Vof aansprakelijkheid: hier moet schuldeiser rekening mee houden
Heeft u als ondernemer een vennootschap onder firma (vof) als afnemer? Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden als u een overeenkomst sluit met een vof. Wat kunt u bijvoorbeeld doen als de vof u niet betaalt? En wat gebeurt er als de vof failliet gaat?
Op deze pagina leggen we uit wat een vof precies is, hoe het zit met de aansprakelijkheid van een vof en waarom het vaak makkelijker is om een openstaande vordering te incasseren bij een vof.
Meer informatie?
Laat uw gegevens achter en één van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.
Wat is een vennootschap onder firma (vof)?
Een vof is een rechtsvorm waarin twee of meer eigenaren (de vennoten) samenwerken. De vennoten zijn samen verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. De vof kan gevormd worden door twee of meer natuurlijke personen, maar ook door twee of meer rechtspersonen (bijvoorbeeld bv’s) of een combinatie daarvan, bijvoorbeeld een natuurlijke persoon met een bv. De vof opereert onder één bedrijfsnaam.
Een vof is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bv) geen rechtspersoon. Dat een vof geen rechtspersoonlijkheid heeft, betekent dat het geen rechtshandelingen kan verrichten. Een vof kan bijvoorbeeld geen overeenkomsten sluiten (dit kunnen alleen de vennoten).
Schulden en aansprakelijkheid vof
Een belangrijk kenmerk van een vof is dat de vennoten verantwoordelijk zijn voor alle handelingen van de vof. Dat betekent dat zij ook met hun privévermogen aansprakelijk zijn voor eventuele schulden.
Binnen een vof zijn de vennoten bovendien hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat iedere vennoot verantwoordelijk gehouden kan worden voor de volledige openstaande schuld, ook als deze schuld is gemaakt door een andere vennoot. Een vennoot is niet aansprakelijk voor een deel van de schuld, maar voor het volledige bedrag. Ook als een van de eigenaren maar voor 30 procent vennoot is, is het mogelijk om 100 procent van de schuld op hem te verhalen.
Een vof heeft in principe wel een afgescheiden vermogen. Een schuldeiser kan dus eerst proberen de schuld te incasseren via het vermogen van de vof. Als dat niet mogelijk blijkt, kan de crediteur de schuld verhalen op het privévermogen en de bezittingen van de verschillende vennoten. Kan de ene vennoot niet betalen, dan zal de andere partner dit moeten doen.
Wat als uw klant uit de vof is gestapt?
Zoals gezegd is iedere vennoot dus volledig aansprakelijk voor de schulden die binnen de vof gemaakt worden. Maar hoe zit dat als een van de vennoten uit de vof stapt?
Een uittredende vennoot blijft aansprakelijk voor de openstaande schulden die ontstaan zijn in de periode dat hij vennoot was.
Bij het uittreden van een vennoot kunnen de verschillende vennoten onderling wel afspraken maken over hoe de winst en schulden verdeeld worden, maar die afspraken gelden niet voor schuldeisers. De schuldeiser kan de vordering nog steeds incasseren bij de uitgetreden vennoot.
Hetzelfde geldt als de volledige vof gaat ontbinden. Ook als de vof is opgehouden te bestaan, is het nog steeds mogelijk om onbetaalde vorderingen te verhalen op de voormalige vennoten.
Wat als de vof failliet gaat?
Dat de vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden binnen de firma, heeft ook gevolgen als de vof failliet gaat.
Als een bv failliet gaat, dan kunnen de schuldeisers meestal fluiten naar (een groot deel van) hun centen. De eigenaar van de bv kan in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schulden van het bedrijf. Bij een vof is dat anders.
De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat een faillissement van een vof namelijk niet per se het faillissement van de vennoten betekent. Een vennoot kan privé nog over voldoende vermogen beschikken om zowel de schuldeisers van de vof als de eigen schuldeisers af te betalen. Als hij bepaalde vorderingen niet meer kan voldoen, betekent dat niet automatisch dat hij juridisch gezien is “gestopt met betalen”. Dit is een voorwaarde voor een faillissement.
Dat betekent dat u als schuldeiser, ook als de vof failliet is, nog mogelijkheden heeft om de vordering te incasseren.
Heeft u een vof die een rekening niet betaalt?
Heeft u goederen of diensten geleverd aan de vof (of een van de vennoten) en wordt de factuur niet betaald? Dan kunt u een incassobureau inschakelen.
Invorderingsbedrijf heeft als incassobureau veel ervaring met het innen van uiteenlopende vorderingen bij verschillende soorten schuldenaren. Onze juristen weten precies wat de mogelijkheden zijn om uw openstaande rekening te innen bij een vof.
Als uw debiteur een vof is, dan starten we een incassoprocedure tegen de vof zelf én (indien nodig) tegen iedere vennoot afzonderlijk. Als de een niet kan betalen, dan verhalen we de vordering op de andere vennoten.
U kunt uw vordering direct indienen via ons incasso aanmeldformulier.
Meer informatie?
Laat uw gegevens achter en een van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.
FAQ: Veelgestelde vragen over de vennootschap onder firma (vof)
FAQ: Hoe wordt een vof opgericht?
Een vof oprichten is redelijk eenvoudig. Om een vof te beginnen is bijvoorbeeld geen minimumkapitaal vereist. Wel moet de onderneming worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hierin staat beschreven wat de rol is van de firma en wat de bevoegdheden van de vennoten zijn. Verder worden er geen specifieke eisen gesteld aan de oprichting van een vof.
Wel is het gebruikelijk dat de zakenpartners onderling een vennootschapscontract opstellen, maar dit is niet verplicht.
FAQ: Wat is een vof-contract?
Een vennootschapscontract of vof-contract is een overeenkomst tussen de eigenaren van de vof. Hierin legt men bijvoorbeeld vast hoeveel geld of goederen iedere mede-eigenaar inlegt, hoe de winst tussen de vennoten verdeeld wordt en wat er gebeurt als een van de vennoten wil uittreden.
Ook kunnen er beperkingen opgelegd worden aan wat voor verplichtingen een vennoot namens de vof mag aangaan. Het vennootschapscontract kan worden opgesteld door een advocaat of notaris, maar dit is niet verplicht.
Eventuele beperkingen die in vof-contracten worden vastgelegd, bijvoorbeeld dat individuele vennoten slechts tot een bepaald bedrag overeenkomsten mogen sluiten, moeten worden geregistreerd in het Handelsregister.
FAQ: Is een echtgenoot van een vennoot aansprakelijk?
Als een vennoot in gemeenschap van goederen getrouwd is, dan kan een schuldeiser ook aanspraak maken op het privévermogen van de echtgenoot. Wanneer een vof een rekening niet betaalt, kan de schuldeiser dus zelfs beslag laten leggen bij de echtgenoot van een vennoot. Daarom kiezen veel vennoten ervoor om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen.
FAQ: Wat is een man-vrouwfirma?
Een man-vrouwfirma is een vof waarbij de vennoten ook elkaars fiscale partner zijn. De vennootschap bestaat bijvoorbeeld uit een echtpaar (die beiden apart vennoot zijn). Als twee partners samen een onderneming beginnen kiezen ze soms voor deze constructie omdat de Belastingdienst beiden dan als zelfstandig ondernemer ziet. Dit levert dubbel belastingvoordeel op omdat beiden gebruik mogen maken van de verschillende aftrekposten voor ondernemers.
FAQ: Wat zijn de voor- en nadelen van een vof?
Aan een vof zitten verschillende voor- maar ook nadelen. De voordelen zijn dat een vof weinig administratieve verplichtingen met zich meebrengt, dat de eigenaren veel ruimte hebben voor eigen afspraken, dat er geen minimumkapitaal nodig is en dat het vooral bij lagere winsten belastingtechnisch voordelig is.
Een nadeel voor de vennoten is dat, als een van de eigenaren niet aan de betalingsverplichting kan voldoen, de overige vennoten hiervoor privé aansprakelijk gesteld kunnen worden.
FAQ: Wat voor belasting betalen vennoten van een VOF?
De Belastingdienst beschouwt de vennoten van een vof als inkomstenbelasting-ondernemer. Zij betalen dus inkomensbelasting en geen vennootschapsbelasting (zoals vennoten van een bv of nv). Iedere vennoot doet los van elkaar aangifte inkomstenbelasting.
FAQ: Is een nieuwe vennoot verantwoordelijk voor oude schulden van de VOF?
De Hoge Raad heeft in een arrest bepaald dat een nieuwe vennoot aansprakelijk is voor alle overeenkomsten die de vof is aangegaan. De toetredende vennoot is dus ook aansprakelijk voor verplichtingen die zijn aangegaan voordat hij toetrad tot de vof.
Volgens de Hoge Raad heeft de nieuwe vennoot de mogelijkheid om vooraf inzage te krijgen in de schulden van de vof en op basis daarvan te bepalen of hij toe wil treden of niet.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
Alstublieft,
Uw download
Voorbeeld ingebrekestelling
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct