Home PageExecutoriaal beslag

Invorderingsbedrijf

Executoriaal beslag

Als u te maken heeft met een wanbetaler is het mogelijk om via de rechter betaling van de vordering af te dwingen. Stelt de rechter u in het gelijk, maar weigert uw debiteur nog steeds te betalen? Dan kunt u met het vonnis van de rechter beslag leggen op het inkomen, vermogen of de bezittingen van uw schuldenaar. 

Uit de beslaglegging wordt u als schuldeiser uitbetaald. Dit noemt men executoriaal beslag.

Executoriaal beslag
Executoriaal beslag

Geld van iemand tegoed?

Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Beslag op onroerende zaken

    Wat is executoriaal beslag?

    Bij een executoriaal beslag legt de deurwaarder beslag op bezittingen van een debiteur, met als doel de schuld van de debiteur af te lossen. De deurwaarder legt beslag op tegoeden of spullen van de schuldenaar (geëxecuteerde) en draagt deze over aan de beslaglegger (executant), zodat die krijgt waar hij recht op heeft. 

    Als de deurwaarder beslag legt op (on)roerende goederen, dan kan hij die vervolgens via een executoriale verkoop veilen. De opbrengst wordt gebruikt om de schuldeiser af te betalen.

    De regels omtrent executoriaal beslag zijn vastgelegd in de Eerste afdeling van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

    Executoriaal beslag is vaak de laatste stap in een incassoprocedure. U kunt een incassobureau inschakelen voor het innen van uiteenlopende vorderingen, bijvoorbeeld:

    Het verschil tussen executoriaal beslag en conservatoir beslag

    Bij beslaglegging bestaat er een belangrijk verschil tussen conservatoir en executoriaal beslag. Conservatoir beslag kan worden gelegd voorafgaand of tijdens de rechtszaak, executoriaal beslag pas achteraf.

    Conservatoir beslag

    Conservatoir beslag is een bewarend beslag dat wordt gelegd vóór de rechter uitspraak heeft gedaan. Het doel van conservatoir beslag is voorkomen dat de gedaagde bezittingen kan wegmaken (verkopen, wegsluizen of verduisteren) voordat er een vonnis van de rechter ligt. Om conservatoir beslag te leggen moet een advocaat een verzoek indienen bij de rechtbank. De rechter moet eerst toestemming geven. 

    Bij een conservatoir beslag komen de bezittingen nog niet toe aan de schuldeiser en als de rechter de vordering afwijst gaan ze terug naar de gedaagde. De schuld wordt dus niet direct afgelost. Hiervoor moet de schuldeiser het vonnis van de rechter afwachten.

    Executoriaal beslag

    Executoriaal beslag wordt gelegd nadat de rechter uitspraak heeft gedaan (of u als schuldeiser een andere executoriale titel heeft). Als de rechter de vordering toewijst en de debiteur nog steeds niet betaalt, dan kan de schuldeiser het vonnis ten uitvoer laten leggen (executeren). 

    De deurwaarder legt dan beslag op bezittingen (banktegoeden, inkomen, spullen of zelfs een woning) van de schuldenaar. Fysieke bezittingen kunnen openbaar worden verkocht. Dit noemt men het uitwinnen van de executie. Uit de opbrengst daarvan worden de schuldeiser en de executiekosten betaald.

    Is er eerst conservatoir beslag gelegd en wijst de rechter de vordering toe? Dan wordt het beslag executoriaal. Dat betekent dat de deurwaarder (de spullen kan verkopen en) het geld aan de schuldeiser over kan maken.

    Wanneer is executoriale beslaglegging mogelijk?

    1. Er kan pas executoriaal beslag gelegd worden met een executoriale titel, bijvoorbeeld een vonnis van de rechter.
    2. De debiteur moet op de hoogte gesteld zijn van het vonnis en de executoriale titel uitgereikt hebben gekregen. Vervolgens heeft de debiteur nog twee dagen om de openstaande schuld te betalen.
    3. Als de debiteur niet betaalt, dan mag de deurwaarder overgaan tot beslaglegging

    Een executoriale titel verkrijgen

    Om executoriaal beslag te kunnen leggen moet de schuldeiser eerst een executoriale titel bemachtigen. Een executoriale titel is bijvoorbeeld een vonnis van de rechter waarin iemand wordt veroordeeld tot het betalen van een bepaald geldbedrag. Van het vonnis wordt een gewaarmerkt afschrift (grosse) opgemaakt. Hiermee kan de deurwaarder het vonnis ten uitvoer leggen.

    Vaak is de executoriale titel een gerechtelijk vonnis, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Ook andere originele documenten waarmee u een bepaald recht kunt afdwingen, kunnen gelden als executoriale titel.

    Voorbeelden van stukken die als executoriale titel kunnen dienen zijn:

    • Rechterlijke vonnissen
    • Arbitrale vonnissen (met verlof tot tenuitvoerlegging)
    • Authentieke akten (bijvoorbeeld een notariële akte)
    • Dwangbevelen
    • Beschikkingen
    • Buitenlandse vonnissen (met verlof tot tenuitvoerlegging)

    Een vonnis of ander document in executoriale vorm begint altijd met de woorden: In Naam van de Koning

    Nog geen executoriale titel?

    Invorderingsbedrijf kan een gerechtelijke procedure tegen uw debiteur voor u starten. Met behulp van onze juristen en deurwaarders kunnen we uw debiteur dagvaarden (voor de rechter dagen). Zodra de rechter uitspraak heeft gedaan, laten we beslag leggen.

    Executoriaal beslag

    Waar kan ik beslag op laten leggen?

    Zodra u een vonnis van de rechter heeft, kan een deurwaarder beslag leggen op bezittingen van uw debiteur. In principe kan er beslag gelegd worden op alles wat van waarde is.

    • Bankrekeningen
    • Loon
    • Vakantiegeld
    • Bijstandsuitkering
    • AOW
    • Voertuigen
    • Vastgoed
    • Openstaande vorderingen
    • Inboedel

    Executoriaal beslag op bankrekeningen

    Als de debiteur banktegoeden of andere vermogensbestanddelen heeft, dan kan de deurwaarder daar beslag op leggen. De deurwaarder kan bijvoorbeeld beslag leggen op bankrekeningen. Als er niet genoeg geld op de bankrekening staat om de schuld in één keer af te betalen, dan blijft er beslag liggen op de bankrekening. Telkens als er geld wordt bijgeschreven kan de deurwaarder dit in beslag nemen. Naast het bankbeslag kan de deurwaarder ook beslag leggen op ander vermogen zoals aandelen.

    Executoriaal beslag op inkomen

    Executoriaal beslag op inkomen wordt ook wel loonbeslag genoemd. Zoals de naam al aangeeft, wordt hierbij beslag gelegd op het inkomen (loon of een uitkering) van de schuldenaar. Hiervoor stuurt de deurwaarder een brief aan de werkgever of instantie die de uitkering verstrekt. Vervolgens legt de deurwaarder beslag op (een deel van) het inkomen. Dit beslag kan blijven bestaan tot de schuld is afbetaald. Wel moet de deurwaarder rekening houden met een deel van het inkomen dat de beslagene nodig heeft voor zijn of haar dagelijks levensonderhoud. Dit noemt men de beslagvrije voet. Hier mag de deurwaarder niet aankomen.

    Executoriaal beslag op roerende goederen

    Als de debiteur geen bankrekening of inkomen heeft, kan de deurwaarder ook beslag leggen op roerende goederen. U kunt hierbij denken aan waardevolle spullen als een auto, televisie of sieraden. Er zijn bepaalde spullen die een deurwaarder niet mee mag nemen. Dit zijn voornamelijk spullen die de beslagene in zijn dagelijks leven nodig heeft zoals kleding, beddengoed, speelgoed van de kinderen en zaken met een emotionele waarde zoals een trouwring.

    Executoriaal beslag op woning

    Bij hoge vorderingen kan de deurwaarder ook beslag leggen op een woning of ander onroerend goed, bijvoorbeeld de woning van de beslagene. Dit doet de deurwaarder door een proces-verbaal van de beslaglegging op te maken en in te schrijven in het kadaster. Vanaf dat moment kan de eigenaar de woning niet meer verkopen. Vervolgens kan de deurwaarder de woning openbaar verkopen via een executieveiling. Als er een hypotheek op het onroerend goed rust, dan moet de deurwaarder de hypotheekverstrekker de mogelijkheid bieden om de executie over te nemen. De schuld kan alleen afgelost worden uit de meerwaarde die de verkoop oplevert.

    Executoriaal beslag op (toekomstige) vorderingen

    Vooral als uw schuldenaar een bedrijf is, kan het interessant zijn om beslag te leggen op (toekomstige) vorderingen die een bedrijf zelf uit heeft staan. De kans is immers groot dat de onderneming zelf nog geld tegoed heeft van haar klanten. Ook hier kan de deurwaarder beslag op leggen.

    Hoe werkt executoriaal beslag?

    Stap 1

    Betekening vonnis

    Zodra de schuldeiser een executoriale titel heeft, kan hij een deurwaarder inschakelen om het vonnis ten uitvoer te leggen. De deurwaarder brengt de debiteur een afschrift van het vonnis met een bevel tot betaling. Dit heet het laten betekenen van het vonnis. De debiteur heeft nu twee dagen om de gehele vordering te betalen.

    Stap 2

    Onderzoek verhaalsmogelijkheden

    Betaalt de debiteur na twee dagen niet vrijwillig. Dan kan de deurwaarder overgaan tot beslaglegging. Hiervoor is het belangrijk om eerst uit te zoeken wat de verhaalsmogelijkheden zijn. Wat voor vermogen en bezittingen heeft de debiteur waar eventueel beslag op gelegd zou kunnen worden? Hiervoor kan de deurwaarder informatie inwinnen bij verschillende instanties zoals de Belastingdienst en het UWV. Invorderingsbedrijf kan eventueel een uitgebreid verhaalsrapport voor u opstellen.

    Stap 3

    Daadwerkelijke beslaglegging

    De deurwaarder gaat over tot de daadwerkelijke beslaglegging. Hij bezoekt de debiteur (of een derde die bezittingen van de debiteur onder zich heeft) om de bezittingen in beslag te nemen. Daarbij mag de deurwaarder zich toegang verschaffen tot de woning van de beslagene. Sommige beslagen, zoals bankbeslag, zijn administratieve handelingen die de deurwaarder van achter zijn bureau kan uitvoeren. Van hetgeen er in beslag wordt genomen maakt de deurwaarder een proces-verbaal op. Die moet hij binnen 3 dagen aan de geëxecuteerde doen toekomen.

    Stap 4

    Executieverkoop

    Als de gerechtsdeurwaarder beslag legt op fysieke spullen, dan worden deze verkocht via een openbare veiling. Dat gebeurt tegenwoordig vaak online, maar er kan ook een fysieke veiling georganiseerd worden. De geëxecuteerde wordt altijd op de hoogte gesteld van de veiling. Uit de opbrengst van de veiling wordt de schuldeiser en de executiekosten (bijvoorbeeld de deurwaarderskosten) betaald.

    Executoriaal beslag tot afgifte

    Bij een beslaglegging gaat het meestal om het in beslag nemen van bezittingen van de debiteur om er hiermee voor te zorgen dat de schuldeiser afbetaald kan worden. Maar een executoriaal beslag kan ook gaan om het (terug)halen van bepaalde goederen. De rechter kan de andere partij namelijk ook veroordelen tot het terug- of afgeven van bepaalde producten. 

    Dit is bijvoorbeeld het geval als u een eigendomsvoorbehoud heeft afgesproken. Als u goederen heeft geleverd en de klant deze niet betaalt, dan kunt u de levering terugeisen. Als de wederpartij de spullen niet uit zichzelf teruggeeft, dan kan de deurwaarder hier beslag op leggen en aan u teruggeven. Dit noemt men ook wel beslag tot afgifte.

    Heeft u een openstaande vordering?

    Heeft u geld van iemand tegoed? Bijvoorbeeld door een openstaande factuur? Voor de meeste mensen is het innen van een openstaande vordering onbekend terrein. Gelukkig kunt u Invorderingsbedrijf inschakelen. Wij beschikken over onze eigen juristen en werken samen met de beste deurwaarders en advocaten.

    Met onze zorgvuldig ontworpen incassostrategie zorgen wij dat u uw geld zo snel mogelijk op uw rekening heeft. Daarbij beginnen we altijd met een minnelijke, no cure, no pay incassoprocedure. Betaalt uw debiteur vervolgens nog steeds niet, dan kunnen onze juristen een gerechtelijke incasso voor u beginnen. 

    Nadat de rechtbank uw vordering heeft toegewezen, schakelen we onze deurwaarders in om executoriaal beslag te leggen.

    Uw zaak indienen?

    Laat uw gegevens achter en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Executoriaal beslag leggen

      FAQ: Veelgestelde vragen over executoriaal beslag

      Waarom 40.000 klanten u voor gingen

      Onze Incassojuristen & Adviseurs

      linkedin
      B grootendorst
      B Grootendorst

      Verzet na 8 jaar! Je kunt het niet verzinnen maar in mijn dossier gebeurde het. Ik heb het contact en de updates eens in de zoveel tijd ideaal. Ze hebben mij goed geadviseerd en er is zelfs gezorgd dat het verzet niet ontvankelijk werd verklaard. Nu komt de vordering ook langzaam aan binnen door een loonbeslag. Dikke aanrader! Luka, dank voor de bijstand!

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op