Home PageDagvaarding ontvangen

Een dagvaarding ontvangen, wat nu?

Als u een dagvaarding ontvangt, dan betekent dat dat u voor de rechter wordt gedaagd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat u een rekening niet heeft betaald en herinneringen en aanmaningen negeert. Ook kan het zijn dat iemand een schadevergoeding van u eist. 

Als u een dagvaarding ontvangen heeft, dan is het belangrijk om goed te bestuderen waarom dat is gebeurd. Als de vordering terecht is, dan kunt u het best zo snel mogelijk contact opnemen met de wederpartij en de openstaande rekening alsnog betalen. Als u het tot een rechtszaak laat komen en die verliest, dan zullen de kosten alleen maar verder oplopen. 

Wilt u zelf een dagvaarding uitbrengen tegen een wanbetaler? Neem contact op met onze incassospecialisten om uw zaak te bespreken.

Iemand laten dagvaarden?

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Wat is een dagvaarding?

  Een dagvaarding is een officiële oproep om voor de rechter te verschijnen. Het uitbrengen van een dagvaarding is de eerste stap in een gerechtelijke procedure. In de dagvaarding leest u als ontvanger wat de wederpartij van u eist of waar u van verdacht wordt (als u een dagvaarding van het openbaar ministerie ontvangt). 

  In de dagvaarding moet onder andere beschreven staan wat er van u geëist wordt, wat de onderbouwing daarvoor is en waarom u als gedaagde partij aansprakelijk wordt gesteld. 

  In een dagvaarding staat onder andere het volgende:

  • de datum van betekening
  • datum en tijd van de zitting waarop de rechter de zaak behandelt (rolzitting)
  • locatie rechtbank
  • voornamen, naam, adres en woon- of vestigingsplaats van de eiser
  • de voornamen, de naam en het kantooradres van de deurwaarder
  • de naam en de woonplaats van de gedaagde
  • eis en gronden voor de dagvaarding
  • bewijzen voor het standpunt
  • naam en adres van een eventuele gemachtigde of advocaat

  Een dagvaarding moet zijn ondertekend door een deurwaarder.

  Waarom heeft u een dagvaarding ontvangen?

  U kunt onder andere gedagvaard worden in civiele zaken, bijvoorbeeld als u een rekening niet betaalt of als een ander iets van u eist (bijvoorbeeld een schadevergoeding). Daarnaast kunt u ook een dagvaarding van het openbaar ministerie ontvangen. Dit is het geval als u verdacht wordt van een strafbaar feit, waar de officier van justitie u voor wil vervolgen. In de dagvaarding leest u waarom u bent gedagvaard.

  Wanneer ontvangt u een dagvaarding?

  • Als u een rekening niet betaalt
  • Als een wederpartij iets van u eist
  • Wanneer u verdacht wordt van een strafbaar feit

  Hoe kunt u voorkomen dat u voor de rechter moet verschijnen?

  Wat u moet doen als u een dagvaarding heeft gekregen is afhankelijk van de situatie. Wat u in ieder geval niet moet doen is de dagvaarding negeren. In dat geval zal de rechter namelijk een verstekvonnis uitspreken en dat is vrijwel altijd in uw nadeel. 

  Als de andere partij in haar recht staat, dan kunt u het best proberen om een rechtszaak te voorkomen door de eis van de tegenpartij in te willigen. Heeft u een schuld bij de ander die u niet heeft betaald? Zorg dan dat u de rekening en alle bijgekomen kosten alsnog voldoet. Zo voorkomt u een rechtszaak (en dat de kosten verder op blijven lopen).

  Als u een dagvaarding heeft ontvangen kunt u het volgende doen:

  • Als de vordering klopt en u heeft het geld om te betalen, is het verstandig om dit direct te doen. Zo voorkomt u dat u in een later stadium ook nog eens de hoge proceskosten moet betalen.
  • De vordering klopt maar u heeft het geld niet. Neem contact op met de schuldeiser, zijn advocaat of het incassobureau en probeer een betalingsregeling af te spreken.
  • De vordering is ongegrond. Dan kunt u verweer voeren. Bij vorderingen boven de 25.000 euro moet u een advocaat inschakelen.

  U bent het niet eens met de vordering

  Heeft u een dagvaarding ontvangen, maar bent u het niet eens met de vordering? Dan kunt u de vordering betwisten. Dit doet u door een verweer in te dienen. Dit noemt men in juridische termen de conclusie van antwoord. Vervolgens beslist de rechter hoe de zaak verder zal gaan. 

  Dit gebeurt meestal met een schriftelijke ronde, waarin zowel u als de eisende partij de kans hebben om hun standpunt verder te onderbouwen en meerdere bewijsstukken in te dienen. Vervolgens kan er een zitting worden gepland. De rechter beslist uiteindelijk over wie er gelijk heeft en of u de vordering moet betalen.

  U bent het wel eens met de vordering

  U bent tot de conclusie gekomen dat de vordering gerechtvaardigd is en wilt vermijden dat u voor de rechter moet verschijnen? Ook nadat u de dagvaarding heeft ontvangen, kunt u nog voorkomen dat u daadwerkelijk naar de rechtbank moet. Dit kunt u doen door simpelweg te voldoen aan de eis van de partij die u heeft gedagvaard. Als u de rekening bijvoorbeeld alsnog betaalt, dan kan de deurwaarder de dagvaarding intrekken en de juridische procedure afbreken.

  U kunt de rekening niet betalen

  Bent u gedagvaard omdat u een rekening moet betalen, maar heeft u simpelweg het geld niet? Dan doet u er verstandig aan om contact op te nemen met uw schuldeiser (of het incassobureau dat de zaak heeft overgenomen) om te proberen een betalingsregeling af te spreken. Wellicht is het mogelijk om de schuld gespreid te betalen.

  Hoe wordt een dagvaarding bezorgd?

  Waarom u een dagvaarding beter niet kunt negeren

  Wat u in ieder geval niet moet doen is de dagvaarding negeren. Als u niet reageert op de dagvaarding, dan zal de rechter binnen 2 weken namelijk een verstekvonnis uitspreken. Hierbij wordt u vrijwel altijd in het ongelijk gesteld.

  Dit heeft in het overgrote deel van de zaken tot gevolg dat u veroordeeld wordt tot het betalen van de proceskosten. Dit zijn de kosten die de andere partij heeft gemaakt voor het voeren van de juridische procedure, denk aan de kosten voor juridische bijstand, de griffierechten en deurwaarderskosten. Met het vonnis van de rechter kan de schuldeiser beslag bij u laten leggen. U ontkomt er dus niet aan de rekening te moeten betalen. 

  Zorg daarom dat u verweer voert als u het niet eens bent met de vordering of voorkom een rechtszaak door de rekening en incassokosten te betalen.

  Heeft u een dagvaarding ontvangen van Invorderingsbedrijf?

  Als u een dagvaarding ontvangen heeft van ons, dan heeft u vermoedelijk een openstaande schuld. Uw schuldeiser is een incassoprocedure gestart en u heeft niet gereageerd op onze aanmaningen en niet voldaan aan het verzoek om de openstaande schuld en de incassokosten op tijd te betalen. 

  Als dat het geval is adviseren we u om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Onze incassospecialisten kunnen u uitleggen hoe u een rechtszaak kunt voorkomen. Door de openstaande schuld alsnog te betalen voorkomt u dat u voor hoge juridische kosten op moet draaien.

  Een tegeneis indienen

  Heeft u een dagvaarding ontvangen, bent u het niet eens met de vordering en bent u van mening dat ú degene bent die ergens recht op heeft? Als u verweer wilt voeren dan is het ook mogelijk om direct een tegenvordering in te dienen. Het voordeel van het indienen van tegeneis (eis in reconventie) is dat u geen nieuwe procedure op hoeft te starten. Uw tegenvordering wordt direct met de oorspronkelijke vordering behandeld. Dit scheelt een hoop tijd en kosten. 

  Heeft u een dagvaarding ontvangen en wilt u een tegenvordering indienen? De juristen van Invorderingsbedrijf kunnen u hierbij helpen.

  Wilt u een tegeneis indienen?

  Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen

   FAQ: Veelgestelde vragen na het ontvangen van een dagvaarding

   No Cure No Pay Incasso

   Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

   • Géén succes = géén kosten
   • 100% uitkering van de hoofdsom
   • 95% slagingspercentage

   Alstublieft,

   Uw download

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

   Download direct

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op

    Sarah de rover
    Sarah de Rover
    Na maanden heen en weer gepraat zonder overeenkomst met mijn schuldenaar is met de hulp van dit invorderingsbedrijf het binnen een week, zelfs dagen opgelost! super snel en erg fijne mensen om mee samen te werken

    Onze Incassojuristen & Adviseurs

    linkedin