Home PageBeslaglegging

Invorderingsbedrijf

Beslaglegging: uw geld innen bij wanbetaling

Wordt uw factuur niet betaald? Zelfs na meerdere herinneringen en aanmaningen? Blijf niet wachten op uw geld maar laat beslag leggen bij uw wanbetaler. Bij Invorderingsbedrijf kunnen we een beslaglegging binnen 24 uur regelen. Zo weten we het geld waar u recht op heeft vrijwel altijd te innen, ook als uw debiteur uit zichzelf weigert te betalen.

Beslaglegging
Play Video
Beslaglegging
Play Video
Let op: Weigert uw debiteur een factuur te betalen? Blijft niet wachten op uw geld maar onderneem direct actie. Als u te lang wacht, loopt u namelijk het risico dat andere schuldeisers u voor zijn en er niets meer te halen valt bij uw wanbetaler. Laat daarom direct beslag leggen op het inkomen, vermogen of andere bezittingen van uw wanbetaler.

Direct beslag laten leggen bij uw wanbetaler?

Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen

    Wat zeggen onze klanten?

    In de loop der jaren hebben wij talloze vorderingen succesvol geïncasseerd, onder andere door beslag te laten leggen. Gemiddeld beoordelen klanten ons met een 9.5.

    Dirk klerk
    Dirk Klerk
    Goed en snel resultaat met buitenlands incasso, korte lijnen.
    ‘t pippi huis
    ‘t Pippi Huis
    Een bedrijf met passie voor dienstverlening! Ze analyseren snel wat je als bedrijf verwacht en geven goed advies. Danny is een topper en heeft naast kennis ook nog gevoel voor humor. Invorderen is niet leuk, maar de mensen maken het leuk door hun persoonlijke contact...
    Anastasia lavrenteva
    Anastasia Lavrenteva
    The company TicketSwap recommended this service to me when there were no other options left. To be honest, I didn't expect anything. And yesterday I received a call with happy news - the seller returned my money through the service. Only a few weeks had...
    Jeppen
    Jeppen
    Aardige en deskundige mensen. Had in Duitsland twee zaken die maar niet wilden lukken. Met hun hulp allebei opgelost. Zonder rechtszaak!!
    King ping bedrijfsimperialen b. V.
    King Ping Bedrijfsimperialen B.V.
    Goede service! Mijn zaak was binnen de kortste keren afgehandeld, en ik ben goed op de hoogte gehouden van de status van mijn zaak. Hier kom ik zeker nog een keer terug!
    Montage team enschede
    Montage Team Enschede
    Zeer professioneel, duidelijk, behulpzaam en vriendelijk! Prettige ervaring/samenwerking. Zeker een aanrader!
    Lites film amsterdam
    LITES Film Amsterdam
    Ik was eerst bang dat het niet zou lukken om buitenlandse vorderingen te incasseren. Maar ik moet zeggen dat ik toch positief verrast werd! Het Invorderingsbedrijf heeft voor ons zowel in België als Nederland al heel wat achterstallige betalingen kunnen verwerken. Wij zijn zeer tevreden!
    Power plastics b. V.
    Power Plastics B.V.
    Geweldig! Ik ben ongelooflijk goed gesteund en ben in het hele proces meegenomen! Uiteindelijk is de zaak succesvol afgerond, aanrader!
    Bks service bv
    BKS Service BV
    Super snel geregeld. Direct resultaat. Via het online portaal kon ik continu de status van de zaak bekijken, dat vond ik erg prettig want ik wist meteen waar ik aan toe was.
    Microcare international b. V.
    Microcare International B.V.
    De afhandeling duurde even, maar het eindresultaat telt uiteindelijk. Ben hierover meer dan tevreden!
    Wester-beton bv
    Wester-Beton BV
    Erg prettige samenwerking gehad. Joost & Wesley hebben mij goed geholpen met mijn zaak en mij gedurende het gehele proces ondersteund. Goede communicatie. Goed resultaat, een aanrader!
    B mediate housing
    B Mediate Housing
    Als zeer goed beschouwd. Na het indienen van mijn vordering is de zaak snel opgepikt. Dat resulteerde ook in een snelle betaling. Ik ben erg tevreden over hoe mijn zaak is behandeld en kom de volgende keer zeker terug.
    Mitterhof
    Mitterhof
    Schnell, kompetent, entschlossen!
    Kampschreur bv projectstoffering
    Kampschreur BV Projectstoffering
    Ik heb een incasso van een moeizame factuur ingediend. Dat bleek gelukkig geen probleem te zijn, want het is uiteindelijk toch gelukt om ook voor deze factuur betaald te krijgen, helemaal super.

    Beslaglegging: uw factuur linksom of rechtsom betaald!

    Beslaglegging is hét incassomiddel om ervoor te zorgen dat het geld dat u tegoed heeft daadwerkelijk geïncasseerd wordt. We laten uw debiteur hiermee eigenlijk geen andere keus dan de schuld te betalen. Dat zit zo:

    Om de duimschroeven bij uw wanbetaler aan te draaien, kunnen we (voorafgaand aan een juridische procedure) conservatoir beslag laten leggen. Hierdoor kan uw debiteur niet meer bij zijn geld (bijvoorbeeld door beslag op inkomen of een bankrekening). Daarom zal uw wanbetaler er alles aan doen om het beslag op te heffen. 

    Dit kan hij doen door het openstaande bedrag direct te betalen of u de zekerheid te geven dat er betaald gaat worden (in de vorm van een bankgarantie of het vestigen van pandrecht). 

    Betaalt uw debiteur nog steeds niet? Dan laten we de zaak voor de rechter komen. Met een uitspraak (vonnis) van de rechter, kunnen we u uitbetalen uit de eerder door de deurwaarder veilig gestelde bezittingen van uw debiteur (het beslag wordt executoriaal). In beslag gelegde spullen kunnen we veilen. Uit de opbrengst van de openbare verkoop wordt u uitbetaald. 

    In principe draait uw debiteur op voor de meeste kosten die komen kijken bij beslaglegging die volgt na een gerechtelijke procedure.

    Waarom beslag laten leggen?

    Ja, ik wil beslag leggen

    Bent u schuldeiser en wilt u direct beslag leggen? Bel naar 070 – 762 0330 of vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Incassobureau inschakelen

      Beslaglegging betekenis

      Beslaglegging is een stevig incassomiddel om ervoor te zorgen dat geld dat u van iemand tegoed heeft betaald wordt. Een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op onder andere de bankrekening, het inkomen, spullen en zelfs de woning van uw debiteur. 

      Het is enerzijds een manier om de druk op uw debiteur op te voeren. Uw schuldenaar kan immers niet meer bij zijn geld als we beslag leggen op, bijvoorbeeld, zijn bankrekening. Als uw debiteur een ondernemer is, kunnen we zelfs beslag leggen op zijn bestaande klanten. Zij mogen vanaf dat moment geen betalingen meer verrichten aan uw schuldenaar. Zo draaien we de geldkraan richting uw debiteur dicht. 

      Het beslag blijft bestaan tot de openstaande rekening en alle bijkomende kosten betaald zijn. In de meeste gevallen kiest uw wanbetaler eieren voor zijn geld en betaalt hij de openstaande schuld alsnog. 

      Laat uw debiteur het wel aankomen op een rechtszaak? Zodra de rechter u in het gelijk stelt, kunt u worden uitbetaald uit de in beslag genomen bezittingen. Beslaglegging is daarmee één van de meest krachtige en efficiënte manieren om uw openstaande facturen te innen.

      Welke soorten van beslaglegging zijn er?

      Er bestaan twee belangrijke vormen van beslaglegging: conservatoir beslag en executoriaal beslag. Laten we eens bekijken wat het verschil is tussen deze twee vormen van beslag leggen.

      Conservatoir beslag

      Een conservatoir beslag is beslag dat gelegd wordt voorafgaand aan een gerechtelijke procedure. Een advocaat vraagt door middel van een verzoekschrift aan de rechter om alvast beslag te mogen leggen op bezittingen van uw debiteur. Het vermogen wordt bevroren totdat er een uitspraak van de rechter is.

      Als we conservatoir beslag leggen op een bankrekening kan uw debiteur dus niet bij zijn geld, totdat het beslag is opgeheven. 

      Het doel van dit conservatoir beslag is om te voorkomen dat vermogen of goederen worden verduisterd of weggesluisd in aanloop naar de juridische procedure of een faillissement. Daarom wordt uw debiteur in de meeste gevallen niet geïnformeerd voorafgaand aan de beslaglegging.

      Als de voorzieningenrechter toestemming geeft voor een conservatoir beslag, bepaalt de rechter binnen welke termijn u de eis in hoofdzaak (uw vordering) moet stellen. Doorgaans is dit 14 dagen. Binnen die termijn moet uw debiteur een dagvaarding (oproep om voor de rechter te verschijnen) ontvangen. Als dit niet gebeurt vervalt het beslag.

      Als u als schuldeiser de rechtszaak wint, dan wordt het beslag executoriaal. 

      Executoriaal beslag

      Een executoriaal beslag is bedoeld om het vonnis van de rechter ten uitvoer te leggen.

      Heeft de rechter uw vordering toegewezen, maar betaalt uw debiteur nog steeds niet? Dan kan de deurwaarder met het vonnis van de rechter executoriaal beslag leggen op vrijwel alle bezittingen van uw debiteur. In beslag genomen goederen worden openbaar verkocht en uit de opbrengst hiervan wordt u als schuldeiser uitbetaald. 

      Om beslag te leggen moet een gerechtsdeurwaarder het vonnis aan uw debiteur betekenen (uitreiken). Doorgaans krijgt uw schuldenaar dan twee of drie dagen de tijd (de beveltermijn) om de openstaande schuld, inclusief de incassokosten, juridische kosten en deurwaarderskosten, te voldoen. Blijft betaling uit? Dan legt de deurwaarder beslag op de bezittingen van uw wanbetaler.

      Hebben we in eerste instantie conservatoir beslag gelegd? Dan zijn deze rekeningen of goederen met het vonnis van de rechter direct opeisbaar.

      Voor welke vorderingen is beslaglegging geschikt?

      Beslaglegging is een geschikte manier om verschillende soorten vorderingen te innen. 

      Voorbeelden van vorderingen die in de praktijk sneller betaald worden door beslaglegging zijn:

      • Openstaande facturen
      • Achterstallige huur
      • Verstrekte leningen
      • Schadevergoedingen
      • Terugbetaling (onverschuldigde betalingen)
      • Onbetaalde borgsommen
      • Opeisbare contractuele boetes

      Waar mag beslag op worden gelegd?

      Nadat de rechter een uitspraak heeft gedaan, zorgen we met behulp van onze deurwaarders voor beslaglegging. We kunnen beslag leggen op verschillende (on)roerende zaken, waaronder:

      • Zakelijke bankrekeningen
      • Privé bankrekeningen
      • G-rekeningen
      • Spaarrekeningen
      • Contant geld
      • Vorderingen op klanten (bijvoorbeeld opdrachtgevers)
      • Bedrijfspanden
      • Woning(en)
      • Erfpachtrecht
      • Appartementsrecht
      • Aandelen
      • Auto’s
      • Vliegtuigen
      • Schepen
      • Inboedel
      • Andere onroerende zaken

      Benieuwd waarop we beslag kunnen leggen bij uw wanbetaler? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn.

      Hoe werkt beslaglegging in de praktijk?

      Hoe een beslaglegging er in de praktijk uitziet, hangt onder andere af van of het gaat om een conservatoir of een executoriaal beslag en of uw debiteur ergens in het proces besluit te betalen.l

      Hoe werkt conservatoir beslag?

      Als we beginnen met een conservatoir beslag en het hele proces doorlopen, ziet dat er zo uit: 

      1. De advocaat dient het verzoekschrift om conservatoir beslag te mogen leggen in bij de rechtbank. Dat verzoekschrift wordt het beslagrekest genoemd. 
      2. De rechtbank bepaalt of zij verlof (toestemming) verleent voor het leggen van conservatoir beslag. 
      3. Als de rechtbank verlof verleent, wordt de deurwaarder ingeschakeld. De deurwaarder legt het beslag (de kosten die de deurwaarder in rekening brengt worden doorberekend aan uw debiteur). 
      4. Na beslaglegging zorgt de advocaat er ook voor dat er met de debiteur en met derden (bijvoorbeeld over derdenbeslagen) wordt gecommuniceerd. 
      5. Wordt er betaald? Dan heft de advocaat de beslagen op zodra het geld binnen is.
      6. Zo niet, dan gaan we over op een rechtszaak. Binnen de door de rechter gestelde termijn laten we de deurwaarder uw debiteur dagvaarden. Ook hierna heeft uw wanbetaler de kans om met het geld over de brug te komen. Als hij de zaak verliest draait hij ook op voor een deel van de gerechtelijke kosten. Hoe langer uw schuldenaar wacht met betalen, hoe verder de kosten dus oplopen.
      7. Als uw debiteur het op een rechtszaak aan laat komen, zullen beide partijen bewijsstukken aan moet leveren en hun standpunt moeten motiveren. De rechter doet uiteindelijk uitspraak. 
      8. Wijst de rechter uw vordering toe? Dan wordt het eerder gelegde beslag executoriaal (uitvoerbaar). Als we beslag hebben gelegd op goederen dan mag de deurwaarder deze openbaar verkopen. 
      9. U krijgt uw schuld uitbetaald.

      Hoe werkt conservatoir beslag?

      Heeft u al een uitspraak van de rechter waarin uw vordering is toegewezen? Maar betaalt uw debiteur nog steeds niet? Dan kan de deurwaarder met het vonnis van de rechter geld of spullen in beslag nemen om u te geven waar u recht op heeft. Dat werkt zo:

      1. De rechter doet uitspraak (wijst vonnis).
      2. De deurwaarder betekent (overhandigt) het vonnis aan uw debiteur. Die krijgt twee of drie dagen de tijd om de schuld te betalen.
      3. Blijft betaling uit? Dan kondigt de deurwaarder beslaglegging aan. Als uw debiteur op het moment van beslaglegging niet thuis is of niet opendoet kan de deurwaarder de politie en een slotenmaker inschakelen. 
      4. De deurwaarder legt beslag op bezittingen van uw debiteur.
      5. Als er goederen in beslag worden genomen, zal de deurwaarder deze openbaar verkopen.
      6. U krijgt uw geld uitbetaald.

      Wat gebeurt er nadat er beslag is gelegd?

      Wat er gebeurt na een beslaglegging, hangt grotendeels af van hoe uw debiteur reageert. Veel schuldenaars besluiten de openstaande rekening alsnog te betalen. Anderen proberen een betalingsregeling af te spreken of te verzekeren dat er betaald gaat worden (in de vorm van een bankgarantie of pandrecht). 

      Betaalt uw schuldenaar? Dan worden de gelegde beslagen opgeheven. 

      Wordt er nog steeds niet betaald? Dan starten we direct met een dagvaarding (waarna de schuldenaar voor de rechtbank moet verschijnen).

      Ja, ik wil beslag laten leggen

      Wilt u beslag laten leggen bij uw debiteur? Vul uw gegevens in en één van onze incassospecialisten neemt contact met u op.

        Bent u een particulier of een onderneming?

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Incassobureau inschakelen

        Wat kost beslaglegging?

        Beslaglegging in Nederland kan hoge kosten met zich meebrengen voor zowel de schuldeiser als de schuldenaar. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type beslag, de complexiteit van de zaak en de juridische dienstverleners die betrokken zijn.

        Neem bijvoorbeeld beslag op bankrekening. Bij beslag op bankrekening brengt de bank doorgaans administratiekosten in rekening, die kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Als er beslag wordt gelegd op inboedel, kunnen er extra kosten zijn voor de opslag en verplaatsing van de in beslag genomen goederen.

        Wie betaalt de kosten voor de beslaglegging?

        Wanneer u een incassobureau of deurwaarder inschakelt om een schuld te incasseren, dan betaalt de debiteur de meeste kosten. U kunt het zo zien: een incassobureau verhoogt de schuld met de (toegestane) kosten die het maakt om deze te innen. Incasso-, informatie-, proces-, beslag- en executiekosten komen voor rekening van de schuldenaar.

        Uit welke kosten bestaan de kosten voor beslaglegging?

        De kosten voor beslaglegging kunnen variëren afhankelijk van het type beslaglegging en de locatie waar deze wordt uitgevoerd. Over het algemeen zijn er drie soorten kosten voor beslaglegging:

        1. Kosten voor de deurwaarder: Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht door de deurwaarder die de beslaglegging uitvoert. Deze kosten kunnen bestaan uit administratiekosten, kosten voor het opstellen van documenten, en kosten voor de daadwerkelijke uitvoering van de beslaglegging.

        2. Gerechtelijke kosten: Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht door de rechtbank voor het behandelen van de zaak en het toekennen van de beslaglegging.

        3. Bijkomende kosten: Afhankelijk van het type beslaglegging kunnen er nog andere kosten bijkomen, bijvoorbeeld kosten voor het opslaan of verkopen van de in beslag genomen goederen.

        Bent u benieuwd naar de kosten voor u? Neem direct contact met ons op en we zoeken het voor u uit.

        Soorten beslaglegging

        Loonbeslag

        Bij loonbeslag legt een deurwaarder beslag op loon van de schuldenaar. De werkgever van de schuldenaar is verplicht hieraan mee te werken. Zolang het beslag conservatoir is, wordt het geld in bewaring gehouden. Wel heeft de schuldenaar geld nodig om van te leven. Een (klein) gedeelte van het loon blijft daarom naar de schuldenaar gaan: dat heet de beslagvrije voet.

        Als het beslag executoriaal is, gaat de rest van het loon rechtstreeks naar u als schuldeiser, totdat u de gehele vordering ontvangen heeft!

        De deurwaarder dient een verzoek tot beslaglegging in bij de bank. Alle banken zijn wettelijk verplicht hieraan mee te werken. Er kan beslag worden gelegd op:

        Particuliere rekeningen: Het aanwezige saldo wordt geblokkeerd op de aanwezige betaalrekening(en), maar ook op spaarrekening(en). De debiteur kan zijn saldo niet beheren.
        Zakelijke rekeningen: Het aanwezige saldo wordt geblokkeerd op de aanwezige zakelijke rekening(en), maar ook op zakelijke spaarrekening(en). De debiteur kan zijn saldo niet beheren.

        Zodra het beslag uitvoerbaar is, wordt u uitbetaald uit het geld op de rekeningen. Als dit niet voldoende is, kan er ook nog beslag gelegd worden op andere zaken.

        Let op: nieuwe bijschrijvingen op de bankrekening(en) van de schuldenaar (zoals gestort geld van debiteuren) vallen niet onder het gelegde bankbeslag.

        Beslag leggen op auto

        Tot voor kort moest een deurwaarder een voertuig daadwerkelijk kunnen zien om er beslag op te leggen. Hierdoor kon een wanbetaler beslaglegging eenvoudig omzeilen, bijvoorbeeld door de auto een paar straten verderop te parkeren. Sinds 1 april 2021 is het leggen van beslag op een auto een stuk eenvoudiger. 

        De deurwaarder kan tegenwoordig namelijk administratief beslag leggen via het kentekenregister van de RDW. Dit leidt tot een tennaamstellingsblokkade. Een motorvoertuig met een dergelijke blokkade kan bijvoorbeeld niet worden overgeschreven op naam van een andere kentekenhouder. De inschrijving in het register van de RDW is voor iedereen te raadplegen.

        Beslag leggen op vliegtuig

        Het kan voorkomen dat er vorderingen ontstaan op een luchtvaartmaatschappij (of andere eigenaren van een vliegtuig). Dat kan bijvoorbeeld bij schade die ontstaat tijdens het vervoer van goederen of door vertraging, maar ook door de levering van brandstof, producten of diensten die niet betaald worden. In dat geval kan er met toestemming van de rechter beslag gelegd worden op het vliegtuig

        Nu staan vliegtuigen in de regel niet lang op dezelfde plek, daarom is het mogelijk om met spoed conservatoir beslag op een vliegtuig aan te vragen, zelfs op tijden dat de rechtbank gesloten is. Zo wordt voorkomen dat het vliegtuig snel naar een ander land verplaatst wordt.

        Zodra de rechter toestemming heeft verleend voor het beslag, moet de deurwaarder fysiek toegang verkrijgen tot het vliegtuig. Vervolgens maakt hij een proces-verbaal op dat wordt gedeeld met de luchthaven en luchtverkeersleiding. Hierdoor mag het vliegtuig niet meer opstijgen. 

        Lijkt het u onwaarschijnlijk dat we daadwerkelijk beslag leggen op vliegtuigen? We hebben het eerder gedaan!

        Beslag op vastgoed

        Het is ook mogelijk om beslag te leggen op vastgoed, bijvoorbeeld woningen en bedrijfspanden. Het is zelfs mogelijk om beslag te leggen op een deel van een pand. Voorafgaand aan een beslag op vastgoed doen we een kadastraal en hypothecair onderzoek, om uit te vinden waar we precies beslag op kunnen leggen. 

        Zodra we verlof hebben om beslag te leggen, maakt de deurwaarder een proces-verbaal op van het beslag en schrijft dit in bij het kadaster. Vervolgens wordt uw debiteur geïnformeerd over het beslag op onroerend goed. 

        Overigens is het gewoon mogelijk om beslag te leggen op vastgoed waar een hypotheek op rust. Het is wel zo dat wanneer het beslag executoriaal wordt en het vastgoed wordt verkocht, de hypotheekverstrekker eerst wordt betaald.

        Beslag leggen op schepen

        Om beslag op een schip te leggen moet een advocaat een verzoekschrift indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank in Rotterdam, de voorzieningenrechter in het gebied waar het schip is aangemeerd of de voorzieningenrechter in het gebied waar het schip wordt verwacht. 

        Als de rechter het verzoek inwilligt, dan wordt het schip “aan de ketting gelegd”. De havendienst wordt ingelicht en het schip mag niet uitvaren. 

        Om daadwerkelijk beslag te leggen, moet de deurwaarder aan boord van het schip gaan. Dat is niet zo lastig als het schip in de haven ligt, maar wel als het schip nog op zee is. In dat geval kan het voorkomen dat de deurwaarder met een bootje naar het schip moet om het met een touwladder te betreden. 

        Als het schip geladen is wanneer er beslag op gelegd wordt, heeft dit natuurlijk grote gevolgen voor de vervoerder. Mede daardoor is beslag op schepen een sterk pressiemiddel op uw debiteur. Het is ook mogelijk om varend beslag te leggen. Als het schip onderweg is, dan mag het doorvaren naar de losplaats, zodat de lading gelost kan worden. De beslaglegger moet hiermee instemmen. 

        De hoofdzaak in het geschil wordt doorgaans behandeld door de Maritieme Kamer van de Rechtbank in Rotterdam.

        Beslag op aandelen

        Het is ook mogelijk om beslag te leggen op aandelen. Door conservatoir beslag op aandelen te leggen, voorkomt u dat uw wanbetaler deze verkoopt in de aanloop naar een rechtszaak.  

        De aandelen vertegenwoordigen natuurlijk een waarde. Heeft de rechter bepaald dat u geld tegoed heeft van uw debiteur? Dan kunnen we de deurwaarder executoriaal beslag laten leggen. De in beslag genomen aandelen kunnen we met toestemming van de rechter vervolgens verkopen. Uit de opbrengst hiervan wordt u uitbetaald. 

        Beslag leggen op inboedel (beslag roerende zaken)

        Een gerechtsdeurwaarder kan ook beslag leggen op spullen (ofwel de inboedel). Als de rechter besluit, dat uw schuldenaar moet betalen, zal de deurwaarder langs de deur van de schuldenaar gaan om het vonnis (de uitspraak) te bezorgen.

        Het vonnis mag ook aan huisgenoten gegeven worden. Uw schuldenaar kan dus niet roepen dat hij deze nooit gekregen heeft.

        Heeft uw schuldenaar de uitspraak ontvangen? Dan moet er binnen enkele dagen betaald worden, anders neemt de deurwaarder spullen mee om deze te verkopen. 

        Ik weet niet waarop ik beslag kan laten leggen? Wat kan ik doen?

        Bij beslaglegging is het belangrijk om goed te weten waar u beslag op kunt leggen. Stel: u weet dat uw debiteur weinig geld heeft op zijn zakelijke rekening, maar wél op zijn spaarrekening. In dat geval moet u beslag leggen op de spaarrekening.

        Waarop kan ik als schuldeiser géén beslag leggen?

        Er zijn een aantal zaken waar een deurwaarder (meestal) geen beslag op mag leggen. Dit zijn bijvoorbeeld zaken waar de gebruiker niet de directe eigenaar van is. Ook kan het gaan om dingen die uw wanbetaler nodig heeft voor zijn algemene dagelijkse levensbehoeften. 

        Voorbeelden van zaken waar we geen beslag op kunnen leggen zijn:

        • Huurwoning
        • Kredietruimte
        • Bankgarantie
        • Beslag ten laste van een bank
        • Retentierecht
        • Goederen bestemd voor de openbare dienst
        • Fiscaal bodembeslag
        • Zaken die op basis van huwelijkse voorwaarden van de partner zijn
        • Loon of uitkering onder beslagvrije voet
        • Gewone huishouding
        • Eerste levensbehoeftes
        • Bed en beddengoed
        • Zorgtoeslag
        • Bijzondere bijstand
        • Persoonsgebonden budget
        • Huurtoeslag
        • Kinderbijslag
        • Smartengeld
        • Studiefinanciering

        In welke gevallen wil de rechter de debiteur eerst vragen stellen voordat er beslag kan worden gelegd?

        In de meeste gevallen wordt uw debiteur vooraf niet gehoord als we een verzoekschrift tot beslaglegging indienen. Daarmee verdwijnt het verrassingseffect immers, waardoor uw schuldenaar mogelijk de kans heeft om de bezittingen te verduisteren. In sommige gevallen kiest de rechter er echter wel voor om uw debiteur eerst te horen. 

        Dit is bijvoorbeeld het geval bij beslag op: 

        • Inkomen (bijvoorbeeld salaris, uitkering inclusief vakantiegeld, 13e maand)
        • Handelsvoorraad van een onderneming
        • Beslag ten laste van een financiële instelling (maar geen bank)
        • Beslag ten laste van een bank
        • Lijfrente
        • Pensioen
        • AOW
        • Bijstandsuitkering

        Hoelang duurt beslaglegging?

        Als het op beslaglegging aankomt zetten wij de vaart erachter. Onze termijnen zijn kort: er kan (bijna altijd) in 5 dagen beslag worden gelegd. Nog niet overtuigd? We nemen u graag mee in ons proces:

        • Dag 1: Wanneer we uw opdrachten binnen krijgen, gaan wij direct voor u aan de slag. U krijgt van ons de voorschotfactuur en wij steken direct de handen uit de mouwen.
        • Dag 2: Zodra wij uw betaling binnen hebben, sturen wij een sommatiebrief naar de debiteur waarin vermeld wordt dat de rechtsmaatregelen worden ingezet. Een beslagrekest (voorstel om conservatoir beslag te kunnen leggen) wordt opgesteld en direct naar u toegestuurd.
        • Dag 3: Als u akkoord gaat, wordt het beslagrekest afgemaakt en ingediend bij de rechtbank. Ook sturen wij de deurwaarder direct een kopie van het beslagrekest zodat hij de nodige voorbereidingen kan treffen.
        • Dag 4 of 5: Wanneer wij het beslagverlof hebben ontvangen, geven wij direct groen licht aan de gerechtsdeurwaarder om beslag te leggen. De beslagen worden nog dezelfde werkdag of direct de dag erna gelegd.

        Beslaglegging kan ook sneller! Hoe sneller u reageert, hoe sneller wij kunnen schakelen. Met deze aanpak kunnen wij het proces direct versnellen. Zo innen wij uw vordering nog sneller!

        Afhankelijk van uw reactietijd, de omvang van de stukken en het aantal te leggen beslagen, en de medewerking van de rechtbank kunnen wij al beslag leggen binnen 3 werkdagen.

        Beslaglegging binnen 24 uur? Zo werkt een spoedbeslag

        Is er haast geboden bij de beslaglegging? Bijvoorbeeld omdat uw debiteur de beoogde beslagobjecten dreigt te verduisteren, verkopen of naar het buitenland te verplaatsen? In sommige gevallen is het mogelijk om spoedbeslag te leggen. 

        Bij Invorderingsbedrijf zijn we (afhankelijk van de snelheid waarop u zelf reageert en de medewerking van de rechtbank) in staat om binnen 24 uur een beslaglegging te regelen!

        Neem direct contact met ons op voor meer informatie.

        Zo snel mogelijk beslag leggen bij uw wanbetaler?

        Vul uw gegevens in en we nemen zo snl mogelijk contact met u op.

          Bent u een particulier of een onderneming?

          Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

          Incassobureau inschakelen

          Wat zijn de risico’s van beslaglegging?

          Het is belangrijk om goed te weten welke risico’s er verbonden zijn aan het starten van een gerechtelijke procedure. Als u als schuldeiser onterecht beslag laat leggen, kunt u namelijk ook aansprakelijk gesteld worden voor schade die ontstaat door de beslaglegging. Dit heet aansprakelijkheidsrisico.

          Laat daarom alleen beslag leggen als u zeker bent van uw zaak. Neem gerust contact met ons op om met één van onze juristen te overleggen over de haalbaarheid en rechtmatigheid van uw vordering. 

          Nu leert de ervaring dat vrijwel iedere debiteur stelt dat beslaglegging onterecht is en dreigen bijna alle wanbetalers hun crediteur aansprakelijk te stellen. Negen van de tien keer komen zij uiteindelijk toch over de brug met het verschuldigde bedrag of doen zij een voorstel.

          Wanneer is beslaglegging de moeite waard?

          Door conservatoir beslag te laten leggen, voorkomen we dat er in aanloop of gedurende de gerechtelijke procedure geld of spullen worden weggesluisd. Om conservatoir beslag te leggen, moeten we toestemming aan de rechter vragen. De deurwaarder kan vervolgens conservatoir beslag leggen op bankrekeningen en bezitten van de debiteur. 

          We stellen deze veilig zolang de zaak onder de rechter is. Als de rechter uw vordering toewijst, dan kunnen we de in beslag gelegde rekeningen en spullen voor u opeisen en/of verkopen. Maar wij raden niet altijd aan om conservatoir beslag te laten leggen. Hieronder lichten wij toe vanaf welk bedrag beslaglegging wordt af- en aangeraden.

          Beslaglegging op vordering van minder dan € 5.000?

          Moet u beslag leggen bij vorderingen van minder dan €5.000? Wij raden aan van niet. Bij vorderingen van minder dan € 5.000 raden wij aan geen conservatoir beslag te leggen, de beslagkosten zijn in verhouding namelijk erg hoog. Bij vorderingen van minder dan €5.000 kunt u beter kiezen voor gerechtelijke incasso. Zo kan er executoriaal beslag worden gelegd en u beschikt over een vonnis.

          Beslaglegging op vordering tussen de € 5.000 en € 10.000?

          Moet u beslag leggen bij vorderingen tussen de €5.000 en €10.000? Wij raden u aan dit soms te doen. Bij vorderingen tussen de € 5.000 en € 10.000 kan conservatoir beslag een verstandige investering zijn als er niet serieus in wordt gegaan op de vordering. Heeft u vorderingen die inhoudelijk ter discussie staan? Dan raden wij aan om geen beslag te leggen.

          Beslaglegging op vordering hoger dan € 10.000?

          Bij vorderingen van €10.000 en hoger raden wij altijd aan om conservatoir beslag te leggen zodat u uw verhaal voor uw vordering veilig stelt. De beslagkosten zijn in verhouding namelijk erg laag.

          Kosten beslaglegging

          Bij conservatoire beslaglegging komen drie soorten kosten kijken:

          1. Kosten van de advocaat: uurtarief van de advocaat 
          2. Kosten van de rechtbank: griffiekosten
          3. Kosten deurwaarder: explootkosten voor de betekening

          Advocaatkosten

          De advocaat moet werkzaamheden verrichten en brengt daarvoor een bedrag in rekening. Hoe hoog dit bedrag is kan per advocaat verschillen. Als u via Invorderingsbedrijf een conservatoir beslag wilt laten leggen, zullen we u vooraf informeren over de advocaatkosten.

          Griffiekosten aanvraag conservatoir beslag 2023

          Hoe hoog de griffierechten zijn, is afhankelijk van of de schuldeiser een natuurlijke persoon (particulier of eenmanszaak) of een niet-natuurlijke persoon (bv, firma of rechtspersoon) is. 

          • Griffierechten natuurlijke personen: € 314,-
          • Griffierechten niet-natuurlijke personen: € 676,-

          Deurwaarderskosten in 2023

          Voor de werkzaamheden die een deurwaarder verricht (ambtshandelingen) worden vaste wettelijke tarieven gehanteerd. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt onder andere af waar er beslag op wordt gelegd en wat voor werkzaamheden de deurwaarder daarvoor uit moet voeren.

          De kosten van enkele veelvoorkomende ambtshandelingen bij een conservatoir beslag:

          Betekening van een beslagexploot

          € 114,77

           

          Beslag op roerende zaken

          € 138,70

          Beslag op roerende zaken m.m.v. derde

          € 186,25

          Beslag op rechten of effecten

          € 274,48

          Beslag op onroerende zaken

          € 190,53

          Opheffing van beslag op onroerende zaken

          € 67,97

          Gerechtelijke inbewaringgeving

          € 285,80

          FAQ: veelgestelde vragen over beslaglegging

          No Cure No Pay Incasso

          Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

          • Géén succes = géén kosten
          • 100% uitkering van de hoofdsom
          • 95% slagingspercentage
          B grootendorst
          B Grootendorst

          Verzet na 8 jaar! Je kunt het niet verzinnen maar in mijn dossier gebeurde het. Ik heb het contact en de updates eens in de zoveel tijd ideaal. Ze hebben mij goed geadviseerd en er is zelfs gezorgd dat het verzet niet ontvankelijk werd verklaard. Nu komt de vordering ook langzaam aan binnen door een loonbeslag. Dikke aanrader! Luka, dank voor de bijstand!

          Jan willem dorenbos
          Jan Willem Dorenbos

          Met genoegen schrijf ik voor het Invorderingsbedrijf een vijfsterren review. Wij zijn als transport bedrijf op zoek gegaan naar een specialist voor wanbetalers in binnen en buitenland. De keuze was snel gemaakt naar een prettige intake. De voorwaarden zijn helder en ze namen onze vorderingen dezelfde dag nog in behandeling. En het mooiste: de invordering werd binnen enkele dagen geheel betaald. Ik wist niet dat het zo makkelijk zou gaan, dus raad ik deze incasso partij iedereen aan.

          Alstublieft,

          Uw download

          Voorbeeld ingebrekestelling

          Voorbeeld ingebrekestelling

          Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

          Download direct
          Rachèl van koot
          Rachèl van Koot

          Borg is eindelijk terug! Mijn verhuurder had na 2 maanden nog steeds de borg niet terug betaald. Toen ik erom vroeg werd ik geblokkeerd. Nu heb ik supermakkelijk mijn vordering in kunnen dienen bij dit incassobureau en hebben zij mijn borg na 13 dagen geïnd. Daarna werd er ook nog contact met mij opgenomen voor een oplossing. Mijn complimenten over het meedenken en de hulp! Dankjewel Danny!