Beslaglegging op inboedel
Wil of kan een debiteur een openstaande schuld niet betalen? Dan is het, met toestemming van de rechter, mogelijk om beslag te leggen. Als uw debiteur een laag inkomen heeft en geen of weinig geld op de bank heeft staan, kunt u als schuldeiser ook beslag laten leggen op de inboedel. De deurwaarder legt beslag op de spullen en verkoopt ze. Uit de opbrengst van de beslaglegging wordt de schuld afgelost.
Beslag leggen op inboedel van uw debiteur?
Vul uw gegevens in en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.
Beslag op roerende zaken
Beslag op inboedel valt onder beslag op roerende zaken. Dit zijn zaken die niet vastzitten aan de grond (zoals een huis) of met onroerende zaken zijn verbonden. Een ander voorbeeld van beslaglegging op een roerende zaak is bijvoorbeeld beslag op een auto.
Beslaglegging op inboedel is met name effectief als de schuldenaar geen inkomen of financiële middelen heeft of die voor de schuldeiser moeilijk bereikbaar zijn.
Om beslag te kunnen leggen op inboedel van een debiteur, moet de schuldeiser altijd beschikken over een executoriale titel. Dit is bijvoorbeeld een vonnis, beschikking of dwangbevel.
Om beslag te kunnen leggen, moet er daarom doorgaans dus eerst een juridische procedure gevoerd worden. In afwachting van de uitspraak van de rechter kan de schuldeiser (met toestemming van de rechter) alvast conservatoir beslag laten leggen. Bij conservatoir beslag worden de spullen van de debiteur in bewaring genomen totdat de rechter uitspraak heeft gedaan.
Hoe werkt beslaglegging op inboedel?
Beslaglegging op inboedel verloopt in een aantal stappen. Nadat de schuldeiser in het gelijk is gesteld door de rechter moet men een deurwaarder inschakelen. Die handelt de beslaglegging af.
Stap 1
Het vonnis of de beschikking betekenen aan debiteur
Een deurwaarder moet de executoriale titel (meestal een gerechtelijk vonnis) aan de debiteur betekenen (officieel overhandigen). De deurwaarder verzoekt de debiteur daarbij het openstaande bedrag binnen 2 dagen te betalen. Doet de schuldenaar dat niet, dan gaat de deurwaarder over tot beslaglegging.
Stap 2
Deurwaarder maakt een lijst van spullen
Als u de debiteur 2 dagen na het betekenen van het vonnis niet betaald heeft, gaat de deurwaarder opnieuw langs. Ditmaal om daadwerkelijk beslag te leggen. De deurwaarder maakt een lijst van de spullen in de woning waar hij beslag op legt. Hij moet de beslagobjecten daarbij zo precies mogelijk beschrijven. Deze lijst wordt vastgelegd in een proces-verbaal. Is de debiteur niet thuis? Dan kan deurwaarder de politie en een slotenmaker inschakelen om de woning te betreden. De kosten hiervoor worden doorberekend aan de schuldenaar.
De deurwaarder moet het proces-verbaal uiterlijk binnen 3 dagen aan de debiteur betekenen. Als de debiteur thuis is tijdens de beslaglegging, ontvangt hij meestal direct een exploot van de beslaglegging. Hierin staat doorgaans ook wanneer de deurwaarder de spullen wil verkopen.
Stap 3
Deurwaarder maakt een lijst van spullen
Nadat er beslag is gelegd op de spullen, kondigt de deurwaarder een openbare verkoop aan. Het bekendmaken gebeurt vaak tegelijk met het bezorgen van het proces-verbaal, maar kan tot 3 dagen daarna. Dit gebeurt online. Tegenwoordig worden de spullen meestal ook online geveild, maar soms wordt er een fysieke deurwaardersveiling georganiseerd.
Stap 4
Deurwaarder veilt de inboedel
Na het beslag verkoopt de deurwaarder de spullen. Dit gebeurt minimaal 4 weken nadat de deurwaarder het beslagexploot heeft betekend. Dit om de beslagene de kans te geven een kort geding aan te spannen als de beslaglegging in diens ogen onrechtmatig is.
De deurwaarder verkoopt de spullen aan de hoogste bieder. Uit de opbrengst worden de kosten van het beslag betaald en de oorspronkelijke schuld (zoveel mogelijk) afgelost)
Wanneer mag beslag op inboedel niet?
De deurwaarder mag niet overal beslag op leggen. Allereerst mag een beslaglegging niet meer kosten dan dat die oplevert. Als er inboedel van geringe waarde in beslag wordt genomen, dan is de kans groot dat de kosten van de beslaglegging en openbare verkoop hoger zijn dan de opbrengst. Dat is niet toegestaan.
Daarnaast zijn er bepaalde spullen waar de deurwaarder geen beslag op mag leggen. Het gaat hierbij onder andere om spullen die mensen nodig hebben voor hun dagelijks levensonderhoud of die van grote emotionele waarde zijn.
De deurwaarder mag geen beslag leggen op:
- Basisinboedel zoals bedden, beddengoed, tafel, stoelen, gordijnen, servies, kasten, koelkast en wasmachine
- Kleding
- Eten en drinken
- Spullen voor persoonlijke verzorging zoals een föhn of een scheerapparaat
- Spullen die de debiteur nodig heeft voor een normaal leven zoals een mobiele telefoon of een computer
- Speelgoed van kinderen
- Spullen die de debiteur nodig heeft om diens inkomen te houden of voor een studie
- Belangrijke persoonlijke spullen zoals een trouwring of fotoboeken
- Huisdieren en spullen voor het verzorgen van de huisdieren
- Spullen die volgens een akte van de notaris (bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst) niet van de de debiteur zijn
- Spullen van een huurder of onderhuurder.
Er bestaat wel een uitzondering als de beslagene over veel spullen of bepaalde dure spullen beschikt. Als een debiteur bijvoorbeeld over meerdere laptops of smartphones beschikt of een kast vol met dure merkkleding heeft, dan mag de deurwaarder daar soms toch beslag op leggen.
Mag de deurwaarder beslag leggen op inboedel van huisgenoot?
De deurwaarder mag normaal gesproken alleen beslag leggen op spullen die aan de debiteur toebehoren.
Omdat de deurwaarder de basisregistratie personen (BRP) raadpleegt om te zien waar de debiteur woont, bestaat er wel het risico dat de deurwaarder ook beslag legt op spullen van een eventuele huisgenoot. De deurwaarder legt namelijk beslag op de spullen die hij aantreft op het adres waar de schuldenaar staat ingeschreven. Als het niet duidelijk is aan wie welke spullen toebehoren, zal de deurwaarder daar toch beslag op leggen. De huisgenoot zal met bonnetjes en notariële akten aan moeten tonen welke spullen van hem zijn.
Is de huisgenoot een partner of echtgenoot? Dan hangt het van de voorwaarden in het samenlevingscontract of eventuele huwelijkse voorwaarden af of de deurwaarder beslag mag leggen op spullen van de partner van de schuldenaar. Als de beslagene in gemeenschap van goederen is getrouwd, dan mag de deurwaarder ook beslag leggen op spullen van de echtgenoot.
Beslag laten leggen op inboedel?
Heeft u te maken met klanten die een rekening niet betalen? Of heeft u om een andere reden geld van iemand tegoed? Invorderingsbedrijf is gespecialiseerd in het innen van openstaande vorderingen. Daarbij maken we gebruik van een beproefde incassostrategie, waarbij we uw geld in eerste instantie op minnelijke wijze proberen te innen (no cure, no pay).
Betaalt uw debiteur nog steeds niet, dan kunnen onze juristen een gerechtelijke procedure aanspannen. Met een vonnis van de rechter kunnen we uiteindelijk beslag laten leggen bij uw debiteur, onder andere op de inboedel. Daarvoor werken we samen met de beste gerechtsdeurwaarders.
Beslag op inboedel?
Laat uw gegevens achter en we nemen binnen een dag contact met u op.
FAQ: Veelgestelde vragen over beslaglegging inboedel
FAQ: Wat als er meerdere schuldeisers beslag leggen op inboedel?
Het komt soms voor dat er meerdere schuldeisers zijn. Die kunnen beslag leggen op dezelfde objecten. In dat geval wordt de opbrengst van de verkoop naar rato verdeeld onder de schuldeisers. De deurwaarder die als eerste beslag legt en de executie verzorgt, verdeelt de opbrengst.
Wel is het zo dat bepaalde schuldeisers voorrang hebben. Dit noemt men preferente schuldeisers. Pas als de schuld aan deze preferente schuldeisers is afbetaald, komen de andere crediteuren aan de beurt. De Belastingdienst is bijvoorbeeld een preferente schuldeiser.
FAQ: Worden in beslag genomen spullen direct meegenomen?
Als de deurwaarder beslag legt op roerende zaken, dan mag hij die pas na een maand verkopen. De deurwaarder kan ervoor kiezen om de spullen tot die tijd bij de debiteur te laten of alvast af te voeren. Dit laatste noemt men gerechtelijke inbewaringneming. De goederen worden in dat geval direct meegenomen en veilig opgeslagen totdat de deurwaarder over kan gaan tot de veiling.
FAQ: Kan een deurwaarder zonder aankondiging beslag leggen?
Executoriaal beslag wordt altijd vooraf aangekondigd met de betekening van het vonnis. De deurwaarder bezorgt de uitspraak en vervolgens heeft de debiteur nog 2 dagen om de rekening te betalen voordat de deurwaarder overgaat tot beslaglegging.
Conservatoir beslag wordt doorgaans wel gelegd zonder dit vooraf aan de debiteur bekend te maken. Dit om te voorkomen dat de debiteur de spullen alsnog snel kan verkopen of verbergen.
FAQ: Wat als de deurwaarder beslag legt op inboedel waarbij dat niet mag?
Als een deurwaarder beslag legt op spullen terwijl dit niet is toegestaan, dan noemt men dat een onrechtmatig beslag of vexatoir beslag. De deurwaarder mag geen beslag leggen op spullen die als onmisbaar worden beschouwd in het dagelijks leven. Ook als het beslag meer kost dan oplevert is dat onrechtmatig.
Als er onrechtmatig beslag wordt gelegd, dan kan de beslagene eerst een brief naar de deurwaarder sturen en vragen om het beslag terug te draaien. Doet de deurwaarder dat niet, dan kan de beslagene in een kort geding opheffing van het beslag eisen bij de rechter.
Als de debiteur waarbij het beslag is gelegd schade heeft geleden door een onterecht beslag, kan hij in een aparte procedure een schadevergoeding eisen.
FAQ: Hoe kan ik beslag op mijn spullen opheffen?
Als de debiteur de rekening betaalt, kan de deurwaarder het beslag opheffen. De voor de beslaglegging gemaakte kosten mag de deurwaarder doorberekenen aan de debiteur.
Heeft u geen geld om de openstaande vordering te betalen? Dan kunt u proberen een betalingsregeling te treffen.
Waarom 40.000 klanten u voor gingen
- Dé #1 incassering in het binnen-en buitenland
- No Cure No Pay aanpak
- Altijd inzicht (24/7) in uw zaak via ons uniek Online Cockpit portaal
-
Één vast contactpersoon
(jurist of advocaat) - 100% uitkering van de hoofdsom
- Direct actie (dezelfde werkdag)
Ik was ten einde raad toen de verhuurder het restant van mijn borg onrechtmatig had verrekend. Op internet gaan zoeken naar een specialist en wat denk je? Binnen 10 dagen alles binnengehaald. Het heeft mij helemaal niets gekost en alleen maar opgeleverd. Mijn kopzorgen zijn weg! Goed contact en super klantvriendelijk.
Binnen gesteld termijn heeft de klant betaald, voor vriendelijkheid hoef je bij dit bedrijf eens niet te betalen.
Onze incassojuristen & specialisten
- mr. Wesley BoetersInterim-advocaat
- Bas ToetIncassospecialist
- Tim BetistIncassospecialist
- Luka TripicIncassospecialist