Home PageEnergiemaatschappij eist € 3.546 aan opzegvergoedingen – Mag dat?

Energiemaatschappij eist €3.546 aan opzegvergoedingen. Mag dat?

 “Overstappen van energiemaatschappij zonder opzegvergoeding”

Invorderingsbedrijf helpt erg uitlopende bedrijven met incassoprocedures. Zo kwam er een ondernemer naar ons toe die verschillende panden had. Voor deze panden waren meerdere energiecontracten afgesloten. Een aantal van deze contracten waren tussentijd beëindigd waardoor de ondernemer opzegvergoedingen moest betalen.

Wanneer je tussentijds wilt overstappen van energiemaatschappij spreken we van contractbreuk. Hiervoor kan de energiemaatschappij een opzegvergoeding in rekening brengen aan u. Hoeveel dat is, hangt af van het energiecontract dat u hebt en van het moment waarop u besluit te stoppen. Wel is het bij bijna alle energiemaatschappijen zo dat bij tussentijds beëindigen van een contract een opzegvergoeding wordt berekend.

Moordende concurrentie van energiemaatschappijen zorgt voor veel overstappers

In de energiemarkt zijn er een tal van aanbieders, dit brengt een moordende concurrentie met zich mee. Zo is er vaak een prijzenoorlog en is het aanbod bij een andere partij al snel goedkoper.

Tussen de afnemer en energieleverancier zit soms ook een bemiddelaar die energie inkoopt en dit vervolgens voor een relatief goedkoper tarief kan aanbieden aan de consument/zakelijke partner. Het voordeel wat deze bemiddelaar met zich meebrengt is dat hij advies op maat kan geven bij uw situatie. Deze energie wordt wel ingekocht bij een energiemaatschappij.

Een logische uitkomst voor de afnemer is om over te stappen en wij zien dit dan ook vaak gebeuren. Echter blijft die vervelende boete u dan wel boven het hoofd hangen. Onze klant zag zoals vele er toch voordeel in om over te stappen van energieleverancier en de boete te betalen. De baten leken in eerste instantie hoger dan de lasten. Niet uitgaande van het feit dat de boete van €200,- euro die hem was “beloofd” zou veranderen naar €3546,- euro?!

Voortijdige contract beëindiging zorgt voor grote kostenpost

Allereerst is het belangrijk dat iedereen op de werkvloer bekend is met de nieuwe privacyregels. Het is dus belangrijk dat u deze werknemers op de hoogte stelt zodat zij  meteen weten hoe te handelen omtrent de nieuwe AVG. Daarnaast weten zij dan meteen wat voor invloeden het kan hebben op de huidige werkzaamheden, zo kunnen ze ook direct inzien waar verandering nodig is. Tip: begin op tijd met deze stap, het is veel werk voor uw medewerkers om zich aan te passen.

Wanneer u zelf denkt dat dit een lastig punt is staan onze specialisten klaar voor u om u te helpen bij deze veranderingen

Energieadviseur moet boetes terugbetalen

Op aandringen van de energiemaatschappij heeft de ondernemer dit bedrag met spijt overgemaakt. Onze klant was in de veronderstelling dat hij zelf waarschijnlijk een fout zou hebben gemaakt in het contract met deze bemiddelaar. U zou kunnen zeggen “Betaald is betaald”, maar niks bleek minder waar. Onze ondernemer heeft destijds een grote stap genomen en heeft besloten dit door middel van een incassoprocedure aan te gaan vechten.

Wat bleek was dat de bemiddelaar onze ondernemer niet goed genoeg van tevoren/tussentijds heeft geïnformeerd van eventuele kosten wijzigingen.  Zij konden zichzelf geen beroep doen op artikel 10 lid 8 van hun algemene voorwaarden, want het betreft hier schade (boetebetaling) waarvan zij door de toezegging niet gestand toe doen. Zij hebben de situatie opzettelijk veroorzaakt en dat is wettelijk niet verantwoord.  De bemiddelaar is veroordeeld om het gehele bedrag terug te betalen aan onze klant.

Gaat de energiemaatschappij verder vrijuit?

De energiemaatschappij stond in dit opzicht buiten dit communicatieproces en heeft geen gegronde fouten begaan. De bemiddelaar heeft een fout gemaakt, door te vertellen dat de boete niet boven de €200,- zou uitkomen.

Conclusie

Wees u er dus ten strengste van bewust om niet zomaar een rekening te betalen ook al wordt dit meerdere malen van u gevraagd.

Als er een geschil is over de boetebetaling van het beëindigen van een contract (overstappen energie boete) is het raadzaam uw contactpersoon een brief te sturen en te vragen wat de redenen zijn, waarom de boete moet worden betaald. Kan men de factuur niet onderbouwen, betaal deze dan ook niet.

Heeft u al betaald en twijfelt u aan de rechtmatigheid?

Onderneem actie!

Heeft u te maken met een energieleverancier die u een opzegvergoeding  heeft betaald? Start direct een incassoprocedure, neem vrijblijvend contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen, via telefoonnummer 070-2074272 of stuur ons een e-mail.

Ons incassobureau Rotterdam of deurwaarder Rotterdam helpt u graag verder

Direct incassoprocedure starten?

Vul uw gegevens in en wij gaan direct aan de slag

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen
  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

  Alstublieft,

  Uw download

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

  Download direct

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op