Home PageIngebrekestelling

Ingebrekestelling: nakoming van een overeenkomst eisen

Heeft u een overeenkomst afgesloten, maar houdt de andere partij zich niet aan de gemaakte afspraken? Voordat u de overeenkomst kunt ontbinden, uw geld kunt op- of terugeisen of een schadevergoeding kunt claimen, moet u de tegenpartij (vaak) eerst in gebreke stellen. Dit doet u door middel van een ingebrekestelling.

Op deze pagina leggen we uit wat een ingebrekestelling precies is en wanneer het nodig is om iemand in gebreke te stellen (en wanneer niet). Ook kunt u een gratis voorbeeld ingebrekestelling downloaden.

In het kort:

  1. Een ingebrekestelling is een schriftelijke aanmaning waarmee u uw debiteur een laatste kans geeft om een overeenkomst alsnog na te komen.
  2. Als de schuldenaar niet binnen de gestelde termijn presteert, is hij in verzuim.
  3. Zodra er sprake is van verzuim, kan de schuldeiser verdere stappen ondernemen, bijvoorbeeld het contract ontbinden, geld terugeisen, nakoming vorderen of een schadevergoeding eisen.
  4. In sommige situaties is geen ingebrekestelling vereist.
Download voorbeeld ingebrekestelling

Meer informatie?

Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Geen ingebrekestelling vereist

    Wat is een ingebrekestelling?

    Een ingebrekestelling is een aanmaning waarin een schuldeiser nakoming van een overeenkomst vordert van de schuldenaar. Met de ingebrekestelling geeft de schuldeiser de tegenpartij nog een laatste kans om de afgesproken prestatie(s) binnen een redelijke termijn te leveren. 

    Doet hij dat niet, dan kan de schuldeiser bijvoorbeeld:

    • Nakoming van de overeenkomst vorderen via de rechter
    • De overeenkomst ontbinden
    • Zijn geld terugeisen
    • Een schadevergoeding eisen

    Wanneer is een ingebrekestelling vereist?

    U moet bijvoorbeeld een ingebrekestelling sturen als:

    • Een klant u niet betaalt (en er geen betalingstermijn is bepaald).
    • U een product heeft besteld en dit nooit heeft ontvangen.
    • Een leverancier een ondeugdelijk product levert en u dit wilt laten vervangen.
    • Uw aannemer slecht werk aflevert en u dit wilt laten herstellen.
    • U een onderhandse lening heeft verstrekt en uw geld terug wilt (maar geen terugbetalingstermijn heeft afgesproken).
    Ingebrekestelling per mail

    Wanprestatie en verzuim

    Als u een overeenkomst met iemand aangaat, dan spreekt u af om iets te doen, terwijl de ander daar een tegenprestatie voor levert. U betaalt bijvoorbeeld een bepaald bedrag en de tegenpartij levert daarvoor een product of dienst.  Maar wat als u uw verplichtingen nakomt, maar de tegenpartij niet?  Als iemand zich niet aan de afspraken in een overeenkomst houdt, heet dat een wanprestatie. Er is sprake van een wanprestatie als de tegenpartij:

    • niet de prestatie levert die de overeenkomst voorschrift;
    • de prestatie niet naar behoren levert;
    • de prestatie slechts gedeeltelijk levert; of
    • de prestatie te laat levert.

    In het Nederlands recht is het zo geregeld dat de schuldenaar de kans moet krijgen om de prestatie alsnog, binnen een redelijke termijn, te leveren. Doet uw debiteur dat niet, dan is hij in verzuim.

    Pas als uw debiteur in verzuim is, kunt u de overeenkomst ontbinden, uw geld terugeisen of de tegenpartij aansprakelijk stellen voor geleden schade. Wilt u dat uw debiteur alsnog zijn verplichtingen nakomt? Dan kunt u bij de rechter nakoming van de overeenkomst vorderen.
    Aannemer in gebreke stellen

    Wanneer hoeft u geen ingebrekestelling te sturen?

    De hoofdregel is dat u als schuldeiser verplicht bent om uw debiteur in gebreke te stellen, voordat u verdere stappen kunt ondernemen. Maar er zijn wettelijke uitzonderingen op die regel. Deze uitzonderingen zijn onder andere vastgelegd in Artikel 83 Burgerlijk Wetboek Boek 6. In de volgende uitzonderingssituaties is een ingebrekestelling volgens de wet niet vereist:

    • De voor nakoming van de overeenkomst afgesproken termijn (fatale termijn) is overschreden. Dit is bijvoorbeeld het geval als de betalingstermijn van de factuur is verstreken.
    • De verplichting tot schadevergoeding vloeit voort uit een onrechtmatige daad.
    • Uit een mededeling van de debiteur kan worden afgeleid dat deze in de nakoming van de verbintenis tekort zal schieten. 

    Als nakoming van de overeenkomst blijvend onmogelijk is geworden.

    Wat moet er in de ingebrekestelling staan?

    Om uw debiteur rechtsgeldig gebreke te stellen, moet de ingebrekestelling aan een aantal vereisten voldoen:

    • Schriftelijkheid: een ingebrekestelling moet volgens Artikel 83 Burgerlijk Wetboek Boek 6 schriftelijk worden gedaan. Dit kan bijvoorbeeld op papier (aangetekende brief) of digitaal. Een mondelinge mededeling is niet voldoende. 
    • Ingebrekestelling: in de ingebrekestelling moet expliciet staan dat de tegenpartij in gebreke is.
    • Reden: specificeer op wat voor manier de debiteur tekortschiet in het nakomen van de overeenkomst. Stuur bewijs mee als dit relevant is.
    • Oplossing: beschrijf expliciet wat u verwacht van de tegenpartij. Bijvoorbeeld dat een product alsnog geleverd wordt of dat een aannemer onzorgvuldig werk herstelt. 
    • Termijn: stel een redelijke termijn om de afgesproken prestatie(s) alsnog na te komen.
    • Gevolgen: vermeld dat het wettelijke gevolgen heeft als uw debiteur in verzuim verkeert nadat de gestelde termijn is verstreken. Maak kenbaar dat u juridische stappen zult ondernemen.

    Omdat er aan het opstellen van een ingebrekestelling juridische gevolgen kleven, is het belangrijk dat de brief aan alle wettelijke vereisten voldoet. U kunt gebruikmaken van onze voorbeeldbrief of contact opnemen met onze juristen om een op maat gemaakte aanmaning op te laten stellen.

    Download voorbeeld ingebrekestelling

    Wat als u geen ingebrekestelling stuurt?

    Als u als schuldeiser geen ingebrekestelling stuurt in een situatie waar dit wel vereist is, kan dat grote gevolgen hebben. U kunt de tegenpartij in een later stadium bijvoorbeeld niet meer aansprakelijk stellen voor schade die ontstaat door het niet (correct) nakomen van de overeenkomst. 

    In 2018 bepaalde het Gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch bijvoorbeeld dat een aannemer geen recht had op een schadevergoeding. De hoofdaannemer had de onderaannemer aansprakelijk gesteld omdat zij ontevreden was over het werk (het monteren van ruitleien aan ramen) door de onderaannemer. 

    Het hof wees de vordering van de aannemer af omdat zij de onderaannemer niet in gebreke had gesteld en dus geen kans had gegeven om het werk alsnog zoals afgesproken uit te voeren.

    Wat als u de tegenpartij te laat in gebreke stelt?

    Als een schuldenaar zich niet aan de overeenkomst houdt, moet u binnen een redelijke termijn een ingebrekestelling sturen om de wederpartij de kans te geven de afgesproken prestatie alsnog (naar behoren) te leveren. U kunt dus niet eindeloos wachten met het in gebreke stellen van de andere partij.

    Wat als een redelijke termijn wordt gezifen, hangt af van de omstandigheden, bijvoorbeeld of u nog in gesprek bent geweest met de tegenpartij en of er onderzoek nodig is geweest om het niet nakomen van de overeenkomst vast te stellen.

    Als u de tegenpartij te laat in gebreke stelt, kan de rechtbank de vordering op die grond afwijzen. 

    De rechtbank in Rotterdam wees in 2010 bijvoorbeeld van een vordering af omdat de koper van woning volgens de rechter onredelijk lang had gewacht met in gebreke stellen nadat hij een verborgen gebrek (scheuren in muren door verzakking) had ontdekt.

    Uw debiteur in gebreke stellen?

    Heeft u een overeenkomst gesloten, maar houdt de wederpartij zich niet aan de afspraken? En wilt u bijvoorbeeld uw geld terug of een schadevergoeding vragen? Dan is het belangrijk om uw debiteur in gebreke te stellen

    Wilt u er zeker van zijn dat uw debiteur op een rechtsgeldige wijze in gebreke wordt gesteld? Onze juristen kunnen uw debiteur in gebreke stellen en vervolgens de juiste stappen nemen om uw vordering te incasseren.

    Even overleggen?

    Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Wanbetaler in gebreke stellen

      FAQ: Veelgestelde vragen over ingebrekestelling

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op

        B mediate housing
        B Mediate Housing
        Als zeer goed beschouwd. Na het indienen van mijn vordering is de zaak snel opgepikt. Dat resulteerde ook in een snelle betaling. Ik ben erg tevreden over hoe mijn zaak is behandeld en kom de volgende keer zeker terug.

        Onze Incassojuristen & Adviseurs

        linkedin

        Alstublieft,

        Uw download

        Voorbeeld ingebrekestelling

        Voorbeeld ingebrekestelling

        Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

        Download direct