Home PageWat is een creditfactuur en hoe maak ik er een? (met voorbeeld)

Wat is een creditfactuur en hoe maak ik er een? (met voorbeeld)

Zodra u een factuur verstuurd heeft, mag u die niet meer wijzigen. U mag de factuur ook niet zomaar uit uw administratie verwijderen en een nieuwe factuur sturen. Als u een foutje heeft gemaakt op de factuur of als een klant iets retour stuurt of een bestelling annuleert, moet u in plaats daarvan een creditfactuur maken. Een creditfactuur is een correctie op de originele factuur, met een verlaging of kwijtschelding van het oorspronkelijke factuurbedrag.

In dit artikel leggen we uit wanneer u een creditfactuur moet maken, hoe deze eruitziet en hoe u deze opneemt in uw administratie.

Wat is een creditfactuur?

Een creditfactuur, ook wel creditnota genoemd, is een factuur waarmee een eerder verzonden factuur hersteld wordt. De factuur ziet er ongeveer hetzelfde uit als een normale factuur, met als grootste verschil dat er op de creditnota een negatief bedrag staat. Dit geld heeft uw debiteur dus van de verzender tegoed, in plaats van dat hij het hoeft te betalen. 

Het negatieve bedrag kan vaak worden weggestreept tegen het te betalen bedrag op de oorspronkelijke verstuurde factuur.

Waarom moet ik een creditfactuur maken?

Als een factuur niet (meer) klopt, bijvoorbeeld omdat u een foutje gemaakt heeft, of omdat een bestelling toch niet doorgaat, is het niet toegestaan om deze zomaar aan te passen opnieuw te versturen. Het is ook niet toegestaan om de factuur uit uw administratie te verwijderen en uw klant te melden dat hij deze als niet verzonden kan beschouwen.

Als ondernemer bent u verplicht een eenmaal verzonden factuur te crediteren als dat nodig is. U stuurt daarom een nota waarmee u het oorspronkelijke factuurbedrag kwijtscheldt (of deels kwijtscheldt). Op deze manier kunt u de bestaande factuur terugdraaien, zonder dat u iets aan de oorspronkelijke factuur hoeft te wijzigen. Zo kan de Belastingdienst controleren wie wat betaald heeft.

Wanneer stuur ik een creditfactuur?

Er zijn verschillende situaties waarin u een creditfactuur dient te versturen. Een creditnota is eigenlijk altijd vereist als een factuur om de een of andere reden gecorrigeerd moet worden. U kunt daarbij denken aan de volgende situaties:

  • U heeft een fout gemaakt op de factuur
  • U heeft verkeerde goederen geleverd aan de klant
  • U kunt een bestelling niet leveren
  • U geeft een klant achteraf korting op een factuur
  • Een klant annuleert een bestelling
  • Een klant retourneert een bestelling

Wettelijke eisen: wat moet er op een creditnota staan?

Een creditfactuur moet aan dezelfde factuurregels als een gewone factuur voldoen. U vermeldt dus alle verplichte gegevens zoals u dat ook doet als u een normale factuur maakt. Het is wel gebruikelijk om duidelijk op de factuur te zetten dat het om een creditfactuur gaat. Ook moet u vermelden op welke factuur de correctie betrekking heeft.

De creditnota krijgt ook een factuurnummer. U kunt de creditnota gewoon mee nummeren met de reguliere facturen, maar u mag ook een aparte reeks hanteren voor uw creditfacturen.

Wat staat er op een creditfactuur:

Een creditnota ziet er in principe hetzelfde uit als een gewone factuur. Het belangrijkste verschil met een normale verkoopfactuur is dat de bedragen negatief zijn.

Wettelijke vereisten creditnota:

  • Uw volledige naam en adres
  • De naam en het volledige adres van uw klant
  • Uw btw-identificatienummer
  • Uw KvK-nummer als u staat ingeschreven bij de KvK
  • De datum waarop u de factuur verstrekt
  • Een factuurnummer
  • Beschrijving van de geleverde goederen of diensten
  • Datum van levering en eventueel de datum van een vooruitbetaling
  • Een negatief factuurbedrag (exclusief btw)
  • Het gebruikte btw-tarief en het btw-bedrag (negatief)

Voorbeeld: hoe ziet een creditfactuur eruit?

Wilt u weten hoe een goede creditfactuur eruitziet? Download ons voorbeeld om te zien hoe u een creditnota opmaakt en hoe u de negatieve bedragen vermeldt.

Download creditnota voorbeeld

Hoe moet ik een factuur crediteren?

Bij het crediteren van een factuur moet u zowel de factuur die u wilt crediteren als de creditfactuur bewaren. De creditfactuur mag eventueel een andere nummering hebben, maar u mag de creditfactuur ook meenemen in de nummering van uw normale facturen. Het is handig om de creditfactuur in ieder geval een iets ander kenmerk te geven, bijvoorbeeld een C achter het factuurnummer, zodat het duidelijk is dat het om een creditfactuur gaat.

Gaat u een creditnota maken? Vermeld dan het factuurnummer van de originele factuur. Zo is het duidelijk welke factuur u wilt crediteren.

Het betalen van een creditfactuur kan op verschillende manieren:

  • U betaalt het creditbedrag terug aan de debiteur. De debiteur betaalt de oorspronkelijke rekening.
  • U verrekent de creditnota met de oude factuur: het bedrag op de creditfactuur wordt weggestreept tegen het bedrag op de factuur waar de creditnota betrekking op heeft.
  • U verrekent het bedrag met een nieuwe factuur: als de debiteur de eerdere factuur al betaald heeft, kan hij het negatieve bedrag op de creditnota verrekenen met een nieuwe factuur.

Hoe verrekent u de btw?

Net als bij een normale factuur neemt u de creditfactuur op in de btw-aangifte in het tijdvak waarin u de factuur uitreikt. Als u btw heeft toegepast op de oorspronkelijke factuur en deze nog niet heeft opgenomen in uw btw-aangifte, dan verrekent u de btw op de creditfactuur. U vermeldt de oorspronkelijk berekende btw nu dus negatief op de creditnota. Beide bedragen vallen tegen elkaar weg tijdens de btw-aangifte.

Heeft u al btw-aangifte gedaan en btw over de oorspronkelijke factuur afgedragen? Dan kunt u in tijdvak waarin u de nieuwe creditfactuur stuurt, de negatieve btw terugvragen van de Belastingdienst.

Gedeeltelijke creditfactuur

U kunt een factuur volledig crediteren. In dat geval wordt het volledige bedrag op de oorspronkelijke factuur kwijtgescholden. Dit doet u bijvoorbeeld bij een annulering van een bestelling.

Het is ook mogelijk om een factuur gedeeltelijk te crediteren. Dit kunt u doen als u op de oorspronkelijke factuur een te hoog factuurbedrag heeft vermeld of als u achteraf korting wilt geven. Ook als u slechts een deel van de bestelling heeft kunnen leveren, kunt u de eerste factuur gedeeltelijk crediteren.

Ontvang advies van onze specialisten

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Creditfactuur belastingdienst

    FAQ: Veelgestelde vragen over creditfacturen

    No Cure No Pay Incasso

    Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

    • Géén succes = géén kosten
    • 100% uitkering van de hoofdsom
    • 95% slagingspercentage

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Neem telefonisch of per mail contact op

      Alstublieft,

      Uw download

      Voorbeeld aanmaning

      Voorbeeld aanmaning

      Direct aan de slag met het versturen van een aanmaning? Download dan hier uw gratis voorbeeld aanmaning

      Download direct