Incassobureau kiezen: hoe kiest u het incassobureau dat bij u past?
Heeft u geld van iemand tegoed? Bijvoorbeeld van een klant die een factuur niet betaalt? Of een webwinkel die uw geld niet terugbetaalt? Dan kunt u een incassobureau inschakelen. Een incassobureau heeft verschillende manieren om uw debiteur tot betaling te bewegen.
Maar welk incassobureau moet u hebben? Een incassobureau kiezen is door het grote aanbod niet altijd even makkelijk. Daarom leggen wij uit waar u op moet letten bij het selecteren van een incassobureau.
Welk incassobureau is goed?
Als schuldeiser wilt u natuurlijk in zee gaan met het beste incassobureau voor het innen van uw onbetaalde factuur, helemaal als het om een flink bedrag gaat. Maar, waaraan herkent u een goed incassobureau?
De beste incassobureaus beschikken over een geavanceerde incassostrategie waarbij ze zowel de minnelijke incasso als een eventuele gerechtelijke procedure kunnen voeren. Daarnaast is het belangrijk dat een incassobureau een gerechtelijk vonnis ten uitvoer kan laten leggen door middel van beslaglegging.
Een goed incassobureau:
- Heeft landelijke dekking
- Verzorgt ook gerechtelijke incasso
- Kan beslag laten leggen bij uw debiteur
- Heeft de beschikking over deurwaarders en advocaten
- Werkt op basis van no cure, no pay
Het bovenstaande is lang niet bij ieder incassobureau het geval, want voor het opstarten van een rechtszaak en het leggen van beslag is altijd een deurwaarder vereist. Daarnaast is een advocaat in veel gevallen verplicht.
Een incassobureau dat geen beschikking heeft over een incasso advocaat en een deurwaarder kan dus niet veel als een debiteur besluit de aanmaningen en sommaties te negeren. Als full-service incassobureau werkt Invorderingsbedrijf met de beste advocaten en deurwaarders. We kunnen dus het complete incassotraject uitvoeren.
Een betrouwbaar incassobureau kiezen
Als u een incassobureau zoekt voor het innen van uw openstaande facturen dan is het verder belangrijk dat het incassobureau betrouwbaar is. Iedereen mag immers een incassobureau beginnen, waardoor er allerlei soorten bedrijven zijn die zich bezighouden met het innen van onbetaalde facturen.
Een betrouwbaar incassobureau herkent u bijvoorbeeld aan de volgende eigenschappen:
- Werkt op basis van no cure, no pay
- Maakt duidelijke afspraken
- Heeft een heldere werkwijze
- Beschikt over een derdenrekening
- Heeft een klachtenprocedure
Door het juiste incassobureau te kiezen, voorkomt u onder andere dat u onnodig op kosten wordt gejaagd en alsnog met lege handen achterblijft.
No cure, no pay incasso
Een belangrijke voorwaarde voor een goed incassobureau is dat het werkt op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat u niets hoeft te betalen als de dienstverlening niet leidt tot het gewenste resultaat (in dit geval betaling van het openstaande bedrag).
Hoe werkt dat bij Invorderingsbedrijf?
Bij Invorderingsbedrijf worden de incassokosten direct doorberekend aan uw debiteur. Uw schuldenaar is wettelijk verplicht deze kosten te betalen. Zodra uw klant de openstaande factuur en de bijgekomen incassokosten betaald heeft, maken we de hoofdsom naar u over. De incassokosten dienen als vergoeding voor onze werkzaamheden.
Lukt het niet om de vordering te innen, dan brengen wij u ook niets in rekening.
Vaste samenwerking
Vooral grotere bedrijven krijgen regelmatig te maken met achterstallige betalingen. Daarom willen veel bedrijven en organisaties een vaste samenwerking met een incassobureau aangaan.
Bij sommige incassobureaus kunt u tegen een vaste jaarlijkse bijdrage een onbeperkt aantal incasso’s indienen. Met een dergelijk samenwerkingsverband bespaart u een hoop tijd en blijven onbetaalde facturen niet onbehandeld op de stapel liggen.
Bij Invorderingsbedrijf verzorgen we op maat gemaakte zakelijke incasso. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de serviceovereenkomst incasso. Neem hiervoor contact op via 070 – 762 0330.
Adviesgesprek?
Wilt u meer weten over de mogelijke samenwerkingsverbanden? Of wilt u even sparren over een specifieke vordering? Vul het formulier in en wij nemen direct contact met u op!
Landelijke dekking
Vooral als u als ondernemer landelijk actief bent en als uw debiteuren door heel Nederland verspreid zijn, dan is het belangrijk dat het incassobureau dat u kiest ook in heel Nederland actief is. Sommige incassobureaus voeren namelijk alleen plaatselijk of regionaal incassodiensten uit.
Een landelijke dekking zorgt ervoor dat u slechts één incassopartner nodig heeft die door heel het land uw belangen behartigt en uw geld incasseert. Invorderingsbedrijf int uw vorderingen in heel Nederland (en zelfs daarbuiten).
Stichting Derdengelden
Heeft u er weleens over nagedacht waar uw geld terechtkomt als wij het incasseren? Professionele incassopartners maken gebruik van een derdengeldenrekening, zoals van de Stichting Derdengelden.
Deze stichting is bij de Kamer van Koophandel ingeschreven in het Handelsregister en is een zelfstandige rechtspersoon. Volgens de doelomschrijving houdt de stichting zich enkel bezig met het ontvangen van gelden van derden (in dit geval cliënten van het incassobureau). De stichting stort het geld vervolgens door naar de opdrachtgever.
Door de gelden te laten ontvangen in een stichting, blijft het geld van opdrachtgevers buiten het ondernemingsvermogen van het incassobureau. Mocht een incassobureau failliet gaan, dan is dus niet direct uw geld weg.
Ook Invorderingsbedrijf is aangesloten bij de stichting Derdengelden.
Incasso in het buitenland
Heeft u te maken met debiteuren die zich buiten de landsgrenzen bevinden, dan is het belangrijk dat uw incassopartner niet alleen de Nederlandse zaken behandelt, maar ook in het buitenland uw openstaande vordering kan innen.
Houd er bij het kiezen van het incassobureau rekening mee of u uw vorderingen ook in het buitenland kunt laten innen. Sommige incassobureaus zijn namelijk alleen in Nederland actief en andere uitsluitend binnen de EU. Er zijn maar weinig incassobureaus die zoals Invorderingsbedrijf wereldwijd achter uw geld aan gaan.
Belangrijk is verder dat het incassobureau samenwerkt met lokale partijen, die de gebruiken en gewoontes van de lokale markt kennen. Helemaal mooi is het als u via uw online dossierinzage eveneens de status van uw buitenlandse incasso’s kunt volgen.
Invorderingsbedrijf is gespecialiseerd in internationale incasso en beschikt over een wereldwijd netwerk van lokale incassospecialisten zoals juristen, deurwaarders en advocaten.
Specialistische juridische kennis
Van origine heeft incasso betrekking op het incasseren van onbetwiste (of in redelijkheid niet te betwisten) vorderingen. Dat wil zeggen, schulden waartegen geen verweer wordt gevoerd of waartegen eigenlijk (juridisch steekhoudend) niets is in te brengen.
Steeds meer schulden worden echter inhoudelijk betwist: men draagt argumenten aan om niet te hoeven betalen. Bijvoorbeeld: de vordering is verjaard, de factuur voldoet niet aan de door de wet gestelde eisen, er zijn gebreken aan het geleverde etc.
In het geval van een betwiste vordering worden alle argumenten van een niet betalende klant op een juridische weegschaal gelegd en dient er een juridisch weerwoord gevoerd te worden. De vraag is of uw incassopartner zo ver gaat.
Let op: veel facturen worden juist betwist, nadat ze uit handen zijn gegeven. Dit is van tevoren vaak niet in te schatten door u als opdrachtgever. Het is dan ook aan te bevelen dat een incassopartner eigen juristen in huis heeft, die u ook in geval van een betwiste vordering verder kunnen helpen en uw openstaande facturen kunnen incasseren.
Inzicht in dossier
Als u in zee gaat met een incassobureau, dan is het belangrijk dat u de status van de incassozaak voortdurend kunt volgen. Dat klinkt misschien logisch, maar helaas is het in de incassowereld nog steeds gebruikelijk dat u helemaal niet of uitsluitend schriftelijk (per post!) op de hoogte wordt gehouden over de voortgang van uw dossier.
Gelukkig zijn er ook goede incassobureaus die online inzage in uw dossier geven. Als u Invorderingsbedrijf opdracht geeft om een schuld te innen, dan kunt u 24/7 in uw eigen online omgeving volgen wat wij doen om uw geld te vorderen en wat de stand van zaken is.
Behandeltijd van een zaak
Gaat u een incassobureau kiezen? Als u de incasso uit handen geeft is het belangrijk om rekening te houden met de behandeltijd van uw opdracht. Hoe langer een incassotraject duurt, hoe langer uw geld op het spel staat. Er zijn incassopartners die maar liefst 3 jaar lang (!) een buitengerechtelijk incassotraject voeren (‘elke zes maanden één brief’).
Gelukkig zijn er ook incassobureaus die een kort buitengerechtelijk incassotraject voeren en, indien nodig, direct (in overleg met u als klant) doorschakelen naar het gerechtelijke traject om zo snel mogelijk een vonnis te halen waarmee beslag kan worden gelegd.
Het is aan te raden van tevoren te informeren naar de te verwachten behandeltijd. Er bestaat een statistisch verband tussen de tijd die verstreken is en de kans dat een schuld ooit nog betaald wordt.
Bij Invorderingsbedrijf duurt de minnelijke fase van het traject in principe drie weken. Gedurende die periode nemen we 16 keer contact op met uw debiteur. Als hij gedurende deze periode niet betaalt (of probeert een betalingsregeling af te spreken) kunt u ervan uitgaan, dat betaling ook niet meer op een minnelijke wijze gaat volgen. In dat geval kunnen we ons gaan beraden op gerechtelijke stappen en uw debiteur voor de rechtbank slepen.
Extra diensten
Een professionele incassopartner biedt ook extra diensten aan naast incasso. Zo kunt u Invorderingsbedrijf bijvoorbeeld ook inschakelen om een huurovereenkomst te ontbinden, uw debiteurenbeheer te digitaliseren of waterdichte algemene voorwaarden op te stellen.
Het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij het kiezen van een incassobureau. Als u geconfronteerd wordt met een lastige juridische vraag, kunt u dan ook terugvallen op uw incassopartner? En in geval van het faillissement met uw debiteur, handelt het incassobureau de zaken verder af met de curator? Maak voor uzelf een lijstje met extra diensten die voor uw business van belang kunnen zijn.
Ook als u bijvoorbeeld zelf een dagvaarding ontvangen heeft, kunnen onze incassospecialisten u bijstaan.
Slagingskans
Uiteindelijk wilt u maar één ding: dat uw vordering wordt geïncasseerd. Bespreek daarom vooraf samen wat u mag verwachten en wat de slagingskansen van uw vordering zijn. Niet elke vordering is even gemakkelijk betaald te krijgen. Dit hangt onder meer af van of uw debiteur geld heeft en hoe duidelijk de overeenkomst op papier is gezet.
Hoe dan ook, wij stellen alles in het werk om de vordering binnen te halen. Daarbij schetsen we een realistisch verwachtingspatroon, zodat u vooraf weet waar u aan toe bent.
Bij Invorderingsbedrijf weten we ongeveer 85% van de vorderingen in de buitengerechtelijke (no cure, no pay) fase van het incassotraject te innen. In totaal ligt de slagingskans van een vordering bij ons op 95%.
Referenties
Heeft u besloten een incassobureau in te schakelen? Voordat u een nieuwe incassopartner kiest, wilt u natuurlijk weten met wie u zaken gaat doen. Professionele incassopartners kunnen u referenties geven van bedrijven die ook zaken met haar doen. Bel eens een referentie op en vraag naar de ervaringen.
Een incasso starten?
Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Veelgestelde vragen over incassobureau kiezen
FAQ: Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau?
Er zijn verschillende soorten bedrijven die openstaande schulden voor u kunnen innen. Naast een incassobureau kunt u bijvoorbeeld ook een deurwaarder inschakelen.
Het grote verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau is dat een deurwaarder (ook wel gerechtsdeurwaarder genoemd) een openbaar ambtenaar is. Een deurwaarder heeft daarom verschillende wettelijke bevoegdheden die niemand anders heeft. Zo mag een deurwaarder als enige beslag leggen en iemand dagvaarden.
Een incassobureau heeft die bevoegdheden niet. Incassobureaus specialiseren zich doorgaans in de buitengerechtelijke (minnelijke) fase van de incasso. Helaas heeft een doorsnee incassobureau zonder deurwaarder alleen weinig mogelijkheden als een debiteur niet betaalt na het ontvangen van enkele aanmaningen en sommaties.
Bij Invorderingsbedrijf hebben we als incassobureau de beschikking over zowel deurwaarders als advocaten. Zodoende kunnen wij de diensten van zowel klassieke incassobureaus als deurwaarderskantoren voor u combineren.
FAQ: Wanneer kunt u een incassobureau inschakelen?
Iedereen kan een incassobureau inschakelen om een openstaande schuld te innen. Dat kan in principe direct nadat de datum dat u het geld had moeten ontvangen (bijvoorbeeld de vervaldatum van de factuur) is verstreken.
Het is alleen wel zo dat particuliere debiteuren altijd eerst een laatste aanmaning moeten ontvangen, voordat er incassokosten in rekening gebracht mogen worden. Met deze aanmaning (ook wel 14-dagenbrief of WIK-brief genoemd) krijgen zij nog 14 dagen de tijd om de rekening zonder bijkomende kosten te betalen. In de brief moet duidelijk gespecificeerd worden hoe hoog de extra kosten zijn als het bedrag niet op tijd binnen is.
FAQ: Wat kost een incassobureau?
Een incassobureau kost u als schuldeiser meestal niets. De incassokosten mogen namelijk direct in rekening gebracht worden bij de schuldenaar. Deze buitengerechtelijke incassokosten dienen als vergoeding voor de moeite die het incassobureau doet om uw vordering te innen.
Als het incassobureau op basis van no cure, no pay werkt (in de buitengerechtelijke fase), dan worden er ook geen kosten in rekening gebracht als het onverhoopt niet lukt om de vordering te incasseren. Gaat u een incassobureau kiezen? Let er dan dus op dat het een no cure, no pay incassobureau is.
Let op: als er een gerechtelijke procedure nodig is. Dan worden de proceskosten in eerste instantie wel zelf betaald door de schuldeiser. Als de rechter de vordering toewijst, dan wordt de verliezende partij meestal veroordeeld tot het vergoeden van (een deel van) de gemaakte proceskosten.
FAQ: Wat doet een incassobureau?
Wat doet een incassobureau precies om uw vordering te innen? Een incassobureau int openstaande schulden namens schuldeisers. Dat doen ze door betalingsherinneringen, aanmaningen en sommaties te versturen en persoonlijk contact op te nemen met de debiteur. Ook bouwt het incassobureau direct een dossier op.
In de meeste gevallen betaalt de debiteur in deze fase van het traject. Als dat niet het geval is dan kunnen de beste incassobureaus ook een gerechtelijke procedure aanspannen tegen uw debiteur. Om druk op uw wanbetaler uit te oefenen is het daarnaast ook mogelijk om een faillissementsaanvraag in te dienen of conservatoir beslag te laten leggen.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
Alstublieft,
Uw download
Voorbeeld ingebrekestelling
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct