Home PageHet verschil tussen een jurist, advocaat of deurwaarder

Het verschil tussen een jurist, advocaat en deurwaarder

De juridische wereld kent veel lastige benamingen en begrippen en dat brengt soms nog wat onduidelijkheden met zich mee. Zo is het verschil tussen een incasso jurist, een incasso-advocaat en een deurwaarder niet voor iedereen even duidelijk. In dit artikel leggen wij uit wat incasso juristen, incasso-advocaten en deurwaarders zijn en wat het verschil tussen deze personen is.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Vul uw gegevens in en onze incassospecialisten gaan zo snel mogelijk achter uw geld aan.

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Wat is een (incasso) jurist?

  Een jurist is iemand die het recht bestudeert. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die een hbo-studie of universitaire studie Rechtsgeleerdheid heeft afgerond. Eigenlijk kan iedereen die zich bezighoudt met recht de titel jurist gebruiken. Hier gelden geen regels voor. Toch spreken veel kantoren pas over de term jurist wanneer diegene een universitaire bacherlor + master in rechten heeft behaald.

  Meester in rechten

  De titel meester in rechten (afkorting: ‘mr.’ en ‘LLM’ in het Engels) mag je dus pas dragen wanneer je zowel een bachelor als masteropleiding in het recht hebt afgerond. Bij Invorderingsbedrijf werken zowel juristen met een bacheloropleiding als juristen met de titel meester in rechten. Een incasso jurist bij Invorderingsbedrijf behandelt de gehele minnelijke procedure (buitengerechtelijke procedure) tot aan de gerechtelijke procedure, bij iedere zaak is er een jurist met de titel meester in rechten betrokken.

  Verschil tussen een jurist advocaat of deurwaarder - invorderingsbedrijf

  Wat is het beste voor mij?

  Net zoals in andere beroepen, zijn er zowel uitstekende incasso-advocaten als uitstekende incasso-juristen. Als u een geldvordering hebt, is het slim om die zaak toe te vertrouwen aan iemand die gespecialiseerd is in dat specifieke rechtsgebied waar de vordering betrekking op heeft. Dat kan zowel een jurist als een advocaat zijn. In de praktijk zien we vaak dat mensen zich slechts laten beïnvloeden door de titel ‘advocaat’. Terwijl deze titel niets zegt over de kwaliteiten van deze persoon. Het feit dat iemand de titel advocaat draagt maakt hen nog geen expert in elk juridisch gebied.

  Let op: Het is belangrijk om te weten dat incasso-juristen alleen ingeschakeld kunnen worden voor vorderingen met een maximumbedrag van € 25.000,-. Indien de vordering hoger is dan dit bedrag, is het noodzakelijk om een advocaat in te schakelen. Bij Invorderingsbedrijf kunt u elke openstaande vordering indienen, ongeacht de hoogte van het bedrag, wij hebben juristen in dienst en werken nauw samen met advocaten en deurwaarders zodat we iedere zaak tot een goed einde kunnen brengen.

  Onze deskundige incasso-professionals, zowel incasso-advocaten als incasso-juristen, hebben uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van incasso en rechtszaken. Of uw vordering nu boven of onder de genoemde grens van € 25.000,- ligt, wij zijn volledig toegewijd om u te ondersteunen en het beste traject te bepalen voor het behalen van een positief eindresultaat.

  Wat is een (incasso) advocaat?

  Een incasso-advocaat mag meer handelingen uitvoeren dan een incasso jurist. Hij heeft toegang tot krachtigere incassomiddelen, zoals gerechtelijke procedures, dagvaardingen, beslagleggingen en faillissementsprocedures. Dit stelt hem in staat om doortastender op te treden bij het innen van schulden en complexe juridische kwesties te behandelen. Beide zijn experts in het incasseren van openstaande facturen, maar een incasso-advocaat heeft bredere juridische bevoegdheden en kan vanwege de extra middelen een waardevolle keuze zijn bij betwiste zaken.

  Het nadeel van een incasso-advocaat is dat hij een stuk duurder is vanwege de hoge uurtarieven. Daarentegen kunnen zij wel hogere bedragen incasseren, zowel in eerste aanleg als in hoger beroep. Een Incasso-advocaat kan namelijk alle vorderingen incasseren ongeacht hoe hoog het bedrag is.

  Wat is een deurwaarder?

  Een deurwaarder, ofwel een gerechtsdeurwaarder, is een openbaar ambtenaar die zich bezighoudt met het uitvoeren van zogenaamde ambtshandelingen. Ambtshandelingen zijn de werkzaamheden van een deurwaarder die zij wettelijk gezien als enige mogen verrichten. Maar een deurwaarder heeft ook nog andere bevoegdheden die een incasso jurist niet heeft, deze worden later in dit artikel verder toegelicht.

  Wat is het verschil tussen een incasso jurist, incasso-advocaat en deurwaarder?

  Het verschil tussen een incasso-jurist, een incasso-advocaat en een deurwaarder ligt in hun functies, bevoegdheden en verantwoordelijkheden bij het incasseren van een openstaande vordering.

  Incasso jurist

  Een incasso jurist is een juridisch professional die gespecialiseerd is in het innen van onbetaalde facturen en openstaande schulden. Ze proberen in eerste instantie tot een minnelijke oplossing te komen zonder direct juridische stappen te ondernemen. Ze kunnen contact opnemen met de schuldenaar, betalingsregelingen treffen en proberen om tot een akkoord te komen. Als het nodig is, kunnen ze de zaak doorverwijzen naar een incasso-advocaat of andere gerechtelijke maatregelen treffen.

  Incasso-advocaat

  Een incasso-advocaat is een advocaat die zich gespecialiseerd heeft in incassozaken. Incasso-advocaten hebben een breder scala aan juridische bevoegdheden en kunnen cliënten in de rechtbank vertegenwoordigen ongeacht de hoogte van het bedrag, juridische procedures initiëren en juridische documenten opstellen. Incasso-advocaten kunnen zowel minnelijke incasso-pogingen doen als gerechtelijke stappen ondernemen indien nodig. Ze hebben meer juridische mogelijkheden om schulden te innen en kunnen bijvoorbeeld een procedure starten voor een failissementsaanvraag

  Deurwaarder

  Een deurwaarder is een ambtenaar die belast is met het uitvoeren van gerechtelijke uitspraken en het innen van schulden. Ze treden op namens de schuldeiser en hebben wettelijke bevoegdheden om bepaalde dwangmaatregelen te nemen, zoals beslaglegging op goederen of inkomsten van de schuldenaar. Deurwaarders werken vaak in opdracht van incasso-juristen, -advocaten of incassobureaus om de gerechtelijke uitspraken te handhaven en de schulden te innen.

  Verschil tussen jurist advocaat deurwaarder - invorderingsbedrijf

  Incasso jurist, incasso-advocaat of deurwaarder inschakelen?

  Afhankelijk van de situatie, de hoogte van de vordering en de informatie hierboven kunt u een keuze maken: heeft u een incasso jurist, incasso-advocaat of deurwaarder nodig?

  Invorderingsbedrijf heeft eigen juristen in dienst en werkt nauw samen met geselecteerde gerechtsdeurwaarders, incasso-advocaten en andere specialisten. Zo staan wij garant voor kwaliteit. Wij beschikken over een landelijke deurwaarders dekking en hebben een sterk internationaal partnernetwerk, waardoor het niet uitmaakt waar uw debiteur zich bevindt. Zo bieden we u alles onder één dak.

  Direct uw incasso indienen of liever eerst juridisch advies inwinnen? De juristen van Invorderingsbedrijf hebben ruime ervaring met incasso en weten exact welke maatregelen genomen moeten worden voor een succesvolle incasso. Vul het onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Liever direct iemand spreken? Bel dan naar 070 – 762 0330 of e-mail naar info@invorderingsbedrijf.nl.

  Neem vrijblijvend contact met ons op

  Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen

   FAQ: Veelgestelde vragen

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op

    Marielle beks
    Marielle Beks

    Binnen gesteld termijn heeft de klant betaald, voor vriendelijkheid hoef je bij dit bedrijf eens niet te betalen.

    Lieda nederhof
    Lieda Nederhof

    Zeer duidelijk en vriendelijk. Behulpzaam met het invoeren van gegevens op de computer.

    Onze Incassojuristen & Adviseurs

    linkedin