Home PageIncasso Italië

De meest geavanceerde
Incasso Italië strategie

Zoekt u een incassobureau in Italië?​

Italië is voor veel Nederlanders een favoriet vakantieland. Minder bekend is dat Italianen doorgaans erg slechte betalers zijn. Heeft u een openstaande vordering op een Italiaanse debiteur? Bij Invorderingsbedrijf bent u aan het goede adres. Geef uw vordering bij ons uit handen en verlos u van de zorgen. Wij weten hoe incasso Italië werkt. Lees hier wat u zelf kunt doen en wat u vooral niet moet doen. Per favore!

Voor 16:00 uur uw zaak ingediend, dezelfde werkdag actie (!)

Lokale incassospecialisten (specialista) voor incasso Italië

Zakendoen in Italië brengt veel obstakels met zich mee, zoals de taal. En niet te vergeten de soms onbegrijpelijke handelsmentaliteit. Wij begrijpen dat en spreken de taal van uw debiteur. Met behulp van hoogopgeleide en lokale incassospecialisten die het Italiaanse recht perfect beheersen halen we binnen waar u recht op heeft. Op deze manier kunnen we snel en efficiënt incasseren. En daar bent u bij geholpen: hoe eerder uw vordering binnen is, hoe beter.

Incasseren in Italië?

Vul uw gegevens in wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Juridische vorm van uw debiteur (status giurdico)

  Zoals in Nederland het geval is, kunnen handelspartijen in Italië kiezen uit meerdere rechtsvormen om een onderneming te drijven. De meest voorkomende rechtsvormen zijn:

  1. Ditta individuale (eenmanszaak)
  2. Società in nome collettivo (S.N.C) (vergelijkbaar met de Nederlandse V.O.F.)
  3. Società a responsabilità limitata (S.r.l) (vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.)
  4. Società per azioni (S.p.a) (vergelijkbaar met de Nederlandse N.V.)

  De juridische vorm van uw debiteur heeft invloed op de aansprakelijkheid en dus de verhaalbaarheid van uw vordering. De incassostrategie bij incasso Italië wordt door ons pico bello afgestemd op de juridische vorm van uw debiteur. Misschien handelt uw debiteur wel helemaal niet in de vorm van beroep en/of bedrijf maar als particulier. Ook dan biedt onze incasso Italië service zeer zeker mogelijkheden.

  Bij elke incasso Italië zaak starten we buitengerechtelijk. Wij leggen uit waarom.

  Buitengerechtelijke fase (procedura extragiudiziale)

  Als wij uw vordering hebben ingevoerd in ons up-to-date systeem, starten we direct. Incasso Italië begint met een buitengerechtelijke fase. In deze fase zal bij voorkeur eerst een ingebrekestelling worden gezonden. Via deze ingebrekestelling krijgt uw debiteur een laatste termijn om tot betaling over te gaan. We hebben ondertussen het dossier al gevormd met uw dossierstukken en uw toelichting. Negen van de tien keer zal uw debiteur meteen betalen (in 2017 was het slagingspercentage incasso Italië ruim 90%). Zo werpt incasso Italië al in dit stadium vruchten af.

  Tijdens de buitengerechtelijke fase heeft u ook toegang tot de Online Cockpit waarin u de voortgang van uw zaak op de voet volgt. Met de incasso Italië specialist heeft u contact over het verloop. Zo houdt u de controle.

  Onze incasso Italië professionals sommeren uw debiteur schriftelijk en telefonisch. Soms stelt uw debiteur een betalingsregeling of een schikking voor. We overleggen dan met u. Het treffen van een betalingsregeling is soms de beste optie.

  Reageert uw debiteur helemaal niet? Of biedt uw debiteur niet genoeg? Dan heeft incasso Italië legio aan doeltreffende rechtsmiddelen, die we hieronder toelichten.

  Gerechtelijke fase (fase giurisdizionale)

  Incasso Italië kent meerdere gerechtelijke procedures. Zo een procedure starten we als er in de buitengerechtelijke fase onverhoopt geen resultaat is bereikt. De meest voorkomende routes lichten we hier toe.  Welke procedure bij uw zaak past, bekijken we graag samen met u. Incasso Italië streeft altijd naar de beste oplossing.

  A. Het Italiaanse betalingsbevel (Ingiunzione di pagamento of Decreto ingiuntivo)

  Dit betreft een veel gebruikte lokale Italiaanse procedure, waarbij uw debiteur niet wordt betrokken. Eén van de lokale incasso Italië advocaten verzoekt de bevoegde rechtbank de debiteur te bevelen tot betaling. Dat doet de rechtbank dan en de debiteur kan hiertegen 40 dagen in beroep gaan. Geen beroep? Dan staat de vordering onbetwistbaar vast. We kunnen dan gelijk het traject vervolgen met beslaglegging. In Italië voeren overigens maar weinig debiteuren echt verweer. Dat maakt incasso Italië ook succesvol. Komt er wel verweer? Dan gaat de zaak onder begeleiding van de incasso Italië advocaat verder in een bodemprocedure.

  B. Bodemprocedure (Processo ordinario di cognizione) 

  Voor alle vorderingen waarover een geschil bestaat (een betwiste vordering), starten de incasso Italië specialisten een zogenaamde bodemprocedure op. Belangrijk is dat de vordering die u heeft onderbouwd kan worden met bewijzen. Wij helpen u daarbij, zodat u er niet alleen voor staat. We zijn ermee bekend dat bij het handelen met Italianen veel zaken mondeling en op goed vertrouwen worden afgesproken. Geen probleem, want bij een bodemprocedure kunnen één of meerdere zittingen worden georganiseerd. De vordering komt zo ‘uit de verf’. Vergeet niet dat schikken tijdens zo een traject tot de mogelijkheden behoort. Niet zelden kunnen we een voor u verdienstelijke schikking realiseren tijdens het incasso Italië traject.

  Overigens, als u zelf in een andere EU-lidstaat bent gevestigd kunt u ook profiteren van nog een andere snelle procedure, de Europese betalingsbevelprocedure.

  C. Europees Betalingsbevelprocedure 

  Deze procedure is veelal de meest ideale gerechtelijke incasso Italie procedure. De procedure is kort, goedkoop en eenvoudig. We dienen dan voor u een verzoek in bij de lokale rechtbank. We vragen aan de rechter om uw debiteur te veroordelen tot betaling. De rechtbank sommeert uw debiteur vervolgens om te betalen, waarbij de debiteur 30 dagen de tijd heeft om in verzet te gaan (bezwaar aan te tekenen). Geen bezwaar? Dan kan de incasso Italië advocaat de rechtbank verzoeken een zogenaamde uitvoerbaarverklaring af te geven. Daarmee kan direct beslag gelegd worden. Uw debiteur kan daar niets tegen doen. Ook dit maakt incasso Italië een succesvol product.

  Betwist uw debiteur de vordering (is hij het er niet mee eens), dan moeten we een bodemprocedure (Processo ordinario di cognizione) starten. De incasso Italië specialist kan u hierover adviseren, zodat u weet waar u aan toe bent. Invorderingsbedrijf voert samen met u de regie, bewaakt de voortgang en blijft het aanspreekpunt voor uw incasso Italië. 

  Wilt u nog zekerder zijn? Dan kan conservatoir beslag wellicht uitkomst bieden!

  Het woord ‘conservatoir’ is afgeleid van het werkwoord ‘conserveren’, dat bewaren betekent. Als er conservatoir beslag wordt gelegd dan worden als het ware de goederen waarop het beslag is gelegd, bewaard totdat de rechter beslist heeft. Dit middel biedt uitkomst als er nog geen vonnis (sentenza) behaald is en u bang bent dat uw debiteur er met uw geld of goederen vandoor gaat (wat in Italië helaas veel voorkomt). Tijdig handelen is daarom zeker aan te raden bij incasso Italië. Wij lichten u graag in uw specifieke geval in over de mogelijkheden.

  Incasseren in Italië?

  Vul uw gegevens in wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen

   Arbitrage (arbitrato)

   In sommige contracten is een zogenaamde arbitrageclausule opgenomen. Dat betekent dat u niet zomaar naar rechter kunt stappen, maar naar een arbitrageraad moet als u een geschil heeft over bijvoorbeeld een onbetaalde nota. In beginsel zullen Italiaanse rechtbanken niet ingrijpen in een geschil waarbij een geldige arbitrageclausule bestaat. Of dat moet en hoe dat werkt kunnen onze incasso Italië specialisten u vertellen.

   Faillissement (fallimento)

   In Nederland is het aanvragen van een faillissement een handig middel om uw debiteur onder druk te zetten en te laten betalen. In Italië is dit helaas niet het geval. De regels voor het aanvragen van faillissement in Italië zijn strikt. Een crediteur kan in Italië het faillissement van zijn debiteur aanvragen in geval de vordering hoger is dan EUR 30.000,-. Ook moet er eest een vonnis of een bevel zijn verkregen. Daarnaast kunnen faillissementsprocedures in Italië lang duren. Gezien voorgaande, adviseren wij onze opdrachtgevers voor incasso Italië vaak andere procedures. Onze specialisten incasso Italië kunnen u hier meer over vertellen.

   Incasso Italië: second opinion

   Een incasso Italië brengt lastige materie met zich mee. Slechts weinig partijen in de markt hebben echt verstand van zaken. Niet zelden krijgen we daarom incasso Italië vorderingen aangeboden voor een beoordeling van de haalbaarheid. Wilt u ook graag een second opinion? Dan behoort dat tot de mogelijkheden.

   Wist u dat over incasso Italië…

   In Italië het overgrote deel van de ondernemingen familiebedrijven zijn? En dat die al eeuwenlang in handen zijn van dezelfde families?

   Dat de betalingsmoraal in Italië één van de slechtste van Europa is?

   Het aan te raden is, als u een aanmaning naar een Italiaanse debiteur stuurt, een korte betalingstermijn (bijvoorbeeld 14 dagen) te hanteren?

   Typische Italiaanse wetgeving, cultuurverschillen, taalbarrières en corruptie onnodige vertraging op kunnen leveren als u niet direct schakelt met een incasso Italië specialist?

   Verjaringstermijnen in Italië erg kort zijn?

   De termijn voor hoger beroep 30 dagen na betekening van het vonnis is?

   Advies over uw wanbetaler in Italië?

   Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen

    Verjaringstermijnen (termini di prescrizione)

    Verjaringstermijnen zijn geniepig in Italië. Overigens kunnen ook verjaarde vorderingen geïncasseerd worden in Italië, want de debiteur moet zelf een beroep doen op verjaring. Uit ervaring blijkt dat veel debiteuren dit niet doen.

    In principe is de algemene verjaringstermijn voor incasso Italië tien jaar. Incasso Italië heeft echter ook specifieke verjaringstermijnen. Hieronder enkele voorbeelden van specifieke verjaringstermijnen.

    • Onrechtmatige daad: 5 jaar.
    • Handelsvorderingen: 5 jaar.
    • Vordering voortvloeiend uit verzekeringskwesties: 2 jaar.
    • Vorderingen voortvloeiend uit vervoersovereenkomsten: 1 jaar.

    Twijfelt u welke verjaringstermijn op uw vordering van toepassing is? Neem contact op met één van onze incassospecialisten voor incasso Italië.

    Stuiting van de verjaring (l’interruzione della prescrizione)

    Het is ook mogelijk om de verjaring te ‘stuiten’. Dit betekent dat de termijn van verjaring opnieuw begint te lopen. De verjaring wordt naar Italiaans recht gestuit door onder andere het starten van een gerechtelijke procedure. Welk van de voornoemde stuitingsmogelijkheden u het best kunt gebruiken bij incasso Italië, is afhankelijk van uw vordering en het aantal dagen dat deze openstaat.

    Over het algemeen geldt: hoe eerder u in actie komt, hoe groter de kans op verhaal is.

    Invorderingsbedrijf: in heel Italië actief

    Invorderingsbedrijf is actief in heel Italië. We hebben een breed en bewezen netwerk en in house know how. Incassozaken worden door ons behandeld in alle twintig regio’s (regioni) in Italië.

    • Sicilië (Sicilia)
    • Sardinië (Sardegna)
    • Valle d’Aosta
    • Trentino-Zuid-Tirol (Trentino-Alto Adige)
    • Friuli- Venezia Giulia
    • Piëmont (Piemonte)
    • Lombardije (Lombardia)
    • Ligurië (Liguria)
    • Veneto
    • Emilia- Romagna
    • Toscane (Toscana)
    • Umbrië (Umbria)
    • Marche (Marche)
    • Latium (Lazio)
    • Abruzzen (Abbruzzo)
    • Molise
    • Campanië (Campania)
    • Apulië (Puglia)
    • Basilicata
    • Calabrië (Calabria)

    Advies over uw wanbetaler in Italië?

    Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

     Bent u een particulier of een onderneming?

     Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

     Incassobureau inschakelen

     Wat heeft u nodig voor uw incasso Italië dossier?

     Geen dossier is perfect. Samen met u bekijken we welke documenten en/of bewijzen voorhanden zijn. Graag ontvangen wij onderstaande documenten van u. Het is geen probleem als u niet alle stukken heeft. Zendt ons wat u wel heeft. Onze incassospecialisten incasso Italië helpen u hier graag mee.

     • Een kopie van de afspraken, bijvoorbeeld een overeenkomst, een e-mailbericht, faxbericht of simpelweg een WhatsApp bericht of een sms
     • Kopie van uw facturen
     • Kopie van uw aanmaningen
     • Een afschrift van uw algemene voorwaarden
     • Een eventueel bewijs van levering

     Voordelen incasso Italië bij Invorderingsbedrijf

     Incasseren in Italië? Plan uw gratis adviesgesprek!

     Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Vraag dan om een gratis eerste gesprek met een specialist op het gebied van Italiaans recht. Met ons lokale incasso Italië netwerk hoeft er geen vraag onbeantwoord te blijven.