Print deze pagina

Sommatie exploot

Een exploot (ook wel exploit) is een akte die door de deurwaarder is opgemaakt en persoonlijk aan uw debiteur wordt overhandigd. Er bestaan diverse soorten. Een exploot biedt zekerheid en zorgt doorgaans voor een snelle en algehele betaling van uw vordering zonder onnodige risico’s.

Een product met een hoge success rate is het sommatie-exploot. Dit is een exploot waarbij één van de deurwaarders waarmee wij samenwerken een bezoek brengt aan uw debiteur en hem persoonlijk sommeert om binnen twee dagen tot betaling over te gaan. Doordat de deurwaarder bij uw debiteur ter plaatse komt, bekijkt hij direct de feitelijke situatie: welke verhaalsmogelijkheden zijn er? Dit geeft u en ons waardevolle informatie.

Sommatie-exploot leidt tot spoedige betaling

De impact die een deurwaarder met het sommatie-exploot onder de arm maakt is groot. Veel zaken wikkelen we dan ook snel succesvol af. Niet alleen is de deurwaarder een beëdigd ambtenaar, bijkomend voordeel is ook dat het exploot dat wordt achtergelaten een bewijsfunctie heeft in het Nederlands procesrecht. Het bewijst namelijk dat u er alles aan gedaan heeft betaling van uw vordering te verkrijgen. Blijft betaling onverhoopt toch uit, dan ligt de weg naar de rechter open.

Doordat de termijn om te betalen kort is – doorgaans 2 x 24 uur – wordt er veelal dezelfde dag nog betaald (en soms een acceptabele regeling getroffen).

Sommatie-exploot toegespitst op uw persoonlijke casus

We maken uw sommatie-exploot op maat. Zo verwerken we wat u precies te vorderen heeft (bedrag en achtergrond van uw vordering), de rechtsgrond en formuleren we het bevel tot betalen. In deze akte zijn ook duidelijk de betaalgegevens opgenomen.

Sommatie-exploot: wanneer inzetten?

Een sommatie-exploot wordt ingezet tijdens de buitengerechtelijke (minnelijke) incassoprocedure, dus nog voordat er een gerechtelijke procedure wordt gestart. In principe kan de deurwaarder elk moment deze akte bij uw debiteur betekenen: het verzenden van aanmaningen en herinneringen is niet per se nodig. Blijft betaling uit en wilt u nog niet direct een gerechtelijke procedure starten dan is een sommatie-exploot het aangewezen middel om uw debiteur tot betaling te bewegen.

Voordelen sommatie-exploot

  • Bezoek deurwaarder ter plaatse (verhaalsmogelijkheden)
  • Exploot is gerechtelijk bewijsstuk (zekerheid)
  • Op maat gemaakt (effect)
  • Verkorting betalingstermijn (sneller betaald)
  • Geen onnodige risico’s (ambtelijk stuk)

Ook voor alle overige exploten

Naast het sommatie-exploot kunt u bij ons terecht voor alle overige denkbare exploten. Onze gerechtelijke afdeling adviseert u graag en stelt de stukken binnen no time voor u op.

Direct een exploot laten uitbrengen

Kunnen wij u direct helpen met een exploot? Het Invorderingsbedrijf is uw partner voor alle soorten exploten. Vragen of opdrachten? Bel ons op +31-(0)70-762 0330.

U kunt ons ook bereiken via onderstaand contactformulier.

_