Home PageLeningsovereenkomst

Een leningsovereenkomst opstellen: met gratis voorbeeld

Als u geld of iets anders leent of uitleent, is het verstandig om een rechtsgeldige leenovereenkomst op te stellen. Zo weten beide partijen waar zij aan toe zijn. In de leenovereenkomst legt u onder andere vast wat er wordt uitgeleend, wanneer het geleende teruggegeven of terugbetaald moet zijn en op welke manier. Hieronder leggen we uit waar een leenovereenkomst aan moet voldoen. Ook kunt u een gratis voorbeeld leningsovereenkomst downloaden.

Behoefte aan juridisch advies?

Vul uw gegevens in en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Leenovereenkomstna verloop van 20 jaar verstrijkt de verjaringstermijn

    Wat is een leenovereenkomst?

    Een leenovereenkomst is een overeenkomst tussen een partij die iets leent en degene die het uitleent. In de overeenkomst worden de voorwaarden voor de lening vastgelegd. Allereerst wordt er zwart op wit gezet wat er van wie en door wie geleend wordt. Daarnaast worden er andere belangrijke voorwaarden afgesproken, bijvoorbeeld wat er gebeurt in het geval van schade of niet terugbetaling. 

    Een leenovereenkomst die op papier is gezet, biedt zekerheid als een van de partijen zich niet aan de afspraken houdt en het tot een conflict komt. Helaas gebeurt dat maar al te vaak. 

    Een leenovereenkomst gaat vaak over een geldlening, maar kan ook betrekking hebben op het uitlenen van een fysieke bezitting.

    Geldleningsovereenkomst

    Als de overeenkomst betrekking heeft op een lening van een som geld, dat noemt men dat een geldleningsovereenkomst. In een geldleningsovereenkomst wordt de hoogte van het uitgeleende bedrag vastgelegd. Ook staat erin wanneer het bedrag terugbetaald moet zijn en in hoeveel termijnen dat moet gebeuren. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld vastgelegd hoeveel rente de uitlener rekent. Een andere belangrijke bepaling is wat er gebeurt als de lener het bedrag niet terug kan betalen.

    Lenen aan familie en vrienden: onderhandse leningen

    Een zakelijke lening wordt vrijwel altijd op papier gezet. Een bank zal bijvoorbeeld nooit een lening verstrekken zonder een duidelijke kredietovereenkomst op te stellen en laten ondertekeningen. Bij leningen aan vrienden of familie gebeurt het wel vaak dat er niets op papier wordt gezet.

    Als u geld (of iets anders) uitleent aan vrienden of familie, noemt men dat een onderhandse lening. Het komt bijvoorbeeld steeds vaker voor dat kinderen geld lenen van ouders om een huis te kopen. Ook lenen mensen regelmatig geld van familieleden of vrienden voor grote uitgaven of om bijvoorbeeld een onderneming te starten. Vaak gebeurt dat in goed vertrouwen en worden er geen duidelijke afspraken gemaakt. Ook gebeurt het regelmatig dat er wel afspraken gemaakt worden maar dat deze niet op papier worden gezet. Dat noemt men een mondelinge overeenkomst.

    Ook bij een onderhandse lening is het raadzaam om een leenovereenkomst op te stellen. Het komt namelijk veel voor dat er na verloop van tijd verwarring ontstaat over de gemaakte afspraken, dat men het geleende bedrag niet terug kan betalen of dat de lener stelt dat het om een gift ging.

    Leenovereenkomst familie

    Wat staat er in een schriftelijke leningsovereenkomst?

    In de leenovereenkomst worden alle voorwaarden vastgelegd die van toepassing zijn op de lening. Deze afspraken zijn bindend. Als een van de partijen zich niet aan de afspraken houdt, kan de ander naar de rechter stappen om diegene aansprakelijk te stellen. Wat er precies in de leenovereenkomst staat, hangt af van de betreffende lening.

    Bij een geldlening legt men bijvoorbeeld minimaal de hoogte van het geleende bedrag vast, wanneer de lener dit ontvangt en hoe en wanneer de lening terugbetaald moet zijn.

    Als er spullen worden uitgeleend, kan men in de leenovereenkomst bijvoorbeeld ook afspraken maken over wie er verantwoordelijk is bij beschadiging, verlies of diefstal.

    Zaken die vaak worden opgenomen in een leenovereenkomst zijn:

    • De gegevens van degene die uitleent
    • De gegevens van degene die leent
    • Omschrijving van wat er uitgeleend is
    • Hoogte van de lening (bij geld)
    • Manier van verstrekken
    • De looptijd
    • Manier van terugbetalen (bijvoorbeeld het aantal maandelijkse termijnen)
    • Hoogte van de rente
    • Gronden waarop de lening opeisbaar wordt
    • De gevolgen als terugbetaling niet lukt
    • Of de lener nog een andere lening of een krediet kan nemen

    Het is belangrijk om de overeenkomst (in tweevoud) op papier te zetten en door beide partijen te laten ondertekenen. Bij grote leningen kan het verstandig zijn om de overeenkomst door een notaris op te laten maken.

    Leenovereenkomt voorbeeld

    Bent u van plan geld aan iemand uit te lenen? Of leent u juist een bedrag van iemand? Dan kunt u gebruikmaken van dit gratis voorbeeld van een leenovereenkomst. U kunt het document zelf eenvoudig aanpassen aan de details van de lening.

    Voorbeeld leenovereenkomst downloaden

    Wanneer is een overeenkomst rechtsgeldig?

    Volgens het Nederlands recht is (artikel 217 van boek 6 van het Nederlandse verbintenissenrecht) een afspraak rechtsgeldig als de ene partij een aanbod doet en de andere partij dit aanbod aanvaardt. Verder worden er geen specifieke eisen gesteld aan het sluiten van de overeenkomst. Een mondelinge overeenkomst kan dus óók rechtsgeldig zijn.

    Maar wanneer is een aanbod aanvaard? Dat is in de wet niet specifiek vastgelegd, maar valt wel op te maken uit jurisprudentie. Uit eerdere gerechtelijke uitspraken blijkt dat een aanbod op diverse manieren, waaronder stilzwijgend, aanvaard kan worden.

    De Hoge Raad bepaalde in 2001 bijvoorbeeld dat aanbod en aanvaarding niet uitdrukkelijk plaats hoeven te vinden. Deze handelingen kunnen in iedere vorm geschieden. Zo kan de aanvaarding ook besloten liggen in bepaalde gedragingen. Daarbij stelt de Hoge Raad expliciet dat een aanbod ook stilzwijgend aanvaard kan worden. 

    Daaruit valt af te leiden dat een overeenkomst ook tot stand kan komen door bijvoorbeeld de hand te schudden, te knikken of simpelweg niets te doen. Als iemand bijvoorbeeld een voorstel doet om een auto uit te lenen en de lener vervolgens in de auto stapt en wegrijdt, dan kan daaruit worden afgeleid dat hij de overeenkomst heeft aanvaard.

    Mondelinge leenovereenkomst

    Volgens de wet hoeft een overeenkomst dus niet per se schriftelijk te zijn vastgelegd en is het ook niet nodig om de overeenkomst te ondertekenen om die te aanvaarden. Een mondelinge overeenkomst is dus net zo rechtsgeldig als een schriftelijke overeenkomst.

    Het probleem met een mondelinge leenovereenkomst is alleen dat die soms lastig te bewijzen is. Als de tegenpartij ontkent dat de overeenkomst gesloten is, dan zult u met bewijzen moeten komen dat dit wel gebeurd is. Overigens bestaan daar wel mogelijkheden voor. Zo kunt u bijvoorbeeld een beroep doen op getuigen, maar ook uit het bewijs dat u het bedrag heeft overgemaakt en dat de ander dit heeft geaccepteerd.

    Heeft u een mondelinge overeenkomst gesloten en beweert de lener dat dit niet het geval is? Onze juristen kunnen u helpen met het verzamelen van bewijs voor de mondelinge leenovereenkomst.

    Uw lening terugvorderen

    Heeft u geld aan iemand uitgeleend die dat niet wil terugbetalen? Of u de overeenkomst nu op papier heeft of niet, de gemaakte afspraken zijn bindend. Uw debiteur moet u het geld dus terugbetalen. Doet de lener dat niet? Dan kunt u een incassoprocedure starten.

    Onze incassospecialisten gaan achter uw geld aan. We proberen de vordering in eerste instantie op minnelijke wijze te innen (deze fase verloopt op basis van no cure, no pay). Als dat niet mogelijk blijkt, dan kunnen we een gerechtelijke procedure starten. Onze juristen helpen u met het verzamelen van bewijs voor de leenovereenkomst, ook als u geen schriftelijke afspraken heeft gemaakt. Uiteindelijk kunnen we met het vonnis van de rechter beslag laten leggen bij de tegenpartij.

    Juridisch advies nodig?

    Vul uw gegevens in en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Te allen tijde een overeenkomst vastleggen

      FAQ: Veelgestelde vragen over een leningsovereenkomst

      Waarom 40.000 klanten u voor gingen

      Guino koch
      Guino Koch

      Ik was ten einde raad toen de verhuurder het restant van mijn borg onrechtmatig had verrekend. Op internet gaan zoeken naar een specialist en wat denk je? Binnen 10 dagen alles binnengehaald. Het heeft mij helemaal niets gekost en alleen maar opgeleverd. Mijn kopzorgen zijn weg! Goed contact en super klantvriendelijk.

      Marielle beks
      Marielle Beks

      Binnen gesteld termijn heeft de klant betaald, voor vriendelijkheid hoef je bij dit bedrijf eens niet te betalen.

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op

        Onze incassojuristen & specialisten

        linkedin