Als u een dagvaarding ontvangt, dan betekent dat dat u voor de rechter wordt gedaagd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat u een rekening niet heeft betaald en herinneringen en aanmaningen negeert. Ook kan het zijn dat iemand een schadevergoeding van u eist.
Als u een dagvaarding ontvangen heeft, dan is het belangrijk om goed te bestuderen waarom dat is gebeurd. Als de vordering terecht is, dan kunt u het best zo snel mogelijk contact opnemen met de wederpartij en de openstaande rekening alsnog betalen. Als u het tot een rechtszaak laat komen en die verliest, dan zullen de kosten alleen maar verder oplopen.
Wilt u zelf een dagvaarding uitbrengen tegen een wanbetaler? Neem contact op met onze incassospecialisten om uw zaak te bespreken.
Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Een dagvaarding is een officiële oproep om voor de rechter te verschijnen. Het uitbrengen van een dagvaarding is de eerste stap in een gerechtelijke procedure. In de dagvaarding leest u als ontvanger wat de wederpartij van u eist of waar u van verdacht wordt (als u een dagvaarding van het openbaar ministerie ontvangt).
In de dagvaarding moet onder andere beschreven staan wat er van u geëist wordt, wat de onderbouwing daarvoor is en waarom u als gedaagde partij aansprakelijk wordt gesteld.
In een dagvaarding staat onder andere het volgende:
Een dagvaarding moet zijn ondertekend door een deurwaarder.
U kunt onder andere gedagvaard worden in civiele zaken, bijvoorbeeld als u een rekening niet betaalt of als een ander iets van u eist (bijvoorbeeld een schadevergoeding). Daarnaast kunt u ook een dagvaarding van het openbaar ministerie ontvangen. Dit is het geval als u verdacht wordt van een strafbaar feit, waar de officier van justitie u voor wil vervolgen. In de dagvaarding leest u waarom u bent gedagvaard.
Wat u moet doen als u een dagvaarding heeft gekregen is afhankelijk van de situatie. Wat u in ieder geval niet moet doen is de dagvaarding negeren. In dat geval zal de rechter namelijk een verstekvonnis uitspreken en dat is vrijwel altijd in uw nadeel.
Als de andere partij in haar recht staat, dan kunt u het best proberen om een rechtszaak te voorkomen door de eis van de tegenpartij in te willigen. Heeft u een schuld bij de ander die u niet heeft betaald? Zorg dan dat u de rekening en alle bijgekomen kosten alsnog voldoet. Zo voorkomt u een rechtszaak (en dat de kosten verder op blijven lopen).
Als u een dagvaarding heeft ontvangen kunt u het volgende doen:
Heeft u een dagvaarding ontvangen, maar bent u het niet eens met de vordering? Dan kunt u de vordering betwisten. Dit doet u door een verweer in te dienen. Dit noemt men in juridische termen de conclusie van antwoord. Vervolgens beslist de rechter hoe de zaak verder zal gaan.
Dit gebeurt meestal met een schriftelijke ronde, waarin zowel u als de eisende partij de kans hebben om hun standpunt verder te onderbouwen en meerdere bewijsstukken in te dienen. Vervolgens kan er een zitting worden gepland. De rechter beslist uiteindelijk over wie er gelijk heeft en of u de vordering moet betalen.
U bent tot de conclusie gekomen dat de vordering gerechtvaardigd is en wilt vermijden dat u voor de rechter moet verschijnen? Ook nadat u de dagvaarding heeft ontvangen, kunt u nog voorkomen dat u daadwerkelijk naar de rechtbank moet. Dit kunt u doen door simpelweg te voldoen aan de eis van de partij die u heeft gedagvaard. Als u de rekening bijvoorbeeld alsnog betaalt, dan kan de deurwaarder de dagvaarding intrekken en de juridische procedure afbreken.
Bent u gedagvaard omdat u een rekening moet betalen, maar heeft u simpelweg het geld niet? Dan doet u er verstandig aan om contact op te nemen met uw schuldeiser (of het incassobureau dat de zaak heeft overgenomen) om te proberen een betalingsregeling af te spreken. Wellicht is het mogelijk om de schuld gespreid te betalen.
Wat u in ieder geval niet moet doen is de dagvaarding negeren. Als u niet reageert op de dagvaarding, dan zal de rechter binnen 2 weken namelijk een verstekvonnis uitspreken. Hierbij wordt u vrijwel altijd in het ongelijk gesteld.
Dit heeft in het overgrote deel van de zaken tot gevolg dat u veroordeeld wordt tot het betalen van de proceskosten. Dit zijn de kosten die de andere partij heeft gemaakt voor het voeren van de juridische procedure, denk aan de kosten voor juridische bijstand, de griffierechten en deurwaarderskosten. Met het vonnis van de rechter kan de schuldeiser beslag bij u laten leggen. U ontkomt er dus niet aan de rekening te moeten betalen.
Zorg daarom dat u verweer voert als u het niet eens bent met de vordering of voorkom een rechtszaak door de rekening en incassokosten te betalen.
Als u een dagvaarding ontvangen heeft van ons, dan heeft u vermoedelijk een openstaande schuld. Uw schuldeiser is een incassoprocedure gestart en u heeft niet gereageerd op onze aanmaningen en niet voldaan aan het verzoek om de openstaande schuld en de incassokosten op tijd te betalen.
Als dat het geval is adviseren we u om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Onze incassospecialisten kunnen u uitleggen hoe u een rechtszaak kunt voorkomen. Door de openstaande schuld alsnog te betalen voorkomt u dat u voor hoge juridische kosten op moet draaien.
Heeft u een dagvaarding ontvangen, bent u het niet eens met de vordering en bent u van mening dat ú degene bent die ergens recht op heeft? Als u verweer wilt voeren dan is het ook mogelijk om direct een tegenvordering in te dienen. Het voordeel van het indienen van tegeneis (eis in reconventie) is dat u geen nieuwe procedure op hoeft te starten. Uw tegenvordering wordt direct met de oorspronkelijke vordering behandeld. Dit scheelt een hoop tijd en kosten.
Heeft u een dagvaarding ontvangen en wilt u een tegenvordering indienen? De juristen van Invorderingsbedrijf kunnen u hierbij helpen.
Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Als u bent gedagvaard in een zaak met een eis die lager of gelijk is aan 25.000 euro, dan moet u voor de kantonrechter verschijnen. Heeft u een dagvaarding ontvangen en is de eis hoger dan 25.000 euro? Dan dient de zaak voor de civiele rechter.
Als u het niet eens bent met de vordering en een verweer in wilt dienen, dan heeft u hiervoor een advocaat nodig als de zaak dient bij de civiele rechter (vorderingen boven 25.000 euro). Dient de rechtszaak bij de kantonrechter (vorderingen gelijk aan of minder dan 25.000 euro), dan is een advocaat niet verplicht. Het staat u wel vrij om een advocaat in te schakelen als u dat wilt.
Ook als u de dagvaarding heeft ontvangen, kunt u nog steeds vermijden dat u voor de rechter moet verschijnen. Neem contact op met de schuldeiser, zijn advocaat of het incassobureau. Als u op tijd een regeling treft, kan de deurwaarder de rechtszaak intrekken.
De juridische kosten, zoals de griffierechten (kosten die betaald worden aan de rechtbank) en advocaatkosten van de tegenpartij, worden over het algemeen toegekend aan de partij die de rechtszaak verliest. Als u het tot een rechtszaak laat komen en de rechter u in het ongelijk stelt, dan is de kans dus groot dat u op moet draaien voor de kosten die de tegenpartij heeft gemaakt. De rechter bepaalt in het vonnis wie welke kosten moet betalen.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct