Home PageSchade aan gehuurde camper: wie is aansprakelijk?

Schade aan gehuurde camper: wie is aansprakelijk?

Bent u van plan de komende vakantie een camper te huren? Of bent u juist een verhuurder van campers? Zowel voor de huurder als verhuurder is het belangrijk om te weten hoe het zit met de aansprakelijkheid wanneer er schade ontstaat aan een gehuurde camper. Wie moet deze schade vergoeden? Is de camper verzekerd? Mag de verhuurder borg inhouden? En wat als één van de partijen de ander niet wil betalen?

Schade aan uw vakantiewoning veroorzaakt?

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Wat als u niet verzekerd bent met een huurcamper?

    Wie is er verantwoordelijk voor schade aan een gehuurde camper?

    Net als bij schade aan een huurauto is de huurder van een camper in principe aansprakelijk voor eventuele schade, tenzij die schade de huurder niet kan worden toegerekend. Vaak wordt dit in de voorwaarden bij de huurovereenkomst verder verduidelijkt. De meeste verhuurbedrijven hanteren standaardvoorwaarden, waarin staat dat de huurder de kampeerauto in dezelfde staat terug moet brengen als hij haar ontvangen heeft. 

    Ontstaat er wel schade als u een camper huurt? In het huurcontract staat dan meestal expliciet dat de huurder verantwoordelijk is voor schade die niet door de verzekering gedekt wordt.

    Tip: wilt u als particulier een camper verhuren? Dan kunt u gebruikmaken van bijvoorbeeld de standaardvoorwaarden van de ANWB.

    Verzekering huurcamper

    In Nederland (en de meeste landen in het buitenland) moet iedere camper WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd zijn. De verhuurder moet deze verzekering afsluiten. Maar deze aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen schade aan andere weggebruikers, niet die aan de camper zelf (of de inzittenden daarvan).

    Daarom is het mogelijk om hier een aparte verzekering voor af te sluiten. Dit is meestal in de vorm van een allriskverzekering. Deze aanvullende verzekering dekt (een groot deel) van de schade aan de camper. Vaak verplichten verhuurders het om zo’n cascoverzekering af te sluiten. Soms is de prijs bij de vaste huurprijs inbegrepen en soms moet u hier apart voor betalen.

    Schade die niet door de verzekering wordt gedekt

    Als huurder bent u verantwoordelijk voor schade die niet door de verzekering wordt gedekt. Veel verzekeringen, ook allrisk, sluiten bepaalde soorten schade uit. Welke schade precies vergoed wordt en welke niet hangt af van de verzekering. 

    Zo keren bepaalde verzekeringen alleen uit bij schade veroorzaakt door bijvoorbeeld hagel, brand, bliksem, overstroming, aanrijdingen met dieren en eenzijdige ongevallen, terwijl u met een uitgebreidere verzekering ook gedekt bent tegen schade aan de camper door een aanrijding.

    Bij het huren van een camper is het verstandig om de polis goed door te nemen en te controleren tegen welke soorten schade de camper verzekerd is en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn. Daarbij zijn de voorwaarden van de verzekeraar bepalend. Hoe meer zaken er verzekerd zijn, hoe hoger de premie doorgaans is.

    Zaken die niet altijd onder de verzekering vallen zijn:

    • Diefstal voertuig
    • Brandschade
    • Schade door achteruit rijden
    • Schade aan het dak
    • Schade aan de onderzijde
    • Schade aan de ruiten
    • Schade aan het interieur

    De verhuurder kan de huurder aansprakelijk stellen voor schade die door eventuele uitsluitingen niet door de verzekeraar wordt vergoed. Daarnaast bent u niet gedekt als u zich niet aan de polisvoorwaarden houdt. 

    Dit is bijvoorbeeld het geval bij: 

    • Rijden zonder geldig rijbewijs (let op het gewicht van de camper)
    • Opzet
    • Ernstige roekeloosheid
    • Drugs- of alcoholgebruik
    • Schade ontstaan op onverharde wegen
    • Het doorverhuren aan een derde
    • Ondeskundig gebruik

    Eigen risico verzekering huurcamper

    Ook als uw camper verzekerd is en de schade gedekt wordt door de verzekering, wil dat niet zeggen dat u als huurder niets zelf hoeft te betalen. De meeste allrisk verzekeringen hebben namelijk een eigen risico. Bij een huurcamper is dit eigen risico vaak flink hoger dan bij bijvoorbeeld een huurauto. Hierdoor loopt u een veel groter financieel risico.

    Dit betekent dat u de schade tot een bepaald bedrag zelf moet betalen. Omdat de huurder aansprakelijk is, moet die het bedrag dat onder het eigen risico valt vergoeden.

    Eigen risico afkopen of verzekeren

    Vaak kunt u het eigen risico tegen een bepaalde vergoeding per dag aan de camperverhuurder afkopen. Op die manier weet u als huurder zeker dat u geen kosten hoeft te betalen als u per ongeluk een deuk in de camper rijdt of betrokken bent bij een aanrijding (mits de schade onder de dekking valt). 

    Ook zijn er bepaalde verzekeringen waarmee eigen risico én borg verzekerd zijn. Als u schade veroorzaakt die onder het eigen risico valt, betaalt de verzekering dit bedrag uit. Daarbij is ook de waarborgsom verzekerd, als de eigenaar die door schade aan de camper besluit geheel of gedeeltelijk in te houden. Omdat een dergelijke verzekering vaak goedkoper is dan het afkopen van het eigen risico, is dit in veel gevallen een beter alternatief.

    Schade veroorzaakt door een derde

    Het komt soms voor dat de schade aan de camper wordt veroorzaakt door een derde. U kunt bijvoorbeeld denken aan een aanrijding waarbij de schuld ligt bij de andere weggebruiker, maar ook aan een kind dat tijdens het spelen een kras op de camper maakt. In dergelijke situaties is de huurder nog steeds aansprakelijk ten opzichte van de verhuurder. Wel kan de huurder deze schade verhalen op de derde of diens verzekering.

    Schade in het buitenland

    De meeste mensen blijven niet in Nederland als zij een camper huren. Daarom is het belangrijk om na te gaan in welke landen de verzekering geldig is. Kies bijvoorbeeld voor een camper met een verzekering met een wereldwijde dekking (waardoor de camper wereldwijd verzekerd is). Overigens is het in de meeste Europese landen verplicht om het voertuig in ieder geval WA verzekerd te hebben. Buiten de EU is dit niet altijd verplicht.

    Schade aan de inventaris

    Een camper is natuurlijk niet alleen een voertuig, maar een compleet kampeermiddel, uitgerust met alle benodigdheden voor een comfortabel verblijf. Aan de inventaris kan ook schade ontstaan, bijvoorbeeld door een aanrijding, maar ook doordat u per ongeluk de televisie omstoot of een glas wijn over de bekleding laat vallen. 

    Ook voor schade aan de inventaris bent u als huurder aansprakelijk. Afhankelijk van de verzekering is schade aan inventaris zoals matrassen, televisie, servies en pannen vaak tot een bepaald bedrag verzekerd. 

    Heeft u zelf spullen meegebracht die beschadigd zijn geraakt? Dan wordt dit mogelijk gedekt door uw doorlopende reisverzekering.

    Verhuurder aansprakelijk

    Hoewel de huurder in beginsel aansprakelijk is voor schade die tijdens de huurperiode aan de camper ontstaat, zijn er ook situaties denkbaar waarbij de verantwoordelijkheid wel bij de verhuurder ligt. Dit is bijvoorbeeld het geval als de huurder kan aantonen dat de schade ontstaan is door achterstallig onderhoud aan de camper.

    Is de huurder bijvoorbeeld betrokken bij een ongeluk doordat de remmen door gebrekkig onderhoud niet goed werken? Dan kan de huurder de verhuurder deels of helemaal aansprakelijk stellen. Gaat iets stuk door slijtage of ouderdom? Dan is de verhuurder daar ook zelf verantwoordelijk voor. Mogelijk kunt u als huurder een korting op de huur bedingen als bepaalde onderdelen van de camper niet naar behoren werken.

    Schade verhalen

    Heeft u een camper verhuurd en is daar schade aan ontstaan, maar wil de huurder de schade of het verschuldigde eigen risico niet vergoeden? Dan kan Invorderingsbedrijf u helpen met het verhalen van de schade. We stellen uw huurder aansprakelijk en verzoeken hem het verschuldigde bedrag te betalen. Doet hij dat niet, dan sturen we een aanmaning en nemen we persoonlijk contact op. Blijft betaling hierna nog steeds uit? Dan kunnen onze juristen een gerechtelijke procedure starten. Met een vonnis van de rechter kunnen we uiteindelijk beslag laten leggen bij uw debiteur.

    Uw huurder aansprakelijk stellen?

    Laat uw gegevens achter en we nemen binnen een dag contact met u op.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Verzekering gehuurde camper

      FAQ: Veelgestelde vragen over schade aan huurcamper

      Waarom 40.000 klanten u voor gingen

      Guino koch
      Guino Koch

      Ik was ten einde raad toen de verhuurder het restant van mijn borg onrechtmatig had verrekend. Op internet gaan zoeken naar een specialist en wat denk je? Binnen 10 dagen alles binnengehaald. Het heeft mij helemaal niets gekost en alleen maar opgeleverd. Mijn kopzorgen zijn weg! Goed contact en super klantvriendelijk.

      Marielle beks
      Marielle Beks

      Binnen gesteld termijn heeft de klant betaald, voor vriendelijkheid hoef je bij dit bedrijf eens niet te betalen.

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op

        Onze incassojuristen & specialisten

        linkedin