Home PageExecutie van uw vonnis

Executie van uw vonnis

Wordt uw factuur niet betaald? Zelfs na meerdere herinneringen en aanmaningen? Blijf niet wachten op uw geld maar laat beslag leggen bij uw wanbetaler. Bij Invorderingsbedrijf kunnen we een beslaglegging binnen 24 uur regelen. Zo weten we het geld waar u recht op heeft vrijwel altijd te innen, ook als uw debiteur uit zichzelf weigert te betalen.

Door onze jarenlange ervaring en interesse in het vak kunnen wij u uitstekend vertellen welke methode het beste past bij uw situatie. Na veroordeling door de rechter is uw debiteur verplicht om te betalen. Weigert uw debiteur dit? Dan kunt u rekenen op de onverzettelijke inzet van gespecialiseerde deurwaarders die zich vastbijten in uw vonnis.

Wat is de betekenis van ‘executie of executeren vonnis’?

De letterlijke definitie van ‘executie van een vonnis’ is de uitvoering van het vonnis door een gerechtsdeurwaarder. Denk hierbij aan beslaglegging op goederen van de debiteur. ‘Executie’ betekent dus letterlijk uitvoering.

Hoe werkt de executie van een vonnis?

Nadat het vonnis van de rechter is verkregen, zal de deurwaarder het vonnis aan de deur van uw debiteur brengen. En beveelt de deurwaarder de veroordeelde partij tot betaling. Dit noemt men ‘betekening en bevel’. 

Blijft betaling uit? Dan zal er beslag worden gelegd. Over het algemeen start de gedaagde partij direct met betalen en is uw vordering binnen de kortste keren voldaan. 

De voordelen van executie bij Invorderingsbedrijf:

 • Zekerstellen van uw vordering
 • Gehele executie te volgen via uw Online Cockpit
 • Meerdere beslagen tegelijk mogelijk
 • Uw vonnis in goede handen

Vonnis executeren?

Wacht niet langer op uw geld en executeer uw vonnis. Wij nemen direct contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Executoriaal beslag of conservatoir beslag?

  De Nederlandse wet kent executoriaal en conservatoir beslag maar wat is het verschil? Het verschil tussen conservatoir en executoriaal beslag is vooral het moment van beslaglegging en wordt hieronder uitgebreid toegelicht.

  Executoriaal beslag

  Executoriaal beslag is de bekendste vorm van beslaglegging. De gerechtsdeurwaarder neemt na een vonnis van de rechter, geld of goederen in beslag. Deze goederen worden dan verkocht, bijvoorbeeld via een executieveiling. Met de opbrengsten kan de openstaande factuur uiteindelijk worden betaald.

  Bij executoriale beslaglegging mag de gerechtsdeurwaarder alleen beslag leggen als er voor de schuldenaar geen hoger beroep meer mogelijk is, of als het vonnis uitvoerbaar is verklaard door de rechter als: ‘uitvoerbaar bij voorraad’. ‘Uitvoerbaar bij voorraad’ betekent dat de schuldenaar toch moet betalen, ook al zou de schuldenaar in hoger beroep gaan.

  Executoriale beslaglegging brengt dus wel een risico met zich mee, het kan namelijk zo zijn dat de schuldenaar maatregelen heeft genomen om zijn vermogen geheel of gedeeltelijk te laten verdwijnen, de schuldenaar heeft het vonnis immers zien aankomen.

  Conservatoir beslag

  Conservatoir beslag is een beslag waarbij de gerechtsdeurwaarder, voorafgaand aan de gerechtelijke procedure, beslag legt. Met conservatoir beslag wordt het vermogen van de schuldenaar als het ware vastgezet of ‘bevroren’. Hiermee voorkomt de schuldeiser dat de schuldenaar tijdens de gerechtelijke procedure zijn vermogen laat verdwijnen.

  Het is alleen mogelijk om conservatoir beslag te leggen wanneer de schuldeiser al vooraf toestemming van de voorzieningenrechter heeft. In de meeste gevallen wordt deze toestemming al snel en na een summier onderzoek gegeven.

  Als er conservatoir beslag wordt gelegd is de eisende partij (in de meeste gevallen) verplicht binnen veertien dagen een gerechtelijke procedure te starten. Wanneer de schuldenaar dit niet doet vervalt het beslag. Vaak is een gerechtelijke procedure niet meer nodig omdat de meeste debiteuren, de openstaande vordering, alsnog betalen als er conservatoir beslag is gelegd.

  Deurwaarder inschakelen - invorderingsbedrijf

  Verschillende soorten van beslag

  Er kan op verschillende zaken beslag worden gelegd. Hieronder worden de verschillende soorten beslagen toegelicht en uitgelegd.

  Beslag op roerende zaken

  In Nederland kan er op bijna alle roerende goederen beslag worden gelegd, al zijn er wel een aantal uitzonderingen. Er kan namelijk geen beslag worden gelegd op het bed, beddengoed, kleding, voedsel, werktuigen en gereedschappen die nodig zijn voor het uitvoeren van het beroep van de veroordeelde partij.

  De gerechtsdeurwaarder maakt een inventarisatie van en in het huis van de schuldenaar. Dit proces-verbaal moet binnen drie dagen betekend worden, dit wordt door een gerechtsdeurwaarder gedaan. Wordt er alsnog niet betaald na deze beslaglegging? Dan kunnen de zaken executoriaal verkocht worden.

  Beslag op een onroerende zaak

  Het is ook mogelijk om beslag te leggen op onroerende zaken, namelijk door beslaglegging op onroerende zaken zoals huizen of bedrijfspanden. De gerechtsdeurwaarder laat het beslag inschrijven bij het Kadaster. Waarna het beslag binnen drie dagen na de inschrijving bij het kadaster aan de beslagene wordt betekend.

  Dit beslag wordt in de meeste gevallen gelegd door de hypotheekhouder wanneer de schuldenaar zijn hypotheek niet betaalt. Het executoriaal beslag kan ook gelegd worden door een andere schuldeiser. 

  Na de executoriale beslaglegging zal de onroerende zaak geveild en verkocht worden, of zal deze ontruimd worden zodat hij kan worden teruggegeven aan de eigenaar. Uit de executie worden eerst de kosten van de gerechtsdeurwaarder en de notaris betaald. Als er na de aflossing van de hypotheek nog geld overblijft, gaat dit naar de schuldeiser.

  Derdenbeslag

  Als laatste is het ook mogelijk om derdenbeslag te leggen. Bij het derdenbeslag wordt beslag gelegd op een debiteur van de geëxecuteerde schuldenaar. Denk bijvoorbeeld aan de bank of de werkgever van de schuldenaar. 

  Bij conservatoir derdenbeslag moet de ‘derde’ alles wat de geëxecuteerde schuldenaar nog van hem krijgt, bij zich houden. Doet de ‘derde’ dit niet, dan kan hij worden aangesproken alsof hij zelf de schuldenaar was. 

  Bij een executoriaal beslag is de ‘derde’ verplicht om te betalen aan de deurwaarder, waarbij juridisch gezien de ‘derde’ betaald heeft aan de geëxecuteerde. Als er sprake is van loonbeslag moet er wel rekening worden gehouden met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet geldt alleen niet bij bankbeslag.

  Dagvaarding opstellen - invorderingsbedrijf

  Advies bij executie van vonnissen

  Elke debiteur is anders. De één heeft even geen geld, de ander wil niet betalen. Uiteindelijk zal er toch betaald moeten worden. Het executeren van een vonnis is maatwerk. We bepalen daarom per zaak onze te volgen strategie. Zo weet u zeker dat er door ons alles aan gedaan wordt om te incasseren waar u ooit voor gevochten heeft. Met respect voor uw debiteur.

  Direct uw vonnis executeren?

  Veel beslagen blijven liggen nadat ze gelegd zijn. Het is daarom zaak om snel te starten met het leggen van beslag als u wat te vorderen heeft. Direct beslag laten leggen? Het Invorderingsbedrijf is uw partner voor alle beslagleggingen. Omdat wij samenwerken met de allerbeste deurwaarders en weten welke route we moeten volgen, regisseren we voor u een naadloos traject.

  Let op. Wacht niet te lang en executeer het vonnis direct. Een vonnis kan verjaren en daarmee haar rechtskracht verliezen. Het is dus van belang om zo snel mogelijk te starten met de executie.

  Wilt u direct uw vonnis laten executeren of meer informatie? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 070 – 762 0330 of mail ons een kopie van uw vonnis naar info@invorderingsbedrijf.nl. U kunt ons ook een kopie per fax of post toesturen. We nemen dan direct contact met u op.

  Direct vonnis executeren?

  Wacht niet langer op uw geld en executeer uw vonnis. Wij nemen direct contact met u op!

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen
   No Cure No Pay Incasso

   Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

   • Géén succes = géén kosten
   • 100% uitkering van de hoofdsom
   • 95% slagingspercentage

   Alstublieft,

   Uw download

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

   Download direct

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op

    FAQ: veelgestelde vragen over executie vonnis