Home PageWIK-brief

WIK-brief: een verplichte laatste betalingsherinnering

Betaalt een particuliere klant een rekening niet? Voordat er incassokosten in rekening gebracht mogen worden, bent u verplicht uw klant nog 14 dagen de kans te geven om te betalen. Dit doet u door middel van een zogenoemde WIK-brief. In dit artikel leggen we uit wat er in een WIK-brief moet staan en wanneer u deze moet versturen. Ook kunt u een voorbeeld WIK-brief downloaden

Wilt u direct een incassobureau inschakelen om uw schuld te laten innen? Onze incassospecialisten zorgen dat uw geld zo snel mogelijk op uw rekening staat. Als u nog geen WIK-brief heeft verstuurd, doen wij dat voor u.

Vóór 16:00 uur zaak ingediend, dezelfde werkdag actie!

Onze klantervaringen

Invorderingsbedrijf heeft in de loop der jaren tienduizenden klanten geholpen met het innen van openstaande facturen. Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 4,7.

Wat is een WIK-brief?

Een WIK-brief is een wettelijk verplichte laatste herinnering of schriftelijke aanmaning die u naar uw (particuliere) klant stuurt. Met deze officiële betalingsherinnering geeft u uw debiteur nog 14 dagen de tijd om de openstaande rekening te betalen, zonder dat er extra kosten in rekening gebracht worden

In de brief vermeldt u direct wat de gevolgen zijn als uw debiteur niet binnen deze termijn betaalt. U moet in de WIK-brief (ook wel 14-dagenbrief genoemd) vermelden hoe hoog de incassokosten zullen zijn. 

De functie van de 14-dagenbrief is dat een ondernemer toelaatbare druk kan uitoefenen op de niet-betalende klant, terwijl de consument beschermd wordt tegen plotselinge hoge incassokosten. 

De betreffende regels staan beschreven in artikel 6:96 lid 6 van het Burgerlijk Wetboek.

Wanneer is een WIK-brief verplicht?

U verstuurt een WIK-brief als u diensten of producten heeft geleverd, maar de factuur niet op tijd betaald wordt. Een WIK-brief is volgens de Wet Incassokosten (WIK) een vereiste als u zaken doet met particuliere klanten die niet betalen. Zolang een consument geen WIK-brief heeft ontvangen, mogen er geen incassokosten in rekening worden gebracht en kan een incassobureau dus niet aan de slag met het innen van de vordering. 

Bij zakelijke klanten is een WIK-brief in principe niet verplicht. Direct nadat de vervaldatum van een factuur is verlopen, mogen er incassokosten in rekening gebracht worden. U kunt dus direct nadat de betalingstermijn is verstreken een incassobureau achter uw zakelijke klant aansturen. Uw debiteur is verplicht de bijkomende kosten te betalen. 

Een uitzondering hierop zijn sommige (zeer) kleine ondernemers. In de praktijk zijn dit vooral eenmanszaken. Zij kunnen voor de wet beschouwd worden als consumenten.

Wat staat er in de WIK-brief?

Een 14-dagenbrief moet aan een aantal wettelijke vereisten voldoen. Als uw brief niet aan deze vereisten voldoet, dan kan uw debiteur weigeren de incassokosten te betalen. 

In een WIK-brief moet het volgende staan:

 • De factuur waarop de brief betrekking heeft.
 • Het openstaande factuurbedrag.
 • De betaaltermijn van 14 dagen. Deze gaat in op de dag van ontvangst/bezorging.
 • Dat er bij het uitblijven van de betaling incassokosten en wettelijke rente in rekening worden gebracht (het is niet voldoende om alleen te vermelden dat incassokosten berekend zullen worden).
 • De exacte hoogte van de incassokosten en rente

Als u al een herinnering heeft gestuurd, waarin één van deze zaken ontbreekt, dan heeft u geen geldige WIK-brief verstuurd. Dit kunt u alsnog doen.

Voorbeeld WIK-brief

Wilt u weten hoe een goede WIK-brief eruitziet? Download dan de voorbeeld WIK-brief van onze website. Met deze brief geeft u uw klant nog één kans om te betalen. Hierna schakelt u een incassobureau in. De kosten daarvoor zijn voor uw klant.

Een WIK-brief is dus niet alleen een verplichting, het is ook een manier om druk op uw debiteur uit te oefenen de openstaande rekening binnen 14 dagen te betalen. Als uw klant binnen 14 dagen betaalt, heeft u uw geld binnen en is er voor uw klant niets aan de hand.

Download hier uw voorbeeld WIK-brief
Direct een incassobureau inschakelen?

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Wik brief

  FAQ: Veelgestelde vragen over WIK-brief

  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

  Alstublieft,

  Uw download

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

  Download direct

  Waarom 40.000 klanten u voor gingen

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op

   Vrijblijvend advies

   Invorderingsbedrijf kan bogen op een uitstekende staat van dienst als het gaat om het innen van schulden. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of klik op onderstaande knop!

    

   Koninginnegracht 14 C
   2514 AA Den Haag
   070 – 762 0330

   Fax: +3170 – 762 0335