Home PageGeld naar verkeerde rekening overgemaakt

Geld naar verkeerde rekening overgemaakt

Voorkom dat u uw geld voorgoed kwijt bent

Op 4 januari 2015 kopte NOS ‘Fout Amsterdam: man krijgt 186.000 euro’. De Gemeente Amsterdam heeft per ongeluk geld op een verkeerde rekening gestort. De grootste nachtmerrie is dat het bedrag nooit meer terugkomt. Per jaar raken tienduizenden mensen geld kwijt door een verkeerde overboeking. Wat kunt u zelf doen als u geld naar verkeerde rekening overgemaakt heeft? U leest het hier.

Onderneem direct actie bij geld naar verkeerde rekening overgemaakt

Volgens NOS zou de man niet mee willen werken aan het terugbetalen. De man zou het geld zelfs al uitgegeven hebben. Zo heeft hij persoonlijke schulden afgelost. En ook een camper gekocht. Merkt u dat er geld naar een verkeerde rekening is overgemaakt, onderneem dan direct actie. Hoe langer u wacht, hoe groter de kans dat u het geld nooit meer terugkrijgt.

Wat u zeker moet doen als u geld naar een verkeerde rekening overgemaakt heeft

– Neem direct contact op met uw bank. Geef aan dat u per ongeluk geld heeft overgemaakt. Vraag om de contactgegevens van de rekeninghouder. U wilt de naam weten en het adres.

– Vraag of de bank meteen contact opneemt met de rekeninghouder (als de rekeninghouder bij dezelfde bank zit) of met de bank van de begunstigde. U doet er verstandig aan om de bank te vragen om een eigen contactpersoon waarmee u de voortgang kunt monitoren.
Let op: veel Nederlandse banken doen helemaal niets om u te helpen. Simpelweg omdat er geen commercieel belang is. Ook willen banken vaak geen informatie geven over wie het geld ontvangen heeft. Blijf dus aandringen.

– Wil uw eigen bank geen informatie geven, onderzoek dan bij welke bank de verkeerde rekening waarop u geld gestort heeft loopt. Aan het IBAN-nummer ziet u bij welke bank de begunstigde bankiert. Neem direct contact op met de bank van de begunstigde en verzoek of zij het bedrag willen bevriezen of willen overboeken naar een speciale rekening.

Banken werken niet mee. Wat kunt u dan doen?

Geld overgeboekt naar een verkeerde rekening en banken laten u links liggen? Helaas willen banken u vaker niet dan wel helpen in zo een geval. U bent uw geld dus voorgoed kwijt, denkt u. Gelukkig is er nog een belangrijk middel.

Het opstarten van incasso zorgt ervoor dat de rekeninghouder direct in gebreke wordt gesteld. Veel begunstigden (dus uw debiteur) betalen dan alsnog terug. Als er na een intensief incassotraject nog niet betaald wordt, dan zorgt u er met een dagvaarding voor dat er uiteindelijk beslag wordt gelegd op uw geld dat u heeft overgemaakt naar de verkeerde rekening.

Is het niet gewoon mijn eigen schuld?

Misschien is het uw eigen schuld. U heeft tenslotte geld overgemaakt naar een verkeerde rekening. Maar de bank had moeten controleren of de naam van de begunstigde wel overeenkomt met het rekeningnummer van de begunstigde. Veel banken controleren dit niet door de grote hoeveelheid transacties. Dat wil niet zeggen dat de ander rechtmatig eigenaar is geworden van uw geld. Volgens het Nederlands recht wordt de door u gedane betaling aangemerkt als zogenaamde ‘onverschuldigde betaling’. In art. 6:203 Burgerlijk Wetboek (BW) staat namelijk:

1. Degene die een ander zonder rechtsgrond een goed heeft gegeven, is gerechtigd dit van de ontvanger als onverschuldigd betaald terug te vorderen.

2. Betreft de onverschuldigde betaling een geldsom, dan strekt de vordering tot teruggave van een gelijk bedrag.”

Incasso starten

Hopelijk heeft de Gemeente Amsterdam ook snel een incassotraject opgestart, voordat de ontvanger van het bedrag op wereldreis is vertrokken met zijn nieuwe camper. Met het incassotraject wordt direct gestart met de invordering van het bedrag. Dit is de link naar het incasso aanmeldformulier.

Juridisch advies in geval van geld naar verkeerde rekening overgemaakt

De juristen van het Invorderingsbedrijf hebben een ruime ervaring op het gebied van het verbintenissenrecht en de incasso van onverschuldigd betaalde bedragen. Direct starten met incasso of juridisch advies, vul onderstaand formulier in en wij nemen direct contact op. Liever direct iemand spreken? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 070-7620330 of e-mail.

Gratis adviesgesprek?

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen direct contact met u op!  Bent u een particulier of een onderneming?
  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen
  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

  Alstublieft,

  Uw download

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

  Download direct

   Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op

   Onze creditmanagement specialisten & adviseurs

   linkedin