Home PageBeslaglegging

Invorderingsbedrijf

Beslaglegging

Wordt uw factuur niet betaald? En is uw geduld op? Het is tijd om in actie te komen! Laat beslag leggen!

Beslaglegging
Video afspelen
Beslaglegging
Video afspelen

Leg het vermogen van uw debiteur aan de ketting door beslag te leggen!

De kans is groot dat u beslag wilt leggen. U heeft een debiteur die maar niet betaald. Om gek van te worden. U zit met lege handen en leidt verlies. Wacht niet totdat uw andere schuldeisers eerst hun vordering innen, en uw geld straks weg is! Een gewaarschuwd mens telt voor twee! 

De oplossing? Beslaglegging!

Door beslaglegging gaat uw debiteur wél betalen

Beslaglegging is hét incassomiddel om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk geïncasseerd wordt. Uw debiteur betaalt vaak alsnog snel. Voor een goed resultaat is het mogelijk dat de deurwaarder meerdere beslagen tegelijk legt.

Door beslaglegging wordt de druk opgevoerd. De debiteur heeft veel last van beslaglegging: hij kan namelijk niet meer bij zijn geld (bijvoorbeeld bij beslag op bankrekening). Hij zal er alles aan doen om het beslag op te heffen. Hij zal hiervoor u zekerheid geven dat er betaald gaat worden (vaak in de vorm van bankgarantie of het vestigen van pandrecht).

Hiermee staat u erg sterk: in het geval van faillissement kunt u vereffenen alsof er geen faillissement is (seperatistenregel). U bent hiermee extra verzekerd van uw vordering.

Door middel van beslaglegging zorgen we ervoor dat uw vordering veilig gesteld wordt. U voorkomt dat uw klant geld achterhoudt, wegsluist, of verduistert. U bent direct 100% verzekerd en krijgt uw geld, gegarandeerd! U hoeft niks te doen, we regelen alles voor u. Beslaglegging gebeurt direct, snel en effectief. We zetten alles-op-alles, u krijg u geld!

 • Beslag laten leggen op bankrekeningen, klanten, woningen, auto’s, bedrijfspanden, en nog veel meer
 • Met beslaglegging voert u de druk op. Er wordt eerder betaald en u krijgt sneller uw geld
 • Direct financiële zekerheid van uw geld

Ja, ik wil beslag leggen

Bent u schuldeiser en wilt u direct beslag leggen? Bel naar 070 – 200 1361 of vul het onderstaande formulier in en wij nemen direct contact met u op! 

Direct beslag leggen?

Wacht niet langer op uw geld en laat beslag leggen! Vul uw gegevens in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!  Bent u een particulier of een onderneming?
  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Download

  Wat is beslaglegging?

  Met beslaglegging zorgen we ervoor dat de debiteur niet meer bij zijn geld kan. Hoe doen we dit? Bijvoorbeeld door beslag te leggen op de bankrekening van de debiteur. De debiteur kan dus niet meer snel geld wegsluizen door veel geld op te nemen of naar een andere rekening te sturen.

  Is dat niet voldoende (maar vaak is dat het wel), dan leggen we beslag op bestaande klanten van de debiteur. Zij mogen nu geen betalingen meer verrichten aan de schuldenaar.

  Beslaglegging duurt zo lang als nodig totdat de openstaande rekening (en alle bijkomende kosten) van de debiteur zijn betaald. U heeft immers recht op geld.

  Beslaglegging is een krachtig en effectief middel om betalingen te laten verrichten. Door de geldkraan dicht te draaien komt u niet met lege handen te staan. Op die manier krijgt u snel, effectief en direct uw geld!

  Welke soorten van beslaglegging zijn er?

  In de praktijk herkennen we twee vormen van beslaglegging; conservatoir beslag en executoriaal beslag.

  Conservatoir beslag

  Bij conservatoir beslag stelt een incassoadvocaat een verzoekschrift op en vraagt de rechter om alvast beslag te mogen leggen. De voorzieningenrechter zal direct toestemming geven, en er zullen aanvullend beslagen worden gelegd. Vanaf dit moment is het zogenaamde verhaal van uw vordering veilig gesteld. Lees direct meer over conservatoir beslag.

  Executoriaal beslag

  Ook kunnen we beslag leggen als de debiteur weigert te betalen na de uitspraak (het vonnis) van de rechtbank. dat heet executoriaal beslag. Dit wil zeggen “ten uitvoer gelegd worden”. Mocht de tegenpartij nu niet tijdens de termijn betalen, dan kan de deurwaarder executoriaal beslag gaan leggen op bezittingen, waaronder een huis, auto, bankrekening, of andere bezittingen.

  Wanneer kan ik beslag leggen?

  Beslaglegging kan (bijna) altijd. Bijvoorbeeld als u nog geld van iemand krijgt. Dat heet verhaalsbeslag.

  Naast geldsommen kunt u ook beslag laten leggen wanneer u spullen leent aan een ander: bijvoorbeeld bij het uitlenen van een auto. U kunt dan beslag laten leggen op de auto. Dit heet beslag tot afgifte.

  Wanneer is het dan handig om beslag te laten leggen? Vooral bij grote bedragen -hoger dan €25.000- raden we beslaglegging aan. Dit komt doordat de schuldenaar veel last heeft van het beslag. Vaak wordt er alsnog (vrijwillig) betaald of tot een schikking gekomen.

  Wist u dat beslaglegging uniek is in Europa? Van alle landen in Europa is het in Nederland het eenvoudigst om (conservatoir) beslag te laten leggen, en dat betekent dat u ook gemakkelijk beslag kan laten leggen.

  Bent u benieuwd of er in uw zaak beslag kan worden gelegd? Neem dan direct contact met ons op over uw vordering!

  Waarvoor kan ik beslag leggen?

  Beslaglegging is succesvol voor veel vorderingen. Voorbeelden van vorderingen die sneller betaald worden door beslaglegging:

  Waarop kan ik als schuldeiser beslag leggen?

  Nadat de rechter een uitspraak heeft gedaan zorgen we voor beslaglegging. Beslag kan gelegd worden op verschillende (on)roerende zaken, waaronder:

  Benieuwd waarop er beslag kan worden gelegd in uw situatie? Neem dan contact met ons op, we vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn.

  Hoe werkt beslaglegging in de praktijk?

  Voor conservatoir beslaglegging werken drie groepen samen:

  1. Advocaat. De advocaat dient het verzoekschrift om conservatoir beslag te mogen leggen bij de rechtbank in. De rechtbank geeft uiteindelijk verlof (toestemming). Dat verzoekschrift wordt het beslagrekest genoemd
  2. Rechtbank. De rechtbank bepaalt of zij verlof verlenen voor het leggen van conservatoir beslag. Als de rechtbank verlof verleend wordt de deurwaarder ingeschakeld. Na beslaglegging zorgt de advocaat er ook voor dat er met de debiteur en met derden (bijvoorbeeld derdenbeslagenen) wordt gecommuniceerd. Ook heft de advocaat de beslagen op als er betaald is.
  3. Deurwaarder. Bij het ontvangen van groen licht gaat de deurwaarder over op het daadwerkelijk beslaglegging. De deurwaarder laat de schuldenaar weten dat er beslag gelegd wordt. De deurwaarder zal persoonlijk langs de deur van de schuldenaar gaan om de brief -waarin staat dat er beslag gelegd wordt- af te leveren.

  Wat gebeurt er nadat er beslag is gelegd?

  Onze verzoekschriften conservatoir beslag werken altijd. De rechter geeft toestemming om beslag te leggen: een goedgekeurd verzoek leidt direct tot beslag. De debiteur heeft erg veel last van de gelegde beslagen. Hij zal uit zichzelf praten (en vrijwillig betalen!) Blijft betaling uit nadat beslag is gelegd? Dan starten we direct met een dagvaarding (waarin de schuldenaar voor de rechtbank moet verschijnen om verhaal te doen). Dit heet ook wel de ‘eis in de hoofdzaak instellen’.

  Betaalt de schuldenaar wel? Dan wordt het bedrag op uw rekening gestort en worden de gelegde beslagen opgeheven. De schuldenaar kan dan bijvoorbeeld weer geld pinnen, en u heeft uw geld.

  Ja, ik wil beslag leggen

  Direct beslag leggen?

  Wacht niet langer op uw geld en laat beslag leggen! Vul uw gegevens in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!   Bent u een particulier of een onderneming?
   Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Download

   Wat kost beslag leggen?

   Beslaglegging brengt een aantal kostenposten met zich mee. De volgende partijen zijn betrokken in het proces (en moeten ook betaald worden):

   1. Advocaatkosten – De advocaat dient het verzoekschrift in en moet betaald worden voor het opstellen van het verzoek, alsmede andere werkzaamheden
   2. Kosten van de rechtbank (griffierecht) – Bij het starten van een procedure bij de rechtbank moeten er griffierechten betaald worden. De hoogte van het griffierecht hangt af van meerdere factoren, waaronder de hoogte van de vordering, het rechtsgebied van de zaak, en of u een organisatie of particulier bent. U betaalt bijvoorbeeld minder als particulier of eenmanszaak dan een vennootschap.

   Er geldt een lager griffierecht wanneer een beslaglegging wordt aangevraagd door een:

   • Particulier
   • Eenmanszaak

   Er geldt een hoger griffierecht wanneer een beslaglegging wordt aangevraagd door een:

   • Besloten vennootschap (B.V.)
   • Naamloze vennootschap (N.V.)
   • vennootschap onder firma (V.O.F.)
   • Commanditaire vennootschap (C.V.)
   • Stichting
   • Vereniging
   • Maatschap
   • Buitenlands rechtspersoon
   • Coöperatie

   Let op! Griffierecht voor conservatoir beslag wordt verrekend met het griffierecht van executoriaal beslag.

   Zijn de kosten van het griffierecht bij executoriaal hoger? Dan worden de kosten van het griffierecht in mindering gebracht. U betaalt dus alleen het verschil tussen de twee.

   Zijn de kosten van het griffierecht bij executoriaal lager? Dan betaalt u alleen de kosten van het griffierecht voor het (conservatoir) beslag.

   In de praktijk wordt er vaak teveel griffierecht in rekening gebracht, omdat er geen verrekening plaatsvindt. Er wordt dan veel te veel betaald. We zorgen er altijd voor de griffie het griffierecht goed verrekend. U betaalt dus nooit teveel.

   3. Deurwaarderskosten – Ook de deurwaarder brengt kosten met zich mee, zoals explootkosten voor de daadwerkelijke beslaglegging van zaken.

   Moet mijn debiteur de beslagkosten betalen?

   Ja. De kosten van het griffierecht en van de deurwaarder komen volledig voor de rekening van de debiteur bij beslaglegging. De advocaatkosten komen – afhankelijk van de hoogte van de vordering – volledig (of grotendeels) voor rekening van de debiteur. Hoe hoger de vordering, des te hoger de vergoeding.

   Bent u benieuwd naar de kosten voor u? Waarschijnlijk betaalt u niks. Neem direct contact met ons op en we zoeken het voor u uit.

   Heb ik een advocaat nodig om beslag te laten leggen?

   Ja. Voor beslaglegging is er een advocaat nodig (die wij hebben). Onze advocaat dient het verzoek tot beslaglegging in bij de rechter. De deurwaarder is ook degene die daadwerkelijk beslag legt.  Wél geldt deze regel alleen voor conservatoir beslag leggen. Voor executoriaal beslag is namelijk géén advocaat nodig. Ons team werkt nauw samen met incasso advocaten die zorgen dat uw beslag snel gelegd wordt!

   Hoe werkt beslaglegging?

   Wie legt er beslag?

   Wij laten de deurwaarder beslag leggen. Alleen een deurwaarder is bevoegd dit te doen. Hier zijn namelijk vereisten aan verbonden. Een jurist, rechter, of incasso-advocaat mogen dat niet doen.

   Hoe werkt loonbeslag?

   Bij loonbeslag legt een deurwaarder beslag op loon van de schuldenaar. De werkgever van de schuldenaar is verplicht hieraan mee te werken. Wel heeft de schuldenaar geld nodig om van te lenen. Een (klein) gedeelte van het loon zal naar de schuldenaar gaan: dat heet de beslagvrije voet.

   De rest van het loon zal rechtstreeks naar u gaan totdat u de gehele vordering ontvangen heeft!

   Hoe werkt bankbeslag?

   De deurwaarder dient een verzoek tot beslaglegging in bij de bank. Alle banken zijn wettelijk verplicht hieraan mee te werken. Er kan beslag worden gelegd op:

   1. Particuliere rekening: het aanwezige saldo wordt geblokkeerd op de aanwezige betaalrekening(en), maar ook spaarrekening(en). De debiteur kan zijn saldo niet beheren.
   2. Zakelijke rekening: het aanwezige saldo wordt geblokkeerd op de aanwezige zakelijke rekening(en), maar ook zakelijke spaarrekening(en). De debiteur kan zijn saldo niet beheren.

   Let op! Nieuwe bijschrijvingen op de bankrekening(en) van de schuldenaar (zoals gestort geld van debiteuren) vallen niet onder het gelegde bankbeslag.

   Hoe werkt beslag leggen op inboedel? (beslag roerende zaken)

   Een gerechtsdeurwaarder kan ook beslag leggen op spullen (ofwel de inboedel). Hoe werkt deze vorm van beslaglegging? Als de rechter besloten heeft dat uw schuldenaar moet betalen, zal de deurwaarder langs de deur van de schuldenaar gaan om het vonnis (de uitspraak) te bezorgen.

   Het vonnis mag ook aan huisgenoten gegeven worden. Uw schuldenaar kan dus niet roepen dat hij deze nooit gekregen hebben.

   Heeft uw schuldenaar de uitspraak ontvangen? Er moet dan binnen twee dagen betaald worden!

   Nota bene: Beslaglegging gebeurt door de gerechtsdeurwaarder wanneer de schuldenaar de uitspraak ontvangen heeft (= executoriaal beslag). Dit kan wanneer het vonnis ‘uitvoer bij voorraad’ is. Dat betekent dat het vonnis alvast wordt uitgevoerd door de deurwaarder, maar dat er nog wel in hoger beroep gegaan kan worden. Goederen, zoals de inboedel kunnen dan al meteen in beslag genomen worden.

   Ik weet niet waarop ik beslag kan laten leggen? Wat kan ik doen?

   Bij beslaglegging is het belangrijk om goed te weten waar u beslag op kunt leggen. Stel: u weet dat uw debiteur weinig geld heeft op zijn zakelijke rekening, maar wél op zijn spaarrekening. In dat geval moet u beslag leggen op de spaarrekening.

   Let op! Het kan zijn dat u niet precies weet welke waardevolle beslagobjecten uw debiteur heeft. U kunt immers niet ruiken hoeveel geld er op de bankrekening staat. Beslag laten leggen wanneer er geen waardevolle beslagobjecten zijn is zonde van uw tijd en geld.

   Maak geen kostbare fout! Laat eerst verhaalsonderzoek doen. Wij zetten nauwkeurig en gedetailleerd voor u in kaart waar u beslag op kunt leggen. Zo weet u precies op welke beslagobjecten u het beste beslag moet leggen.

   Waarop kan ik als schuldeiser géén beslag leggen?

   Op het meeste kunnen we (succesvol) beslag leggen. Maar niet op alles. Er zijn er een aantal zaken waar u als schuldeiser geen beslag op kan leggen. Voorbeelden hiervan zijn:

   In welke gevallen wil de rechter de debiteur eerst vragen stellen voordat er beslag kan worden gelegd?

   Er kan op nog meer beslag worden gelegd. Wél wil de rechter de debiteur dan eerst wat vragen stellen. Is dat gebeurd en vindt de rechter nog steeds dat beslaglegging terecht is? Dan kan er ook nog op het volgende beslag gelegd worden: 

   Hoelang duurt beslaglegging?

   Als het op beslaglegging aankomt zetten wij de vaart erachter. Onze termijnen zijn kort: er kan (bijna altijd) in 5 dagen beslag worden gelegd. Nog niet overtuigd? We nemen je graag mee in ons proces:

   Dag 1: Wanneer we uw opdrachten binnen krijgen gaan wij direct voor u aan de slag. U krijgt van ons de voorschotfactuur en wij steken de handen uit de mouwen.

   Dag 2: Wanneer wij uw betaling binnen hebben sturen wij een sommatiebrief naar de debiteur waarin vermeld wordt dat de rechtsmaatregelen worden ingezet. Een beslagrekest (voorstel om conservatoir beslag te kunnen leggen) wordt opgesteld en direct na u toegestuurd.

   Dag 3: Als u akkoord gaat wordt het beslagrekest afgemaakt en ingediend bij de rechtbank. Ook sturen wij de deurwaarder direct een kopie van het beslagrekest zodat hij de nodige voorbereidingen kan treffen.

   Dag 4 of 5: Wanneer wij het beslagverlof hebben ontvangen geven wij direct groen licht aan de gerechtsdeurwaarder om beslag te leggen. De beslagen worden dezelfde werkdag of de dag erna onmiddellijk gelegd.

   Beslaglegging kan ook sneller! Hoe sneller u reageert, hoe sneller wij kunnen schakelen. Met deze aanpak kunnen wij het proces direct versnellen. Zo innen wij uw vordering nog sneller!

   Afhankelijk van uw reactietijd, de omvang van de stukken en het aantal te leggen beslagen, en de medewerking van de rechtbank kunnen wij al beslag leggen binnen 3 werkdagen!

   Beslaglegging binnen 24 uur? Zo werkt een spoedbeslag

   We zorgen ervoor dat u uw vordering nóg sneller krijgt. De werkwijze die hierboven vermeld staat wordt dan versneld van 5 dagen naar slechts 24 uur! Zo is de vordering nog sneller betaald en heeft u nog sneller uw geld terug.

   Tip! Ook bij een beslaglegging met spoed is de snelheid afhankelijk van onder meer uw reactietijd, de volledigheid van documenten en de medewerking van de rechtbank. U doet er dus verstandig snel te reageren en de voorschotfactuur zo snel mogelijk te voldoen. Zo garanderen wij snelheid en efficiëntie.

   Wilt u direct aan de slag met het laten leggen van beslag? Neem direct contact met ons op!

   Of laat direct beslag leggen door het onderstaande formulier in te vullen

   Wat zijn de risico’s van beslaglegging?

   Het is belangrijk om goed te weten welke risico’s er verbonden zijn aan het starten van een gerechtelijke procedure. Als een schuldeiser onterecht beslag laat leggen, kan deze aansprakelijk gesteld worden voor schade die ontstaat door het beslag leggen. U dus ook. Dit heet aansprakelijkheidsrisico.

   Na beslaglegging zal een debiteur echter dreigen en zeggen dat de beslaglegging onterecht is, maar vaak wil een debiteur juist wél onderhandelen en betalen na beslaglegging. U bent dan ook niet meer aansprakelijk, maar krijgt wel uw geld.

   Tip! Laat alleen beslag leggen als u zeker bent van uw zaak. Zo bent u verzekerd van succes. Weet u niet zeker of u beslag moet laten leggen? Soms is het beter om te starten met een dagvaarding. U kunt bij ons terecht voor een gratis incasso advies.

   Direct beslag leggen?

   Wacht niet langer op uw geld en laat beslag leggen! Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!    Bent u een particulier of een onderneming?
    Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Download

    FAQ: Veelgestelde vragen over beslaglegging

    Stel: een schuldenaar heeft verschillende schuldeisers. Dan wordt er tegelijkertijd beslag gelegd door meerdere partijen.

    Bij meerdere partijen geldt een verdeling van het bedrag naar rato van de vorderingen van de beslagleggers. Maar wie is dan als eerste aan de beurt?

    1. Preferente schuldeisers: zij gaan voor. Bijvoorbeeld de belastingdienst.
    2. Concurrerende schuldeisers: bijvoorbeeld openstaande facturen van leverancier.
    3. Achterstallige schuldeisers: bijvoorbeeld inners van achterstallige leningen.

    Hier zijn uitzonderingen op. Deze schuldeisers heten separatisten. De vorderingen van separatisten staan los van faillissement: zij mogen deze altijd opeisen en hoeven hiervoor niet langs de curator.

    Twee voorbeelden van separatisten zijn schuldeisers met:

    1. Hypotheekrecht: wanneer een bedrijfspand of huis als onderpand dient voor een hypotheek. De hypotheekverstrekker moet het huis kunnen opeisen bij niet betalen.
    2. Pandrecht: Een bank kan geld uitlenen met als voorwaarde pandrecht te hebben op bijvoorbeeld de voorraad. Als er dan niet betaalt wordt, kan de bank deze voorraden opeisen.

    Tip! Wees de eerste die beslag legt! Zo wordt de slagingskans gemaximaliseerd (u bent namelijk de eerste) en voorkomt u dat u de buit moet delen met andere beslagleggers.

    Nee. Uw debiteur weet (vaak) niet dat er beslag wordt gelegd. En dat is juist de bedoeling. Op het moment dat de debiteur van het beslag leggen afweet, is de kans groot dat hij uw geld zal versluizen of verduisteren.

    Tip! Kondig een beslaglegging nooit aan! U wilt het verrassingselement behouden en voorkomen dat de schuldenaar er met uw geld vandoor gaat!

    Het is in Nederland eenvoudig om conservatoir beslag leggen. Dat maakt het zo een krachtig hulpmiddel om uw geld terug te krijgen. Beslag leggen kan op héél erg veel (maar niet op alles).

    De wet en rechtspraak stellen beperkingen aan conservatoire beslaglegging. Deze beperkingen worden geregeld in de beslagsyllabus. In deze beslagsyllabus is een beleid opgenomen met daarin de eisen waaraan een beslagrekest moet voldoen.

    Er zijn hierboven al wat beslagobjecten genoemd waar beslag op gelegd mag worden. Ook een lijst van objecten waar géén beslag op gelegd mag worden, én een lijst met objecten waar beslag op gelegd mag worden nadat de rechter de debiteur gesproken heeft.

    Er mag dan wel beslag worden gelegd op erg veel, maar voor sommige beslagobjecten zijn er beperkingen. De belangrijkste beperkingen worden hieronder toegelicht.

    Beperkingen bij beslag op kredietruimte

    Een van de beperkingen bij conservatoir beslag leggen is dat beslag op kredietruimte niet mogelijk is. Als de debiteur rood staat kan er dus geen beslag worden gelegd op dat bedrag.

    De beslagsyllabus beschrijft het volgende over conservatoir beslag leggen op kredietruimte:

    “Beslag op niet-benutte kredietruimte is niet mogelijk (zie Hoge Raad 29 oktober 2004, ECLI:NL:HR:2004:AP4504; NJ 2006, 203; JOR 2004, 338). Een uitdrukkelijk verzoek om verlof voor conservatoir beslag op niet benutte

    kredietruimte zal dus moeten worden afgewezen. Overigens kan de ontvanger der belastingen op grond van artikel 19 lid 4 Invorderingswet wel conservatoir beslag op kredietruimte leggen”

    Beperkingen bij beslag op toekomstige of niet opeisbare vorderingen

    Bij beslag op toekomstige of niet opeisbare vordering betalingen (uitkeringen) wordt de debiteur al gehoord voordat het verlof (van conservatoire beslaglegging) verleend wordt. Het verrassingselement is daarmee ook verdwenen: de debiteur wordt al gewaarschuwd.

    Het gevaar? De debiteur kan zich beschermen tegen andere beslagen door geld over te boeken of zaken te verduisteren. Dat wil u niet hebben!

    Om dit te voorkomen verzoeken wij de rechtbank voor een gesplitste behandeling van het beslagrekest. Wij vragen de rechtbank verlof voor het alvast beslag leggen van zaken waar de debiteur nog niks vanaf weet. Op die manier houden we de troeven in handen.

    Ook kunnen wij afzonderlijke beslagrekesten indienen om succes te garanderen. Hoe werkt dat? Eerst wordt er een beslagverlof verzocht voor beslagobjecten waar de debiteur nog niet van gehoord heeft. Daarna verzoeken we verlof voor de zaken waar de debiteur wél vanaf gaat weten.

    Let op! Alhoewel deze manier de meest succesvolle is, brengt het extra kosten met zich mee. Er moeten namelijk twee beslagrekesten opgesteld worden, in plaats van één.

    Beperkingen bij beslag op handelsvoorraden

    Er wordt geen verlof verleend voor het conservatoir beslag laten leggen op handelsvoorraden. De debiteur ervaart namelijk extreem veel last van beslag op handelsvoorraden (en kan bijvoorbeeld geen zaken meer doen).

    De rechter zal eerste de debiteur willen spreken voordat er beslag kan worden gelegd op de handelsvoorraad.

    De beslagsyllabus omschrijft het volgende over conservatoir beslag leggen op handelsvoorraden:

    “Indien verlof voor beslag op de inventaris van een onderneming wordt gevraagd, dient vermeld te worden dat de handelsvoorraad niet onder de inventaris wordt begrepen. Doet men dat niet of ingeval wel beslag op de handelsvoorraad wordt beoogd, dan dient men er rekening mee te houden dat de voorzieningenrechter eerst beide partijen zal willen horen alvorens op het gevraagde verlof te beslissen. Gezien de verstrekkende gevolgen voor de beslagdebiteur van een beslag op zijn handelsvoorraad, zal een verzoek tot het daarop mogen leggen van beslag (extra) goed gemotiveerd moeten zijn.”

    Beperkingen bij beslag op bankgaranties

    Stel: twee partijen doen zaken en er zit veel tijd tussen het betalen en het leveren, dan kan de leverancier een bankgarantie vragen. Met dit contract zal een bank gegarandeerd het bedrag betalen. Voor dit contract moet de afnemer (die de bankgarantie aanvraagt) wel een vergoeding betalen.

    Beslag leggen op een bankgarantie is mogelijk, maar niet als deze geldig is op de vordering waar u in de eerste plaats beslag voor laat leggen.

    De beslagsyllabus omschrijft het volgende over conservatoir beslag leggen op bankgaranties:

    ‘In het algemeen is een conservatoir beslag onder de garanderende bank uit hoofde van dezelfde rechtsverhouding waarin de garantie is verstrekt (abstracte bankgarantie), in beginsel niet toelaatbaar, nu zodanig beslag de uitbetaling van de garantie frustreert en daardoor in strijd komt met het doel en de strekking van de bankgarantie te weten: eerst betalen, dan praten.’

    Beperkingen bij beslag op bankrekeningen van een derde

    Beslaglegging mag op de rekening van de schuldenaar. Maar niet op die van anderen (zoals een partner of vriend).

    De beslagssyllabus omschrijft het volgende over conservatoir beslag leggen op bankrekeningen:

    ‘Er mag nooit verlof worden verleend voor het leggen van beslag op de bankrekening van de derde zelf. Ook niet op het bedrag dat ten gunste van de schuldenaar op de bankrekening van die derde staat of wordt verwacht. Als dat wel gebeurt, kan de derde-beslagene zelf niet meer over zijn rekening beschikken.’

    Dat kan direct. Wij behandelen dagelijks beslagleggingen. Wij hebben zelfs een vliegtuig aan de ketting gelegd.

    Wilt u direct beslag laten leggen? Neem dan contact met ons op!

    De beslagvrije voet is een deel van het inkomen waarop onze deurwaarder geen beslag kan leggen. Beslagvrije voet is in het leven geroepen zodat de debiteur nog wel geld overhoudt om van te leven: bijvoorbeeld geld voor eten en drinken.

    Als wij beslag op loon leggen gaat het grootste gedeelte van de loonsom rechtstreeks naar uw bankrekening, behalve de beslagvrije voet. Net zo lang tot de schuld betaald is.

    Het kan gebeuren (maar gebeurt praktisch nooit) dat een beslag onrechtmatig verklaard wordt. Dit kan liggen aan bepaalde situaties zoals:

    De deurwaarder krijgt geen toestemming gekregen

    De deurwaarder moet een de uitspraak van de rechter in zijn bezit hebben en dit kunnen laten zien. Onze deurwaarder brengt dit vonnis altijd met zich mee.

    Er is beslag gelegd op spullen die niet van de schuldenaar zijn

    Onze deurwaarder controleert altijd of de spullen echt van de schuldenaar zijn. Ons beslag wordt nooit onrechtmatig verklaard.

    De schuldenaar heeft een betalingsregeling

    Stijgt het inkomen van uw debiteur? Het lukt onze deurwaarder vaak alsnog een hogere betalingsregeling af te spreken. Zo krijgt u nóg sneller uw geld.

    Kosten van beslaglegging zijn hoger dan de opbrengsten

    Met andere woorden: het kost meer dan het oplevert. Stel: de inboedel van de schuldenaar is niet veel waard (ze hebben geen waardevolle spullen in huis), dan zal onze deurwaarder daar geen beslag op leggen. Wél kan er beslag gelegd worden op andere objecten. Wij vinden de perfecte oplossing.

    Er wordt beslag gelegd op toeslagen

    Een debiteur heeft recht op toeslagen. Daar mag onze deurwaarder dus geen beslag op leggen. Beslag op huurtoeslag kan alleen gelegd worden door de verhuurder. Beslag op zorgtoeslag alleen door de zorgverzekeraar. Onze deurwaarder legt altijd beslag namens zichzelf. Nooit namens iemand anders.

    Er wordt beslag gelegd op toeslagen én loon of uitkeringen voor dezelfde lopende schuld

    Het leggen van meerdere beslagen is mogelijk en er mag op veel beslag gelegd worden (maar niet op alles). Onze deurwaarder mag bijvoorbeeld niet én op toeslagen beslag leggen én op loon of een uitkering.

    Dit komt omdat anders de schuldenaar dubbele kosten betaalt (een beslaglegging kost geld) terwijl u niets extra ontvangt. Een toeslag heeft namelijk invloed op de beslagvrije voet van de schuldenaar. Dat betekent dat een beslaglegging op toeslag én loon of uitkering u niets extra oplevert: onze deurwaarder legt hier geen beslag op.

    Waarom 40.000 klanten u voor gingen

    Hanneke de Bies
    Hanneke de Bies
    Zakelijk
    Beslag leggen lijkt een moeilijke klus, maar niet voor Invorderingsbedrijf. Mijn zaak leek hopeloos, maar door beslaglegging in te zetten werd mijn vordering ein-de-lijk betaald. Ik ben Wesley en Luka dankbaar voor de goede hulp!
    Lees meer

     Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

     Neem telefonisch of per mail contact op

     Onze Incassojuristen & Adviseurs

     linkedin