Home PageHuurachterstand? Huurder uitzetten of huurovereenkomst ontbinden doe je zo

Huurachterstand? Huurder uitzetten of huurovereenkomst ontbinden doe je zo

Wist u dat uw huurder minimaal drie maanden huurachterstand moet hebben om hem of haar uit te zetten? Zakt de moed u nu in de schoenen? Geen zorgen. Onze specialisten staan klaar bij huurder uitzetten of huurovereenkomst ontbinden. Hoe u kunt starten en hoe wij in 95% van de gevallen succesvol zijn, leest u hier. 

Eerste stap bij huurachterstand

 1. Bouw dossier op. Noteer wanneer en welke betalingen zijn ontvangen
 2. Stuur bij huurachterstand direct een betalingsherinnering. Download de voorbeeldbrief ingebrekestelling hier.
 3. Blijft betaling uit? Schakel hulp in. Bij het Invorderingsbedrijf bent u aan het juiste adres voor het innen van huur, ontbinden huurovereenkomst of ontruiming van de woning

Download hier uw gratis voorbeeldbrief ingebrekestelling

Vul uw gegevens in en ontvang uw download  Bent u een particulier of een onderneming?  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  De gevaren van te lang wachten met starten incassoprocedure

  Let op! Wacht niet te lang met het opstarten van een incassoprocedure. Wilt u het geschil liever eerst zelf oplossen met uw huurders? Ervaring leert dat het inschakelen van deurwaarder loont. U heeft het recht om al na een maand huurachterstand een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Lukt het de gerechtsdeurwaarder in enkele gevallen niet om de huurder de huurachterstand te laten betalen, zal de Hulpofficier van Justitie) worden ingeschakeld. 

  Huurder uitzetten door overlast

  Betaalt uw huurder de huur iedere maand netjes, maar veroorzaakt overlast? Ook dan is uitzetten van huurder mogelijk. Een van de voorwaardes is wel, dat de overlast onhoudbaar is voor omwonenden en buren. 

  Tip! Aangiftes en bewijzen bij de politie dienen als bewijs. 

  Enkele voorbeelden waarbij huurder uitzetten door overlast mogelijk is:

  • Drugsgebruik
  • Drugsverkoop
  • Geluidsoverlast
  • Illegale prostitutie

  Huurachterstand volgens de wet

  Wist u dat een huurder met huurachterstand volgens de wet nergens recht op heeft? Ook bestaat er volgens de wet geen verplichting om als huurder een betalingsafspraak met uw huurder af te spreken. In de praktijk zien we echter wel dat er vaak een betalingsregeling wordt getroffen. 

  Tip! Spreek een betalingsregeling af waarbij de huurachterstand wordt betaald binnen drie tot zes maanden naast de lopende huur. 

  Heeft u een betalingsregeling afgesproken en komt uw huurder deze niet na, start dan direct met het inschakelen van een deurwaarder. Uw huurder moet dan in een keer de gehele huurachterstand betalen. 

  Huurachterstand betekent verzuim

  Volgens de wet moet de huur vóór de eerste van iedere maand betaald worden. Dit betekent dus dat wanneer de huur na de eerste van de maand niet betaald is, de huurder in verzuim is. U mag dan direct een deurwaarder inschakelen. Volgens de wet hoeft u geen ingebrekestellingsbrief of herinneringsbrief te sturen. We zien echter dat in de praktijk dit toch vaak wordt verstuurd, zodat de huurder zeker weten op de hoogte is van de huurachterstand.  

  Let op! Verhuurt u aan een particulier? Dan gelden er andere regels!

  Huurachterstand door particulier?

  Verhuurt u aan een particulier? Stuur dan in alle gevallen een schriftelijke aanmaning. Dit bent u wettelijk verplicht. Doe dit iedere maand als de huur opnieuw niet is betaald. 

  Wist u dat uw huurder tot 14 dagen na ontvangst van de schriftelijke aanmaning, de huur mag betalen? Er komen dan geen extra incasso kosten bij. Stuur direct een ingebrekestelling met onze gratis voorbeeldbrief ingebrekestelling. 

  Download hier uw gratis voorbeeld herinneringsbrief

  Download voorbeeldbrief

  In de praktijk is gebleken dat vreemde ogen dwingen. Start daarom direct een incassotraject. Wij helpen u graag om de achterstallige huur te innen, huurovereenkomst ontbinden of bij ontruiming. 

  Huurgeschil met huurder?

  Zijn er klachten over de staat van het gehuurde? De rechter zal in dat geval hoogstwaarschijnlijk de verhuurder bij een huurachterstand niet in het gelijk stellen. Indien de huurder bijvoorbeeld klaagt over waterschade en de verhuurder hier meerdere malen op heeft gewezen, is er sprake van een verminderd huurgenot, ofwel huurgeschil. 

  Zijn er geen klachten over de staat van het gehuurde? Dan is er sprake van een huurachterstand. 

  Huurder uitzetten?

  Wilt u uw huurder uitzetten? Dat mag alleen als de rechter de huurovereenkomst heeft ontbonden. Enkel de gerechtsdeurwaarder mag een woning of bedrijfspand ontruimen. Wie of wat mag op uitgezet worden?

  • De huurder
  • Vrienden en/of familieleden die bij de huurder wonen
  • Kinderen
  • Inventaris
  • (huis)dieren

  Kosten ontruiming

  Wat kost een huurder uit uw woning of bedrijfspand zetten. De kosten bestaan uit de gerechtelijke procedure en deurwaarderskosten.

  Waar bestaan deze kosten onder andere uit? Denk aan:

  • Opstellen van de dagvaarding
  • Voorbereidingskosten ontruiming
  • Slotenmaker
  • Verhuisteam
  • Vernietigingskosten huisraad
  • Opslagkosten

  Deze kosten dient u als verhuurder voor te schieten, maar zullen verhaald worden op de (ex)huurder.

  Bij het Invorderingsbedrijf bent u aan het juiste adres voor het starten van een gerechtelijke procedure én deurwaarders procedure. Wij bieden u het totaalconcept van juristen, advocaten en deurwaarders onder één dak. Bent u benieuwd naar het kostenplaatje voor uw specifieke situatie? Onze specialisten staan u direct te woord.

  Huurachterstand procedure ontruiming van de woning: wat te doen met de huisraad?

  Let op! Plaats de huisraad niet op de openbare weg. Dit is in veel gemeenten verboden. 

  In de praktijk wordt de huisraad in een opslag geplaatst. Wordt de huisraad na 13 weken niet opgehaald, dan mag deze vernietigd worden mits de waarde minder waard is dan de opslagkosten van 13 weken. 

  U mag als huurder alle kosten verhalen op de ex-huurder. Houd in gedachte dat u deze kosten wel moet voorschieten. 

  Huurachterstand bij onderhuur

  Is er sprake van huurachterstand wanneer uw huurder de woning heeft onderverhuurd? Ook dan zal de onderhuurder uit het pand worden gezet. Hier zijn uitzonderingen op. Namelijk, kan de onderhuurder aantonen dat er sprake is van een huurovereenkomst, dan hoeft in sommige gevallen de onderhuurder niet uitgezet te worden. 

  Kan de onderhuurder niets aantonen, dan zal hij / zij samen met de hoofdhuurder uitgezet worden. 

  Huurder uitzetten met huisdieren

  Stel, uw huurder wordt uitgezet en hij / zij heeft huisdieren. Wat nu? Er zijn twee mogelijkheden. De (ex)huurder neemt de huisdieren mee, of hij / zij laat deze achter. In dat laatste geval zal de dierenambulance zich over de dieren ontfermen. Ook deze kosten zult u moeten voorschieten, maar kunnen verhaald worden op de (ex)huurder. 

  Huurachterstand procedure bij minderjarige kinderen

  Is er sprake van huurachterstand uw huurder wordt uitgezet, wat zijn de regels omtrent een huisuitzetting met minderjarige kinderen. De ouders moeten regelen dat de kinderen opgevangen worden bij familie of vrienden. Is dit niet mogelijk, dan zal Bureau Jeugdzorg ingeschakeld worden. Zij zullen zich over de minderjarige kinderen ontfermen. 

  De huurachterstand procedure bij meerderjarige kinderen, is in principe hetzelfde als voor volwassenen. Dit betekent dat ook hen uit huis geplaatst worden. Hebben meerderjarige kinderen geen opvangplek, kunnen zij zich melden bij verschillende organisaties waaronder een daklozenloket of een jongerencentrum. 

  Huurovereenkomst ontbinden doet u zo

  Wist u dat u niet zelf de huurovereenkomst kunt ontbinden? Enkel de kantonrechter kan een huurovereenkomst ontbinden. Vaak moet er sprake zijn van minimaal drie maanden huurachterstand. Wij adviseren om na twee maanden al te starten met de gerechtelijke procedure. 

  In deze procedure wordt ook om ontruiming gevraagd. Betaalt uw huurder structureel te laat? Ook dit kan voor de rechter een reden zijn om de huurovereenkomst te ontbinden.

  Direct juridisch advies?

  Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!


   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Download

   Vrijblijvend juridisch advies?

   Direct professionele hulp inschakelen bij huurachterstand of deurwaarder inschakelen? Onze specialisten staan u graag te woord. Van huurder uitzetten tot huurovereenkomst ontbinden. Wij starten binnen 24 uur.

    Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op

    B mediate housing
    B Mediate Housing
    Vastgoed
    Als zeer goed beschouwd. Na het indienen van mijn vordering is de zaak snel opgepikt. Dat resulteerde ook in een snelle betaling. Ik ben erg tevreden over hoe mijn zaak is behandeld en kom de volgende keer zeker terug.
    Lees meer
    Wester-beton bv
    Wester-Beton BV
    Groothandel
    Erg prettige samenwerking gehad. Joost & Wesley hebben mij goed geholpen met mijn zaak en mij gedurende het gehele proces ondersteund. Goede communicatie. Goed resultaat, een aanrader!
    Lees meer

    Onze incassojuristen & adviseurs

    linkedin

    Waarom 40.000 klanten u voor gingen