Home PageDe 6 meestvoorkomende redenen voor wanbetaling kinderopvang

6 meestvoorkomende redenen voor wanbetaling kinderopvang

Helaas komt het erg vaak voor dat de ouder niet op tijd betaalt aan het kinderdagverblijf. Het is daarom van belang dat wij ervoor zorgen dat de facturen niet eeuwig blijven liggen, maar direct uitbetaald worden. Wij van Invorderingsbedrijf hebben onderzoek gedaan naar het “waarom” achter het uitblijven van betalingen. Onze resultaten hebben wij hier voor u op een rij gezet.

6 redenen voor wanbetaling kinderdagverblijf

Wanbetaling kinderdagverblijf

1. Verantwoordelijkheid en risico’s liggen bij ouders en dit zorgt voor een risicoverhoging

De huidige vormgeving van het toeslagenstelsel legt veel verantwoordelijkheid en risico’s bij burgers. Ouders zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van de juiste gegevens en het doorvoeren van wijzigingen en lopen financiële risico’s als zij dit niet goed doen. Verwerk dit ook in de algemene voorwaarden.

2. Kinderopvang is fout- en fraudegevoeligheid

 1. Het huidige systeem voor kinderopvangtoeslag is om een aantal redenen gevoelig voor fouten en fraude.
 2. Het biedt gelegenheid aan de ouders om per ongeluk of expres fouten te maken bij het invoeren van gegevens, zonder dat de kinderopvanginstelling hiervan op de hoogte is. De ouder kan hiermee ten onrechte te hoge voorschotten aanvragen.
 3. De kinderopvangtoeslag is een voorschot, waarbij voor een groot deel achteraf gecontroleerd wordt. Het risico bestaat dat onrechtmatig ontvangen toeslag na afloop van het jaar en soms pas jaren later geconstateerd en teruggevorderd wordt. Vaak wanneer het geld al is uitgegeven door de ouders.
 4. De kinderopvangtoeslag wordt rechtstreeks op de rekening van de ouder gestort, die daardoor de mogelijkheid heeft en in de verleiding kan komen om de kinderopvangtoeslag aan andere zaken dan aan kinderopvang uit te geven.
 5. Kwaadwillende ouders en instellingen kunnen samenspannen. Als ouder en instelling een contract afsluiten voor meer uren dan er daadwerkelijk aan opvang wordt afgenomen, krijgt de ouder meer kinderopvangtoeslag op zijn rekening gestort en de instelling meer betaald. 

3. De ouders/voogden zijn het niet eens met de factuur

Het komt soms voor dat ouders of voogden het gewoonweg niet eens zijn. Bijvoorbeeld in het geval van schade aan spullen van het kind. Indien er speelgoed kapot gaat, weet u wie er dan aansprakelijk is? 

4. De ouders/voogden zitten in een lastige financiële situatie 

De ouders/voogden zijn niet in staat om op de besproken deadline de factuur te betalen aan het kinderdagverblijf.

5. De ouders/voogden zijn laks en zien wel wanneer ze betalen 

In deze maatschappij heeft iedereen het druk met van alles en nog wat. We zien ook vaak dat bij ondernemingen er niet genoeg aandacht aan het op tijd betalen van een factuur wordt besteed. De debiteur kan de ernst van een factuur soms niet goed genoeg inschatten. Evenals de negatieve gevolgen voor u op korte termijn.

6. De ouders/voogden hopen dat u 'vergeet' dat de factuur nog open staat.

Een factuur is niet persoonlijk. Je komt niet fysiek/mentaal in aanraking met de persoon aan de andere kant. We zien dat mensen online bijvoorbeeld ook veel sneller iets stelen. Zoals online films. Omdat men de film niet in zijn handen heeft en een winkel uitloopt voelt het niet als stelen. Ditzelfde gebeurt bij een factuur. Men hoopt dat u de zaken niet op orde heeft, zodat zij hier profijt uit kunnen halen. Indien de betalingstermijn van een factuur is verstreken en u de factuur uit handen geeft aan Invorderingsbedrijf, nemen wij de vordering volledig van u over en gaan wij achter de wanbetaler aan. 

Vervolgstappen bij wanbetaling

Voordat u met een incassobureau in zee gaat is het belangrijk dat u weet waarom de ouder / verzorger niet betaalt. Zo weet u welke vervolgstappen u het beste kunt nemen. In vrijwel alle gevallen kunnen wij u helpen de vordering te innen. Wij bekijken uw zaak altijd eerst vooraf en zullen een inschatting maken van wat u nodig heeft. Dit doen we bijna altijd eerst via minnelijke incasso, op basis van No Cure No Pay. Lukt dat niet dan gaan we in overleg met u over op gerechtelijke incasso. Prettig aan ons incassobureau is dat wij het volledige incassoproces verzorgen, niet enkel het buitengerechtelijke traject. 

Voordelen die Invorderingbedrijf voor u meebrengt

Ouders die niet betalen?

Vul uw gegevens in en wij gaan direct aan de slag

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen
  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

  Alstublieft,

  Uw download

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

  Download direct

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op