Credit score klant controleren
Bent u benieuwd naar de kredietwaardigheid van een potentiële opdrachtgever of afnemer? Met een credit score krijgt u een indicatie van het risico dat u als leverancier van diensten of goederen loopt op wanbetaling of faillissement van uw klant.
Invorderingsbedrijf stelt op maat gemaakte kredietrapporten op. Op basis van onze credit score kunt u bepalen of het verstandig is om in zee te gaan met een bepaalde onderneming of niet.
Wat is een credit score?
Als uw klanten op factuur betalen, loopt u als ondernemer het risico op betalingsachterstanden en wanbetaling. Daarom is het belangrijk om de financiële positie van nieuwe klanten te controleren.
Een credit score is een methode om de kredietwaardigheid van een persoon, bedrijf of land weer te geven. De kredietscore wordt uitgedrukt in een getal of andere score: hoe hoger de score, des te beter de kredietwaardigheid. Een hogere kredietwaardigheid betekent een lager risico op faillissement of wanbetaling.
Credit score buitenland
In het buitenland is het zeer gebruikelijk dat een bedrijf controleert hoe de financiële situatie van mogelijke afnemers is. Dit kan aan de hand van een credit score. Die kan men aanvragen bij commerciële kredietbeoordelaars.
In landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn er bijvoorbeeld verschillende kredietbeoordelaars die de kredietwaardigheid van bedrijven analyseren en verwerken in een credit score. De kredietwaardigheid wordt uitgedrukt in een score, bijvoorbeeld van 0 tot 100 of van A tot E.
Andere bedrijven kunnen (tegen betaling) de kredietscore opvragen om te bepalen hoe risicovol het is om met een bepaalde partij in zee te gaan.


Credit score Nederland
In Nederland is het gebruik van zakelijke credit scores tussen commerciële partijen minder ingeburgerd. Dat heeft er onder andere mee te maken dat de gegevens van de instantie die kredieten registreert (het BKR) voor de meeste bedrijven niet toegankelijk zijn.
Gegeven Bureau Krediet Registratie (BKR) niet openbaar
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt in Nederland bij wat voor leningen bedrijven en particulieren hebben afgesloten en of de aflossing en rente daarvan op tijd betaald worden. Het registreert daarbij alle leningen van meer dan € 250 die langer dan een maand lopen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om:
- doorlopende kredieten
- persoonlijke leningen
- zakelijke kredieten
- aankopen op afbetaling
- mobiele telefoonabonnementen
- leaseauto’s
- roodstand op de betaalrekening
Op basis van de leningen en het betalingsgedrag in het verleden krijgt iemand een positieve of negatieve BKR-registratie. Een goede kredietscore is een teken dat iemand geen of weinig betalingsachterstanden heeft.
Als iemand meer dan 3 maanden achterloopt op de terugbetaling, dan krijgt hij een negatieve BKR-registratie. Kredietverstrekkers gebruiken deze informatie bijvoorbeeld om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een lening. Met een negatieve BKR-registratie wordt het moeilijk om nieuwe leningen of bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten.
De BKR-registratie is alleen toegankelijk voor kredietverstrekkers en andere financiële instellingen die leningen verstrekken aan rechtspersonen en consumenten. Denk bijvoorbeeld aan leasemaatschappijen en aanbieders van telefoonabonnementen. Een regulier bedrijf kan deze gegevens niet inzien.
Helaas is het voor u als ondernemer dus niet mogelijk om een BKR-registratie van een potentiële klant op te vragen. Als ondernemer kunt u deze kredietscore dus niet gebruiken om het betaalgedrag van een mogelijke afnemer te controleren.
Wel is het mogelijk om een kredietrapport over een ander bedrijf op te laten stellen door een gespecialiseerde partij.
Een kredietrapport opvragen?
Vooral bij grote orders is het belangrijk om na te gaan of de wederpartij wel aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
Bij Invorderingsbedrijf stellen we real-time kredietrapporten op. Op basis van de jaarcijfers en concernstructuur, maar ook negatieve berichten op social media en ontwikkelingen van het bedrijf ten opzichte van de concurrentie (benchmarks) maken we een inschatting van de kredietwaardigheid van het bedrijf. Die drukken we uit in een credit score.
Ook adviseren we op basis van het rapport een kredietlimiet. Zo ziet u in één oogopslag voor welk bedrag u een bepaalde klant op factuur kunt leveren.
Vraag een credit score aan
Heeft u een klant die een grote order heeft geplaatst? Of wilt u bijvoorbeeld een pand verhuren? Als u op het punt staat om een overeenkomst te sluiten, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de kredietwaardigheid van de andere partij. Invorderingsbedrijf stelt als incassobureau op maat gemaakt kredietrapporten op.
Vraag direct een kredietrapport van een mogelijke debiteur aan door hieronder uw gegevens in te vullen. Een van onze credit management specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.
Kredietrapport aanvragen
Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.


FAQ: Veelgestelde vragen over credit scores
FAQ: Hoe kan ik een credit score opvragen?
De gegevens van het BKR zijn niet openbaar voor anderen (behalve financiële instellingen, vaste lasten partners en kredietverstrekkers). Daarom kunt u de BKR-registratie niet gebruiken om de kredietwaardigheid van een zakelijke partner te controleren.
Hiervoor kunt u een kredietrapport bij ons opvragen. Onze credit management specialisten duiken in de cijfers van het gevraagde bedrijf en stellen een op maat gemaakt kredietrapport op. U kunt ook kredietrapporten opvragen als onderdeel van onze Riskmanager-software.
FAQ: Hoe wordt een kredietscore berekend?
Hoe een creditscore wordt berekend, hangt af van de beoordelaar. Iedere kredietbeoordelaar hanteert een ander beoordelingssysteem en gebruikt andere modellen om tot een score te komen. Er worden tal van factoren meegerekend. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar het betaalgedrag, de openstaande schulden, de soorten kredieten en de jaarcijfers om een credit score te bepalen. Die score bestaat bijvoorbeeld uit een percentage (bijvoorbeeld de kans dat een bedrijf failliet gaat), een getal van 1 tot 100 of een rating van A tot E.
Een bekende credit score is de FICO score. Dit is een waarderingscijfer van de Fair Isaac Corporation, dat wordt bepaald aan de hand van verschillende gegevens. Denk hierbij aan het betaalgedrag in het verleden, het saldo van de rekeningen, de schulden, de tijd dat de kredietnemer in het systeem staat, het aantal aangevraagde nieuwe kredieten en bijvoorbeeld het aantal creditcards. De score geeft aan hoe betrouwbaar het betaalgedrag van een kredietnemer is.
FAQ: Hoe berekent Invorderingsbedrijf de credit score?
Bij Invorderingsbedrijf kijken we onder andere naar de jaarverslagen die bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd worden. Die vergelijken we met vergelijkbare ondernemingen in dezelfde branche. Op die manier beoordelen we hoe een bedrijf ervoor staat. Daarnaast verzamelen we online vermeldingen en kijken we naar het bij ons bekende betaalgedrag (in onze database). Zodoende bepalen we een kredietscore en een aanbevolen kredietlimiet.
FAQ: Heb ik een goede kredietscore?
Bent u benieuwd naar uw eigen kredietwaardigheid? Dan kunt u bij het BKR uw eigen registratie inzien. Dit kunt u eenvoudig doen via de hiervoor bedoelde website van het BKR. Er is een website voor particulieren en een site voor zakelijke bezoekers.
Inloggen kan door een account aan te maken. Hiervoor moet u eenmalig inloggen met iDIN. Vervolgens kunt u inloggen met uw e-mailadres en wachtwoord. Na het inloggen kunt u uw kredietregistratie bekijken.
FAQ: Wat als er meerdere schuldeisers zijn?
Als er nog andere schuldeisers zijn, is het mogelijk dat ook zij beslag leggen op hetzelfde object. De deurwaarder die het eerst beslag legt, voert de executie uit en verdeelt de opbrengst onder de verschillende schuldeisers.
FAQ: Hoe kan ik mijn credit score verbeteren?
Zowel voor particulieren als ondernemingen is het belangrijk om een goede kredietscore te hebben. Zo vragen sommige verhuurders een kredietscore op voordat ze een huurcontract aanbieden. Een betere kredietwaardigheid maakt het makkelijker om een lening af te sluiten of bestellingen te plaatsen bij toeleveranciers.
Ook kunt u als ondernemer gunstigere voorwaarden afspreken als u een betere kredietscore heeft. Hierdoor kunt u de financiële mogelijkheden van het bedrijf beter benutten en makkelijker verder groeien.
Heeft u een lage score of wilt u voorkomen dat u die krijgt?
Uw kredietscore verbeteren, begint met het op orde hebben van uw financiële situatie. Met een positief eigen vermogen en het op tijd betalen van uw facturen vergroot u de betrouwbaarheid van uw onderneming.
Maar er zijn nog een aantal dingen die u kunt doen om uw kredietscore te verbeteren. Zo kunt u uw jaarrekeningen deponeren, ook als dit niet verplicht is. Als uw cijfers zo recent mogelijk zijn, wekt dat vertrouwen bij zakelijke partners.
Een manier om de kredietwaardigheid van een dochteronderneming binnen een concern positief te beïnvloeden, is door de moedermaatschappij zich aansprakelijk te laten stellen voor schulden van de dochter. Dit kan door middel van een 403-verklaring. Dit heeft een positief effect op de kredietwaardigheid van de dochter, omdat crediteuren meer zekerheid hebben dat zij hun geld terug krijgen.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
Alstublieft,
Uw download


Voorbeeld ingebrekestelling
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct