Factuur niet betaald: wat nu?
Is de betalingstermijn verstreken en is uw factuur niet betaald? Met ons stappenplan kunt u onbetaalde facturen op een effectieve manier incasseren. Vaak kost dit u als schuldeiser helemaal niets.
Waarom wordt de factuur niet betaald?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een klant een factuur niet betaalt. Het kan zijn dat er iets is misgegaan, maar de kans bestaat ook dat de klant de factuur moedwillig niet betaalt.
Veelvoorkomende redenen waarom een klant niet betaalt zijn:
- De factuur is niet aangekomen, zoekgeraakt of ergens blijven liggen
- Iemand op de boekhoudafdeling is afwezig (door ziekte of vakantie)
- De debiteur verkeert in financiële problemen
- Er is iets mis met de factuur
- De klant wil niet betalen omdat hij ontevreden is over de werkzaamheden
De mogelijke redenen voor achterstallige betalingen lopen dus uiteen van fouten en miscommunicatie tot onwil en betalingsonmacht. Daarom is het belangrijk om te achterhalen waarom de klant niet betaalt.
Stappenplan innen onbetaalde facturen
Stap 1:
Een herinnering sturen
Is een factuur niet binnen de afgesproken (of wettelijke) termijn betaald? Dan kunt u eerst een vriendelijke eerste herinnering sturen.
Als de factuur per ongeluk is blijven liggen, dan heeft de klant de mogelijkheid dit te herstellen. De kans is dan ook groot dat de debiteur alsnog betaalt nadat hij een betalingsherinnering ontvangt.
Ook kunt u telefonisch contact opnemen met uw debiteur. Zo komt u er direct achter als de klant bijvoorbeeld ontevreden is of als de factuur niet correct is.
Ontvangt u na een eerste betalingsherinnering en eventuele telefoongesprekken nog steeds geen betaling? Dan kunt u ervoor kiezen om een tweede herinnering te sturen of uw vordering uit handen te geven aan een incassobureau.
Stap 2:
Een herinnering sturen
Blijft betaling alsnog uit, dan kunt u direct een incassobureau inschakelen. Invorderingsbedrijf bijvoorbeeld.
Als incassobureau oefenen we druk uit op uw debiteur door hem te wijzen op zijn betalingsverplichtingen. Dat doen we door aanmaningen te sturen, maar ook door persoonlijk contact op te nemen met uw debiteur.
De eerste benadering is daarbij vriendelijk, maar als betaling uitblijft voeren we geleidelijk aan de druk op. We leggen uw debiteur duidelijk uit dat we juridische stappen zullen ondernemen als we het verschuldigde bedrag niet ontvangen en dat de kosten daardoor alleen maar verder oplopen.
Kan uw debiteur de rekening niet (in één keer) betalen? Dan kunnen we eventueel een betalingsregeling afspreken. We doen dit in overleg met u als schuldeiser. De regeling vervalt als de wederpartij zich niet aan de afspraken houdt.
Het buitengerechtelijke incassotraject verloopt op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat we u niets in rekening brengen als we niets weten te innen.
Stap 3: Juridische stappen ondernemen
Juridische stappen ondernemen
Als uw debiteur na een no cure, no pay incasso nog steeds niet betaalt, kunnen we verdere stappen ondernemen en een gerechtelijke incassoprocedure starten. Uw klant is namelijk een overeenkomst met u aangegaan en dient zich hieraan te houden. Doet hij dat niet, dan kan de rechter hem daartoe dwingen.
De eerste formele stap in de gerechtelijke procedure is het dagvaarden van uw debiteur. Met de dagvaarding wordt uw debiteur officieel voor de rechter gedaagd. De meeste wanbetalers kiezen op dat moment eieren voor hun geld en betalen de rekening alsnog.
Als betaling uitblijft, dan zetten we de zaak door en moet uw klant als gedaagde partij voor de rechter verschijnen. Een van onze juristen (of een advocaat) behartigt uw belangen in de rechtszaal. Als de rechter u in het gelijk stelt, kunnen we met het vonnis van de rechter beslag laten leggen bij uw klant.
De kosten die komen kijken bij een gerechtelijke incasso worden in de regel toegewezen aan de verliezende partij.
Voorafgaand en tijdens deze fase kunnen we ook andere gerechtelijke incassomaatregelen nemen. We kunnen bijvoorbeeld:
Stap 4:
Beslag leggen
Met een vonnis (uitspraak) van de rechter, kunnen we beslag laten leggen bij uw debiteur. De deurwaarder kan onder andere beslag leggen op het inkomen of de bankrekeningen van de schuldenaar. Ook kan de deurwaarder beslag leggen op bedrijfsmiddelen, inboedel, voertuigen en andere waardevolle bezittingen.
In beslag genomen goederen kan de deurwaarder openbaar verkopen.
Met een vonnis van de rechter is het beslag direct executoriaal. Dit betekent dat de opbrengst van de beslaglegging gebruikt wordt om de schuld te voldoen.
Wanbetaling voorkomen
Om de kans op achterstallige betalingen te verminderen, kunt u verschillende voorzorgsmaatregelen nemen. Door duidelijke afspraken met uw klant te maken en deze op een rechtsgeldige manier vast te leggen, kunt u bijvoorbeeld een hoop problemen voorkomen.
Om wanbetaling te voorkomen kunt u onder andere:
- De afspraken schriftelijk vastleggen: hoewel een mondeling overeenkomst ook bindend is, staat u sterker als u de afspraken met uw debiteur op papier zet en door beide partijen laat ondertekenen.
- Een betalingstermijn afspreken: door duidelijk af te spreken wanneer de factuur uiterlijk betaald moet zijn, kunt u misverstanden voorkomen. Bovendien is het mogelijk om een kortere betalingsperiode dan de wettelijke betalingstermijn af te spreken. Zo kunt u er dus voor zorgen dat klanten facturen sneller betalen.
- Algemene voorwaarden opstellen: in de algemene voorwaarden kunt u zaken als de annuleringsvoorwaarden, garantiebepaling en betalingsvoorwaarden (inclusief betalingstermijn) opnemen.
- Een rechtsgeldige factuur opstellen: als u een factuur stuurt en die aan de wettelijke vereisten voldoet, geeft u uw klant een reden om niet te betalen. Als uw facturering op orde is, verkleint u de kans op wanbetaling. Zorg ook dat de vervaldatum duidelijk op de factuur staat.
Houd uw openstaande facturen nauwkeurig in de gaten. Hoe eerder u doorheeft dat uw klant niet betaalt, hoe sneller u actie kunt ondernemen.
Incassobureau inschakelen?
Heeft uw klant een factuur niet betaald? En reageert hij ook niet op uw eerste herinnering? Dan kunt u direct een incassoprocedure starten door ons incasso aanmeldformulier in te vullen. Dit duurt nog geen 5 minuten. Als wij uw claim voor 16:00 uur ontvangen, gaan wij nog vandaag voor u aan de slag.
Wilt u even overleggen met een juridisch adviseur? Vul hieronder uw gegevens in en een van onze juristen neemt contact met u op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Gratis adviesgesprek?
Vul uw gegevens in en onze juridisch adviseur neemt zo snel mogelijk contact met u op.

FAQ: Veelgestelde vragen over niet betaalde facturen
FAQ: Is een betalingsherinnering verplicht?
Of een betalingsherinnering verplicht is, hangt af van de hoedanigheid van uw debiteur.
Als uw debiteur een particuliere klant (consument) is, moet u altijd een laatste herinnering sturen, waarin u een nieuwe betalingstermijn stelt van 14 dagen. Hiermee geeft u uw debiteur nog 14 dagen de tijd om de factuur zonder bijkomende kosten te voldoen. Deze formele brief noemt men ook wel de WIK-brief.
Als de debiteur een zakelijke klant is, dan gelden er andere regels en is een betalingsherinnering niet verplicht. Toch adviseren we u om ook zakelijke klanten één vriendelijke herinnering te sturen. Misschien is uw debiteur de factuur vergeten te betalen en ontvangt u uw geld alsnog na de herinneringsbrief.
FAQ: Wie betaalt de kosten voor de incasso?
Voor een incasso worden kosten in rekening gebracht. Voor de buitengerechtelijke fase worden deze direct doorberekend aan uw debiteur. Hiervoor gelden de wettelijke buitengerechtelijke incassokosten. Dit is een percentage van het te vorderen bedrag.
In de gerechtelijke fase werkt dat iets anders. De schuldeiser betaalt in eerste instantie de deurwaarderskosten, kosten voor juridische bijstand en de griffierechten. De rechter zal de verliezende partij meestal veroordelen tot het betalen van (een deel) van deze kosten.
FAQ: Hoe zit het met de btw-aangifte over een openstaande factuur?
De btw over niet betaalde facturen moet u gewoon betalen na de aangifte over het tijdvak waarin u de factuur heeft verstuurd. Lukt het u niet om de factuur uiteindelijk betaald te krijgen? Dan kunt u de btw terugvragen bij de Belastingdienst.
FAQ: Wat is conservatoir beslag
Het is vaak verstandig om voorafgaand aan een juridische procedure conservatoir beslag te laten leggen bij uw debiteur. Met een conservatoir beslag verzekeren we dat uw debiteur geen geld of goederen weg kan sluizen gedurende de juridische procedure.
We kunnen bijvoorbeeld beslag laten leggen op inkomen, bankrekeningen of goederen. Deze worden bevroren of vastgehouden zolang er conservatoir beslag op ligt. Uw debiteur kan dus niet bij zijn geld of geen gebruikmaken van zijn spullen. Zodoende is dit direct een effectief pressiemiddel. Pas als de factuur betaald is, kan uw klant weer beschikken over zijn geld of spullen.
Als de rechter u als schuldeiser uiteindelijk in het gelijk stelt, wordt het beslag executoriaal.
FAQ: Mag ik rente in rekening brengen?
Bij een betalingsachterstand mag u wettelijke rente rekenen over het oorspronkelijke factuurbedrag.
FAQ: Heb ik een deurwaarder nodig?
Een incassobureau kan zelf alleen een dossier opbouwen, aanmaningen en sommaties versturen en bijvoorbeeld telefonisch of per e-mail contact opnemen met uw debiteur. Als het niet lukt om de factuur op deze manier te innen, dan kunt u een gerechtelijke procedure starten.
Hiervoor moeten we altijd een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder heeft namelijk speciale wettelijke bevoegdheden. Zo kan alleen een deurwaarder de dagvaarding uitbrengen. Ook hebben we een deurwaarder nodig om beslag te laten leggen bij uw klant.
Bij Invorderingsbedrijf werken we samen met de beste juristen, advocaten en deurwaarders. Zodoende kunnen we het volledige incassotraject, van de minnelijke fase tot een gerechtelijke incasso en beslaglegging voor u afhandelen.
FAQ: Ik ben zzp'er. Wat kan ik doen als mijn klant een factuur niet betaalt?
Heeft u als zzp’er een opdracht afgerond, maar wordt de factuur niet betaald? Als kleine zelfstandige is er niets zo vervelend als facturen die niet betaald worden. U heeft immers hard gewerkt voor uw geld en moet natuurlijk ook zelf uw rekeningen betalen.
Veel zzp’ers geven de moed al snel op als een factuur niet betaald wordt, vooral als de opdrachtgever een groter bedrijf is. Een belangrijke reden daarvoor is dat kleine ondernemers denken dat een incassoprocedure erg duur is en ze toch kansloos zijn.
Dat is onterecht. U heeft recht op uw geld en gelukkig is ons rechtssysteem zo ingericht dat de buitengerechtelijke incassokosten direct worden doorberekend aan uw debiteur.
Bij Invorderingsbedrijf zijn we gespecialiseerd in incasso voor zzp’ers. We werken in de buitengerechtelijke fase (alle inspanningen vóór de juridische procedure) bovendien op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat u als zzp’er niets hoeft te betalen als het ons niet lukt om de vordering te innen.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage

GRATIS incasso advies gehad. Vriendelijk geholpen door een slimme jurist. Heb informatie ingewonnen over een bepaalde casus. Op basis daarvan besloten geen stappen te ondernemen. Aan een eerlijk advies heb je meer dan aan een advocaat die overal maar aan begint. Kom zeker terug als ik weer wat heb.
Invorderingsbedrijf heeft een uitmuntende staat van dienst als het gaat om het innen van openstaande rekeningen. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of via de onderstaande button!
Koninginnegracht 14 C
2514 AA Den Haag
070 – 762 0330
Fax: +3170 – 762 0335