Verjaringstermijn vonnis: hoelang blijft de uitspraak staan?
Net zoals er voor een vordering een verjaringstermijn geldt, kan ook een gerechtelijk vonnis verjaren. De verjaringstermijn van een vonnis is wel een stuk ruimer dan die van een geldvordering. Volgens de wet verjaart een uitspraak van de rechter namelijk pas na 20 jaar. Dit betekent dat een schuldeiser 20 jaar de tijd heeft om het vonnis te executeren, bijvoorbeeld door middel van beslaglegging. Een verjaarde vordering is niet langer te executeren.
Behoefte aan juridisch advies?
Vul uw gegevens in en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.
Verjaringstermijn vonnis in de wet
In de wet (artikel 3:324 BW) is opgenomen dat een vonnis een verjaringstermijn van 20 jaar heeft. Die termijn geldt voor vonnissen van de rechtbank, maar bijvoorbeeld ook voor arbitrale uitspraken. Als de verjaringstermijn is verstreken, betekent dit dat het vonnis niet langer ‘in rechte afdwingbaar’ is. Het is na verloop van de verjaringstermijn niet meer mogelijk om de vordering met behulp van een deurwaarder te incasseren.
De verjaringstermijn begint te lopen op de dag na de uitspraak. Als er hoger beroep wordt ingesteld, dan gaat de verjaringstermijn pas in op het moment dat het hoger beroep is afgerond. Hetzelfde geldt als er bijvoorbeeld verzet wordt ingesteld tegen een verstekvonnis.
Verjaringstermijn periodieke betalingen
Er bestaat een uitzondering op de verjaringstermijn van 20 jaar: namelijk als er een veroordeling tot het doen van een periodieke betaling wordt uitgesproken. Voor periodieke betalingen (van een jaar of minder) is volgens lid 3 van het betreffende wetsartikel namelijk een korte verjaringstermijn van 5 jaar vastgesteld. Wordt de wederpartij bijvoorbeeld veroordeeld tot het betalen van alimentatie en blijft die betaling uit, dan verjaart de aanspraak op de betaling van iedere termijn na 5 jaar.
Waarom is de verjaringstermijn van belang?
Wanneer een rechterlijke uitspraak verjaart, is van belang omdat de in het gelijk gestelde partij deze periode heeft voor de tenuitvoerlegging van het vonnis. Zodra het vonnis verjaard is, kan het niet meer geëxecuteerd worden.
De lange verjaringstermijn van 20 jaar is gunstig voor de winnende partij. Het komt namelijk weleens voor dat de tegenpartij wel wordt veroordeeld tot betaling, maar de debiteur niet voldoende middelen heeft. In dat geval kan er dus niet direct beslag gelegd worden. Omdat er een verjaringstermijn van 20 jaar geldt, is het mogelijk om te wachten met het ten uitvoer leggen van het vonnis totdat de financiële situatie van de veroordeelde verbetert en pas daarna beslag te leggen. Zodra er een handeling wordt ondernomen om de vordering te innen, gaat een nieuwe termijn van 20 jaar lopen.
Stuiting van de verjaringstermijn
Om te voorkomen dat een vonnis verjaart, is het mogelijk om de verjaringstermijn te stuiten. Als een vordering wordt gestuit, dan gaat er een nieuwe verjaringstermijn lopen. De nieuwe verjaringstermijn is gelijk aan de oorspronkelijke termijn, maar nooit langer dan 5 jaar. Na het verlopen van de nieuwe verjaringstermijn kan die weer opnieuw met 5 jaar gestuit worden.
Stuiting kan door een stuitingsbrief te sturen aan de partij die is veroordeeld. In deze schriftelijke mededeling laat de crediteur de schuldeiser weten dat hij zich ondubbelzinnig het recht op nakoming voorbehoudt.
Als de uitspraak aan de debiteur wordt betekend of de executie wordt gestart, wordt het vonnis automatisch gestuit.
Download uw voorbeeld stuitingsbrief
Vul uw gegevens in en ontvang de download!
Hoe zit het met de wettelijke rente?
Als iemand veroordeeld wordt tot het betalen van een bepaald geldbedrag, dan staat in de veroordeling vaak dat dit bedrag te vermeerderen is met rente.
Ook voor de rente geldt een verkorte verjaringstermijn van 5 jaar. Hoewel de hoofdvordering dus tot 20 jaar na de veroordeling te verhalen is, moet de vertragingsrente binnen 5 jaar geïnd worden, tenzij de verjaring wordt gestuit. Dit om te voorkomen dat het te betalen bedrag tot een onredelijke hoogte oploopt.
De Hoge Raad heeft in een arrest uit 2016 bevestigd dat de veroordeling tot vertragingsrente na 5 jaar verjaart, ongeacht of daarvoor in het vonnis een bepaald bedrag is vastgesteld of niet.
“Voor de toepasselijkheid van art. 3:324 lid 3 BW is niet vereist dat hetgeen ‘ingevolge de uitspraak’ bij het jaar of kortere termijn moet worden betaald, in die uitspraak zelf is vastgesteld op een bepaald bedrag.”
Een vonnis executeren
Bent u in het bezit van een vonnis waarin de tegenpartij wordt veroordeeld tot het betalen van een geldbedrag? Maar heeft u het geld nog steeds niet binnen? Invorderingsbedrijf kan het vonnis voor u ten uitvoer leggen door beslag te leggen. Hiervoor werken we samen met de beste deurwaarders in Nederland.
Heeft u openstaande vorderingen waarvoor u nog geen vonnis heeft? Dan kunt u een incassoprocedure starten. Dit doen we in eerste instantie door middel van een no cure, no pay incassoprocedure. Weigert uw debiteur dan nog steeds te betalen? Dan kunnen onze juristen een gerechtelijke incassoprocedure beginnen.
Uw vonnis ten uitvoer leggen?
Laat uw gegevens achter en we nemen binnen een dag contact met u op.
FAQ: Veelgestelde vragen over verjaringstermijn vonnis
FAQ: Wat is de verjaringstermijn voor een vordering?
De verjaringstermijn voor een geldvordering is meestal 5 jaar, maar er zijn veel uitzonderingen op deze regel. Bij een consumentenkoop verjaart de vordering bijvoorbeeld al na twee jaar.
Dat een vordering verjaart, betekent dat betaling daarvan niet meer juridisch is af te dwingen. Een schuldeiser moet dus voor die tijd juridische actie ondernemen.
FAQ: Wat is rechtsverwerking?
Naast verjaring is er nog een andere reden waarom een vonnis niet meer ten uitvoer te leggen is, namelijk rechtsverwerking. Er is sprake van rechtsverwerking als de schuldeiser zich op een dusdanige manier opstelt, dat de schuldenaar ervan uit kan gaan dat de crediteur geen nakoming verlangt of als de nakoming ervoor zorgt dat de schuldenaar onredelijk wordt benadeeld.
Hierdoor kan de schuldeiser geen beroep meer doen op het recht dat hem wel toekwam, ook als het vonnis nog niet is verjaard. De maatstaf voor rechtsverwerking ligt erg hoog en een beroep op dit beginsel wordt slechts in uitzonderlijke gevallen geaccepteerd.
FAQ: Wat als de tegenpartij in hoger beroep gaat?
Als de tegenpartij in hoger beroep gaat na een veroordeling, dan geldt de verjaringstermijn pas vanaf het moment dat het hoger beroep is afgerond. De verjaringstermijn wordt in dat geval dus niet berekend vanaf de dag na het eerste vonnis.
FAQ: Wat als de wederpartij verzet aantekent?
Soms reageert een gedaagde niet op de dagvaarding en komt hij niet opdagen op de zitting. In dat geval spreekt de rechter een verstekvonnis uit. Dit vonnis is vrijwel altijd in het voordeel van de eiser.
Na een verstekvonnis, kan de gedaagde verzet aantekenen. Hiermee maakt de gedaagde bezwaar tegen de uitspraak. Er wordt bijvoorbeeld verstek verleend als de gedaagde op de verkeerde manier is gedagvaard. Als de rechter verzet verleent, dan wordt de zaak opnieuw behandeld. In dat geval wordt de verjaringstermijn berekend vanaf het moment dat er een nieuwe uitspraak is. Wordt het verzet afgewezen, dan geldt de verjaringstermijn vanaf het moment van de afwijzing.
FAQ: Wat als ik geen stuitingsbrief kan sturen?
Het komt soms voor dat de schuldeiser de verjaring wil stuiten, maar dat het versturen van een schriftelijke aanmaning of betekening van het vonnis niet mogelijk is, omdat de schuldenaar onvindbaar blijkt.
In dat geval kan de schuldeiser een beroep doen op het beginsel van redelijkheid en billijkheid. In 2016 oordeelde rechtbank Oost-Brabant bijvoorbeeld dat de debiteur geen beroep op verjaring kon doen omdat de schuldeiser meerdere pogingen had ondernomen om de rechtsvordering te executeren.
Waarom 40.000 klanten u voor gingen
- Dé #1 incassering in het binnen-en buitenland
- No Cure No Pay aanpak
- Altijd inzicht (24/7) in uw zaak via ons uniek Online Cockpit portaal
-
Één vast contactpersoon
(jurist of advocaat) - 100% uitkering van de hoofdsom
- Direct actie (dezelfde werkdag)
Ik was ten einde raad toen de verhuurder het restant van mijn borg onrechtmatig had verrekend. Op internet gaan zoeken naar een specialist en wat denk je? Binnen 10 dagen alles binnengehaald. Het heeft mij helemaal niets gekost en alleen maar opgeleverd. Mijn kopzorgen zijn weg! Goed contact en super klantvriendelijk.
Binnen gesteld termijn heeft de klant betaald, voor vriendelijkheid hoef je bij dit bedrijf eens niet te betalen.
Onze incassojuristen & specialisten
- mr. Wesley BoetersInterim-advocaat
- Bas ToetIncassospecialist
- Tim BetistIncassospecialist
- Luka TripicIncassospecialist