Home PageHuurachterstand? Huurder uitzetten of huurovereenkomst ontbinden doe je zo

Huurachterstand procedure: huurovereenkomst ontbinden doet u zo

Wist u dat uw huurder minimaal drie maanden huurachterstand moet hebben om hem of haar uit te zetten? Zakt de moed u nu in de schoenen? Geen zorgen. Onze specialisten staan klaar bij huurder uitzetten of huurovereenkomst ontbinden. Hoe u kunt starten en hoe wij in 95% van de gevallen succesvol zijn, leest u hier. 

Wat doen bij huurachterstand?

Huurachterstand is een veel voorkomend probleem maar wat moet en kunt u hiertegen doen?

1 maand huurachterstand, wat moet u doen?

Als verhuurder heeft u het recht om direct een deurwaarder of incassobureau in te schakelen zonder voorafgaande aanmaningen, als de huurder één maand de huur niet betaalt.

2 maanden huurachterstand, wat moet u doen?

Indien uw huurder twee maanden achterstand heeft met het betalen van de huur, is het raadzaam om direct contact op te nemen met uw huurder om een betalingsregeling te bespreken. Het niet treffen van een regeling kan leiden tot incassomaatregelen en bijkomende kosten. In dit geval wordt gesproken van een huurachterstand van twee maanden wanneer u op ‘de eerste dag van de tweede maand’ de huur nog niet heeft betaald.

Huurachterstand van 3 maanden of langer, wat moet u doen?

Als uw huurder een huurachterstand heeft van 3 maanden of meer, of regelmatig te laat betaalt, kan de rechter uw huurovereenkomst beëindigen. In dat geval is de huurder verplicht om uw woning te verlaten. Tip: lees ook onze blog met 5 opzeggingsgronden voor het beëindigen van de huurovereenkomst.

Download hier uw gratis voorbeeldbrief

Vul uw gegevens in en ontvang uw download

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Huurachterstand wet: uw rechten en stappen bij betalingsproblemen

  Volgens de wet heeft een huurder met huurachterstand geen speciale bescherming en is er geen verplichting voor verhuurders om betalingsregelingen aan te gaan. In de praktijk komt het echter vaak voor dat betalingsregelingen worden getroffen. 

  Het is raadzaam om een betalingsregeling af te spreken waarbij de huurachterstand binnen drie tot zes maanden wordt betaald, naast de lopende huur. Als de huurder deze regeling niet nakomt, kan direct een deurwaarder worden ingeschakeld en moet de huurder de volledige huurachterstand in één keer betalen.

  Volgens de wet moet de huur vóór de eerste van de maand worden betaald. Als de huur na de eerste van de maand niet is betaald, is de huurder in verzuim en kan direct een deurwaarder worden ingeschakeld. Hoewel de wet geen verplichting vereist om een ingebrekestellingsbrief of herinneringsbrief te sturen, wordt dit in de praktijk vaak wel gedaan om de huurder op de hoogte te stellen van de huurachterstand.

  Huurachterstand particulier: download onze voorbeeldbrief

  Als u een particulier verhuurt, gelden er andere regels. U bent wettelijk verplicht om in alle gevallen een aangetekende brief of schriftelijke aanmaning te sturen als de huur niet is betaald. Dit moet elke maand herhaald worden als de huur opnieuw niet wordt betaald. De huurder heeft na ontvangst van de aanmaning nog 14 dagen de tijd om de huur te betalen zonder extra incassokosten. In dat geval kunt u direct een ingebrekestelling sturen met behulp van een gratis voorbeeldbrief.

  Download hier uw gratis voorbeeld herinneringsbrief

  Download voorbeeldbrief

  In de praktijk is gebleken dat vreemde ogen dwingen. Start daarom direct een incassotraject. Wij helpen u graag om de achterstallige huur te innen, huurovereenkomst ontbinden of bij ontruiming.

  Huurachterstand voorbeeldbrief - invorderingsbedrijf

  Huurder uitzetten door overlast?

  Betaalt uw huurder de huur iedere maand netjes, maar veroorzaakt overlast? Ook dan is uitzetten van een huurder mogelijk. Een van de voorwaarden is wel, dat de overlast onhoudbaar is voor omwonenden en buren. 

  Tip: aangiftes en bewijzen bij de politie dienen als bewijs. 

  Enkele voorbeelden waarbij huurder uitzetten door overlast mogelijk is:

  • Drugsgebruik
  • Drugsverkoop
  • Geluidsoverlast
  • Illegale prostitutie

  Huurgeschil met huurder? Zo gaat u ermee om

  Wanneer er klachten zijn over de staat van het gehuurde, zal de rechter hoogstwaarschijnlijk de verhuurder bij een huurachterstand niet in het gelijk stellen. Als de huurder bijvoorbeeld klaagt over waterschade en de verhuurder hier meerdere malen op heeft gewezen, ontstaat er een verminderd huurgenot en ontstaat er een huurgeschil.

  Als er geen klachten zijn over de staat van het gehuurde, is er sprake van een huurachterstand. Maar wat als u uw huurder wilt uitzetten? Dit is alleen mogelijk als de rechter de huurovereenkomst heeft ontbonden, en alleen de gerechtsdeurwaarder mag een woning of bedrijfspand ontruimen. Bij het uitzetten van een huurder moet u rekening houden met wie of wat er uitgezet mag worden, zoals de huurder zelf, vrienden en/of familieleden die bij de huurder wonen, kinderen, inventaris en (huis)dieren.

  Wat zijn de kosten van het uitzetten van een huurder?

  Deze kosten omvatten onder andere de gerechtelijke procedure en deurwaarderskosten, zoals het opstellen van de dagvaarding, voorbereidingskosten voor de ontruiming, slotenmaker, verhuisteam, vernietigingskosten van huisraad en opslagkosten. 

  Hoewel u als verhuurder deze kosten in eerste instantie moet voorschieten, kunnen ze uiteindelijk verhaald worden op de (ex)huurder.

  Bij Invorderingsbedrijf kunt u terecht voor zowel de gerechtelijke procedure als deurwaarders procedure. Wij bieden u een totaalconcept met juristen, advocaten en deurwaarders onder één dak. Wilt u weten wat de kosten zijn voor uw specifieke situatie? Onze specialisten staan altijd klaar om u direct te helpen.

  Huurachterstand uitzetten - invorderingsbedrijf

  Huurachterstand uitzetting: omgaan met verschillende situaties

  Bij het uitzetten van een huurder met een huurachterstand is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de juiste procedures en de mogelijke gevolgen. Hieronder worden er 4 mogelijke situaties besproken.

  1. Huurachterstand en de huisraad

  Allereerst moet worden opgemerkt dat het plaatsen van de huisraad op de openbare weg in veel gemeenten verboden is. In plaats daarvan wordt de huisraad vaak opgeslagen. Als de huurder de huisraad na 13 weken niet ophaalt, mag deze worden vernietigd, op voorwaarde dat de waarde van de huisraad minder is dan de opslagkosten van 13 weken. U kunt alle kosten verhalen op de ex-huurder, maar houd er rekening mee dat u deze kosten aanvankelijk zelf moet voorschieten.

  2. Huurachterstand bij onderhuur

  Bij huurachterstand in het geval van onderhuur zal de onderhuurder ook uit de woning worden gezet, tenzij kan worden aangetoond dat er een geldige huurovereenkomst is. In sommige gevallen kan de onderhuurder dan beschermd worden. Als er geen geldige huurovereenkomst kan worden aangetoond, zal de onderhuurder samen met de hoofdhuurder uitgezet worden.

  3. Huurder uitzetten met huisdieren

  Wat gebeurt er als uw huurder huisdieren heeft en wordt uitgezet? Er zijn twee mogelijkheden: de (ex-)huurder neemt de huisdieren mee of laat ze achter. In het laatste geval zal de dierenambulance zich over de dieren ontfermen. U moet ook deze kosten voorschieten, maar ze kunnen verhaald worden op de (ex-)huurder.

  4. Huurachterstand procedure bij minderjarige en/of meerderjarige kinderen

  Bij een huurachterstand en uitzetting waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn, moeten de ouders ervoor zorgen dat de kinderen worden opgevangen door familie of vrienden. Als dit niet mogelijk is, zal Bureau Jeugdzorg ingeschakeld worden om voor de minderjarige kinderen te zorgen.

  Voor meerderjarige kinderen geldt in principe dezelfde procedure als voor volwassenen. Dit betekent dat ze ook uit huis worden geplaatst. Als meerderjarige kinderen geen opvangplek hebben, kunnen ze terecht bij verschillende organisaties, waaronder een daklozenloket of een jongerencentrum.

  Het is essentieel om de specifieke regels en procedures te volgen in geval van huurachterstand en ontruiming, rekening houdend met de diverse situaties die kunnen voorkomen. Het inschakelen van professioneel advies kan u helpen om op een correcte en wettelijke manier te handelen in deze situaties.

  Huurovereenkomst ontbinden doet u zo

  Wist u dat u niet zelf de huurovereenkomst kunt ontbinden? Enkel de kantonrechter kan een huurovereenkomst ontbinden. Vaak moet er sprake zijn van minimaal drie maanden huurachterstand. Wij adviseren om na twee maanden al te starten met de gerechtelijke procedure. 

  In deze procedure wordt ook om ontruiming gevraagd. Betaalt uw huurder structureel te laat? Ook dit kan voor de rechter een reden zijn om de huurovereenkomst te ontbinden.

  Huurachterstand - invorderingsbedrijf

  Inschakelen incassobureau: huurachterstand oplossen?

  Direct professionele hulp inschakelen bij huurachterstand of deurwaarder inschakelen? Onze specialisten staan u graag te woord. Van huurder uitzetten tot huurovereenkomst ontbinden. Wij starten binnen 24 uur.

  Vrijblijvend juridisch advies?

  Direct professionele hulp inschakelen bij huurachterstand of deurwaarder inschakelen? Onze specialisten staan u graag te woord. Van huurder uitzetten tot huurovereenkomst ontbinden. Wij starten binnen 24 uur.

  Direct juridisch advies?

  Vul uw gegevens in en ontvang uw download

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen

   FAQ: Veelgestelde vragen over Incasso No Cure No Pay

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op

    Bart van aken
    Bart van Aken

    Voor ons een incasso verzorgd voor een huis dat wij verhuren in Nederland, omdat wij zelf in Spanje wonen kunnen we dat niet goed beheren. Helaas was er een wanbetaler die nogal hardnekkig bleek. Met de hulp van Invorderingsbedrijf is de hele huurachterstand betaald aan ons direct. Heb een kleine provisie betaald voor de dienst maar dat was het meer dan waard.

    John
    John

    Zo hee! 13 maanden huurachterstand hebben ze voor mij binnengehaald. NO CURE NO PAY ik heb er geen kosten aan gehad! Vandaag werd ik gebeld door Stijn (aardige accountmanager) dat alles binnen was. Ik kan alle verhuurders aanraken zaken met ze te doen. Wat ik bijzonder fijn vond: - Duidelijk online portaal - Mijn vordering dezelfde dag in behandeling genomen - Goed telefonisch bereikbaar - Ambachtelijke service

    Onze incassojuristen & adviseurs

    linkedin

    Waarom 40.000 klanten u voor gingen