Op 4 januari 2015 kopte NOS ‘Fout Amsterdam: man krijgt 186.000 euro’. De gemeente Amsterdam heeft per ongeluk geld naar een verkeerd rekeningnummer gestort. De grootste nachtmerrie is dat het bedrag nooit meer terugkomt. Per jaar raken tienduizenden mensen geld kwijt door een foutieve overboeking. Wat kunt u zelf doen als u geld naar de verkeerde rekening overgemaakt heeft? U leest het hier.
Volgens NOS zou de man niet mee willen werken aan het terugbetalen, terwijl hij hier wettelijk verplicht tot is. De man zou het geld zelfs al uitgegeven hebben. Zo heeft hij persoonlijke schulden afgelost en een camper gekocht.
Merkt u dat er geld naar een verkeerd rekeningnummer is overgemaakt, onderneem dan direct actie. Hoe langer u wacht, hoe groter de kans dat u het geld nooit meer terugkrijgt.
Wilt u uw geld terugkrijgen? Neem hiervoor contact op met uw bank. Geef aan dat u per ongeluk geld heeft overgemaakt naar een verkeerde bankrekening. Hierbij is de eerste stap: de ontvanger achterhalen, vraag om de contactgegevens van de rekeninghouder. U wilt de naam weten en het adres.
Vraag vervolgens of de bank meteen contact opneemt met de rekeninghouder (als de rekeninghouder bij dezelfde bank zit) of met de bank van de begunstigde. Het is verstandig om de bank te vragen om een eigen contactpersoon waarmee u de voortgang kunt monitoren.
Let op: bij een onverschuldigde betaling doen de meeste banken helemaal niets om u te helpen. Simpelweg omdat er geen commercieel belang bij is. Ook willen banken vaak geen informatie geven over wie het geld ontvangen heeft. Blijf dus aandringen tot u meer weet over de bank van de ontvanger.
Wilt uw eigen bank geen informatie geven? Onderzoek dan de bank van de ontvanger. Aan het IBAN-nummer ziet u bij welke bank de begunstigde bankiert. Neem direct contact op met de bank van de begunstigde en verzoek of zij het bedrag willen bevriezen of willen overboeken naar een speciale rekening.
In 10 jaar tijd is Invorderingsbedrijf uitgegroeid tot wereldwijde marktleider op het gebied van incasso. “Wij gaan verder waar anderen stoppen”.
Tijdens een juridische procedure wordt u als schuldeiser bijgestaan door ons team van ervaren incassojuristen.
Geld overgeboekt naar een verkeerde bankrekening en banken laten u links liggen? Helaas willen banken u vaker niet dan wel helpen in zo een geval. Bij een verkeerde betaling bent u vrijwel zeker uw geld voorgoed kwijt, denkt u tenminste. Gelukkig is er nog een belangrijk middel: incasso.
Het opstarten van incasso stelt de rekeninghouder direct in gebreke. Veel begunstigden betalen dan alsnog terug. Wordt er na een intensief incassotraject nog steeds niet betaald? Dan zorgen wij er met een dagvaarding voor dat er door de deurwaarder beslag wordt gelegd op uw kwijtgeraakte geld.
Misschien is het uw eigen schuld. U heeft tenslotte geld overgemaakt naar een verkeerde rekening. Maar de bank had moeten controleren of de naam van de begunstigde wel overeenkomt met het rekeningnummer van de begunstigde. Veel banken controleren dit niet door de grote hoeveelheid transacties. Dat wil niet zeggen dat de ander rechtmatig eigenaar is geworden van uw geld. Volgens het Nederlands recht wordt de door u gedane betaling aangemerkt als zogenaamde ‘onverschuldigde betaling’. In art. 6:203 Burgerlijk Wetboek (BW) staat namelijk:
“1. Degene die een ander zonder rechtsgrond een goed heeft gegeven, is gerechtigd dit van de ontvanger als onverschuldigd betaald terug te vorderen.
Hopelijk is de gemeente Amsterdam ook snel een incassotraject gestart, voordat de ontvanger van het bedrag op wereldreis is vertrokken met zijn nieuwe camper. Met het incassotraject starten we direct met de invordering van het bedrag zodat uw geld alsnog terug komt op uw rekening.
Incassobureau inschakelen? Dien je vordering vandaag voor 16:00 uur in via ons incasso aanmeldformulier en wij starten dezelfde werkdag nog met een incassotraject.
De juristen van Invorderingsbedrijf hebben een ruime ervaring op het gebied van het verbintenissenrecht en de incasso van onverschuldigd betaalde bedragen. Invorderingsbedrijf gaat verder waar anderen stoppen, hierdoor bedraagt het slagingspercentage van Invorderingsbedrijf bijna 100%.
Direct starten met incasso of wil je juridisch advies? Vul onderstaand formulier in en wij nemen direct contact op. Liever direct iemand spreken? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 070 – 762 0330 of info@invorderingsbedrijf.nl.
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen direct contact met u op!
Een betaling kan alleen direct teruggedraaid worden als het een automatische incasso gaat. Dit kan eenvoudig via je bankieren app tot acht weken na de datum van de afboeking. Als u zelf geld naar een verkeerd rekeningnummer stort (losse overboeking) is het helaas niet vanzelfsprekend om het geldbedrag terug te krijgen. Het is wel mogelijk maar lastig en moet via de banken gebeuren.
Het kan gebeuren dat u uit het niets geld op uw rekening gestort krijgt. Dit kan gebeuren als iemand bijvoorbeeld een verkeerd IBAN-nummer invult. Of als je per ongeluk een bedrag twee keer hebt overgemaakt. Dat noemen we een dubbele betaling.
Gaat het om een niet bestaande Nederlandse bankrekening? Dan zal de bank in de regel het bedrag automatisch en binnen een paar dagen terugstorten. Wanneer dit niet het geval is, en het om een Nederlandse bank gaat, zal dit niet automatisch verlopen. Als betaler heeft u het recht om het onverschuldigd betaalde geldbedrag terug te eisen van de ontvanger. Dat staat in artikel 6:203 van het Burgerlijk Wetboek.
De ontvanger is dus wettelijk verplicht om het terug te betalen. De bank is echter niet verplicht om het door u verkeerd betaalde bedrag terug te halen of uit te betalen.
De definitie van storneren is: ‘het terugboeken van een automatische incasso’. U kunt een automatische incasso, in tegenstelling tot een eenmalige incasso, zelf terugboeken via internetbankieren. Een automatische incasso kunt u tot 8 weken na de afschrijving storneren.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct