Stuitingsbrief verjaring: eisen en voorbeeld
Als u een vordering op iemand heeft, dan blijft die niet eeuwig geldig. Een vordering verjaart meestal na 5 jaar. Gelukkig kunt u de verjaring van een vordering voorkomen. Dit doet u door de wederpartij een stuitingsbrief te sturen. Hieronder leest u wat een stuitingsbrief precies is en waar die aan moet voldoen. Ook kunt u direct een gratis modelbrief downloaden.
Vrijblijvend advies?
Laat uw gegevens achter en één van onze specialisten neemt direct contact met u op.
Download voorbeeldbrief stuiting verjaring
Heeft u een vordering die dreigt te verjaren? Gebruik onze voorbeeldbrief om de verjaring te stuiten.
Download voorbeeld stuitingsbrief
Vul uw gegevens in en ontvang de download!
Wat is een stuitingsbrief?
Een stuitingsbrief is een schriftelijke mededeling waarin een schuldeiser laat weten dat hij zich het recht op nakoming van een rechtsvordering voorbehoudt. Dit betekent dat de schuldeiser de schuldenaar laat weten dat nog steeds hij wil krijgen waar hij recht op heeft, ook na het verstrijken van de aanvankelijke verjaringstermijn.
Dat een verjaring gestuit kan worden door middel van een stuitingsbrief is bepaald in Artikel 317 Burgerlijk Wetboek Boek 3.
Na het versturen van een stuitingsbrief gaat een nieuwe verjaringstermijn van maximaal 5 jaar lopen. Het is volgens het Burgerlijk Wetboek mogelijk om de verjaring telkens met 5 jaar te stuiten.
Een stuitingsbrief kan gebruikt worden om het recht te behouden op:
- nakoming van een vordering
- nakoming van een verbintenis
- nakoming van een vonnis
Wanneer verjaart een vordering?
Hoewel er in Nederland een algemene verjaringstermijn van 20 jaar bestaat (op grond van artikel 306 Burgerlijk Wetboek Boek 3), geldt er voor de meeste vorderingen een verkorte verjaringstermijn van 5 jaar.
Voor rechtsvorderingen op consumenten geldt zelfs een verjaringstermijn van slechts 2 jaar. Het is dus belangrijk om te bekijken wat voor verjaringstermijn er voor uw vordering van toepassing is.
Verjaringstermijnen verschillende soorten vorderingen:
- Algemene verjaringstermijn – 20 jaar
- Vordering tot nakoming van een overeenkomst tot een geven of een doen (bijv. een zakelijke overeenkomst of een geldlening) – 5 jaar
- Vordering tot periodieke betaling (bijv. betaling van rente, huur en loon of alimentatie. Voor elke betalingstermijn gaat een afzonderlijk verjaringstermijn lopen) – 5 jaar
- Vordering uit onverschuldigde betaling (bijv. geld overmaken naar een verkeerde rekening) – 5 jaar
- Vordering tot betaling van schade of overeengekomen boete – 5 jaar
- Vordering uit consumentenkoop – 2 jaar
Wanneer verjaart een vonnis?
Is de tegenpartij al veroordeeld tot het betalen van de vordering? Een gerechtelijk vonnis verjaart pas na 20 jaar. Zodra de rechter uitspraak heeft gedaan, heeft de eisende partij dus 20 jaar de tijd om de vordering te innen. Ook de verjaringstermijn van een vonnis is telkens met 5 jaar te stuiten.
Wat moet er in een stuitingsbrief staan?
Er is niet wettelijk vastgelegd wat er precies in de stuitingsbrief moet staan, behalve dat het moet gaan om een schriftelijke aanmaning of mededeling waarin de schuldeiser “zich ondubbelzinnig zijn recht op nakoming voorbehoudt”.
Er ontstaat soms discussie over of een brief als stuitingsbrief aangemerkt kan worden. Over deze kwestie bestaat inmiddels uitgebreide jurisprudentie.
Zo heeft de Hoge Raad in 2006 geoordeeld dat het om een ‘voldoende duidelijke waarschuwing’ moet gaan en dat het helder moet zijn op welke vordering deze waarschuwing betrekking heeft. Uit een ander arrest van de Hoge Raad valt op te maken dat de vordering niet nauwkeurig omschreven hoeft te worden.
De schuldenaar moet simpelweg kunnen begrijpen welk recht op nakoming wordt voorbehouden en waartegen hij zich eventueel moet kunnen verweren, zodat de schuldenaar er ook na het verstrijken van de verjaringstermijn relevante gegevens en bewijsmateriaal kan bewaren.
Er wordt door de rechter overigens niet alleen gekeken naar de exacte tekst in de brief, maar ook naar de context waarin de mededeling wordt gedaan en de overige omstandigheden van het geval.
Het komt er kortgezegd op neer dat u schriftelijk het volgende mee moet delen aan de debiteur:
- Dat u een openstaande vordering op de ontvanger heeft
- De hoogte van het openstaande bedrag
- Dat u alsnog betaling van het openstaande bedrag verwacht
De stuitingsbrief verzenden
Om rechtsgeldig te zijn, moet de wederpartij de stuitingsbrief natuurlijk wel ontvangen. Daarom is het belangrijk dat u kunt bewijzen dat de brief daadwerkelijk bezorgd is. Het is dus verstandig om de stuitingsbrief als aangetekende brief te versturen. Zo heeft u zwart op wit dat de tegenpartij de brief heeft ontvangen.
Als het tot een juridische procedure komt, is het namelijk aan de eiser om te bewijzen dat de verjaring is gestuit.
Wanneer kunt u de stuitingsbrief sturen?
De nieuwe verjaringstermijn van 5 jaar gaat lopen vanaf de dagtekening van de brief. Het is daarom verstandig om de brief pas aan het eind van de vorige verjaringstermijn te verzenden. Wacht uiteraard ook niet té lang, om te voorkomen dat de verjaringstermijn al is verlopen.
Andere manieren om verjaring te stuiten
De verjaring van een rechtsvordering wordt niet alleen gestuit door een stuitingsbrief. Stuiting kan ook plaatsvinden door stuitingshandelingen waardoor de verjaring automatisch wordt uitgesteld. Dat zijn:
- een daad van rechtsvervolging
- erkenning
Een daad van rechtsvervolging is bijvoorbeeld het dagvaarden van de debiteur of het starten van een kort geding. De stuitingshandeling hoeft niet per se verricht te worden door de schuldeiser zelf. Ook als de wederpartij bijvoorbeeld een tegenvordering indient, wordt de vordering automatisch gestuit.
De verjaring wordt eveneens gestuit als schuldeiser actie onderneemt om een vonnis van de rechter ten uitvoer te leggen. Bij dergelijke stuitingshandelingen wordt de verjaringstermijn automatisch met 5 jaar verlengd.
Ook als de schuldenaar het recht van de schuldeiser erkent, wordt de verjaring automatisch gestuit. Om te kunnen bewijzen dat er sprake is van erkenning van de kant van de schuldenaar is het belangrijk om dit op papier te hebben.
Een vordering incasseren?
Heeft u een openstaande vordering die dreigt te verjaren? Of heeft u vragen over de verjaringstermijn van uw vordering of het sturen van een stuitingsbrief? Onze juristen helpen u graag verder en kunnen ervoor zorgen dat uw openstaande factuur alsnog wordt betaald.
Openstaande vorderingen?
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op voor een advies op maat.
FAQ: Veelgestelde vragen over stuitingsbrieven
FAQ: Wat is de nieuwe verjaringstermijn na een stuitingsbrief?
Na het stuiten van de verjaring gaat een nieuwe verjaringstermijn lopen die net zo lang is als de voorgaande verjaringstermijn, maar nooit langer dan 5 jaar.
Als de oorspronkelijke verjaringstermijn 20 jaar was, is de nieuwe verjaringstermijn na een stuitingsbrief dus 5 jaar. Is de oorspronkelijke verjaringstermijn 2 jaar, dan is de nieuwe verjaringstermijn ook 2 jaar.
Op de datum van de dagtekening van de brief gaat de nieuwe verjaringstermijn lopen.
FAQ: Hoe vaak kun je de verjaring stuiten?
FAQ: Kan ik een vervaltermijn stuiten?
Een vervaltermijn is een contractueel overeengekomen termijn. Bij aannemingsovereenkomsten, maar bijvoorbeeld ook in het arbeidsrecht wordt bijvoorbeeld veel gebruikgemaakt van vervaltermijnen. Vakantiedagen vervallen bijvoorbeeld na een bepaalde termijn.
Vorderingen die verbonden zijn aan een vervaltermijn moeten voor het verstrijken van die vervaltermijn aan de rechter worden voorgelegd.
In tegenstelling tot een verjaringstermijn kan een vervaltermijn niet gestuit worden.
FAQ: Wie moet verjaring bewijzen?
Degene die zich op de verjaring beroept, moet bewijzen dat er sprake is van verjaring. Als de verjaring is gestuit, dient degene die zich hierop beroept dit te bewijzen.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
Alstublieft,
Uw download
Voorbeeld aanmaning
Direct aan de slag met het versturen van een aanmaning? Download dan hier uw gratis voorbeeld aanmaning
Download direct