Home PageVerhaalsonderzoek: waar is dit voor nodig?

Verhaalsonderzoek: waar is dit voor nodig?

Heeft u een openstaande vordering die niet betaald is door uw debiteur? Heeft u al betalingsherinneringen en aanmaningen verstuurd en is de volgende stap het starten van een gerechtelijke procedure? Dan kan het uitvoeren van een verhaalsonderzoek een waardevolle stap zijn voor u start met de juridische procedure.

Benieuwd hoe een verhaalsonderzoek u kan helpen? Lees het hier!

Wat is een verhaalsonderzoek?

Een verhaalsonderzoek is een onderzoek waarbij wordt gekeken naar de financiële positie en eventuele beslagobjecten van uw debiteur. U laat dit uitvoeren wanneer u niet zeker bent dat de debiteur in staat is de openstaande vordering te betalen.  Zo weet u voordat u een rechtszaak aanspant of dit überhaupt zin heeft, en kunt u een weloverwogen besluit nemen om de juridische weg in te slaan. U voorkomt op deze manier dat u uiteindelijk zonder betaalde factuur en met hoge juridische kosten komt te zitten door het doorlopen van een juridische zaak wanneer er niks te halen valt bij de debiteur.

Verhaalsonderzoek

Wanneer wordt een verhaalsonderzoek gedaan?

Heeft u een dubieuze debiteur waarvan u niet zeker weet of hij de vordering kan betalen? Dan kan een verhaalsonderzoek bruikbare informatie bieden. Wanneer start je echter een verhaalsonderzoek?

Er zijn geen wettelijke regels over wanneer  u een verhaalsonderzoek mag starten. Dit mag op ieder moment binnen het incassoproces. Het is echter gewoonlijk een verhaalsonderzoek pas te starten wanneer een aantal stappen binnen het incassotraject zijn doorlopen.

Heeft u al:

 • Een betalingsherinnering gestuurd wat betreft de vordering?
 • Een aanmaning verstuurd om de vordering betaald te krijgen?
 • Een incassobureau ingeschakeld om een sommatie te versturen?


Zijn bovenstaande stappen tevergeefs doorlopen en heeft u nog steeds niks van uw debiteur gehoord? Start dan een verhaalsonderzoek!

Hoe wordt een verhaalsonderzoek uitgevoerd?

Wanneer u een verhaalsonderzoek wenst te laten doen, heeft u uw zaak vaak al uit handen gegeven aan een incassobureau. Incassobureaus hebben veel ervaring met verhaalsonderzoeken en zoeken naar verhaalsmogelijkheden. Dit doen zij via contacten en database toegang tot de nodige informatie om zo een beeld te kunnen schetsen van de vermogenspositie van uw klant.

Tijdens een verhaalsonderzoek worden verschillende instanties zoals grote onderzoeksbureaus, incassokantoren en informatiekantoren geraadpleegd alsook diverse databases om een volledig rapport te krijgen van de positie van uw debiteuren.

Verhaalsonderzoek particulieren

U kunt een verhaalsonderzoek starten voor particuliere debiteuren. Zo wint u informatie in over eventuele beslagobjecten. Wanneer er een vonnis is kan het incassobureau daarnaast ook informatie inwinnen wat betreft de inkomsten van de debiteur, zoals salaris of een uitkering. Dit geeft u een nog vollediger beeld van de mogelijkheden voor beslaglegging.

Verhaalsonderzoek bedrijven

Ook kunt u een verhaalsonderzoek uitvoeren voor een bedrijf dat zijn vordering niet heeft betaald. In een verhaalsonderzoek wordt de openstaande vordering verhaald en wordt er gekeken naar verschillende inkomsten van het bedrijf, waaronder ook de klanten van het bedrijf. Het verhaal dat u uiteindelijk aangeleverd krijgt biedt u een volledig overzicht van de positie van het bedrijf en de mogelijkheden om de openstaande vordering via beslaglegging te incasseren.

Conservatoir beslag

Welke informatie is relevant binnen een verhaalsonderzoek?

Wanneer schuldeisers een verhaalsonderzoek laten uitvoeren wordt er door incassobureaus naar verschillende aspecten gekeken. Dit zijn allen factoren waarop beslag gelegd kan worden om de incasso te kunnen voltooien.

Start nu een verhaalsonderzoek

Wilt u eerst de financiële positie van uw debiteur in kaart brengen voor u overgaat tot een gerechtelijke procedure en het inschakelen van incasso advocaten? Start dan een verhaalsonderzoek bij Invorderingsbedrijf!

Aangezien een verhaalsonderzoek aantoont welke financiële bezittingen uw schuldenaar heeft waarop beslag kan worden gelegd, is dit een waardevolle stap in uw incassotraject.

Aan de hand van de verhaalsonderzoek uitkomst kunt u besluiten of het zin heeft om een gerechtelijke procedure te starten inclusief de bijkomende hoge kosten.

Kom niet voor juridische kosten te staan zonder dat uw factuur betaald wordt! Start alleen een juridisch traject wanneer het verhaalsonderzoek laat zien dat de debiteur in staat is de incasso te voldoen.

Invorderingsbedrijf inschakelen?

Invorderingsbedrijf biedt u een volledige incassoservice onder één dak. Zo kunt u er terecht voor de diensten van een incassobureau zoals verhaalsonderzoek en het versturen van sommaties, maar u kunt er ook terecht voor advies van incasso advocaten en het starten van een juridisch traject.

Gratis adviesgesprek?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op

   B mediate housing
   B Mediate Housing
   Als zeer goed beschouwd. Na het indienen van mijn vordering is de zaak snel opgepikt. Dat resulteerde ook in een snelle betaling. Ik ben erg tevreden over hoe mijn zaak is behandeld en kom de volgende keer zeker terug.
   Wester-beton bv
   Wester-Beton BV
   Erg prettige samenwerking gehad. Joost & Wesley hebben mij goed geholpen met mijn zaak en mij gedurende het gehele proces ondersteund. Goede communicatie. Goed resultaat, een aanrader!

   Onze incassojuristen & adviseurs

   linkedin

   Waarom 40.000 klanten u voor gingen