Home PageIncassokosten berekenen

Incassokosten berekenen: bereken de incassokosten hier

Heeft u een klant die een rekening niet betaalt? Dan kunt u een incassobureau inschakelen om de vordering te innen. Een incassobureau mag de openstaande rekening namens u invorderen. De kosten daarvoor mag u doorberekenen aan uw debiteur. Het bedrag dat wij uw klanten hiervoor in rekening mag brengen is wettelijk vastgesteld

Op deze pagina leest u hoe de incassokosten berekend worden en kunt u direct de incassokosten berekenen met onze handige calculator.

Wettelijke incassokosten berekenen met onze calculator

Vul het bedrag van uw vordering in om de wettelijke incassokosten (WIK) te berekenen met onze incassokosten calculator:

Incassokosten berekenen

Per 1 juli 2012 is de wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten (WIK) van kracht. Met onderstaande calculator kunt u berekenen welke incassokosten er berekend mogen worden over een openstaande factuur

Factuurbedrag:
De schuldeiser is BTW plichtig:
Vervaldatum van de factuur:
Vervaldatum tot en met:
Soort rente:

Wat zijn de wettelijke incassokosten?

Aan het laten innen van een openstaande vordering door een incassobureau zijn kosten verbonden. Om ervoor te zorgen dat u als schuldeiser niet zelf voor deze kosten op hoeft te draaien, maar uw debiteur ook niet met een onnodig hoge rekening op te zadelen, zijn de incassokosten die hiervoor in rekening gebracht mogen worden wettelijk vastgelegd. 

Dit is gedaan in de Wet Incassokosten (WIK) die in juli 2012 in werking is getreden. Deze incassokosten noemen we ook wel de buitengerechtelijke kosten omdat ze betrekking hebben op de buitengerechtelijke (of minnelijke) fase van het incassotraject.

Buitengerechtelijke incassokosten

Tot de buitengerechtelijke incasso behoren alle werkzaamheden om de openstaande vordering te innen, zonder tussenkomst van de rechter. De kosten die een schuldeiser, tijdens deze fase maakt om een geldvordering te innen, wordt aan de schuldenaar doorberekend. Deze staffel (staffel voor buitengerechtelijke incassokosten) is van toepassing op zowel de rechtsgebieden kanton als civiel.

Tijdens deze fase van de incasso nemen we als incassobureau contact op met uw debiteur, sturen we herinneringen en aanmaningen en bouwen we een dossier op. 

Als u Invorderingsbedrijf inschakelt om uw vordering te innen, brengen we de wettelijke incassokosten automatisch in rekening bij uw klant. Dit is de vergoeding die wij als incassobureau krijgen voor de werkzaamheden. Als het ons niet lukt om de vordering in de buitengerechtelijke fase te innen, betaalt u als schuldeiser ook niets. U kunt de zaak op dit moment stopzetten. Dat noemen we no cure, no pay incasso

In meer dan 85% van de zaken weten we de vordering in deze buitengerechtelijke fase te innen.

Gerechtelijke incassokosten

Als het niet lukt om de zaak in de buitengerechtelijke fase te innen, dan kunnen we een juridische procedure aanspannen tegen uw debiteur. Hier komen weer andere kosten bij kijken. Zo moeten er griffierechten, deurwaarderskosten en kosten voor juridische bijstand betaald worden. Deze kosten worden niet gedekt door de Wet Incassokosten. 

De rechter bepaalt bij het doen van de uitspraak wie de kosten voor de gerechtelijke procedure moet betalen. Doorgaans betaalt de verliezende partij de kosten die de partij die in het gelijk gesteld is, heeft moeten maken voor het voeren van de procedure. 

Een gerechtelijke incasso verloopt niet op basis van no cure, no pay.

Bgk berekenen e1681460455345 - invorderingsbedrijf

Hoe kunt u de buitengerechtelijke incassokosten berekenen?

Berekening buitengerechtelijke incassokosten: hoe kan ik de bgk berekenen of bik berekenen? (buitengerechtelijke incassokosten) De maximale hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten vindt u dus in de Wet Incassokosten. Volgens de wet normering buitengerechtelijke incassokosten bestaan deze uit een bepaald percentage van het factuurbedrag. Hoe hoger het factuurbedrag hoe lager het percentage wordt. 

Openstaand factuurbedrag

Maximale incassokosten

Tot 2.500 euro

15% (minimaal € 40)

Over de volgende 2.500 euro

10%

Over de volgende 5.000 euro

5%

Over de volgende 190.000 euro

1% 

Boven de 200.000 euro

0,5% (maximaal € 6675)

Toelichting berekening buitengerechtelijke incassokosten

Er geldt overigens wel een minimumbedrag van 40 euro voor de incassokosten. Als het factuurbedrag maar 100 euro is, mag er nog steeds 40 euro aan incassokosten in rekening gebracht worden.

Met een maximum van 6775 euro geldt er tevens een maximaal bedrag aan incassokosten. Zelfs als het percentage op basis van het hoofdbedrag boven de 6775 euro uitkomt, mogen er niet meer kosten in rekening gebracht worden.

Moet u btw over de incassokosten berekenen?

Of er btw over de incassokosten berekend wordt, is afhankelijk van of de schuldeiser btw-plichtig is of niet. 

 • Is de schuldeiser btw-plichtig en kan hij de btw verrekenen? Dan mogen de incassokosten niet worden verhoogd met de btw. 
 • Is de schuldeiser niet btw-plichtig en kan hij de btw niet verrekenen? Dan wordt de btw over de incassokosten in rekening gebracht bij de debiteur. De debiteur moet de btw betalen.

Als u als schuldeiser btw-plichtig bent (zoals de meeste ondernemers dat zijn) en u een incassobureau inschakelt, dan krijgt u een rekening voor de btw over de incassokosten. Deze btw kunt u bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. 

Als u als ondernemer de btw verlegt, bent u nog steeds btw-plichtig. In dat geval wordt er dus geen btw over de incassokosten gerekend. 

Wanneer u btw-vrijgestelde prestaties verricht, dan worden de incassokosten wel verhoogd met de btw.

Mag u rente in rekening brengen?

Als schuldeiser mag u bovenop de incassokosten rente rekenen over de onbetaalde factuur. De hoogte van de rente is afhankelijk van of uw debiteur een particulier of een zakelijke klant is. 

 • Voor consumententransacties (particulieren) geldt een maximale rente van 2%.
 • De wettelijke handelsrente, voor zakelijke transacties, is 8%.

Bij zakelijke klanten mag u wel afspreken om van de wettelijke handelsrente af te wijken. Dit dient u vooraf af te spreken. Bijvoorbeeld door het in uw algemene voorwaarden op te nemen.

Buitengerechtelijke incassokosten bij zakelijke klanten

Bij particuliere klanten bent u gebonden aan de wettelijke incassokosten. Bij zakelijke klanten is het wel mogelijk om hogere incassokosten in rekening te brengen. Dit mag alleen als dit in de overeenkomst wordt afgesproken. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door een bepaling in het contract of in uw algemene voorwaarden op te nemen. 

Uw klant moet de kans hebben gehad om de voorwaarden voorafgaand aan de overeenkomst te raadplegen en moet akkoord gaan met de voorwaarden. 

Wel is het zo dat er niet mag worden afgeweken van het minimumbedrag van 40 euro. Dit is een dwingend recht en het zou nadelig zijn voor de schuldeiser om hiervan af te wijken.

Bgk berekenen

Wanneer mag u buitengerechtelijke incassokosten in rekening brengen?

Wanneer er incassokosten in rekening gebracht mogen worden bij uw debiteur is afhankelijk van uw debiteur een particulier of een zakelijke klant is.

Als uw debiteur een zakelijke klant is

Bij zakelijke klanten mag u in principe direct na het verstrijken van de vervaldatum van de factuur incassokosten in rekening brengen. Wel is het vaak verstandig om eerst een betalingsherinnering te sturen. Misschien is uw klant de factuur simpelweg vergeten. Door niet direct een incassobureau in te schakelen wordt de verstandhouding met uw klant niet meteen verstoord.

Als uw debiteur een particulier is

Een particuliere klant moet volgens de wet altijd een laatste aanmaning ontvangen. In de brief moet u uw klant nog minimaal veertien dagen de tijd geven om de factuur te betalen, zonder dat hier incassokosten aan verbonden zijn. In deze zogenoemde WIK-brief moet u direct duidelijk vermelden hoe hoog de incassokosten zullen zijn als de rekening niet binnen de nieuwe termijn betaald wordt. Volgens de Hoge Raad moet de debiteur precies weten waar hij aan toe is. Pas na het verstrijken van de veertien dagen mogen er incassokosten in rekening gebracht worden.

Download hier uw voorbeeld WIK-brief

Incassobureau inschakelen?

Heeft u openstaande facturen die maar niet betaald worden? Draag uw vordering aan ons over en onze incasso specialisten gaan direct aan de slag met het innen van uw geld. U kunt de voortgang van de zaak voortdurend in de gaten houden in onze online cockpit.

Wilt u een incassobureau inschakelen?

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  FAQ: Veelgestelde vragen over incassokosten berekenen

  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

  Waarom 40.000 klanten u voor gingen

  Vrijblijvend advies

  Invorderingsbedrijf heeft een uitmuntende staat van dienst als het gaat om het innen van openstaande rekeningen. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of via de onderstaande button!

   

  Koninginnegracht 14 C
  2514 AA Den Haag
  070 – 762 0330

  Fax: +3170 – 762 0335

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op