Home PageProcesfinanciering

Procesfinanciering: wanneer is dat de moeite waard?

Als u te maken heeft met een wanbetaler dan zit er soms niets anders op dan naar de rechter te stappen om uw geld te krijgen. Aan het voeren van die rechtszaak zijn kosten verbonden. Vooral ingewikkelde zaken en grote openstaande vorderingen kunnen een kostbare aangelegenheid zijn. De (meeste van die) kosten worden in principe toegekend aan de verliezende partij. Maar u moet de kosten wel eerst zelf betalen. Wat als u dat geld niet heeft? Of het risico te groot vindt? Dan kunt u gebruikmaken van procesfinanciering. 

Bij procesfinanciering worden de kosten voor het proces voorgeschoten door een financier. Als u de zaak wint, draagt u een deel commissie af aan uw financierder. Als u de zaak verliest, betaalt u over het algemeen niets.

Wat is procesfinanciering?

Procesfinanciering is een dienst waarbij een derde partij alle kosten voor een juridische procedure (of arbitrage) betaalt. De financier neemt alle proceskosten voor zijn rekening en draagt dus het financieel risico. In ruil daarvoor krijgt hij, als de zaak gewonnen wordt, een vergoeding of commissie. U krijgt het resterende bedrag.

Als u de rechtszaak onverhoopt verliest, dan betaalt u doorgaans niets. Als u gebruikmaakt van procesfinanciering krijgt u dus niet het volledige bedrag waar u recht op heeft als de rechter u in het gelijk stelt. Anderzijds loopt u minder financiële risico’s.

Voordelen en nadelen procesfinanciering

Er zitten voordelen en nadelen aan het laten financieren van uw gerechtelijke procedure. Het is natuurlijk erg prettig dat u zelf niet eerst hoeft op te draaien voor de juridische kosten die gemaakt worden. Bovendien loopt u geen risico als de rechter u onverhoopt in het ongelijk stelt. Anderzijds kost het u geld als u de zaak wint.

Voordelen procesfinanciering

  • Juridische kosten voor u betaald
  • U kunt uw geld gebruiken voor andere zaken
  • Geen kosten als u de zaak verliest
  • Financieel risicoloos procederen

Nadelen procesfinanciering

  • U betaalt een percentage van de opbrengst
  • Niet alle vorderingen komen in aanmerking

Wanneer kunt u gebruikmaken van procesfinanciering?

U kunt gebruikmaken van procesfinanciering als u een zaak met een goede kans van slagen heeft. Als u uw vordering indient bij een financierder, dan zal die de zaak beoordelen en inschatten hoe groot de kans is dat u de rechtszaak wint. Ook zal de financierder bekijken hoe de financiële situatie van uw debiteur is. Hoe groot is de kans dat het geld ook daadwerkelijk geïnd kan worden. Een procesfinancier zal alleen kansrijke zaken overnemen.

Welke kosten zijn er verbonden aan juridische procedure?

Een no cure, no pay incasso kost u gegarandeerd niets. Aan het voeren van een gerechtelijke incasso (juridische procedure) zijn wel kosten verbonden. Dit noemt men de proceskosten en die moet u in eerste instantie zelf betalen. Onder de proceskosten vallen onder andere kosten voor juridische bijstand, advocaatkosten en griffierechten (kosten die u betaalt voor het opstarten van de rechtszaak). Daarnaast is er een deurwaarder nodig om uw debiteur te dagvaarden.

Als de rechter u uiteindelijk in het gelijk stelt, worden de proceskosten en deurwaarderskosten vrijwel altijd toegekend aan de verliezende partij. U loopt dus vooral een risico als u de zaak verliest.

Is procesfinanciering de moeite waard?

Financiering van een juridische procedure is over het algemeen alleen de moeite waard bij complexe zaken en grote claims of als uw onderneming zelf het geld niet heeft voor de juridische kosten. Als u een gerechtelijke procedure zelf niet kunt betalen en de zaak daarom zou moeten laten vallen, is procesfinanciering een uitkomst.

Houd er rekening mee dat een financierder alleen zaken accepteert die een grote slagingskans hebben. De kans dat de rechter u in het gelijk stelt en uw tegenpartij veroordeelt tot het betalen van de proceskosten is bij deze zaken dus erg groot. 

Als u de financiële middelen heeft om de juridische kosten in eerste instantie zelf te betalen is dat in de meeste gevallen uiteindelijk voordeliger voor u. Het ligt immers in de lijn der verwachtingen dat u de zaak wint en uw wanbetaler de juridische kosten uiteindelijk aan u terug moet betalen.

Heeft u al een no cure, no pay incasso geprobeerd?

Overigens komen er alleen kosten kijken bij een gerechtelijke incasso. Bij Invorderingsbedrijf beginnen we doorgaans met een buitengerechtelijk traject. In 9 van de 10 gevallen weten we uw geld in deze minnelijke fase te innen. Het buitengerechtelijk traject verloopt op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat u hoe dan ook niets betaalt, ook als het ons niet lukt om het geld in de minnelijke fase te innen.

Een gerechtelijke incasso starten?

Lukt het niet om uw geld via een buitengerechtelijke incassoprocedure te innen? Dan kunnen we in overleg met u als schuldeiser de wederpartij voor de rechter slepen. Daarbij maken we gebruik van ons netwerk van advocaten, juristen en gerechtsdeurwaarders. Onze incassospecialisten kunnen u meer vertellen over de slagingskans van uw zaak en u adviseren of het verstandig is om het proces te laten financieren door een externe partij

Behoefte aan advies van een van onze specialisten?

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen

    FAQ: Veelgestelde vragen over procesfinanciering?

    No Cure No Pay Incasso

    Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

    • Géén succes = géén kosten
    • 100% uitkering van de hoofdsom
    • 95% slagingspercentage

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Neem telefonisch of per mail contact op

      Vrijblijvend advies

      Invorderingsbedrijf kan bogen op een uitstekende staat van dienst als het gaat om het innen van schulden. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of klik op onderstaande knop!

       

      Koninginnegracht 14 C
      2514 AA Den Haag
      070 – 762 0330

      Fax: +3170 – 762 0335

      Alstublieft,

      Uw download

      Voorbeeld ingebrekestelling

      Voorbeeld ingebrekestelling

      Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

      Download direct