Home PageHerberekenen beslagvrije voet

Herberekenen beslagvrije voet

Er is beslag gelegd op mijn salaris of uitkering en ik krijg niet genoeg geld om van te leven, wat kan ik hieraan doen? Als er beslag wordt gelegd door een deurwaarder is hij verplicht om rekening te houden met de beslagvrije voet. Controleer daarom altijd of de juiste beslagvrije voet is berekend. In dit artikel leest u hoe u de beslagvrije voet herberekend en leest u hoe u bezwaar maakt

Wat is de beslagvrije voet?

De beslagvrije voet is het deel van uw inkomsten waarop een schuldeiser geen beslag mag leggen. De beslagvrije voet dient als het ware voor bescherming zodat de schuldenaar nog wel genoeg overhoudt voor levensonderhoud.

Herberekenen beslagvrije voet

Wilt u controleren of het bedrag van de deurwaarder klopt? Dan kunt u zelf uw beslagvrije voet berekenen. Bij de berekening van de beslagvrije voet moet u op de hoogte zijn van bepaalde situaties die betrekking hebben op uw persoonlijke beslagvrije voet. Hieronder staan de volgende situaties weergegeven:

Alleenstaand zonder kinderen? Dan is uw beslagvrije voet in 2024 maximaal 1.996,21.

Alleenstaande ouder met kind(eren) jonger dan 18 jaar? Dan is uw beslagvrije voet in 2024 maximaal € 2.162,60.

Samenwonend of getrouwd zonder kinderen? Dan is uw beslagvrije voet in 2024 maximaal € 2.631,49.

Samenwonend of getrouwd met kinderen? Dan is uw beslagvrije voet in 2024 maximaal € 2.747,09.

U kunt via de website van de Rijksoverheid ook zelf uw beslagvrije voet controleren via de website: uwbeslagvrijevoet.nl. Hiervoor heeft u wel de mededeling nodig die u heeft ontvangen van de beslaglegger. Bij de nieuwe berekening van de beslagvrije voet wordt gebruik gemaakt van een geautomatiseerde rekenmodule die de beslagvrije voet berekend aan de hand van gegevens uit de UWV Polisadministratie, de Basisregistratie Personen (BRP) en van de Belastingdienst. 

Voor de herberekening van uw nieuwe beslagvrije voet zijn bewijzen nodig. Geef in het bezwaar daarom goed aan wat er niet klopt en stuur een bewijs daarvan mee. Zonder bewijs kan de nieuwe belastingvrije voet niet worden berekend.

Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw netto inkomen over om uw schulden mee af te lossen. Alleen als u erg hoge kosten heeft, zoals hoge woonkosten, kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen. 

Herberekenen beslagvrije voet

Vragen over de beslagvrije voet?

Heeft u vragen en wilt u direct iemand spreken? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 070 – 762 0330Liever vragen stellen per e mail? Mail uw vragen per e-mail naar info@invorderingsbedrijf.nl.

FAQ: veelgestelde vragen over herberekenen beslagvrije voet

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op