Betalingsherinnering Duits: tips en voorbeeld
Heeft u een klant in Duitsland die een factuur niet betaalt? Of heeft u te maken met Duitssprekende debiteuren in Nederland? Als uw debiteur in Duitsland gevestigd is, dan moet u de betalingsherinnering in het Duits sturen. Maar ook voor Duitstalige debiteuren in Nederland kan het verstandig zijn om de herinnering in de taal van uw debiteur op te stellen.
Hieronder leggen we uit waar een betalingsherinnering volgens de Duitse wetgeving aan moet voldoen. Ook vindt u een gratis voorbeeld betalingsherinnering in het Duits.
Voorbeeld betalingsherinnering Duits
Heeft u een debiteur uit bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland? Als uw schuldenaar Duits spreekt, dan is het verstandig om die taal te gebruiken voor een vriendelijke herinnering.
Gebruik daarvoor onze gratis Duitse voorbeeld betalingsherinnering. U kunt de modelbrief downloaden en zelf aanpassen.
Download voorbeeld betalingsherinnering Duits (informeel)
Vul uw gegevens in en ontvang de download!
Download voorbeeld betalingsherinnering Duits (formeel)
Vul uw gegevens in en ontvang de download!
Start direct een incassoprocedure
Vul uw gegevens in en één van onze incassospecialisten neemt contact met u op.
Is een betalingsherinnering verplicht in Duitsland?
Een betalingsherinnering dient ten eerste om uw debiteur te wijzen op de openstaande rekening en de verstreken betalingstermijn. De kans is groot dat uw debiteur simpelweg is vergeten te betalen en dit alsnog doet na het ontvangen van de betalingsherinnering.
Daarnaast dient een betalingsherinnering (mahnung of mahnschreiben) in Duitsland als ingebrekestelling (fristsetzung). Dit is een brief waarmee u juridisch gezien betaling van de vordering opeist. Als uw debiteur vervolgens niet betaalt is hij volgens sectie 288 van de Duitse Civiele Code (BGB) verantwoordelijk voor schade die de schuldeiser heeft door de late betaling.
Pas na een betalingsherinnering kunnen er dus incassokosten in rekening gebracht worden bij de debiteur.
Uitzonderingen
Toch zijn er ook verschillende omstandigheden waarin een betalingsherinnering in Duitsland niet per se noodzakelijk is.
Als de debiteur een factuur met een (op de kalender aanwijsbare) vervaldatum heeft ontvangen en de uiterste betalingstermijn daarvan ten minste 30 dagen verstreken is, is de debiteur bijvoorbeeld automatisch in gebreke. Voor consumenten moet er op de factuur wel specifiek worden aangegeven wat de consequenties zijn als de betaling niet op tijd binnen is.
Betalingsbevel
Duitsland kent een speciale versnelde betalingsbevelprocedure voor het innen van openstaande vorderingen.
In een verzoekschrift (Mahnverfahren) aan de rechter kan de schuldeiser vragen een betalingsbevel (Mahnbescheid) tegen de schuldenaar uit te vaardigen. De debiteur moet deze gerechtelijke aanmaning binnen twee weken betalen of er bezwaar tegen maken.
Doet hij dat niet, dan verstrekt de rechter een Vollstreckungsbescheid.
Dit is een executoriale titel waarmee beslag gelegd kan worden. Dit document wordt door de rechtbank aan de debiteur betekend. Vervolgens heeft de schuldenaar twee weken om in verzet te gaan tegen deze beslissing. Als hij dit niet doet is de vordering onherroepelijk.
Het betalingsbevel geldt volgens de Duitse wet eveneens als een ingebrekestelling.
Debiteur wil niet betalen
Ook als de schuldenaar expliciet weigert te betalen is het niet nodig om een betalingsherinnering te sturen.
Toch is het uit praktisch oogpunt altijd verstandig om een betalingsherinnering te sturen, ook als dit wettelijk gezien niet noodzakelijk is. De kans is immers groot dat de debiteur alsnog betaalt na het ontvangen van de herinnering.
Waar moet een betalingsherinnering in Duitsland aan voldoen?
Een betalingsherinnering moet in Duitsland aan een paar specifieke eisen voldoen. De eerste voorwaarde is dat men in de brief duidelijk en ondubbelzinnig laat weten dat hij nakoming van de beloofde prestatie eist (bijvoorbeeld betaling van het afgesproken bedrag). Ook moet het duidelijk zijn op welke vordering de herinnering betrekking heeft. Vermeld bijvoorbeeld het factuurnummer.
Om de brief als officiële ingebrekestelling te kunnen gebruiken is het verplicht om een nieuwe vervaldatum te vermelden.
U hoeft niet expliciet boven de brief te zetten dat het een betalingsherinnering is.
Een betalingsherinnering mag pas verzonden worden vanaf het moment dat een vordering opeisbaar is. Bijvoorbeeld na het verstrijken van de vervaldatum van de factuur.
Mag ik incassokosten in rekening brengen?
Incassokosten mogen in Duitsland pas in rekening gebracht worden zodra uw debiteur in gebreke is. Dit kan meestal dus pas na het verzenden van een eerste betalingsherinnering.
Als de debiteur geen consument is, dan heeft de schuldeiser altijd recht op een vast bedrag van 40 euro. Als de schuldeiser meer kosten maakt om de vordering te innen, kan hij die ook verhalen op de schuldenaar.
Ook is de schuldenaar altijd wettelijke rente verschuldigd.
Betalingsherinnering in een andere taal?
Bent u op zoek naar een betalingsherinnering in een andere taal? Gebruik onderstaande voorbeeldbrieven als u een Engelse of Nederlandse betalingsherinnering nodig heeft:
Heeft u een betalingsherinnering in een andere taal nodig? Invorderingsbedrijf is gespecialiseerd in internationale incasso. Onze internationale incassospecialisten kunnen u helpen met een op maat gemaakte betalingsherinnering of aanmaning in de gewenste taal.
Reageert uw debiteur niet op de herinnering?
Krijgt u geen reactie op uw betalingsherinnering? Dan adviseren we u een internationale incassoprocedure te starten. Invorderingsbedrijf verzorgt onder andere:
Tijdens de incassoprocedure sturen we uw debiteur aanmaningen en nemen we persoonlijk contact met hem op om te onderzoeken waarom de betaling te laat is. Als een minnelijk incassotraject niet het gewenste effect heeft, dan kunnen we met behulp van onze juristen, advocaten en deurwaarders in Duitsland een juridische procedure starten.
Een incassobureau inschakelen?
Heeft u een openstaande vordering in Duitsland? Of heeft u bijvoorbeeld een Duitse huurder die niet betaalt? In dat geval kunt u de zaak uit handen geven aan onze internationale incassospecialisten. Of uw debiteur nu in Nederland of in Duitsland gevestigd is, wij kunnen uw openstaande factuur voor u innen.
Meer informatie?
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.
FAQ: Veelgestelde vragen over betalingsherinneringen in het Duits
FAQ: Wat is het verschil tussen een betalingsherinnering en een aanmaning?
Een betalingsherinnering is een vriendelijke herinnering dat een rekening nog niet betaald is. Een aanmaning (ermahnung) wordt doorgaans pas verstuurd na de herinnering en is strenger van toon. Bij een betalingsherinnering worden er doorgaans nog geen extra kosten in rekening gebracht, terwijl dit bij een aanmaning soms wel gebeurt. Ook wordt er in een aanmaning vaak verwezen naar vervolgstappen als betaling uitblijft.
FAQ: Kan ik ook direct een aanmaning sturen?
Het is wettelijk gezien ook mogelijk om direct een aanmaning te sturen. Een aanmaning en betalingsherinnering hebben juridisch gezien dezelfde status. Alleen is het wel zo dat er in Duitsland pas incassokosten in rekening gebracht mogen worden nadat uw debiteur eerst in gebreke is gesteld.
FAQ: Hoe vaak moet ik een herinnering sturen?
De ervaring leert dat het geen zin heeft om zelf meerdere herinneringen te versturen. Als uw debiteur na een factuur en een vriendelijke betalingsherinnering niet betaalt, dan is dat een indicatie dat hij dat niet van plan is. Het versturen van meerdere betalingsherinneringen kan daarbij juist de indruk wekken dat uw debiteur nog wel even kan wachten met betalen. Als er een tweede herinnering is verstuurd, komt er misschien ook nog wel een derde.
Daarom adviseren we om bij het uitblijven van betaling na een herinnering een incassoprocedure te starten. Door dit zo snel mogelijk te doen voorkomt u dat uw debiteur bezittingen weg kan maken of tussentijds failliet gaat. In de minnelijke fase van het incassotraject zullen wij uit naam van ons incassobureau ook nog aanmaningen sturen.
FAQ: Kan ik voor oude facturen een herinnering sturen?
Heeft u ontdekt dat een oude factuur nog niet betaald is? Of het zinvol is om alsnog een betalingsherinnering te sturen, hangt af van wanneer de factuur dateert. Net als in Nederland geldt in Duitsland een verjaringstermijn voor geldvorderingen.
De verjaringstermijn is in Duitsland 3 jaar en gaat pas lopen aan het eind van het jaar waarin de vordering is ontstaan.
Voor diverse specifieke vorderingen gelden afwijkende verjaringstermijnen. Zo bestaat er voor de transportsector een verjaringstermijn van een jaar. Voor reparaties is de verjaringstermijn 2 jaar. Vorderingen in de bouw (van gebouwen) verjaren daarentegen pas na 5 jaar.
In Duitsland wordt de verjaring gestuit op het moment dat een van de partijen een gerechtelijke procedure start.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
Alstublieft,
Uw download
Voorbeeld aanmaning
Direct aan de slag met het versturen van een aanmaning? Download dan hier uw gratis voorbeeld aanmaning
Download direct