Krijgt u als ondernemer weleens het verzoek om een factuur op een andere naam te zetten? Het lijkt misschien onschuldig, maar een verkeerde tenaamstelling op uw factuur kan leiden tot hoge boetes. Bovendien leert onze ervaring dat het verzoek om een factuur op een andere naam te zetten vaak een poging tot wanbetaling is. We raden u daarom aan om waakzaam te zijn als u verzocht wordt een andere naam op een rekening te vermelden.
Weigert uw debiteur door een onjuiste tenaamstelling op de factuur te betalen? Onze incassospecialisten kunnen ervoor zorgen dat u toch uw geld krijgt.
Als u als ondernemer goederen of diensten levert aan andere ondernemers, dan moet u een factuur maken. Een rechtsgeldige factuur moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet u onder andere een btw-nummer en kvk-nummer vermelden. Ook moet de factuur een juiste tenaamstelling hebben.
Veel ondernemers denken dat het niet zoveel uitmaakt welke naam er op de factuur staat, zolang het maar duidelijk is aan wie deze gericht is, maar dat is niet het geval. U bent verplicht de factuur op naam te zetten van degene met wie u de overeenkomst heeft gesloten.
Dit moet de juridische naam of handelsnaam (in combinatie met het adres en de woonplaats zoals die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel) zijn. Als het bij uw afnemer gaat om een vennootschap onder firma, dan is ook het achtervoegsel Vof noodzakelijk. Als u dat niet doet kunt u een boete krijgen en kan uw klant weigeren de factuur te betalen.
Het is bijvoorbeeld niet juist als u een factuur die bedoeld is voor een onderneming op naam zet van de eigenaar of een van de vennoten. Het komt regelmatig voor dat een bedrijf een andere naam gebruikt (bijvoorbeeld voor haar website) dan de naam voor de bv die staat ingeschreven bij de KvK. U moet altijd de juridische naam gebruiken die staat ingeschreven bij de KvK.
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!
Als u goederen of diensten levert, dan bent u in veel gevallen verplicht een rechtsgeldige factuur op te stellen. Die factuur moet aan verschillende eisen voldoen. Een juiste tenaamstelling is een van de vereisten. Een factuur mag niet op naam staan van een ander dan aan wie u de goederen of diensten geleverd heeft. Als de Belastingdienst constateert dat uw factuur niet aan de factuurvereisten voldoet, bijvoorbeeld doordat u een onjuiste naam heeft gebruikt, dan kan de fiscus een boete opleggen. Die kan oplopen tot wel €5.278.
Daarnaast kan een verkeerde tenaamstelling ervoor zorgen dat uw debiteur de factuur weigert te betalen. De verkeerde naam heeft namelijk invloed op de aftrek van btw. Als u btw belaste prestaties verricht, dan betaalt u hierover btw. U stuurt een factuur inclusief btw, uw klant betaalt deze aan u en u draagt de btw af aan de Belastingdienst. Uw klant kan de vermelde btw vervolgens via de aangifte omzetbelasting aftrekken, maar dat kan alleen als de factuur rechtsgeldig is. Daarom is de juiste tenaamstelling erg belangrijk voor de afnemer. Uw afnemer kan immers weigeren het te betalen btw-bedrag of de volledige openstaande factuur te betalen.
Soms vraagt een debiteur om de factuur op een andere naam te zetten. De debiteur handelt als privépersoon en vraagt bijvoorbeeld om de factuur naar zijn onderneming te sturen. Er zijn partijen die opzettelijk vragen om een andere naam op de factuur te zetten, om zo te proberen om onder de betaling van de factuur uit te komen. Wij adviseren dan ook om hier niet zomaar in mee te gaan en altijd de juiste tenaamstelling te gebruiken.
Het komt regelmatig voor dat een klant zelf vraagt om een factuur op een andere naam te zetten. Zo kan een bedrijf vragen om de rekening op naam van een andere onderneming te zetten omdat dit Belastingtechnisch gunstiger is. Dit is niet toegestaan. Een factuur moet op naam staan van de partij met wie u de overeenkomst heeft gesloten. Zoals hierboven al vermeld, kan een onjuiste naam leiden tot een flinke boete.
Daarnaast leert de praktijk dat het verzoek om een factuur op een andere naam te zetten, vaak een poging is om onder betaling van de rekening uit te komen.
In veel gevallen worden overeenkomsten niet goed vastgelegd. Ze staan bijvoorbeeld niet op papier en er wordt niet goed genoteerd wat er nu daadwerkelijk is afgesproken is en tussen wie.
Het wijzigen van de tenaamstelling van een factuur geeft een debiteur extra kaarten in handen om te beweren dat hij geen contractspartij is en dus ook niet hoeft te betalen.
Als uw debiteur weigert te betalen en het komt tot een rechtszaak, dan zal de rechter immers aan u vragen waarom de factuur aan een ander gericht is. Als uw debiteur ontkent zaken met u gedaan te hebben en er geen factuur aan hem gericht is, dan staat u direct minder sterk voor de rechter. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een juiste tenaamstelling.
Bent u erachter gekomen dat u per ongeluk een fout heeft gemaakt met de tenaamstelling op een rekening en wilt u de factuur aanpassen? U mag de oorspronkelijke factuur niet zomaar wijzigen en opnieuw versturen. Iedere factuur heeft namelijk een uniek factuurnummer. Als u de factuur aanpast, dan zouden er twee verschillende facturen met hetzelfde factuurnummer in omloop zijn en dat is niet toegestaan.
Wat u moet doen om de foutieve tenaamstelling te herstellen is een creditfactuur opmaken. Op de creditfactuur staat het gefactureerde bedrag als negatief vermeld. Hiermee maakt u de verstuurde rekening ongedaan. Vervolgens kunt u een nieuwe factuur (met een nieuw factuurnummer) opmaken en deze juiste factuur aan uw klant versturen.
Heeft uw debiteur gevraagd om de factuur op een andere naam te zetten en weigert hij nu te betalen? Het is een bekende wisseltruc.
Draag uw vordering aan ons over en we gaan achter uw geld aan. We kunnen de foutieve factuur voor u ongedaan maken en een nieuwe, rechtsgeldige factuur voor u versturen.
Weigert uw debiteur nog steeds te betalen? Dan starten we een intensief buitengerechtelijk incassotraject. Als uw wanbetaler nog steeds niet over de brug komt met de openstaande schuld, dan kunnen we (in overleg met u als klant) overgaan tot een dagvaarding. We slepen uw klant voor de rechter. Ook kunnen we direct conservatoir beslag laten leggen.
Heeft een derde op wiens naam de factuur nu staat aan u bevestigd te zullen betalen? Dan dagvaarden we veelal beide partijen tegelijk en vragen we veroordeling van elke partij.
De juristen en incassospecialisten van Invorderingsbedrijf hebben een schat aan ervaring en kennis. Geconfronteerd met wanbetaling? Of het verzoek om een factuur anders te naam te stellen? Neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.
Vul uw gegevens in en onze specialisten nemen zo snel mogelijk contact met u op.
U moet een factuur versturen als u goederen of diensten levert aan rechtspersonen of andere andere ondernemers. Een factuur is meestal niet verplicht als u goederen of diensten levert aan consumenten. U moet wel een factuur opmaken voor particuliere klanten als u als groothandel in levensmiddelen, tabaksproducten of tandheelkundige producten voor 80 procent of meer levert aan ondernemers. Dit geldt ook als u nieuwe of bijna nieuwe voertuigen levert in andere EU-landen.
Als u als ondernemer levert aan andere ondernemers of aan rechtspersonen hoeft u ook niet altijd een factuur te sturen. Er zijn namelijk een aantal uitzonderingen op de facturatieplicht. Die geldt onder andere voor ondernemers in het taxi- of openbaar vervoer en horeca ondernemers. Ook is het niet verplicht om een factuur te versturen als u vrijgestelde goederen of diensten levert. Ook hoeft u geen factuur te sturen als u gebruikmaakt van de Kleine Ondernemersregeling of als u afgesproken heeft dat uw afnemer de factuur maakt.
Als het factuurbedrag (inclusief btw) onder de 100 euro blijft, mag u een vereenvoudigde factuur opstellen. Voor dergelijke kleine facturen hoeft u alleen de factuurdatum, uw naam en adresgegevens, welke goederen of diensten u geleverd heeft en het btw-bedrag te vermelden. Een tenaamstelling is bij een vereenvoudigde factuur dus niet nodig.
Voor brandstofbonnen geldt dat deze zelfs boven de grens van 100 euro rechtsgeldig zijn als de klant een kassabon krijgt en de betaling gedaan wordt met een zakelijke bankpas, creditcard of tankpas.
Bij een factuur die niet aan de vereisten voldoet mag de Belastingdienst in principe de btw-aftrek weigeren. Het is alleen wel zo dat de weigering in verhouding moet staan tot het gebrek. Als u per ongeluk een postadres vermeldt en niet het vestigingsadres, dan is de fout dusdanig klein dat de fiscus de btw-aftrek niet mag weigeren van het Europees Hof.
Heeft u zelf een factuur ontvangen die niet aan de factuurvereisten voldoet? Dan is het belangrijk om uw crediteur te vragen een nieuwe factuur op te maken die wel voldoet aan de eisen die de fiscus hieraan stelt. Zo weet u zeker dat de btw over uw inkoopfacturen verrekenbaar is.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct