Home PageOnbedoeld een wietplantage in huis? Wat u als verhuurder moet weten

Wietplantage in huis: gevolgen voor de verhuurder

Het komt regelmatig voor dat er wietplantages worden opgerold in huurwoningen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de verhuurder, ook als die helemaal niets met de hennepkwekerij te maken heeft. 

Behalve dat de wietplantage u als verhuurder een flinke schadepost op kan leveren, kunt u ook strafrechtelijk vervolgd worden. In dit artikel leggen we uit wat de gevolgen voor de verhuurder zijn als er een wietplantage wordt aangetroffen in een huurwoning. Ook ontdekt u hoe u kunt voorkomen dat u als medeplichtige wordt gezien.

Juridisch advies nodig?

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Gevolgen verhuurder wietplantage

    Gevolgen wietplantage verhuurder

    Een hennepkwekerij in huis kan enorme consequenties hebben voor u als verhuurder. Allereerst brengt een wietplantage het risico op ontploffing, brand en kortsluiting met zich mee. Ook ontstaat er vaak schimmel en waterschade.

    Bovendien bestaat er een kans dat het pand een doelwit wordt van concurrerende criminelen en kunt u ook zelf het slachtoffer worden van afpersing en bedreiging.

    Strafrechtelijke consequenties

    Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, kan het zo zijn dat de politie u als verhuurder als medeplichtige ziet. Dat kan als u van de hennepplantage afwist (of had kunnen weten) maar geen actie heeft ondernomen. Als verhuurder moet u kunnen aantonen dat u niets te verwijten valt, anders kunt u strafrechtelijk vervolgd worden.

    Volgens artikel 11a Opiumwet kan iemand die een ruimte beschikbaar stelt waarvan hij weet of het sterke vermoeden heeft dat die wordt gebruikt voor een wietplantage, bestraft worden met een geldboete van maximaal € 81.000 en een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar.

    Schade

    Naast het risico op strafrechtelijke vervolging, levert een wietplantage vaak veel schade op

    Allereerst zorgt een wietplantage voor materiële schade aan het pand of de woning. Denk bijvoorbeeld aan doorgebroken muren, gaten in het dak en waterschade. Bovendien raakt het verhuurde vaak nog verder beschadigd als de politie een inval doet en de hennepkwekerij ontmantelt en afvoert. De kosten voor het opruimen van de kwekerij kunnen bovendien voor uw rekening komen.

    Als verhuurder kunt u deze schade niet verhalen op de verzekering. Schade door illegale activiteiten is doorgaans namelijk niet verzekerd. Ook is de schade moeilijk te verhalen op de huurder. Die moet het wederrechtelijk verkregen voordeel (de winst uit de wietplantage) namelijk afdragen aan de staat.

    Sancties gemeente

    De schade door de hennepkwekerij kan verder oplopen doordat de gemeente diverse bestuursrechtelijke sancties op kan leggen. 

    De burgemeester kan een bedrijfspand of woonhuis dat gebruikt is voor een wietkwekerij op grond van de Opiumwet voor lange tijd sluiten. Hierdoor kunt u het pand of huis dus niet opnieuw verhuren, waardoor u veel inkomsten misloopt.

    Daarnaast kan de gemeente bestuursrechtelijke boetes opleggen die kunnen oplopen tot wel € 20.000.

    Hypotheek kwijt door wietplantage in huis

    Als er een wietplantage wordt aangetroffen in uw woning, dan kan de hypotheekverstrekker de hypotheek opzeggen. Dit kan tot gevolg hebben dat u het onroerend goed moet verkopen. Bovendien kunt u op een zwarte lijst van financiële instellingen komen te staan, waardoor het moeilijk wordt om nog een nieuwe hypotheek af te sluiten.

    Wietplantage in huurwoning voorkomen

    Als verhuurder is het dus belangrijk om te voorkomen dat iemand een wietplantage begint in een woning die u verhuurt. Dit kunt u doen door potentiële huurders goed te screenen. Daarnaast is het belangrijk om als verhuurder toezicht te houden op de woning zodra die verhuurd is.

    Screening vooraf

    U kunt een hoop problemen voorkomen door uw huurder goed te screenen. Wijs een huurder af die weigert belangrijke documenten af te geven.

    • Biedt de woning of het pand het liefst aan via een makelaar of een bemiddelaar. Criminelen reageren het liefst op particuliere advertenties.
    • Maak duidelijke afspraken met de makelaar over wie de screening verzorgt.
    • Vraag om een geldige legitimatie. Maak hier zelf een kopie van. Accepteer geen kopie die wordt aangeleverd door de huurder.
    • Vraag nieuwe huurders om een verhuurdersverklaring van een vorige verhuurder. Zo kunt u controleren of iemand niet eerder uit een woning is gezet vanwege een wietplantage.
    • Vraag een origineel uittreksel van de Basis Registratie Personen (BRP).
    • Eis financiële documenten zoals een werkgeversverklaring om te controleren of de huurder de huur kan betalen.
    • Controleer de bedrijfsgegevens via de KvK als u een bedrijfspand verhuurt. Vraag wat voor bedrijfsactiviteiten er in het pand ondernomen gaan worden.
    • Controleer of degene die gegevens aanlevert ook daadwerkelijk de huurder is. Is de persoon die de documenten aanlevert bijvoorbeeld ook degene die de bezichtigingen doet, het contract ondertekent en de sleutel in ontvangst neemt.

    Zorg dat u op de hoogte bent van de Wet Goed Verhuurderschap. Hierin staat aan welke regels u zich als verhuurder moet houden.

    Huurovereenkomst

    Stel altijd een duidelijk huurovereenkomst op. Met diverse bepalingen kunt u de kans verkleinen dat u de woning of het pand verhuurt aan iemand die het voor criminele activiteiten wil gebruiken. 

    Neem in de voorwaarden onder andere de volgende bepalingen op:

    • Dat het kweken van hennep tot directe ontbinding van het huurcontract zal leiden (zero-tolerance).
    • Bij een woning: dat de huurder verplicht is om zelf in de woning te wonen.
    • Bij een bedrijfspand: voor wat voor bedrijfsactiviteiten de huurder het pand mag gebruiken.
    • Dat u het pand op de woning onder bepaalde omstandigheden mag inspecteren.
    • Dat u geen contante betalingen accepteert.
    • Dat u geen betalingen van andere partijen accepteert.

    Toezicht

    Zodra u het pand of de woning verhuurd heeft, is het belangrijk om toezicht te blijven houden.

    • Houd het pand zelf in de gaten, met name de eerste weken na ingang van het huurcontract. Criminelen gaan doorgaans snel over tot hun criminele activiteiten.
    • Twijfelt u over het gebruik? Maak dan binnen 24 uur een afspraak om het pand te inspecteren. In beginsel mag dit alleen met toestemming van de huurder.
    • Weigert de huurder u toegang tot de woning of het pand? Laat dan weten dat u hier melding van zult maken bij de politie en gemeente.
    • Onderhoudt contact met de buren van de verhuurde woning of het verhuurde pand. Zij vangen vaak als eerste signalen op dat er iets niet in de haak is.
    • Ga mee tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden of het opnemen van de meterstanden.

    Leg een dossier aan waarin u de bezoeken en contacten met uw huurder vastlegt. Registreer meldingen van overlast. Leg het ook vast als de huurder geen afspraak met u wil maken.

    Wat moet u doen als u erachter komt dat uw huurder een wietplantage heeft?

    Zodra u reden heeft om te vermoeden dat uw huurder een wietplantage heeft, bijvoorbeeld door uw eigen waarneming of een tip van omwonenden, moet u daarvan melding maken. Dit kunt u doen bij de politie of gemeente. U kunt er ook voor kiezen om een anonieme tip te geven (via Meld Misdaad Anoniem).

    Huurder uitzetten

    Is er een hennepkwekerij aangetroffen in een woning die u verhuurt? Dan wilt u die huurder natuurlijk uit de woning zitten. Maar dat mag niet zomaar. Zonder wederzijds goedvinden moet eerst bij de rechter de huurovereenkomst ontbinden. Dit kan op verschillende gronden. Eén daarvan is dat de huurder geen goed huurderschap vertoont.

    Als een huurder een wietkwekerij in de woning heeft, gedraagt hij zich niet als een goed huurder en heeft u een grond om de huurovereenkomst te laten beëindigen.

    Zodra de rechter het huurcontract heeft ontbonden kunt u de woning laten ontruimen door een deurwaarder.

    Wilt u de huurovereenkomst ontbinden? De juristen van Invorderingsbedrijf kunnen dit voor u regelen.

    Schade verhalen

    Heeft u schade geleden door de aanwezigheid van een wietplantage in uw woning of bedrijfspand? Of heeft uw huurder nog huurachterstanden? Invorderingsbedrijf kan een huurincasso voor u starten en de achterstallige huur voor u innen. Ook kunnen we de huurder aansprakelijk stellen voor de geleden schade. 

    Tijdens de volledige juridische procedure zorgen we voor deskundige rechtsbijstand, zodat de kans op succes het grootst is. Met een uitspraak van de rechter kunnen we vervolgens beslag leggen bij uw huurder.

    Behoefte aan juridisch advies?

    Vul uw gegevens in én een van onze juristen neemt zo snel mogelijk contact met u op.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Wiet aan huis

      FAQ: Veelgestelde vragen over de gevolgen van een wietplantage voor de verhuurder

      No Cure No Pay Incasso

      Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

      • Géén succes = géén kosten
      • 100% uitkering van de hoofdsom
      • 95% slagingspercentage

      Alstublieft,

      Uw download

      Voorbeeld ingebrekestelling

      Voorbeeld ingebrekestelling

      Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

      Download direct

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op

        B mediate housing
        B Mediate Housing
        Als zeer goed beschouwd. Na het indienen van mijn vordering is de zaak snel opgepikt. Dat resulteerde ook in een snelle betaling. Ik ben erg tevreden over hoe mijn zaak is behandeld en kom de volgende keer zeker terug.

        Direct huur incasseren?

        Huurincasso 2 - invorderingsbedrijf