Home PageConservatoir beslag

Invorderingsbedrijf

Conservatoir beslag laten leggen bij uw debiteur

Heeft u te maken met een wanbetaler die uw verzoeken tot betaling volledig negeert? Die tot op de dag van vandaag weigert te betalen? Dan kunnen we direct conservatoir beslag voor u laten leggen. Hiermee stelt u uw vordering (dus uw geld) veilig en zet u druk op uw debiteur.

Conservatoir beslag leggen
Conservatoir beslag leggen
Voor 16:00 uur uw zaak ingediend, dezelfde werkdag actie

Stel uw vordering veilig

Als u te maken heeft met een wanbetaler, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zolang er geen conservatoir beslag is gelegd, kan uw debiteur namelijk bezittingen wegsluizen of verduisteren. Daardoor loopt u het risico dat er na afloop van een gerechtelijke incassoprocedure niets meer te halen valt bij uw debiteur en u (ondanks een positieve uitspraak van de rechter) alsnog met lege handen staat. 

Als we conservatoir beslag laten leggen bij uw debiteur worden de bezittingen van uw schuldenaar veilig gesteld totdat er een uitspraak van de rechter is. Uw wanbetaler heeft dus geen kans om kapitaal of andere bezittingen te verduisteren. Zodra de rechter uitspraak heeft gedaan, wordt het beslag executoriaal en wordt u als schuldeiser uitbetaald. 

Het laten leggen van conservatoir beslag gebeurt op korte termijn (binnen 24 uur als er spoed is) en uw debiteur wordt vooraf niet geïnformeerd over het op handen zijnde beslag.

Conservatoir beslag laten leggen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Conservatoir beslag betekenis

  Wat is conservatoir beslag? Conservatoir beslag is een (tijdelijke) beslaglegging die wordt gedaan voordat de rechter vonnis heeft gesproken. Het conservatoir beslag is bedoeld om te voorkomen dat uw schuldenaar zijn bezittingen verkoopt, weggeeft, verduistert of op een andere manier wegmaakt voordat de rechter uitspraak heeft gedaan. Om conservatoir beslag te leggen moet er vooraf wel toestemming (verlof) aan de rechter gevraagd worden. 

  Er kan onder andere beslag gelegd worden op inkomen, banktegoeden, handelsvoorraden, bedrijfsmachines, onroerend goed en andere bezittingen. Daarmee is een conservatoir beslag direct een middel om betaling te forceren. Zolang de zaak onder de rechter is, kan uw debiteur niet over zijn bezittingen beschikken. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een deel van de bedrijfsvoering stil komt te liggen. Veel debiteuren gaan daarom alsnog over tot vrijwillige betaling. Zodra de schuld is betaald, kunnen we het conservatoir beslag opheffen.

  Wat is het verschil tussen conservatoir beslag en executoriaal beslag?

  Beslaglegging is onder te verdelen in twee soorten: conservatoir en executoriaal beslag. 

  Conservatoir beslag is een maatregel met het doel bezittingen van uw debiteur te “conserveren” (beschermen). Voorafgaand of gedurende een gerechtelijke procedure wordt er beslag gelegd bij uw debiteur. Hierdoor wordt verzekerd dat de vordering daadwerkelijk geïnd kan worden als de rechter u op een later moment in het gelijk stelt. 

  Executoriaal beslag is een beslaglegging op basis van een vonnis van de rechter. Als de rechter uitspraak heeft gedaan, maar uw debiteur nog steeds weigert betalen, dan kan het vonnis ten uitvoer gelegd worden. Dit betekent dat een deurwaarder beslag kan leggen op bezittingen van uw debiteur. Spullen kunnen openbaar worden verkocht. Uit de opbrengst hiervan wordt u als schuldeiser uitbetaald.

  Wanneer wordt conservatoir beslag executoriaal?

  Als de rechter de vordering toewijst en het vonnis aan uw debiteur is betekend, wordt het executoriaal. Dit betekent in de praktijk dat de gerechtsdeurwaarder u direct uit kan betalen (als er beslag is gelegd op financiële middelen) of bezittingen openbaar kan verkopen en u uit de opbrengst hiervan kan uitbetalen.

  Conservatoir beslag artikel

  De regels omtrent conservatoire beslaglegging zijn vastgelegd in artikel 700 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

  Hier staat onder andere in beschreven dat voor een conservatoire beslaglegging:

  • Verlof van de voorzieningenrechter vereist is
  • Het verlof wordt verzocht door middel van een verzoekschrift
  • In het verzoekschrift de aard en hoogte van de vordering moeten worden beschreven
  • De voorzieningenrechter beslist na summier onderzoek
  • De voorzieningenrechter bepaalt wanneer de eis in de hoofdzaak moet worden ingediend

  Wanneer is conservatoire beslaglegging mogelijk?

  Het is mogelijk om conservatoir beslag te leggen bij grote geldvorderingen of als u het vermoeden heeft dat degene die u geld verschuldigd is van plan is zijn bezittingen weg te sluizen zodra hij voor de rechter gedaagd wordt. Hoge schulden kunnen hiervoor een indicatie zijn.

  Vanaf welk bedrag kan er conservatoir beslag gelegd worden?

  Conservatoir beslag kan vanaf ieder bedrag gelegd worden, maar in sommige gevallen biedt een gerechtelijke incassoprocedure een betere oplossing. Conservatoir beslag leent zich beter voor hogere vorderingen omdat de beslagkosten dan verhoudingsgewijs lager zijn. 

  In de praktijk zien we dat een conservatoir beslag vooral effectief is bij (middel)grote vorderingen (hoger dan €10.000). In dit geval heeft uw debiteur namelijk veel last van het conservatoir beslag. 

  Bij vorderingen lager dan €5.000 raden we u aan een gerechtelijke incassoprocedure te beginnen. Dit omdat de beslagkosten verhoudingsgewijs een stuk hoger zijn bij vorderingen onder de €5.000. 

  • Is uw vordering lager dan €5.000? Dan is het handiger om een gerechtelijke incassoprocedure te starten. De kosten zijn anders verhoudingsgewijs erg hoog.
  • Is uw vordering hoger dan €5.000 en minder dan €10.000? Dan is conservatoir beslag (in sommige gevallen) de beste oplossing. Dit hangt wel af van de vordering. Wordt de vordering niet inhoudelijk betwist? Dan raden wij u aan conservatoir beslag te laten leggen. Twijfelt u over de zekerheid van uw vordering? Dan raden wij een gerechtelijke incassoprocedure aan.
  • Is uw vordering hoger dan €10.000? Dan raden wij u aan altijd conservatoir beslag te laten leggen.

  Is er een spoedeisend belang? Kies dan voor een incasso kort geding.

  Heb ik een advocaat nodig?

  Als u conservatoir beslag wilt leggen bij uw debiteur, bent u verplicht een advocaat in te schakelen. Alleen een advocaat kan namelijk een verzoekschrift tot conservatoire beslaglegging indienen bij de rechter. 

  Bij Invorderingsbedrijf werken we samen met de beste incasso-advocaten. Zij kunnen de rechter vragen conservatoir beslag te leggen bij uw debiteur.

  Bij wat voor vorderingen kan ik beslag laten leggen?

  Conservatoir beslag laten leggen is een effectief pressiemiddel bij verschillende soorten vorderingen. Er kan onder andere conservatoir beslag gelegd worden bij de volgende vorderingen: 

  • openstaande facturen
  • achterstallige huur
  • verstrekte leningen
  • schadevergoedingen
  • betalingen die onverschuldigd waren
  • onbetaalde borgsommen
  • opeisbare contractuele boetes

  Zitten er risico’s aan een conservatoire beslaglegging?

  Een conservatoire beslaglegging is vooral de moeite waard bij hogere vorderingen. Dat komt omdat er ook kosten verbonden zijn aan het aanvragen van een conservatoir beslag. Zo moet u griffiekosten betalen en zijn er kosten verbonden aan het inschakelen van een advocaat en deurwaarder. 

  Die kosten zullen we (zoveel mogelijk) doorberekenen aan uw debiteur. Als de rechter uw vordering gegrond verklaart, zal hij uw debiteur veroordelen tot het betalen van (een groot deel van) de gemaakte kosten. 

  Er zitten echter een aantal risico’s aan het laten leggen van conservatoir beslag. 

  • De rechter kan uw vordering afwijzen. Hierdoor kunnen de kosten niet meer worden verhaald op uw debiteur.
  • Er is een kans dat u beslag laat leggen op een bankrekening waar op dat moment niets op staat. 
  • Uw debiteur gaat failliet. Op dat moment vervalt in principe ook het beslag. 

  Als de rechter uw vordering afwijst, dan is het automatisch duidelijk dat het gelegde beslag onterecht is geweest. Als uw debiteur aan kan tonen dat hij daardoor schade heeft geleden, dan kunt u daarvoor aansprakelijk gesteld worden. 

  De rechter kan bij het verlenen van het verlof daarom bepalen dat er een zekerheid wordt gesteld voor de schade die door het beslag kan worden veroorzaakt. Die verzekering moet dan bij het betekenen van het beslagexploot aan uw debiteur worden overhandigd. 

  Omdat er dus kosten en risico’s zitten aan het leggen van conservatoir beslag is het belangrijk dat u zich vooraf goed laat voorlichten. De juristen van Invorderingsbedrijf kunnen u duidelijk uitleggen wat de voor- en nadelen van een conservatoir beslag zijn en u een duidelijk beeld schetsen van de slagingskans van uw vordering. Op die manier kunt u een weloverwogen beslissing nemen en blijven de risico’s beperkt.

  Onze klantervaringen

  Invorderingsbedrijf heeft in de loop der jaren veel conservatoire beslagleggingen geregeld om openstaande facturen betaald te krijgen. Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.5.

  Poels-janssen logistics b. V.
  Poels-Janssen Logistics B.V.
  Niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik had eigenlijk geen hoop meer dat mijn klanten zouden betalen. Ik wilde dan ook geen risico lopen om geld uit te geven, zonder zeker te weten dat ik mijn geld terug zou zien. Ongelofelijk dat je...
  Kampschreur bv projectstoffering
  Kampschreur BV Projectstoffering
  Ik heb een incasso van een moeizame factuur ingediend. Dat bleek gelukkig geen probleem te zijn, want het is uiteindelijk toch gelukt om ook voor deze factuur betaald te krijgen, helemaal super.
  B mediate housing
  B Mediate Housing
  Als zeer goed beschouwd. Na het indienen van mijn vordering is de zaak snel opgepikt. Dat resulteerde ook in een snelle betaling. Ik ben erg tevreden over hoe mijn zaak is behandeld en kom de volgende keer zeker terug.
  Wester-beton bv
  Wester-Beton BV
  Erg prettige samenwerking gehad. Joost & Wesley hebben mij goed geholpen met mijn zaak en mij gedurende het gehele proces ondersteund. Goede communicatie. Goed resultaat, een aanrader!
  Microcare international b. V.
  Microcare International B.V.
  De afhandeling duurde even, maar het eindresultaat telt uiteindelijk. Ben hierover meer dan tevreden!
  Bks service bv
  BKS Service BV
  Super snel geregeld. Direct resultaat. Via het online portaal kon ik continu de status van de zaak bekijken, dat vond ik erg prettig want ik wist meteen waar ik aan toe was.
  Power plastics b. V.
  Power Plastics B.V.
  Geweldig! Ik ben ongelooflijk goed gesteund en ben in het hele proces meegenomen! Uiteindelijk is de zaak succesvol afgerond, aanrader!
  Lites film amsterdam
  LITES Film Amsterdam
  Ik was eerst bang dat het niet zou lukken om buitenlandse vorderingen te incasseren. Maar ik moet zeggen dat ik toch positief verrast werd! Het Invorderingsbedrijf heeft voor ons zowel in België als Nederland al heel wat achterstallige betalingen kunnen verwerken. Wij zijn zeer tevreden!
  Montage team enschede
  Montage Team Enschede
  Zeer professioneel, duidelijk, behulpzaam en vriendelijk! Prettige ervaring/samenwerking. Zeker een aanrader!
  King ping bedrijfsimperialen b. V.
  King Ping Bedrijfsimperialen B.V.
  Goede service! Mijn zaak was binnen de kortste keren afgehandeld, en ik ben goed op de hoogte gehouden van de status van mijn zaak. Hier kom ik zeker nog een keer terug!
  ‘t pippi huis
  ‘t Pippi Huis
  Een bedrijf met passie voor dienstverlening! Ze analyseren snel wat je als bedrijf verwacht en geven goed advies. Danny is een topper en heeft naast kennis ook nog gevoel voor humor. Invorderen is niet leuk, maar de mensen maken het leuk door hun persoonlijke contact...

  Voorbeeld van een conservatoir beslag

  Om het verschil tussen conservatoir en executoriaal beslag te verduidelijken hebben we een voorbeeld opgesteld.

  Tim krijgt nog geld van Thomas. Tim heeft namelijk goederen geleverd aan Thomas, maar Thomas betaalt de vordering niet. Daarnaast hoort Tim geruchten dat het bedrijf van Thomas failliet dreigt te gaan. Foute boel.

  Tim vreest dat wanneer het bedrijf van Thomas failliet gaat, de vordering al helemaal niet meer betaald gaat worden. Dan kan hij fluiten naar zijn geld. Wél weet Tim dat Thomas nog een aantal vaste klanten heeft waar hij regelmatig geld van ontvangt. Hij weet dus dat er geld op de zakelijke bankrekening van Thomas staat. 

  Tim is bang dat Thomas dat geld nu simpelweg uit een bankautomaat pint om de schuldeisers niet te hoeven betalen. 

  Tim moet snel handelen, want een procedure bij de rechtbank duurt lang en het kan zomaar zijn dat Thomas in die tijd zijn geld wegsluist. Wat nu? Tim vraagt advies aan de juristen van Invorderingsbedrijf, en zij weten het antwoord; beslag leggen.

  Hun advocaat dient een verzoekschrift in bij de voorzieningenrechter voor het leggen van conservatoir beslag op de zakelijke rekening van Thomas. 

  Gezien er gegronde vrees bestaat dat Thomas door zijn dreigende faillissement geld wegsluist of verduistert, verleent de rechtbank verlof (= toestemming geven) voor het leggen van conservatoir beslag. Vanaf dat moment kan Thomas niet meer bij zijn geld.

  Thomas weet dan nog nergens van. Als hij probeert te pinnen ziet hij dat hij niet meer bij zijn geld kan: het aanwezige saldo is geblokkeerd en de geldkraan dichtgedraaid. Conservatoir beslag leggen is een tijdelijke maatregel. De kans is groot dat Thomas nu vrijwillig de vordering van Tim zal betalen om het beslag op te heffen, zodat hij weer bij zijn bankrekening kan. 

  Betaalt Thomas nog steeds niet? Dan wordt er na het leggen van conservatoir beslag een bodemprocedure gestart en zal Thomas voor de rechter moeten verschijnen. De rechter zal Thomas alsnog veroordelen te betalen. Dan wordt het beslag executoriaal. Op dat moment kan een deurwaarder het geld op de bankrekening van Thomas aan Tim uitbetalen.

   

  Maritaal beslag laten leggen

  Hoe kan ik conservatoir beslag leggen?

  Stap 1

  Het leggen van conservatoir beslag begint met het indienen van een verzoekschrift bij de voorzieningenrechter. Dit moet worden gedaan door een advocaat. Vaak gebeurt dit per fax. De rechter antwoordt doorgaans dezelfde dag. Het kan echter voorkomen dat de rechter nog nadere vragen wil stellen.  

  In het verzoekschrift moet onder andere staan welk recht er wordt ingeroepen. Doet u bijvoorbeeld een beroep op het eigendomsrecht of heeft u recht op een schadevergoeding? Ook moet de (maximale) hoogte van de vordering in het verzoekschrift worden vermeld.

  Stap 2

  Vervolgens beslist de voorzieningenrechter of hij verlof verleent (toestemming geeft) voor het conservatoir beslag. Dit doet de rechter na een oppervlakkig onderzoek. Dat wil zeggen dat hij geen diepgaand onderzoek hoeft te verrichten en dat hij kan vertrouwen op wat de verzoeker aan stukken heeft ingediend. De schuldenaar wordt niet gehoord: zou dat wel gebeuren, dan zou hij zijn goederen alsnog kunnen wegmaken voordat het conservatoir beslag wordt gelegd.

  Stap 3

  Nadat de voorzieningenrechter heeft besloten dat er conservatoir beslag gelegd mag worden, moeten we dit mededelen aan uw debiteur. Hiervoor moeten we een  deurwaarder inschakelen om het beslagexploot aan uw debiteur te laten betekenen (overhandigen).

  Stap 4

  Als u conservatoir beslag laat leggen dan dient u binnen de door de rechter gestelde termijn een hoofdprocedure te starten. Dit noemt men ook wel een eis in de hoofdzaak instellen. U vraagt de rechter om uitspraak te doen over de geldigheid van de vordering.

  Bij welke rechter kunnen we het beslag aanvragen?

  Het verzoekschrift tot conservatoir beslag moet worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank in het gebied waar een of meer van de betrokken zaken zich bevindt. Dit kan dus de rechtbank in de regio van uw debiteur, van u als schuldeiser of de plek waar zich eigendommen van uw debiteur bevinden zijn.

  Hoe lang duurt de aanvraag?

  Eén van de kenmerken van een conservatoir beslag is dat we het snel kunnen regelen. Een conservatoir beslag is immers bedoeld om te voorkomen dat er spullen verdwijnen, waardoor er dus snelheid is geboden. In principe regelen we ieder conservatoir beslag binnen 5 dagen. Als er haast is geboden kan dit zelfs al binnen 24 uur (ook in het weekend).

  Waarom conservatoir beslag laten leggen?

  Er zijn twee primaire redenen om conservatoir beslag te laten leggen bij uw schuldenaar. Enerzijds wilt u voorkomen dat uw debiteur zijn bezittingen weg kan maken om te voorkomen dat hij u uit moet betalen. 

  Anderzijds is conservatoir beslag een uitermate effectief drukmiddel. Als er beslag ligt op de bezittingen van uw debiteur kan hij hier geen gebruik meer van maken. Bankrekeningen worden bijvoorbeeld bevroren, auto’s in beslag genomen en bedrijfsmachines uitgeschakeld. Dit heeft grote consequenties voor uw debiteur. Daarom kiezen de meeste schuldenaars er alsnog voor om vrijwillig tot betaling over te gaan zodra er beslag is gelegd.

  Waarop kan beslag worden gelegd?

  Er kan in theorie beslag gelegd worden op een groot aantal bezittingen van uw debiteur. Zo kan er beslag gelegd worden op inkomen, bankrekeningen en (on)roerende zaken. 

  Waarop kunnen we beslag laten leggen?

  • Zakelijke bankrekening
  • Privé bankrekening
  • G-rekening
  • Spaarrekening
  • Contant geld
  • Vorderingen op klanten (bijvoorbeeld opdrachtgevers)
  • Bedrijfspanden
  • Woning(en)
  • Erfpachtrecht
  • Appartementsrecht
  • Aandelen
  • Voertuigen
  • Vliegtuigen
  • Schepen
  • Inboedel
  • Andere onroerende en roerende zaken

  Ik weet niet waarop ik conservatoir beslag kan laten leggen? Wat kan ik doen?

  Om succesvol conservatoir beslag te leggen, is het essentieel om te weten over wat voor bezittingen uw debiteur beschikt. Als uw schuldenaar geen cent op haar bankrekening heeft, dan heeft het ook geen zin om daar beslag op te leggen. 

  Maar hoe weet u wat voor waardevolle beslagobjecten uw debiteur bezit? U kunt niet ruiken hoeveel geld er op zijn bankrekening staat. Daarom kunt u eerst een verhaalsonderzoek laten doen. Wij brengen nauwkeurig voor u in kaart waar u beslag op kunt laten leggen. Zo voorkomt u kostbare fouten! 

  Benieuwd waar er beslag op gelegd kan worden in uw situatie? Neem dan contact met ons op, we vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn.

  Conservatoir loonbeslag

  Is uw debiteur in loondienst? Dan kunnen we beslag laten leggen op het salaris van uw debiteur. Dit noemt men ook wel conservatoir loonbeslag. Door conservatoir loonbeslag te leggen voorkomt u dat uw debiteur zijn inkomsten kan verbergen. 

  Bij het leggen van conservatoir loonbeslag zal onze advocaat een verzoekschrift indienen om beslag te laten leggen op het salaris van uw schuldenaar. De werkgever is verplicht hieraan mee te werken en kan dit verzoek dus niet weigeren.

  Uw schuldenaar heeft ook geld nodig om van te leven. Een (klein) gedeelte van het inkomen gaat daarom alsnog naar de schuldenaar. Dat heet de beslagvrije voet. Het resterende loon zal rechtstreeks naar u gaan totdat de gehele vordering is voldaan.

  Conservatoir bankbeslag

  Als we weten dat er geld moet staan op de bankrekening van uw schuldenaar dan kunnen we die rekening laten bevriezen. 

  Onze advocaten dienen het verzoekschrift in bij de rechter om beslag te mogen leggen op bankrekeningen. Alle banken zijn wettelijk verplicht hieraan mee te werken. 

  Er kan op meerdere bankrekeningen beslag worden gelegd:

  1. Particuliere rekening: het aanwezige saldo wordt geblokkeerd op de aanwezige betaalrekening(en), maar ook spaarrekening(en). De debiteur kan zijn saldo niet beheren.
  2. Zakelijke rekening: het aanwezige saldo wordt geblokkeerd op de aanwezige zakelijke rekening(en), maar ook zakelijke spaarrekening(en). De debiteur kan zijn saldo niet beheren.
  Nieuwe bijschrijvingen op de bankrekening(en) van de schuldenaar (zoals gestort geld van debiteuren) vallen niet onder het gelegde bankbeslag. De schuldenaar kan dus nog wel die geldbedragen pinnen. 

  Beslag op onroerende zaken

  Volgens de wet is het mogelijk om beslag te leggen op alle onroerende zaken. Dit kunnen bijvoorbeeld woningen of bedrijfspanden zijn.

  Via een advocaat dienen we een verzoekschrift tot beslaglegging op een nader bepaalde onroerende zaak in. Als de rechter hier toestemming voor geeft, dan voert een deurwaarder dit beslag uit door een proces-verbaal op te maken en dit in te schrijven in het kadaster. Pas daarna wordt uw debiteur ingelicht.

  Zolang er beslag rust op het onroerend goed, kan uw debiteur het niet verkopen, zelfs als de waarde van het onroerend goed hoger is dan de openstaande schuld. Daarmee is bewarend beslag op onroerend goed een sterk pressiemiddel. 

  Er kan ook beslag gelegd worden op onroerend goed waar een hypotheek op rust. Zodra er beslag gelegd wordt zal de hypotheekverstrekker worden ingelicht. Die zal om opheldering vragen. Het beslag kan zodoende effect hebben op de kredietwaardigheid van uw debiteur. 

  Als het beslag executoriaal wordt, zal met de opbrengst van de verkoop eerst de hypotheekverstrekker worden afbetaald. 

  Om beslag te leggen op vastgoed, moet u wel weten waarop u beslag kunt leggen en waarop bijvoorbeeld hypotheek rust. Invorderingsbedrijf is gespecialiseerd in het uitvoeren van kadastraal en hypothecair onderzoek.

  Beslag op voertuigen

  Het is ook mogelijk om conservatoir beslag te leggen op een auto. Veel auto’s vertegenwoordigen een aanzienlijke waarde. Conservatoir beslag op een voertuig is vooral bedoeld om te voorkomen dat de auto in aanloop naar een uitspraak van de rechter wordt verkocht. 

  Als drukmiddel is beslaglegging op voertuigen minder effectief. De auto wordt in principe namelijk niet daadwerkelijk meegenomen door de deurwaarder, maar administratief onder beslag gelegd. In het kentekenregister van de RDW wordt vastgelegd dat er beslag ligt op het voertuig. Zolang dat het geval is kan de auto niet worden verkocht. 

  Willen we dat de auto daadwerkelijk aan het gebruik van uw debiteur wordt onttrokken, dan zullen we in het verzoekschrift om een gerechtelijke inbewaringgeving moeten vragen.

  Beslaglegging op handelsvoorraden

  Is uw debiteur een zakelijke klant? Eén van de meest effectieve pressiemiddelen is dan een beslag op handelsvoorraden. 

  Zolang er beslag ligt op de handelsvoorraden van het bedrijf mogen deze niet meer worden verkocht. Hierdoor komt de handel (voor een deel) stil te liggen. Dit is zeer ingrijpend voor het bedrijf en uw debiteur zal zo snel mogelijk onder het beslag uit willen komen. De kans is dan ook groot dat hij de openstaande schuld direct zal betalen. Dit is immers minder nadelig dan dat er langdurig beslag blijft liggen op de handelsvoorraad. 

  Omdat beslag op de handelsvoorraad zo ingrijpend is, informeert de rechter vaak wel of er geen beslag gelegd kan worden op andere bezittingen van uw debiteur.

  Derdenbeslag

  Heeft uw debiteur geen cent op zijn bankrekeningen en ook geen andere bezittingen die een noemenswaardige waarde vertegenwoordigen? Zelfs dan kunnen we conservatoir beslag leggen. 

  Als uw debiteur een ondernemer is, dan is de kans namelijk groot dat hij zelf nog geld tegoed heeft. Als dat het geval is dan kunnen we beslag leggen bij de klant van uw klant: dat noemen we derdenbeslag. De deurwaarder gaat naar de derde toe en legt beslag op het bedrag waar uw debiteur nog recht op heeft. Vervolgens wordt uw debiteur op de hoogte gesteld van het derdenbeslag. 

  Een derdenbeslag is een zeer effectief middel als uw debiteur stelt dat hij u niet kan betalen.

  Snel beslag laten leggen?

  Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen

   Wat is gerechtelijke inbewaringstelling?

   In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken neemt de deurwaarder goederen die onder beslag worden gelegd meestal niet fysiek mee. In veel gevallen wordt er administratief beslag gelegd op de bezittingen, maar blijven ze waar ze zijn. 

   Het is echter mogelijk om de spullen van uw debiteur ook daadwerkelijk aan het gebruik van uw debiteur te ontnemen. Dit noemt men een gerechtelijke inbewaringstelling. Hier moet de rechter toestemming voor geven. De rechter of de deurwaarder kiest in dit geval een bewaarder voor de goederen. 

   Voor een gerechtelijke inbewaringgeving moeten we de rechter overtuigen dat uw schuldenaar de bezittingen alsnog kan verduisteren als er beslag op ligt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij goederen die makkelijk te verplaatsen zijn zoals voertuigen of contant geld.

   Waarop kan ik als schuldeiser géén conservatoir beslag laten leggen?

   Op veel zaken kan conservatoir beslag gelegd worden. Er zijn echter enkele beperkingen. De belangrijkste daarvan is de beslagvrije voet. Dit is een gedeelte van het inkomen waar de deurwaarder niet aan mag komen, zodat de beslagene voldoende inkomen overhoudt om te voorzien in zijn levensonderhoud. De beslagvrije voet geldt voor inkomen uit loon of een uitkering. 

   De hoogte van de beslagvrije voet in 2023 is afhankelijk van het inkomen van de beslagene en zijn of haar gezinssituatie.

   • Alleenstaand zonder kinderen: maximaal € 1.872,81
   • Alleenstaande ouder: maximaal € 2.015,84
   • Getrouwd of samenwonend zonder kinderen maximaal € 2.470,03.
   • Getrouwd of samenwonend met kinderen: maximaal € 2.509,97.

   De beslagvrije voet mag echter niet hoger zijn dan 95 procent van het inkomen van de beslagene. Minimaal 5 procent van het inkomen van de schuldenaar moet gebruikt worden om zijn schulden mee af te lossen. 

   Op de website van de Rijksoverheid kunt u uw beslagvrije voet berekenen.

   Waar mag geen beslag op gelegd worden?

   Daarnaast zijn er diverse specifieke zaken waar geen beslag op gelegd mag worden. Zo mag de deurwaarder geen beslag leggen op: 

   • Huurwoningen
   • Kredietruimte
   • Bankgaranties
   • Beslag ten laste van een bank
   • Retentierecht
   • Goederen bestemd voor de openbare dienst
   • Fiscaal bodembeslag
   • Zaken die op basis van huwelijkse voorwaarden van de partner zijn
   • Loon of uitkering onder beslagvrije voet
   • Gewone huishouding
   • Eerste levensbehoeftes
   • Bed en beddengoed
   • Zorgtoeslag
   • Bijzondere bijstand
   • Persoonsgebonden budget
   • Huurtoeslag
   • Kinderbijslag
   • Smartengeld
   • Studiefinanciering

   Wie legt het beslag?

   Conservatoir beslag wordt gelegd door een advocaat in samenwerking met een deurwaarder. De advocaat dient het verzoekschrift tot conservatoir beslag in. 

   Als de rechter dit verzoek inwilligt dan voert een deurwaarder de beslaglegging uit. Bijvoorbeeld door de bank in te lichten over beslag op een bankrekening, bij een werkgever langs te gaan om loonbeslag te leggen of via het kadaster beslag te leggen op onroerend goed. 

   Alleen een deurwaarder kan het daadwerkelijke beslag uitvoeren. De gerechtsdeurwaarder betekent het beslagexploot (het document waarin de rechter verlof tot beslaglegging geeft) aan uw debiteur.

   Wat kost een conservatoire beslaglegging?

   Bij het aanvragen van een conservatoir beslag komen verschillende kosten kijken. Zo betaalt u griffierechten. Daarnaast rekent de advocaat een tarief voor het opstellen en indienen van het verzoekschrift en gelden er voor de ambtshandelingen die de deurwaarder verricht verschillende vaste tarieven.

   Griffiekosten aanvraag conservatoir beslag 2023

   Hoe hoog de griffierechten zijn, is afhankelijk van of de schuldeiser een natuurlijke persoon (particulier of eenmanszaak) of een niet-natuurlijke persoon (bv, firma of rechtspersoon) is. 

   • Griffierechten natuurlijke personen: € 314,-
   • Griffierechten niet-natuurlijke personen € 676,-

   Advocaatkosten

   De advocaat moet werkzaamheden verrichten en brengt daarvoor een bedrag in rekening. Hoe hoog dit bedrag is kan per advocaat verschillen. Als u via Invorderingsbedrijf een conservatoir beslag wilt laten leggen, zullen we u vooraf informeren over de advocaatkosten.

   Deurwaarderskosten in 2023

   Voor de werkzaamheden die een deurwaarder verricht (ambtshandelingen) worden vaste wettelijke tarieven gehanteerd. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt onder andere af waar er beslag op wordt gelegd en wat voor werkzaamheden de deurwaarder daarvoor uit moet voeren.

   De kosten van enkele veelvoorkomende ambtshandelingen bij een conservatoir beslag:

   Betekening van een beslagexploot

   € 114,77

    

   Beslag op roerende zaken

   € 138,70

   Beslag op roerende zaken m.m.v. derde

   € 186,25

   Beslag op rechten of effecten

   € 274,48

   Beslag op onroerende zaken

   € 190,53

   Opheffing van beslag op onroerende zaken

   € 67,97

   Gerechtelijke inbewaringgeving

   € 285,80

   Wie betaalt de kosten?

   In de meeste gevallen betaalt de schuldenaar de kosten van het beslag, en niet de schuldeiser. De kosten van het griffierecht komen volledig voor de rekening van de verliezende partij. De advocaatkosten komen – afhankelijk van de hoogte van de vordering – volledig (of grotendeels) voor rekening van de verliezende partij. Hoe hoger de vordering, des te hoger de vergoeding.

   Als de rechter uw vordering gegrond verklaart, dan komen de (meeste) kosten dus voor rekening van uw debiteur.

   Hoelang mag conservatoir beslag duren?

   Een conservatoir beslag mag in principe duren tot de rechter uitspraak heeft gedaan in de hoofdprocedure. Er kunnen een aantal redenen zijn om een conservatoir beslag op te heffen. 

   Als u als schuldeiser geen hoofdzaak opstart, dan vervalt het conservatoir beslag automatisch. Bij het verlenen van het verlof bepaalt de voorzieningenrechter wanneer de eis in de hoofdzaak moet zijn ingediend. Doorgaans is dat binnen acht dagen.

   Wanneer gaat het beslag eraf?

   Als de hoofdzaak op tijd is opgestart dan zijn er nog een aantal redenen waarom de voorzieningenrechter die het verlof heeft verleend het beslag weer op kan heffen. 

   • Uw debiteur kan er allereerst voor kiezen de schuld alsnog te betalen. In dat geval kan de zaak worden stopgezet en wordt het beslag opgeheven.
   • Verder kan de schuldenaar een zekerheid (borg) stellen en vervolgens aan de rechter vragen om het beslag op te heffen. In dat geval heeft u als schuldeiser in ieder geval de zekerheid dat de vordering te innen is, als de rechter uitspraak heeft gedaan.
   • Daarnaast kan uw debiteur bezwaar maken tegen de beslaglegging door middel van een kort geding, dit moet worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank die het verlof voor het beslag heeft verleend. Bij het verlenen van het verlof bekijkt de rechter slechts oppervlakkig de stukken die de aanvrager indient. Als de beslagene in een kort geding aan kan tonen dat het beslag onterecht is, dan kan de rechter de beslaglegging weer opheffen. 

   Als het bovenstaande niet het geval is, dan blijft het beslag in stand totdat de rechter uitspraak heeft gedaan in de hoofdzaak. Als de rechter de vordering toewijst, dan wordt het conservatoire beslag executoriaal. 

   Bang dat uw debiteur zijn bezittingen verduistert?

   Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen

    FAQ: Veelgestelde vragen over conservatoir beslag

    Conservatoir beslag betekent letterlijk bewarend beslag. Het beslag is bedoeld om (een deel) van de bezittingen van uw debiteur te “conserveren” (bewaren) tot de rechter heeft besloten of een vordering rechtmatig is. Door conservatoir beslag te leggen voorkomt u dat uw debiteur bezittingen weg kan maken, zodat de vordering na de uitspraak van de rechter niet meer te innen valt.

    In het geval van een faillissement bij uw debiteur vervallen alle beslagen. Daarom is het belangrijk dat u snel handelt als de kans bestaat dat uw debiteur binnenkort failliet gaat. 

    De kosten voor de gerechtelijke procedure komen in het geval van faillissement van uw debiteur namelijk voor rekening van de schuldeiser. Er zijn immers kosten gemaakt die niet meer op de debiteur verhaald kunnen worden. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat u uw geld heeft, voordat uw debiteur failliet gaat!

     

    Als uw debiteur het niet eens is met het beslag dan kan hij de voorzieningenrechter die verlof heeft verleend voor het beslag vragen om de beslaglegging weer op te heffen. Dat kan hij doen door een zekerheid (borg) te stellen (door middel van een bankgarantie). Ook kan uw debiteur een kort geding aanspannen om het beslag op te heffen. In dat geval zal hij met bewijzen moeten komen die aantonen dat het beslag onterecht is.

    In principe wordt er slechts éénmaal verlof verleend voor een conservatoir beslag. Wel is het mogelijk om de rechter te vragen dit beslag herhaald (repeterend) te mogen leggen. 

    Hiervoor moeten we bij de rechter motiveren waarom het redelijk is om hetzelfde beslag meerdere malen te mogen leggen. De kosten die komen kijken bij het herhaald leggen van beslag moeten in verhouding staan tot het financieel belang van het ingeroepen recht.

    In de praktijk zal de rechter bepalen hoe vaak en binnen welk tijdsbestek het beslag gelegd mag worden, bijvoorbeeld drie keer binnen dertig dagen.

    Een repeterend beslag is bijvoorbeeld effectief bij een bankbeslag. Als de rechter toestemming heeft gegeven voor een herhaaldelijk beslag, dan kan er bijvoorbeeld drie keer beslag gelegd worden op dezelfde bankrekening. Als er tussen het eerste en laatste beslag stortingen op de bankrekening worden gedaan, vallen deze ook onder het beslag.

     

    Heeft uw debiteur zelf nog geld tegoed van anderen? Bijvoorbeeld omdat hij zelf goederen heeft geleverd die nog niet betaald zijn? Dan is het mogelijk om bij deze derde partij beslag te leggen op hetgeen uw debiteur zelf nog tegoed heeft. Dit noemt men derdenbeslag. Als het hierbij gaat om een bewarend beslag, dan heet dat conservatoir derdenbeslag.

    Is er conservatoir beslag bij u gelegd en wilt u daar zo snel mogelijk vanaf? Als de vordering terecht is kunt u de openstaande schuld het best zo snel mogelijk betalen om onder het beslag uit te komen. Heeft u het geld niet? Dan kunt u proberen een betalingsregeling af te spreken. 

    Is de vordering volgens u onterecht? Dan kunt u de hoofdzaak afwachten en eventueel een zekerheid stellen om het beslag in de tussentijd op te heffen. U kunt eventueel ook een kort geding aanspannen. 

    Heeft u schade geleden door een onterecht conservatoir beslag? Dan kunt u die verhalen op de schuldeiser. Neem voor juridisch advies contact met ons op.

    Conservatoir beslag is ook mogelijk buiten Nederland, met name in Europese landen. Sinds 18 januari 2017 is het makkelijker gemaakt om conservatoir beslag te leggen op bankrekeningen in andere Europese landen nadat er een nieuwe verordening in werking is getreden. 

    Deze nieuwe verordening maakt het mogelijk voor Nederlandse consumenten om bij een Nederlandse rechter een verzoek in te dienen om beslag te leggen op bijvoorbeeld een bankrekening in België of Duitsland. Voorheen kon er alleen naar de rechter gestapt worden in het land waar het geld op de bank staat – dat kostte veel tijd en moeite.

    Alleen in bijzondere omstandigheden wordt verlof verleend voor het leggen van conservatoir beslag op toekomstige of niet-opeisbare vorderingen. Hierbij is het belangrijk dat de vordering zeker is, maar ook dat het aannemelijk is dat uw schuldenaar zijn of haar rekening niet zal betalen.

    Bij vorderingen tussen zakelijke partijen of particulieren is het civiel recht van toepassing. Ook in het strafrecht bestaat conservatoir beslag. Dit noemt men ook wel een strafrechtelijk beslag. In een strafzaak kan de officier van justitie vragen conservatoir beslag te leggen om te verzekeren dat een boete of ontnemingsmaatregel ook daadwerkelijk betaald kan worden. De officier van justitie moet de beslaglegging aanvragen bij de rechter-commissaris.

    Een conservatoire beslaglegging in het strafrecht is mogelijk bij:

    • Machtiging van de rechter-commissaris
    • Verdenking van misdrijf waarop een geldboete in de 5e categorie staat
    • Minimaal ontnemingsbedrag van € 5.000,-

    Waarom 40.000 klanten u voor gingen

     Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

     Neem telefonisch of per mail contact op

     Gerard blok
     Gerard Blok

     GRATIS incasso advies gehad. Vriendelijk geholpen door een slimme jurist. Heb informatie ingewonnen over een bepaalde casus. Op basis daarvan besloten geen stappen te ondernemen. Aan een eerlijk advies heb je meer dan aan een advocaat die overal maar aan begint. Kom zeker terug als ik weer wat heb.

     Onze incassojuristen

     linkedin