Home PageConservatoir beslag

Invorderingsbedrijf

Conservatoir beslag laten leggen bij uw debiteur

Heeft u te maken met een wanbetaler die uw verzoeken tot betaling volledig negeert? Die tot op de dag van vandaag weigert te betalen? Dan kunnen we direct conservatoir beslag voor u laten leggen. Hiermee stelt u uw vordering (dus uw geld) veilig en zet u druk op uw debiteur.

Conservatoir beslag leggen
Conservatoir beslag leggen
Voor 16:00 uur uw zaak ingediend, dezelfde werkdag actie

Stel uw vordering veilig

Als u te maken heeft met een wanbetaler, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zolang er geen conservatoir beslag is gelegd, kan uw debiteur namelijk bezittingen wegsluizen of verduisteren. Daardoor loopt u het risico dat er na afloop van een gerechtelijke incassoprocedure niets meer te halen valt bij uw debiteur en u (ondanks een positieve uitspraak van de rechter) alsnog met lege handen staat. 

Als we conservatoir beslag laten leggen bij uw debiteur worden de bezittingen van uw schuldenaar veilig gesteld totdat er een uitspraak van de rechter is. Uw wanbetaler heeft dus geen kans om kapitaal of andere bezittingen te verduisteren. Zodra de rechter uitspraak heeft gedaan, wordt het beslag executoriaal en wordt u als schuldeiser uitbetaald. 

Het laten leggen van conservatoir beslag gebeurt op korte termijn (binnen 24 uur als er spoed is) en uw debiteur wordt vooraf niet geïnformeerd over het op handen zijnde beslag.

Conservatoir beslag laten leggen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Conservatoir beslag betekenis

  Wat is conservatoir beslag? Conservatoir beslag is een (tijdelijke) beslaglegging die wordt gedaan voordat de rechter vonnis heeft gesproken. Het conservatoir beslag is bedoeld om te voorkomen dat uw schuldenaar zijn bezittingen verkoopt, weggeeft, verduistert of op een andere manier wegmaakt voordat de rechter uitspraak heeft gedaan. Om conservatoir beslag te leggen moet er vooraf wel toestemming (verlof) aan de rechter gevraagd worden. 

  Er kan onder andere beslag gelegd worden op inkomen, banktegoeden, handelsvoorraden, bedrijfsmachines, onroerend goed en andere bezittingen. Daarmee is een conservatoir beslag direct een middel om betaling te forceren. Zolang de zaak onder de rechter is, kan uw debiteur niet over zijn bezittingen beschikken. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een deel van de bedrijfsvoering stil komt te liggen. Veel debiteuren gaan daarom alsnog over tot vrijwillige betaling. Zodra de schuld is betaald, kunnen we het conservatoir beslag opheffen.

  Wat is het verschil tussen conservatoir beslag en executoriaal beslag?

  Beslaglegging is onder te verdelen in twee soorten: conservatoir en executoriaal beslag. 

  Conservatoir beslag is een maatregel met het doel bezittingen van uw debiteur te “conserveren” (beschermen). Voorafgaand of gedurende een gerechtelijke procedure wordt er beslag gelegd bij uw debiteur. Hierdoor wordt verzekerd dat de vordering daadwerkelijk geïnd kan worden als de rechter u op een later moment in het gelijk stelt. 

  Executoriaal beslag is een beslaglegging op basis van een vonnis van de rechter. Als de rechter uitspraak heeft gedaan, maar uw debiteur nog steeds weigert betalen, dan kan het vonnis ten uitvoer gelegd worden. Dit betekent dat een deurwaarder beslag kan leggen op bezittingen van uw debiteur. Spullen kunnen openbaar worden verkocht. Uit de opbrengst hiervan wordt u als schuldeiser uitbetaald.

  Wanneer wordt conservatoir beslag executoriaal?

  Als de rechter de vordering toewijst en het vonnis aan uw debiteur is betekend, wordt het executoriaal. Dit betekent in de praktijk dat de gerechtsdeurwaarder u direct uit kan betalen (als er beslag is gelegd op financiële middelen) of bezittingen openbaar kan verkopen en u uit de opbrengst hiervan kan uitbetalen.

  Conservatoir beslag artikel

  De regels omtrent conservatoire beslaglegging zijn vastgelegd in artikel 700 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

  Hier staat onder andere in beschreven dat voor een conservatoire beslaglegging:

  • Verlof van de voorzieningenrechter vereist is
  • Het verlof wordt verzocht door middel van een verzoekschrift
  • In het verzoekschrift de aard en hoogte van de vordering moeten worden beschreven
  • De voorzieningenrechter beslist na summier onderzoek
  • De voorzieningenrechter bepaalt wanneer de eis in de hoofdzaak moet worden ingediend

  Wanneer is conservatoire beslaglegging mogelijk?

  Het is mogelijk om conservatoir beslag te leggen bij grote geldvorderingen of als u het vermoeden heeft dat degene die u geld verschuldigd is van plan is zijn bezittingen weg te sluizen zodra hij voor de rechter gedaagd wordt. Hoge schulden kunnen hiervoor een indicatie zijn.

  Vanaf welk bedrag kan er conservatoir beslag gelegd worden?

  Conservatoir beslag kan vanaf ieder bedrag gelegd worden, maar in sommige gevallen biedt een gerechtelijke incassoprocedure een betere oplossing. Conservatoir beslag leent zich beter voor hogere vorderingen omdat de beslagkosten dan verhoudingsgewijs lager zijn. 

  In de praktijk zien we dat een conservatoir beslag vooral effectief is bij (middel)grote vorderingen (hoger dan €10.000). In dit geval heeft uw debiteur namelijk veel last van het conservatoir beslag. 

  Bij vorderingen lager dan €5.000 raden we u aan een gerechtelijke incassoprocedure te beginnen. Dit omdat de beslagkosten verhoudingsgewijs een stuk hoger zijn bij vorderingen onder de €5.000. 

  • Is uw vordering lager dan €5.000? Dan is het handiger om een gerechtelijke incassoprocedure te starten. De kosten zijn anders verhoudingsgewijs erg hoog.
  • Is uw vordering hoger dan €5.000 en minder dan €10.000? Dan is conservatoir beslag (in sommige gevallen) de beste oplossing. Dit hangt wel af van de vordering. Wordt de vordering niet inhoudelijk betwist? Dan raden wij u aan conservatoir beslag te laten leggen. Twijfelt u over de zekerheid van uw vordering? Dan raden wij een gerechtelijke incassoprocedure aan.
  • Is uw vordering hoger dan €10.000? Dan raden wij u aan altijd conservatoir beslag te laten leggen.

  Is er een spoedeisend belang? Kies dan voor een incasso kort geding.

  Heb ik een advocaat nodig?

  Als u conservatoir beslag wilt leggen bij uw debiteur, bent u verplicht een advocaat in te schakelen. Alleen een advocaat kan namelijk een verzoekschrift tot conservatoire beslaglegging indienen bij de rechter. 

  Bij Invorderingsbedrijf werken we samen met de beste incasso-advocaten. Zij kunnen de rechter vragen conservatoir beslag te leggen bij uw debiteur.

  Bij wat voor vorderingen kan ik beslag laten leggen?

  Conservatoir beslag laten leggen is een effectief pressiemiddel bij verschillende soorten vorderingen. Er kan onder andere conservatoir beslag gelegd worden bij de volgende vorderingen: 

  • openstaande facturen
  • achterstallige huur
  • verstrekte leningen
  • schadevergoedingen
  • betalingen die onverschuldigd waren
  • onbetaalde borgsommen
  • opeisbare contractuele boetes

  Zitten er risico’s aan een conservatoire beslaglegging?

  Een conservatoire beslaglegging is vooral de moeite waard bij hogere vorderingen. Dat komt omdat er ook kosten verbonden zijn aan het aanvragen van een conservatoir beslag. Zo moet u griffiekosten betalen en zijn er kosten verbonden aan het inschakelen van een advocaat en deurwaarder. 

  Die kosten zullen we (zoveel mogelijk) doorberekenen aan uw debiteur. Als de rechter uw vordering gegrond verklaart, zal hij uw debiteur veroordelen tot het betalen van (een groot deel van) de gemaakte kosten. 

  Er zitten echter een aantal risico’s aan het laten leggen van conservatoir beslag. 

  • De rechter kan uw vordering afwijzen. Hierdoor kunnen de kosten niet meer worden verhaald op uw debiteur.
  • Er is een kans dat u beslag laat leggen op een bankrekening waar op dat moment niets op staat. 
  • Uw debiteur gaat failliet. Op dat moment vervalt in principe ook het beslag. 

  Als de rechter uw vordering afwijst, dan is het automatisch duidelijk dat het gelegde beslag onterecht is geweest. Als uw debiteur aan kan tonen dat hij daardoor schade heeft geleden, dan kunt u daarvoor aansprakelijk gesteld worden. 

  De rechter kan bij het verlenen van het verlof daarom bepalen dat er een zekerheid wordt gesteld voor de schade die door het beslag kan worden veroorzaakt. Die verzekering moet dan bij het betekenen van het beslagexploot aan uw debiteur worden overhandigd. 

  Omdat er dus kosten en risico’s zitten aan het leggen van conservatoir beslag is het belangrijk dat u zich vooraf goed laat voorlichten. De juristen van Invorderingsbedrijf kunnen u duidelijk uitleggen wat de voor- en nadelen van een conservatoir beslag zijn en u een duidelijk beeld schetsen van de slagingskans van uw vordering. Op die manier kunt u een weloverwogen beslissing nemen en blijven de risico’s beperkt.

  Onze klantervaringen

  Invorderingsbedrijf heeft in de loop der jaren veel conservatoire beslagleggingen geregeld om openstaande facturen betaald te krijgen. Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.5.

  Poels-janssen logistics b. V.
  Poels-Janssen Logistics B.V.
  Niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik had eigenlijk geen hoop meer dat mijn klanten zouden betalen. Ik wilde dan ook geen risico lopen om geld uit te geven, zonder zeker te weten dat ik mijn geld terug zou zien. Ongelofelijk dat je...
  Kampschreur bv projectstoffering
  Kampschreur BV Projectstoffering
  Ik heb een incasso van een moeizame factuur ingediend. Dat bleek gelukkig geen probleem te zijn, want het is uiteindelijk toch gelukt om ook voor deze factuur betaald te krijgen, helemaal super.
  B mediate housing
  B Mediate Housing
  Als zeer goed beschouwd. Na het indienen van mijn vordering is de zaak snel opgepikt. Dat resulteerde ook in een snelle betaling. Ik ben erg tevreden over hoe mijn zaak is behandeld en kom de volgende keer zeker terug.
  Wester-beton bv
  Wester-Beton BV
  Erg prettige samenwerking gehad. Joost & Wesley hebben mij goed geholpen met mijn zaak en mij gedurende het gehele proces ondersteund. Goede communicatie. Goed resultaat, een aanrader!
  Microcare international b. V.
  Microcare International B.V.
  <