Home PageWanneer incassobureau inschakelen

Wanneer kan ik een incassobureau inschakelen?

Wacht u al een tijd op een factuur die nog betaald moet worden? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af wanneer u actie kunt ondernemen. Wanneer u een incassobureau in mag schakelen is afhankelijk van uw debiteur; is dat een particulier of een zakelijke klant? Voor consumenten gelden namelijk strengere regels dan voor zakelijke klanten.

Tip: als u een zakelijke klant met een betalingsachterstand heeft, dan kunt u ons direct inschakelen.

Direct uw vordering indienen?

Vul uw gegevens in en we gaan vandaag nog voor u aan de slag.

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Wanneer professionele hulp inroepen als mijn particuliere klant niet betaalt?

  Heeft u een particuliere klant die uw factuur niet betaalt? Voor consumenten gelden juridisch gezien andere regels dan voor zakelijke klanten. Consumenten worden namelijk gezien als zwakkere partij en daarom genieten zij een hoge mate van bescherming.

  Voordat u een incassobureau in kunt schakelen om een schuld te innen bij een particuliere klant, moet u daarom eerst een laatste sommatie sturen. Hierin geeft u uw klant 14 dagen de gelegenheid om alsnog (zonder bijkomende kosten) te betalen. Deze aanmaning wordt ook wel een WIK-brief of 14-dagenbrief genoemd. 

  Deze wettelijk verplichte laatste aanmaning moet voldoen aan specifieke eisen om rechtsgeldig te zijn. Behalve dat u uw klant de kans moet geven om binnen 15 dagen te betalen, dient u te vermelden wat de gevolgen zijn als het geld niet binnen deze termijn bij u binnen is. Ook moet u laten weten hoe hoog de exacte kosten zijn als er niet op tijd betaald wordt.

  Download hier uw voorbeeld WIK-brief

  Wanneer professionele hulp inroepen bij zakelijke klanten die niet betalen?

  Bij een zakelijke klant kunt u direct na het verstrijken van de betalingstermijn een incassobureau in de arm nemen. Zakelijke klanten genieten niet dezelfde wettelijke bescherming als consumenten. Het is dus niet verplicht om uw zakelijke wanbetaler een aanmaning of sommatie te sturen. 

  Desondanks is het doorgaans wel verstandig om uw zakelijke debiteur eerst een betalingsherinnering te sturen of uw debiteur even te bellen. Wellicht is de factuur aan de aandacht ontschoten of heeft uw debiteur een andere goede reden voor de late betaling. 

  Als u uw vordering aan Invorderingsbedrijf overdraagt, versturen wij een laatste sommatie. Hierin geven we uw debiteur de laatste kans om de openstaande rekening te betalen, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn (voor u én voor uw debiteur). Uit onze gegevens blijkt dat 85 procent van de debiteuren deze kans aangrijpt. Op deze manier heeft u snel uw geld, terwijl de relatie met uw klant geen schade oploopt.

  Uw factuur laten innen?

  Heeft u een zakelijke of particuliere klant die een rekening niet betaalt? Vul uw gegevens in en onze incassospecialisten gaan achter uw geld aan.

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen

   Wanneer mag een verhuurder een incassobureau inschakelen?

   Een huurder is vaak een particulier. In dat geval moet u dus eerst een laatste aanmaning sturen en de huurder 14 dagen de kans geven om de huurschuld alsnog te betalen. Pas daarna mogen er incassokosten in rekening gebracht worden. 

   Verhuurt u een pand aan een bedrijf (rechtspersoon)? Dan kunt u direct professionele hulp van een incassobureau inroepen om de huurschuld te innen.

   Wanneer deurwaarder inschakelen - invorderingsbedrijf

   Vanaf welk bedrag kan ik een incassobureau inschakelen?

   Het inschakelen van een incassobureau is voor veel ondernemers een grote stap. Vooral zelfstandigen en kleinere bedrijven twijfelen vaak of het bedrag op de openstaande factuur niet te laag is om een incassobureau in te schakelen. 

   Dit is nooit het geval. U mag voor ieder bedrag onze hulp inschakelen. Er bestaat hiervoor geen wettelijk minimumbedrag en bij Invorderingsbedrijf innen we ook kleine vorderingen. 

   Het buitengerechtelijke incassotraject verloopt bovendien op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat u niets hoeft te betalen, ook als het ons niet lukt om de schuld te innen.

   Heeft u een lage vordering?

   Wilt u weten of het de moeite waard is om een incassobureau in te schakelen? Neem gerust contact met ons op. Onze incassospecialisten geven u helder en eerlijk advies.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen

    Hoe werkt een incassobureau?

    De hulp inroepen van een incassobureau is tegenwoordig erg eenvoudig. Bij Invorderingsbedrijf kunt u bijvoorbeeld direct (digitaal) uw vordering indienen via onze website. Vul uw gegevens en die van uw debiteur in, voeg de bijbehorende documenten toe en we gaan direct voor u aan de slag.

    Stap 1

    We beginnen de incassoprocedure met een minnelijk traject, waarin we uw debiteur een betalingsherinnering sturen. Vervolgens voeren we de druk op door aanmaningen te sturen en telefonisch, per e-mail of sms contact op te nemen. Uiteindelijk sturen we een laatste aanmaning.

    Stap 2

    Betaalt uw debiteur na het buitengerechtelijke traject nog steeds niet. Dan kunt u het dossier kosteloos sluiten of we kunnen een juridische procedure aanspannen tegen uw debiteur. Hierin vragen we de rechter om uw debiteur te veroordelen tot betaling van de openstaande schuld en de incassokosten.

    Stap 3

    Als we een vonnis van de rechter hebben, kunnen we een deurwaarder beslag laten leggen bij uw debiteur.

    Wat kost een incassobureau?

    Bij Invorderingsbedrijf werken we in de buitengerechtelijke fase op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat u als schuldeiser niets hoeft te betalen, ook niet als het onverhoopt niet lukt om de vordering te incasseren. 

    Dat betekent overigens niet dat wij voor niets werken. Wettelijk gezien mogen we de incassokosten in rekening brengen aan uw debiteur. De buitengerechtelijke incassokosten zijn wettelijk vastgesteld en bestaan uit een vast bedrag en een percentage over het bedrag dat uw debiteur aan u verschuldigd is. Hoe hoger de vordering, hoe lager dit percentage is.

    Gerechtelijke incasso

    Gelukkig weten we de meeste incassozaken op te lossen in de buitengerechtelijke fase, maar als we te maken hebben met een hardnekkige wanbetaler zit er soms niets anders op dan naar de rechter te stappen. 

    Aan een gerechtelijke incasso zijn wel kosten verbonden. Ook deze komen in principe voor rekening van uw debiteur, maar er is altijd een kleine kans dat de rechter uw vordering afwijst. In dat geval zijn deze kosten wel voor u. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden als u een incassobureau inschakelt. 

    We zullen u voorafgaand aan een gerechtelijke procedure altijd uitgebreid informeren over hoe sterk u staat. Ook kunnen we een verhaalsrapport opstellen, zodat we weten hoe groot de kans is dat een deurwaarder de schuld na een vonnis van de rechter kan innen door beslag te leggen.

    Wie betaalt het incassobureau?

    In principe komen de kosten voor het incassobureau voor rekening van uw debiteur (schuldenaar). De buitengerechtelijke fase verloopt op basis van no cure, no pay. Dit kost u als schuldeiser gegarandeerd niets. 

    Als het tot een gerechtelijke procedure komt, dan wijst een rechter de proceskosten doorgaans toe aan de verliezende partij. Als u de zaak wint, moet uw debiteur in veel gevallen (een groot deel van) de gerechtelijke kosten betalen.

    FAQ: Veelgestelde vragen over wanneer de hulp inroepen van een incassobureau

    No Cure No Pay Incasso

    Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

    • Géén succes = géén kosten
    • 100% uitkering van de hoofdsom
    • 95% slagingspercentage

    Alstublieft,

    Uw download

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

    Download direct

    Waarom 40.000 klanten u voor gingen

     Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

     Neem telefonisch of per mail contact op