Heeft u onlangs een bedrijf of consument een factuur gestuurd en is deze nog niet betaald? Het is erg vervelend wanneer een klant niet betaald binnen de wettelijke betalingstermijn. U weet dat u recht hebt op de betaling, maar of en wanneer de betaling wordt voldaan is onduidelijk. Neem nu het heft in eigen handen en volg de juiste stappen om uw factuur snel betaald te krijgen.
Wettelijke betalingstermijnen gelden voor bedrijven, consumenten en overheid. Er zijn een aantal belangrijke aspecten wat betreft de wettelijke betalingstermijn, waarvan u op de hoogte moet zijn voordat u actie kunt ondernemen. Bijvoorbeeld, of een betalingstermijn overeengekomen is, wat er gebeurt in een situatie waarin géén betalingstermijn is overeengekomen, wat de maximaal toegestane wettelijke betaaltermijnen zijn, en of er sprake is van een wettelijke uitzondering waarvoor een langere betaaltermijn geldt.
Is de betaling niet voldaan binnen de wettelijke betalingstermijn van uw factuur? Dan kunt u de onderstaande stappen volgen om snel, gemakkelijk en zonder stress uw geld in handen te krijgen.
Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!
We verdiepen ons eerst in de maximale betaaltermijn van uw factuur. De wet stelt grenzen aan de maximale betalingstermijn van een factuur. Het is van belang om bovenop de wettelijke betaaltermijn te zitten aangezien achterstanden in betalingen zeer schadelijk kunnen zijn voor uw bedrijf. Uit recente cijfers blijkt dat 25% van de faillissementen een (in)direct gevolg zijn van facturen die niet betaald worden binnen de wettelijke betalingstermijn. Regels verschillen wat dit betreft voor bedrijven, overheid en consumenten. Voor enkele entiteiten is ook een langere betalingstermijn mogelijk. Hieronder zijn de verschillende wettelijke betaaltermijnen vermeld.
Heeft u een bedrijf een factuur gestuurd (B2B) en is er door de bedrijven onderling een wettelijke betalingstermijn overeengekomen? Dan mag wettelijk gezien de betalingstermijn factuur die is overeengekomen maximaal 60 dagen zijn. Dit is de gebruikelijke betalingstermijn voor bedrijven en zogenaamde grote ondernemingen.
Is er géén wettelijke betalingstermijn vooraf afgesproken tussen de bedrijven onderling in bestaande contracten? Dan geldt een standaard betalingstermijn van 30 dagen. Deze wettelijke regeling wordt beschreven in artikel 6:119a van het Burgerlijk Wetboek:
“Indien geen uiterste dag van betaling is overeengekomen, is de wettelijke rente van rechtswege verschuldigd: a.vanaf 30 dagen na de aanvang van de dag, volgende op die waarop de schuldenaar de factuur heeft ontvangen.”
Voor kleinere bedrijven (ZZP, MKB bedrijven) gelden minder strengere regels. voor hen is het mogelijk dat een langere betalingstermijn voor facturen van toepassing is dan de bovenvermelde wetgeving. Een langere betalingstermijn is alleen mogelijk voor een MKB ondernemer in het geval van een wettelijke uitzonderingssituatie. Een langere betaaltermijn van meer dan 60 dagen kan dan geldig zijn.
Voor de overheid geldt een wettelijke betalingstermijn van 30 dagen. Enkel in het geval van een wettelijke uitzonderingssituatie kan een langere betalingstermijn van toepassing zijn. De wettelijke betalingstermijn kan dan verlengd worden tot een langere betalingstermijn van 60 dagen.
Wanneer een consument een factuur toegestuurd heeft gekregen, is hier geen algemene wettelijke betalingstermijn op van toepassing. Dit is geheel aan de ondernemer die de factuur heeft opgesteld. Echter, de wettelijke betalingstermijn moet wel duidelijk zijn weergegeven aan de consument die de betaling dient te voldoen.
Nu u op de hoogte bent van de exacte wettelijke betalingstermijn van facturen aan bedrijven, overheid of consumenten, weet u of deze overschreden is. Is uw factuur niet binnen de gestelde wettelijke betalingstermijn betaald? Volg dan onderstaande stappen en ontvang zo snel mogelijk de betaling waar u recht op heeft.
Met een slagingskans van 95% en meer dan 10 jaar ervaring is Invorderingsbedrijf al meer dan 40.000 bedrijven binnen en buiten Nederland van dienst geweest. Wij helpen u met vraagstukken op het gebied van incasso en facturen waarvan de betalingstermijn wettelijk gezien is verstreken.
Als klant van Invorderingsbedrijf loopt u geen risico om voor kosten te komen te staan zonder dat de zaak succesvol is afgehandeld. Wij hebben namelijk een regeling ‘No Cure No Pay incasso’. Dit houdt in dat wanneer wij uw zaak niet kunnen afhandelen, we geen incassokosten in rekening brengen.
Bij te late betaling is de wettelijke betaaltermijn voor facturen is overschreden, is het van groot belang dat u snel actie onderneemt. U wilt immers niet dat facturen zich opstapelen en dat u met extra kosten komt te zitten. Onderneem dus direct actie en bespreek uw zaak met de adviseurs van Invorderingsbedrijf. Wij hebben jarenlange ervaring met het succesvol innen van openstaande facturen.
Te late betaling en wilt u dat er direct beweging in de zaak komt? Vul dan nu het incasso aanmeldingsformulier in of vraag een adviesgesprek aan via het onderstaande formulier. Dien uw incasso voor 16:00 uur in en wij nemen uw zaak dezelfde dag nog in behandeling!
Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!
De wet stelt grenzen aan de maximale betalingstermijn van facturen. Hieronder worden de verschillende wettelijke betalingstermijnen vermeld:
Een langere betalingstermijn dient uitdrukkelijk te worden weergegeven in een contract. Wettelijke betalingstermijnen kunnen alleen worden verlengd tot een langere betalingstermijn van 60 dagen in het geval van een wettelijke uitzondering. Er kunnen dus geen onredelijk lange betalingstermijnen aangevraagd worden. Om in aanmerking te komen voor lange betalingstermijnen, moet u bewijslast bestaan uitzonderingssituatie aandragen. Wordt de bewijslast geaccepteerd, dan kunnen langere betalingstermijnen worden ingevoerd. Wordt de aanvraag afgewezen, dan is de langere betalingstermijn ongeldig en moet de factuur alsnog binnen de toepasselijke betalingstermijn worden voldaan.
De verschuldigde wettelijke handelsrente wordt bij de debiteur in rekening gebracht. De specialisten van het incassobureau zullen ook de wettelijke handelsrente voor u incasseren.
De vermelde betalingstermijn begint op de datum van de factuur. Wanneer de vermelde betalingstermijn begint, is het zaak dat de debiteuren de betalingen binnen de wettelijke betalingstermijnen voldoen.
Het niet nakomen van de (wettelijke) betalingstermijn, kan voor een bedrijf negatieve gevolgen hebben zoals:
Liquiditeitsproblemen: te late betaling kan leiden tot liquiditeitsproblemen voor het bedrijf. Het bedrijf heeft immers geld nodig om de lopende kosten te dekken, zoals de inkoop van grondstoffen, betaling van lonen en huur van panden. Als er niet voldoende geld binnenkomt door achterstallige betalingen, kan dit het bedrijf in financiële problemen brengen.
Verlies van rente-inkomsten: bij late betalingen kan het bedrijf verlies lijden aan rente-inkomsten. Als het bedrijf normaal gesproken geld zou hebben ontvangen van de klanten en dit geld kan investeren, zou het rente-inkomsten hebben ontvangen. Maar als de betalingen te laat binnenkomen, verliest het bedrijf deze mogelijkheid om rendement te behalen.
Kosten voor incasso: bij een late betaling moet het bedrijf vaak extra kosten maken om het geld alsnog te innen. Dit kan bijvoorbeeld door het inschakelen van een incassobureau.
Verminderd vertrouwen: wanneer klanten te laat betalen, kan dit het vertrouwen van het bedrijf in de klant verminderen. Het kan leiden tot een verstoorde relatie tussen het bedrijf en de klant, wat weer kan leiden tot verminderde toekomstige verkoop.