Home PageRetentierecht auto

Retentierecht auto: wat als een klant de rekening niet betaalt?

Als garagehouder heeft u soms te maken met klanten die een auto voor een onderhoudsbeurt of reparatie brengen, maar vervolgens de rekening niet betalen. Dit kan een enorme kostenpost opleveren. Gelukkig kunt u als schuldeiser gebruikmaken van het retentierecht. Dit betekent dat u kunt weigeren de auto terug te geven tot de rekening betaald is.

Behoefte aan juridisch advies?

Vul uw gegevens in en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Retentierecht garage

    Wat is het retentierecht?

    Het retentierecht is het recht van een schuldeiser om, als hij niet betaald wordt door zijn debiteur, zaken van de debiteur die hij nog onder zich heeft, vast te houden totdat de schuldenaar heeft betaald. Het retentierecht is vastgelegd in Afdeling 4 van Burgerlijk Wetboek Boek 3.

    Volgens Artikel 290 Burgerlijk van Wetboek Boek 3 houdt het retentierecht het volgende in:

    “Retentierecht is de bevoegdheid die in de bij de wet aangegeven gevallen aan een schuldeiser toekomt, om de nakoming van een verplichting tot afgifte van een zaak aan zijn schuldenaar op te schorten totdat de vordering wordt voldaan.”

    Dit betekent dus dat een ondernemer kan wachten met het teruggeven van spullen die hij bijvoorbeeld voor reparatie in zijn bezit heeft, totdat het daarvoor verschuldigde bedrag is betaald.

    Om een beroep te doen op het retentierecht is het niet nodig om toestemming van de rechter te hebben.

    Voorwaarden retentierecht

    Om het retentierecht uit te kunnen oefenen, moet aan drie voorwaarden worden voldaan:

    1. de schuldeiser moet een opeisbare vordering hebben
    2. de schuldeiser moet feitelijke macht over de zaak uitoefenen (al voordat het retentierecht wordt ingeroepen)
    3. de vordering en de zaak moeten voldoende samenhang vertonen

    Het komt er dus op neer dat de betalingstermijn van de factuur verlopen moet zijn en dat de schuldeiser hetgeen waar het om draait nog niet heeft teruggegeven. Het retentierecht is van toepassing op onroerende zaken en op roerende zaken. Het retentierecht wordt bijvoorbeeld veel uitgeoefend in de bouw, waarbij een aannemer kan weigeren een bouwwerk op te leveren als hij niet betaald wordt door de opdrachtgever.

    Retentierecht auto

    Het retentierecht inroepen als garagehouder

    Het retentierecht kan ook gebruikt worden voor roerende zaken zoals een auto. Als u als garagehouder bijvoorbeeld opdracht heeft gekregen om een auto te repareren en de eigenaar van de auto de rekening vervolgens niet wil of kan betalen, dan kunt u het retentierecht uitoefenen en weigeren de auto terug te geven totdat de openstaande facturen betaald zijn.

    Hoe kunt u het retentierecht rechtsgeldig uitoefenen?

    Om het retentierecht op de juiste manier uit te oefenen moet u een aantal dingen doen:

    • U moet de feitelijke macht over de zaak uitoefenen. Dat is onder andere het geval als u een auto in uw garage heeft staan. U kunt het retentierecht uitoefenen door te weigeren de auto terug te geven.
    • Het moet voor iedereen duidelijk zichtbaar zijn dat het retentierecht wordt uitgeoefend. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door een brief aan de auto te bevestigen waarop vermeld staat dat u als schuldeiser het retentierecht uitoefent.

    U kunt het retentierecht niet uitoefenen als u de auto al heeft teruggegeven. In dat geval is het eventueel wel mogelijk om beslag te leggen op de auto, maar hiervoor moet u eerst een gerechtelijke procedure voeren.

    Voorbeeld

    Een goed voorbeeld van het terecht uitoefenen van het retentierecht op een auto is een rechtszaak die draaide om een beschadigde Landrover. Het voertuig was beschadigd geraakt en de huurder van de auto (met een leaseovereenkomst) had een gespecialiseerde garagehouder opdracht gegeven om de schade vast te stellen en de auto te repareren. Daarvoor moest het garagebedrijf de auto wegslepen bij een andere garage. 

    Voor het weghalen van de auto en het opstellen van het schaderapport maakte de garagehouder kosten. Vervolgens gaf de huurder van de auto aan zich bedonderd te voelen door de garagehouder omdat hij een te hoog bedrag zou hanteren voor het herstellen van de schade. Hierop liet de garagehouder weten te stoppen met de werkzaamheden, de reeds gemaakte kosten te factureren en het retentierecht uit te oefenen.

    De huurder spande vervolgens een kort geding aan om het retentierecht op te heffen omdat de onderliggende vordering onrechtmatig zou zijn. De rechter wees deze eis af. Volgens de rechter oefende de garagehouder het retentierecht terecht uit en moest de klant de openstaande facturen betalen.

    Betaalt uw debiteur nog steeds niet?

    Betaalt uw debiteur na het inroepen van het retentierecht nog steeds niet? Dan kunt u een gerechtelijke procedure tegen hem starten. De rechter zal de zaak beoordelen en een uitspraak doen. Als de rechter de vordering gegrond acht, veroordeelt hij uw debiteur tot betaling van de vordering. Met de executoriale titel van het vonnis kunt u de auto vervolgens openbaar verkopen.

    Wat als het retentierecht onterecht wordt uitgeoefend?

    Het komt soms ook voor dat het retentierecht onterecht wordt uitgeoefend. Dat is bijvoorbeeld het geval als de zaak niet in ‘de feitelijke macht’ van de retentor (de partij die het retentierecht inroept) verkeert of als de vordering die ten grondslag ligt aan het retentierecht niet terecht is.

    Bij een roerende zaak is het vaak eenvoudig vast te stellen of die in de feitelijke macht van de retentor verkeert. Als het retentierecht onterecht wordt uitgeoefend, komt dit dus vaak doordat de vordering niet rechtmatig is.

    Het Gerechtshof in Den Haag bepaalde in 2023 bijvoorbeeld dat een garagehouder onterecht het retentierecht had ingeroepen. Volgens het hof kwam de garagehouder geen retentierecht toe, omdat de klant de auto slechts had gebracht voor een diagnose. De garagehouder was echter direct overgegaan tot reparatie. Toen de eigenaar van de auto de rekening voor de reparatie niet wilde betalen, deed de garagehouder een beroep op het retentierecht. Volgens het hof was dit onrechtmatig.

    Een beroep doen op het retentierecht?

    Heeft u als monteur of garagehouder een openstaande vordering op uw klant? Als uw debiteur u niet wil betalen, kunt u een beroep doen op het retentierecht. Hiermee kunt u een onroerende zaak zoals een auto onder u houden tot de debiteur zijn verplichtingen jegens u heeft voldaan. Onze juristen kunnen het retentierecht voor u inroepen en de openstaande vordering voor u innen.

    Meer informatie?

    Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Retentierecht roerende zaken

      FAQ: Veelgestelde vragen over retentierecht auto

      Waarom 40.000 klanten u voor gingen

      Guino koch
      Guino Koch

      Ik was ten einde raad toen de verhuurder het restant van mijn borg onrechtmatig had verrekend. Op internet gaan zoeken naar een specialist en wat denk je? Binnen 10 dagen alles binnengehaald. Het heeft mij helemaal niets gekost en alleen maar opgeleverd. Mijn kopzorgen zijn weg! Goed contact en super klantvriendelijk.

      Marielle beks
      Marielle Beks

      Binnen gesteld termijn heeft de klant betaald, voor vriendelijkheid hoef je bij dit bedrijf eens niet te betalen.

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op

        Onze incassojuristen & specialisten

        linkedin