien voor de kosten die u maakt om een wanbetaler voor de rechter te dagen. Als de rechter uw vordering toewijst (hij stelt u in het gelijk) dan zal hij uw debiteur ook veroordelen tot het betalen van (een groot deel van) de kosten die u heeft gemaakt. 

  De rechter wijst de explootkosten in principe toe aan aan de verliezende partij. De explootkosten bestaan uit de griffierechten, informatiekosten zoals een KvK-uittreksel of een Basisregistratie Personen (BRP) en het salaris van een gemachtigde (advocaat of jurist). De hoogte van de vergoeding voor de gemachtigde is echter afhankelijk van de hoogte vordering.

  Kosten dagvaarden

  Waar kunt u de dagvaarding indienen

  De dagvaarding moet worden ingediend bij de rechtbank. Dit is in principe de rechtbank in de regio van de woon- of vestigingsplaats van uw debiteur: 

  De procedure wordt behandeld door de kantonrechter of civiele rechter. Dit is ook afhankelijk van de hoogte (en de aard) van uw vordering.

  Gaat uw zaak over een bedrag tot en met € 25.000? Dan behandelt de kantonrechter uw zaak. Heeft u een vordering van meer dan € 25.000 of van onbepaalde waarde? Dan behandelt de civiele rechter uw zaak. Zaken met betrekking tot arbeidsrecht of huurrecht worden echter behandeld door de kantonrechter, ook als het gaat om bedragen boven de € 25.000.

  Dagvaarding uitbesteden?

  Als u overweegt om een dagvaarding uit te brengen en daarbij hulp nodig heeft, kan het uitbesteden van de dagvaarding aan invorderingsbedrijf een goede optie zijn.

  Onze specialisten hebben jarenlange ervaring en kunnen u adviseren over uw zaak en u bijstaan gedurende het gehele proces. Wij zorgen ervoor dat de dagvaarding aan alle formele en juridische eisen voldoet en vergroten uw kansen op succes.

  Interesse? Vul dan het onderstaande formulier in en neem vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan altijd klaar om u van advies te voorzien en te helpen bij het opstellen en uitbrengen van de dagvaarding. 

  Uw debiteur dagvaarden?

  Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen