Heeft u een overeenkomst afgesloten, maar houdt de andere partij zich niet aan de gemaakte afspraken? Voordat u de overeenkomst kunt ontbinden, uw geld kunt op- of terugeisen of een schadevergoeding kunt claimen, moet u de tegenpartij (vaak) eerst in gebreke stellen. Dit doet u door middel van een ingebrekestelling.
Op deze pagina leggen we uit wat een ingebrekestelling precies is en wanneer het nodig is om iemand in gebreke te stellen (en wanneer niet). Ook kunt u een gratis voorbeeld ingebrekestelling downloaden.
Vul uw gegevens in en ontvang de download!
Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.
Een ingebrekestelling is een aanmaning waarin een schuldeiser nakoming van een overeenkomst vordert van de schuldenaar. Met de ingebrekestelling geeft de schuldeiser de tegenpartij nog een laatste kans om de afgesproken prestatie(s) binnen een redelijke termijn te leveren.
Doet hij dat niet, dan kan de schuldeiser bijvoorbeeld:
U moet bijvoorbeeld een ingebrekestelling sturen als:
Om uw debiteur rechtsgeldig gebreke te stellen, moet de ingebrekestelling aan een aantal vereisten voldoen:
Omdat er aan het opstellen van een ingebrekestelling juridische gevolgen kleven, is het belangrijk dat de brief aan alle wettelijke vereisten voldoet. U kunt gebruikmaken van onze voorbeeldbrief of contact opnemen met onze juristen om een op maat gemaakte aanmaning op te laten stellen.
Vul uw gegevens in en ontvang de download!
Als u als schuldeiser geen ingebrekestelling stuurt in een situatie waar dit wel vereist is, kan dat grote gevolgen hebben. U kunt de tegenpartij in een later stadium bijvoorbeeld niet meer aansprakelijk stellen voor schade die ontstaat door het niet (correct) nakomen van de overeenkomst.
In 2018 bepaalde het Gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch bijvoorbeeld dat een aannemer geen recht had op een schadevergoeding. De hoofdaannemer had de onderaannemer aansprakelijk gesteld omdat zij ontevreden was over het werk (het monteren van ruitleien aan ramen) door de onderaannemer.
Het hof wees de vordering van de aannemer af omdat zij de onderaannemer niet in gebreke had gesteld en dus geen kans had gegeven om het werk alsnog zoals afgesproken uit te voeren.
Als een schuldenaar zich niet aan de overeenkomst houdt, moet u binnen een redelijke termijn een ingebrekestelling sturen om de wederpartij de kans te geven de afgesproken prestatie alsnog (naar behoren) te leveren. U kunt dus niet eindeloos wachten met het in gebreke stellen van de andere partij.
Wat als een redelijke termijn wordt gezifen, hangt af van de omstandigheden, bijvoorbeeld of u nog in gesprek bent geweest met de tegenpartij en of er onderzoek nodig is geweest om het niet nakomen van de overeenkomst vast te stellen.
Als u de tegenpartij te laat in gebreke stelt, kan de rechtbank de vordering op die grond afwijzen.
De rechtbank in Rotterdam wees in 2010 bijvoorbeeld van een vordering af omdat de koper van woning volgens de rechter onredelijk lang had gewacht met in gebreke stellen nadat hij een verborgen gebrek (scheuren in muren door verzakking) had ontdekt.
Heeft u een overeenkomst gesloten, maar houdt de wederpartij zich niet aan de afspraken? En wilt u bijvoorbeeld uw geld terug of een schadevergoeding vragen? Dan is het belangrijk om uw debiteur in gebreke te stellen.
Wilt u er zeker van zijn dat uw debiteur op een rechtsgeldige wijze in gebreke wordt gesteld? Onze juristen kunnen uw debiteur in gebreke stellen en vervolgens de juiste stappen nemen om uw vordering te incasseren.
Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.
Het enige vereiste is dat de ingebrekestelling schriftelijk verstuurd moet zijn. Dat mag door middel van een brief, maar bijvoorbeeld ook per e-mail.
Het is wel belangrijk dat u kunt bewijzen dat de wederpartij de brief ook ontvangen heeft. Stuur de brief daarom niet per gewone post, maar aangetekend. Ook is het verstandig een verzendbewijs en een kopie van de aanmaning te bewaren. Zo heeft u bewijs waarmee u kunt aantonen dat u de brief verstuurd heeft.
Als u een ingebrekestelling stuurt, moet u de andere partij een redelijke termijn geven om de afspraken alsnog na te komen. Maar wat is een redelijke termijn voor een ingebrekestelling?
Dat hangt volledig af van de aard van de overeenkomst. Voor een betaling is een termijn van 30 dagen bijvoorbeeld redelijk, maar herstelwerkzaamheden kunnen bijvoorbeeld veel langer in beslag nemen. De rechter beoordeelt uiteindelijk of de termijn redelijk is. Daarbij worden alle aspecten in ogenschouw genomen. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar wat in de branche gebruikelijk is.
Als de tegenpartij niet binnen de gestelde termijn reageert op de ingebrekestelling, dan is hij in verzuim en kunt u verdere stappen ondernemen. U kunt bijvoorbeeld ontbinding van de overeenkomst vorderen, uw geld terugeisen of de tegenpartij aansprakelijk stellen.
Ingebrekestellingen zijn niet alleen van toepassing in civiele zaken. Burgers en bedrijven kunnen ook de overheid in gebreke stellen. Als de een gemeente, de Belastingdienst of IND niet op tijd reageert op een verzoek of bezwaarschrift, dan kunt u de instantie in gebreke stellen. Als de instantie in gebreke blijft, dan moet zij u een dwangsom betalen.
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct