Inkoopfactuur: wat is dat en wat doet u ermee?
Als u als ondernemer diensten of producten afneemt van een andere ondernemer, dan ontvangt u daarvoor een inkoopfactuur. Hierop staat onder andere wat voor diensten of producten er geleverd zijn, wat voor bedrag u daarvoor verschuldigd bent, hoe hoog de btw is en wanneer de factuur betaald moet zijn.
Inkoopfacturen zijn belangrijk voor uw administratie en moeten aan diverse voorwaarden voldoen. Bovendien kan de Belastingdienst uw inkoopfacturen opvragen om de aangifte omzetbelasting te controleren. Daarom is het belangrijk om te weten hoe een inkoopfactuur eruit moet zien en hoe u deze verwerkt in uw boekhouding.
Wat is een inkoopfactuur?
Een inkoopfactuur is het tegenovergestelde van een verkoopfactuur. Het is een binnenkomende factuur met daarop de prijs die u verschuldigd bent als u producten of diensten inkoopt.
U bent als ondernemer verplicht om deze inkoopfactuur te bewaren en op te nemen in uw administratie. U gebruikt de aankoopfactuur onder andere voor de btw-aangifte en om uw winst- en verliesrekening op te maken.
Waarom is het belangrijk om de inkoopfactuur te controleren?
Het is essentieel om uw inkomende facturen goed te controleren voordat u deze betaalt en inboekt. Zo is het natuurlijk belangrijk om na te gaan of het bedrag dat u uw leverancier verschuldigd bent wel klopt. U wilt immers niet teveel betalen.
Daarnaast is het voor de btw-aangifte cruciaal dat de factuur aan de wettelijke vereisten voldoet. Als dit niet zo is, loopt u namelijk het risico dat de Belastingdienst de btw-teruggave afwijst.
De Belastingdienst kan uw administratie controleren en boetes (tot wel €5.514) opleggen als er iets niet in orde is. Bij een bewust verkeerde tenaamstelling van de factuur kan het Openbaar Ministerie zelfs overgaan tot een strafzaak vanwege valsheid in geschrifte.
Wat moet er op een inkoopfactuur staan?
Uw leverancier is, mits hij ondernemer is, wettelijk verplicht om een factuur te sturen. Die factuur moet aan een aantal wettelijke vereisten voldoen.
Voor u als ontvanger is het onder andere belangrijk dat de factuur aan deze eisen voldoet om uw btw terug te kunnen vragen.
Er moet bijvoorbeeld op de inkoopfactuur vermeld staan wat het bedrag exclusief btw is, wat het gehanteerde btw-tarief is en wat het btw-bedrag is, maar ook uw bedrijfsgegevens en die van de leverancier moeten correct op de factuur vermeld staan.
Een ondernemer is verder vrij om de factuur een eigen huisstijl te geven.
Op een rechtsgeldige inkoopfactuur staat minimaal het volgende:
- Uw volledige naam en adres
- De naam en het volledige adres van uw klant
- Uw btw-identificatienummer
- Uw KvK-nummer als u staat ingeschreven bij de KvK
- De datum waarop u de factuur verstrekt
- Een factuurnummer
- Beschrijving van de geleverde goederen of diensten
- Datum van levering en eventueel de datum van een vooruitbetaling
- Een negatief factuurbedrag (exclusief btw)
- Het gebruikte btw-tarief en het btw-bedrag
Inkoopfactuur voorbeeld
Download onze voorbeeld inkoopfactuur om erachter te komen hoe een inkoopfactuur eruit moet zien.
Download uw voorbeeld inkoopfactuur
Vul uw gegevens in en ontvang de download!
Hoe verwerkt u de inkoopfacturen in uw administratie?
Als ondernemer moet u van de Belastingdienst bepaalde gegevens van uw ontvangen facturen vastleggen. Dit kunt u handmatig doen (bijvoorbeeld in een Excel-bestand) of met administratiesoftware.
Met de meeste boekhoudprogramma’s en facturatiesoftware kunt u eenvoudig inkoopfacturen inboeken. Een boekhoudprogramma maakt een duidelijk overzicht van de inkoopfacturen en verdeelt deze in betaalde en openstaande posten. Zo ziet u direct welke leveranciers u nog moet betalen en hoeveel btw u terug kunt vragen van de fiscus.
De administratie moet aan een aantal eisen voldoen. U moet onder andere de volgende onderdelen van uw inkoopfacturen boeken in uw administratie:
- de factuurdatum
- het factuurnummer
- de naam en het adres van de leverancier
- het btw-identificatienummer van de leverancier
- een duidelijke omschrijving van de goederen of diensten u heeft afgenomen
- de prijs exclusief btw
- het btw-tarief en het btw-bedrag
Vereenvoudigde administratie inkoopfacturen
Het is ook toegestaan om de administratie te vereenvoudigen door de boeking te koppelen aan een nummer of ander kenmerk waardoor de bijbehorende factuur eenvoudig terug te vinden is. De factuur zelf moet wel alle verplichte gegevens bevatten.
In dat geval hoeft u slechts de volgende gegevens te administreren:
- het bedrag exclusief btw
- het btw-bedrag
Conflict over een inkoopfactuur?
Heeft u factuur ontvangen die volgens u niet klopt? Maar eist uw crediteur wel dat u die betaalt? Of heeft u dat al gedaan? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
FAQ: Veelgestelde vragen over inkoopfacturen
FAQ: Wanneer moet ik een inkoopfactuur betalen?
Wanneer u een openstaande factuur betaald moet hebben, hangt af van de vervaldatum van de factuur. De vervaldatum is de dag waarop de betalingstermijn van de factuur verstrijkt. Als u als ondernemer geen betalingstermijnen heeft afgesproken met uw leverancier, geldt de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen.
FAQ: Wie moeten een administratie bijhouden?
Als ondernemer bent u in principe verplicht een administratie bij te houden. In dat geval moet u dus ook uw inkoopfacturen administreren en bewaren.
In sommige gevallen zijn ondernemers uitgezonderd van de administratieplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval voor:
- ondernemers die uitsluitend vrijgestelde goederen of diensten leveren (ook ondernemers die gebruikmaken van de Kleine Ondernemersregeling vallen hieronder)
- rechtspersonen die geen ondernemer zijn maar wel een btw-nummer hebben
FAQ: Wat is het verschil tussen een inkoopfactuur en een verkoopfactuur?
Als u goederen of diensten levert aan een zakelijke klant, moet u een factuur maken. Dit noemt men een verkoopfactuur. Hierop staat het bedrag dat uw klant aan u moet betalen.
Een inkoopfactuur is een factuur die u ontvangt van een leverancier voor de producten of diensten die u heeft afgenomen.
Daarnaast bestaat er ook nog een creditfactuur. Die ontvangt u bijvoorbeeld van uw leverancier als die een fout heeft gemaakt op de oorspronkelijke factuur. De creditfactuur vermeldt een negatief bedrag. Dit is het bedrag dat uw leverancier u in mindering brengt of kwijtscheldt.
FAQ: Wat is het verschil tussen een bon en een inkoopfactuur?
Niet voor al uw inkopen ontvangt u een aankoopfactuur. Als u in de winkel artikelen koopt en direct afrekent krijgt u bijvoorbeeld een bonnetje. Als u iets van een particulier koopt, kunt u om een kwitantie vragen. Dit is een ondertekende verklaring dat u heeft betaald.
Het verschil tussen een bonnetje of kwitantie en een factuur is dat een factuur aan wettelijke vereisten moet voldoen. Die verplichte gegevens ontbreken op een bonnetje of een kwitantie. Een bonnetje heeft bijvoorbeeld geen factuurnummer en vermeldt vaak niet de complete gegevens van de leverancier.
Toch moet u als ondernemer deze bonnetjes wel bewaren en verwerken in de administratie. Ze maken immers deel uit van uw inkoopkosten en u kunt de betaalde btw terugvragen.
FAQ: Is een inkoopfactuur verplicht?
Een leverancier is verplicht te factureren als hij goederen of diensten levert aan andere ondernemers (of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn zoals verenigingen en stichtingen).
De volgende ondernemers hoeven geen facturen uit te reiken:
- ondernemers in taxivervoer en openbaar vervoer
- ondernemers in de horeca
- ondernemers die vrijgestelde goederen of diensten leveren
- ondernemers die hebben afgesproken dat de afnemer de factuur maakt (bijvoorbeeld bij veilingen)
Ontvangt u geen factuur? Bijvoorbeeld omdat u iets koopt van een particulier? Dan kunt u vragen om een bonnetje of een kwitantie.
FAQ: Kan ik de verwerking van mijn inkoopfacturen automatiseren
Het is mogelijk om als ondernemer de administratie van uw inkoopfacturen te automatiseren. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door te werken met e-facturen. Dit zijn elektronische facturen waarbij alle verplichte onderdelen een vaste plek en speciale codering hebben. Hierdoor kunnen deze facturen automatisch verwerkt worden door administratiesoftware. Om uw leverancier te verplichten een elektronische factuur op te stellen, moet u een bepaling die dit regelt opnemen in uw inkoopvoorwaarden.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
Invorderingsbedrijf kan bogen op een uitstekende staat van dienst als het gaat om het innen van schulden. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of klik op onderstaande knop!
Koninginnegracht 14 C
2514 AA Den Haag
070 – 762 0330
Fax: +3170 – 762 0335
Alstublieft,
Uw download
Voorbeeld aanmaning
Direct aan de slag met het versturen van een aanmaning? Download dan hier uw gratis voorbeeld aanmaning
Download direct