Uw vordering verkopen? Niet nodig!
Wilt u uw openstaande vordering verkopen om er zeker van te zijn dat u iets van uw geld terugziet? Dat is helemaal niet nodig! In veel gevallen is het verkopen van een vordering zelfs erg ongunstig. Partijen die onbetaalde vorderingen opkopen, betalen namelijk slechts een fractie van de totale waarde van de vordering. U krijgt dus niet volledig waar u recht op heeft.
Een no cure, no pay incasso is een gunstig alternatief voor het verkopen van uw vordering. Als Invorderingsbedrijf de volledige schuld (plus incassokosten) voor u int, dan ontvangt u 100 procent van de hoofdsom van uw vordering*.
Voordelen van een buitengerechtelijke incasso ten opzichte van een vordering verkopen:
- De buitengerechtelijke incassokosten zijn voor uw debiteur*
- Als het ons niet lukt de vordering te innen, betaalt u ook niets
- U ontvangt 100% van de hoofdsom*
- Slagingspercentage 95%
Uw vordering verkopen is niet nodig
Met de verkoop van uw vordering krijgt u altijd minder dan waar u recht op heeft. Partijen die vorderingen opkopen, betalen namelijk nooit de volledige prijs, maar slechts een percentage (soms maar 10%) van de totale waarde van de vordering. Zo kunnen zij immers veel winst maken op het kopen van uw onbetaalde facturen.
Als u uw vordering aan ons overdraagt, dan blijft u te allen tijde de eigenaar van de vordering. Wij voeren slechts de incassowerkzaamheden voor u uit. Dit betekent dat we achter uw geld aan gaan. Met behulp van juristen, advocaten en deurwaarders voeren we de druk op uw debiteur op, zodat hij of zij de openstaande rekening alsnog betaalt. Zodra wij het geld binnen hebben* (op onze derdenrekening), ontvangt u het volledige bedrag dat oorspronkelijk op de factuur stond.
In de buitengerechtelijke fase verloopt de incasso namelijk op basis van no cure, no pay. We brengen de wettelijke incassokosten in rekening bij uw debiteur. Ook als het ons onverhoopt niet lukt de factuur te incasseren, betaalt u niets.
*Op al onze overeenkomsten zijn Algemene Voorwaarden van toepassing. Raadpleeg onze Algemene Voorwaarden voor de exacte bepalingen die van toepassing zijn op onze producten en diensten.
Direct een incasso beginnen?
Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Hoe werkt het verkopen van vorderingen?
Als u een dienst levert of iets verkoopt, dan is het gebruikelijk dat u achteraf een factuur stuurt. Zolang die factuur niet betaald is, staat er dus een schuld open. Die openstaande schuld noemt men ook wel een vordering.
Het is in Nederland toegestaan om een vordering te koop aan te bieden. Schuldeisers kiezen vooral voor het verkopen van een vordering als zij vrezen dat hun debiteur de vordering niet zal betalen of als zij snel geld nodig hebben. Door de vordering te verkopen weet u immers zeker dat u in ieder geval een deel van het geld ontvangt.
Als u een vordering te koop aanbiedt, zal de partij die de vordering over wil nemen deze bestuderen en laten beoordelen. Vervolgens ontvangt u een bod. Het bedrijf dat de vordering koopt, biedt u een percentage van het totaal van de vordering.
Op deze manier kan het bedrijf hier winst op maken. Het overeengekomen bedrag is immers lager dan de waarde van de vordering. Als het de nieuwe eigenaar lukt het volledige openstaande bedrag te innen (waar hij recht op heeft) dan verdient hij hier dus geld aan.
Hoe hoog het percentage is dat u krijgt voor uw vordering is onder andere afhankelijk van de hoogte van de factuur, hoe lang deze al openstaat, de juridische haalbaarheid en de financiële situatie van de debiteur.
Akte van cessie
Als u een vordering verkoopt, dan gaat de eigendom van de vordering officieel over op de nieuwe eigenaar. Het bedrijf dat de vordering koopt, is vanaf dat moment de schuldeiser.
Het overdragen van een vordering noemt men in juridische termen een cessie. Hiervoor moet een akte van cessie worden opgesteld. In deze akte wordt vastgelegd dat de oorspronkelijke schuldeiser (cedent) de vordering overdraagt aan degene die de vordering koopt (cessionaris).
Uw debiteur moet schriftelijk geïnformeerd worden over de overdracht.
Vorderingen verkopen particulier
Het verkopen van vorderingen gebeurt vaak in een zakelijk verband; een bedrijf heeft een factuur verstuurd naar een andere onderneming en verkoopt de vordering aan een derde partij. Maar ook particulieren kunnen een vordering hebben op anderen die zij mogen doorverkopen. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om een restitutie die u tegoed heeft van een webwinkel of geld dat u heeft uitgeleend aan vrienden of familie.
Voordelen verkopen vordering
- U ontvangt direct uw geld
- Toch nog geld voor uw oninbare vorderingen
- De zaak is afgesloten
Nadelen verkopen vordering
- U ontvangt slechts een percentage van het totaal van de vordering
- U krijgt dus niet het bedrag waar u recht op heeft
- Bij een incasso ontvangt u in principe 100% van het oorspronkelijke factuurbedrag*
*Op al onze overeenkomsten zijn Algemene Voorwaarden van toepassing. Raadpleeg onze Algemene Voorwaarden voor de exacte bepalingen die van toepassing zijn op onze producten en diensten.
Opkopen vorderingen: wie kopen uw onbetaalde facturen?
Wilt u uw vordering verkopen. Er zijn verschillende soorten bedrijven aan wie u vorderingen kunt verkopen. Dit kunnen incassobureau’s zijn, maar ook financiële instellingen, institutionele beleggers en private equity investeerders.
Invorderingsbedrijf koopt geen facturen op. Wel verzorgen wij no cure, no pay incasso. Dit betekent dat wij voor u achter uw geld aan gaan. Dat doen we onder andere door uw debiteur aanmaningen te sturen en contact te zoeken met uw debiteur via WhatsApp of e-mail. Ook nemen we telefonisch contact op.
Als uw debiteur na een dergelijk buitengerechtelijk incassotraject nog steeds weigert te betalen, dan kunnen we een gerechtelijke incasso voor u starten. Met behulp van de deurwaarders en advocaten met wie wij samenwerken, dagen we uw debiteur voor de rechter. Met een gerechtelijk vonnis kunnen we vervolgens beslag laten leggen bij uw schuldenaar.
Wat is factoring?
Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering die vergelijkbaar is met het verkopen van vorderingen, maar dan op grotere schaal. Bij factoring dragen bedrijven al hun facturen over aan een factoringmaatschappij. Die betaalt de ondernemer vervolgens direct uit, zodat hij of zij niet hoeft te wachten tot de facturen betaald worden. Het factoringbedrijf betaalt een (vast) percentage per vordering.
Het voordeel van factoring is dat u geen last meer heeft van oninbare vorderingen. U krijgt altijd een deel van het openstaande bedrag. Hierdoor komt de cashflow snel op gang. Het nadeel is dat u nooit het volledige factuurbedrag ontvangt, maar slechts een deel van de totale waarde.
Een voorbeeld van een branche waarin er veel gebruik wordt gemaakt van factoring is de medische sector. Medisch specialisten en tandartsen verkopen hun facturatie vaak aan een factoringmaatschappij. Op die manier ontvangen ze direct hun geld. Het factoringbedrijf stuurt de patiënt vervolgens de rekening.
Debiteurenbeheer als alternatief
Als u uw debiteurenbeheer op orde heeft, is het eigenlijk helemaal niet nodig om vorderingen te verkopen of uw facturen over te dragen aan een factoringbedrijf. In Nederland gelden relatief korte wettelijke betalingstermijnen en in het zakelijke verkeer kunt u bovendien zelf uw betalingstermijnen bepalen.
Als u op tijd uw facturen verstuurt en er bovenop zit als een rekening niet op tijd betaald wordt, dan heeft u uw geld in het overgrote deel van de gevallen snel binnen. Betaalt uw klant onverhoopt niet? Dan kunt u een incassobureau inschakelen om de schuld te innen.
Wilt u er zeker van zijn dat uw debiteurenbeheer goed geregeld is? Dan kunt u dit uitbesteden aan Invorderingsbedrijf. Wij zorgen voor glasheldere overeenkomsten, het tijdig versturen van facturen en sommaties en kunnen direct overschakelen op een incassoprocedure als betaling uitblijft. Daarbij maken we gebruik van geavanceerde software.
Vraag direct een vrijblijvende offerte aan
Uw debiteurenbeheer uitbesteden? Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
FAQ: Veelgestelde vragen over vordering verkopen
FAQ: Mag ik mijn vordering verkopen?
Ja, een vordering is uw eigendom en die mag u doorverkopen. Het alvast doorverkopen van toekomstige vorderingen is echter niet altijd toegestaan. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat er al een rechtsverhouding (tussen debiteur en crediteur) moet bestaan op het moment dat de akte van cessie getekend wordt. Het is dus niet mogelijk om een toekomstige vordering door te verkopen, als u nog geen overeenkomst heeft met uw klant.
FAQ: Voor welk percentage kan ik mijn vordering verkopen?
Hoeveel bedrijven betalen voor uw vordering is afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld hoe moeilijk het wordt om de vordering te innen en hoe oud de vordering is. Eén ding is zeker: u schiet er altijd bij in als u uw factuur doorverkoopt. Het bedrijf dat uw factuur overneemt probeert er immers winst op te maken.
FAQ: Wat is het verschil tussen incasso en het doorverkopen van een vordering?
Bij een incasso blijft u de eigenaar van de vordering. U besteedt het innen van de vordering alleen uit aan het incassobureau. Hier mag het incassobureau buitengerechtelijke incassokosten voor in rekening brengen bij uw debiteur. Dit bedrag wordt dus toegevoegd aan de oorspronkelijke vordering en moet betaald worden door de debiteur. Zo verdient het incassobureau aan de incasso.
Als schuldeiser kost het inschakelen van een incassobureau (in de buitengerechtelijke fase) u dus geen geld. Bij Invorderingsbedrijf werken we in de minnelijke fase op basis van no cure, no pay. Dat betekent dat we u niets in rekening brengen, ook niet als het ons niet lukt om de factuur te innen. Als we uw openstaande factuur wel weten te innen (wat in 95% van de gevallen lukt) ontvangt u 100% van de hoofdsom*.
*Op al onze overeenkomsten zijn Algemene Voorwaarden van toepassing. Raadpleeg onze Algemene Voorwaarden voor de exacte bepalingen die van toepassing zijn op onze producten en diensten.
FAQ: Wanneer verjaart een vordering?
In principe geldt voor onbetaalde facturen een verjaringstermijn van 5 jaar. Die gaat in vanaf het moment dat de vordering opeisbaar is geworden. Als u een vordering heeft op basis van een gerechtelijk vonnis, heeft deze vordering een verjaringstermijn van 20 jaar.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
- Géén succes = géén kosten
- 100% uitkering van de hoofdsom
- 95% slagingspercentage
Waarom 40.000 klanten u voor gingen
- Dé #1 incassering in het binnen-en buitenland
- No Cure No Pay aanpak
- Altijd inzicht (24/7) in uw zaak via ons uniek Online Cockpit portaal
-
Één vast contactpersoon
(jurist of advocaat) - 100% uitkering van de hoofdsom
- Direct actie (dezelfde werkdag)
Invorderingsbedrijf heeft een uitmuntende staat van dienst als het gaat om het innen van openstaande rekeningen. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of via de onderstaande button!
Koninginnegracht 14 C
2514 AA Den Haag
070 – 762 0330
Fax: +3170 – 762 0335