Home PageEen onderaannemer aansprakelijk stellen

Een onderaannemer aansprakelijk stellen

Bij bouwwerkzaamheden zoals verbouwingen besteedt de hoofdaannemer (een deel van) de werkzaamheden vaak uit aan onderaannemers zoals timmerlieden, metselaars, loodgieters en elektriciens. Ook als een van deze onderaannemers een fout maakt waardoor de opdrachtgever schade lijdt, is de hoofdaannemer in principe aansprakelijk ten opzichte van de opdrachtgever. 

De hoofdaannemer kan de onderaannemer vervolgens zelf aansprakelijk stellen omdat hij een wanprestatie heeft geleverd.

Bent u als hoofdaannemer aansprakelijk gesteld voor de schade die is veroorzaakt door een van uw onderaannemers? Dan kunnen onze juristen u helpen met het verhalen van de kosten.

Wilt u uw onderaannemer aansprakelijk stellen?

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Aansprakelijkheid onderaannemer

    Wie is aansprakelijk ten opzichte van de opdrachtgever: aannemer of onderaannemer?

    De wet schrijft voor dat een aannemer bevoegd is om onderaannemers in te schakelen (zie: Artikel 751 Burgerlijk Wetboek Boek 7), maar dat hij in dat geval onverminderd aansprakelijk blijft voor een behoorlijke nakoming van de aannemingsovereenkomst. De opdrachtgever gaat de overeenkomst immers aan met de hoofdaannemer en er bestaat geen contractuele relatie tussen de opdrachtgever en de onderaannemer.

    Lijdt de opdrachtgever schade door gebreken aan de constructie of een te late oplevering? Dan kan de opdrachtgever de hoofdaannemer dus aansprakelijk stellen, ook als de gebreken zijn veroorzaakt door de onderaannemer.

    Artikel 76 Burgerlijk Wetboek Boek 6 stelt namelijk dat “als de schuldenaar (in dit geval de hoofdaannemer) bij de uitvoering van een op hem rustende verbintenis gebruikmaakt van de hulp van andere personen, hij op gelijke wijze aansprakelijk is voor de gedragingen van deze hulppersonen als voor zijn eigen gedragingen”.

    Uitzondering op basis van de overeenkomst

    Toch zijn er enkele uitzonderingen op de regel dat de hoofdaannemer altijd aansprakelijk is voor fouten van de onderaannemer. Zo kunnen de betrokken partijen dit bijvoorbeeld uitsluiten in de overeenkomst

    Als een opdrachtgever bijvoorbeeld zelf het gebruik van een bepaalde onderaannemer voorschrijft, dan kan de hoofdaannemer in het contract vastleggen dat hij niet aansprakelijk is voor de werkzaamheden van deze onderaannemer. Het is immers logisch dat een aannemer niet verantwoordelijk wil zijn voor andere partijen die hij niet kent en waar hij niet eerder mee samen heeft gewerkt.

    Uitzondering op basis van een onrechtmatige daad

    Omdat er geen contractuele basis bestaat tussen de onderaannemer en de opdrachtgever, kan de opdrachtgever de onderaannemer niet aansprakelijk stellen voor een wanprestatie. Er is immers geen prestatie afgesproken (tussen deze twee partijen).

    Toch zijn er voor de opdrachtgever mogelijkheden om eventuele schade direct te verhalen op de onderaannemer (en niet op de hoofdaannemer). Dat kan bijvoorbeeld van belang zijn als de hoofdaannemer niet voldoende verhaalsmogelijkheden heeft (hij heeft niet genoeg geld om de schadevergoeding te betalen). 

    Als er sprake is van een onrechtmatige daad jegens de opdrachtgever, dan kan de opdrachtgever de onderaannemer aansprakelijk stellen. Artikel 6:171 BW stelt namelijk het volgende:

    “Indien een niet ondergeschikte (de onderaannemer) die in opdracht van een ander (de hoofdaannemer) werkzaamheden ter uitoefening van diens bedrijf verricht, jegens een derde (de opdrachtgever) aansprakelijk is voor een bij die werkzaamheden begane fout, is ook die andere jegens de derde aansprakelijk’’.

    Uit een uitspraak van de Hoge Raad valt op te maken dat een onderaannemer daarom, binnen bepaalde grenzen, rekening moet houden met de belangen van de opdrachtgever, ook als er geen contractuele basis tussen deze partijen bestaat. Als een onderaannemer de belangen van de opdrachtgever schendt, dan kan hij dus verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele schade.

    Uit deze jurisprudentie blijkt wel dat dit alleen van toepassing is in het geval van een onrechtmatige daad. Bij onrechtmatig handelen is er sprake van een inbreuk op een recht, een handeling die in strijd is met de wet of acties die indruisen tegen het ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer. Of hiervan sprake is, hangt af van de specifieke omstandigheden van het geval.

    Als de rechter bepaalt dat zowel de hoofdaannemer als onderaannemer gedeeltelijk aansprakelijk zijn en samen een schadevergoeding moeten betalen, dan zijn zij ieder hoofdelijk aansprakelijk.

    Aansprakelijkheid onderaannemer jegens de hoofdaannemer

    Bent u aannemer en heeft uw opdrachtgever u aansprakelijk gesteld voor schade die is veroorzaakt door uw onderaannemer? Dat een onderaannemer meestal niet aansprakelijk is ten opzichte van de opdrachtgever, betekent niet dat er geen aansprakelijkheid bestaat jegens u als hoofdaannemer.

    U bent immers een overeenkomst met uw onderaannemer aangegaan, dus uw onderaannemer dient zich aan de gemaakte afspraken te houden. 

    Dat betekent dat hij de werkzaamheden zoals afgesproken dient te verrichten en binnen de afgesproken tijd. Daarbij moet de onderaannemer de normen van een “bekwaam” en redelijk handelend vakgenoot” in acht nemen. Dat betekent kort gezegd dat u mag vertrouwen op een behoorlijke uitvoering van het werk.

    Wanprestatie

    Doet de onderaannemer dat niet, dan kunt u hem als hoofdaannemer aansprakelijk stellen op basis van een wanprestatie.

    Als de onderaannemer in de uitvoering tekortschiet of te laat is met de oplevering van het afgesproken werk is hij in verzuim, dient u hem als hoofdaannemer allereerst in gebreke te stellen. Een ingebrekestelling is een brief waarin de aannemer aangeeft wat er schort aan het werk. Ook moet u de onderaannemer de kans geven om het werk binnen een redelijke termijn te herstellen.

    Kan de onderaannemer een toerekenbare tekortkoming niet herstellen of niet zorgen voor een deugdelijke nakoming van de overeenkomst, dan is hij in verzuim en kunt u de schade die u hierdoor lijdt op hem verhalen.

    Uw onderaannemer aansprakelijk stellen

    Weigert uw onderaannemer tekortkomingen in zijn werk te herstellen nadat u hem in gebreke heeft gesteld? Of bent u als aannemer door een opdrachtgever aansprakelijk gesteld voor schade die is veroorzaakt door een door u ingeschakelde onderaannemer? Dan kunt u op uw beurt de wanpresterende onderaannemer aanspreken voor de geleden schade

    De juristen van Invorderingsbedrijf kunnen een passende schadevergoeding voor u eisen. We helpen u met het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding die we kunnen eisen, stellen uw onderaannemer aansprakelijk en innen vervolgens de schadevergoeding ook daadwerkelijk.

    Dat doen we eerst op minnelijke wijze, door uw onderaannemer een voorstel voor een schadevergoeding te doen. Weigert hij dit voorstel? Dan kunnen we een juridische procedure of een arbitragezaak starten. Zodra de rechter uitspraak heeft gedaan kunnen we de schadevergoeding innen, door beslag te laten leggen bij uw schuldenaar.

    Behoefte aan juridisch advies?

    Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      De opdrachtgever dient zich te beklagen bij de hoofdaannemer

      FAQ: Veelgestelde vragen over onderaannemer aansprakelijk stellen

      Waarom 40.000 klanten u voor gingen

      Guino koch
      Guino Koch

      Ik was ten einde raad toen de verhuurder het restant van mijn borg onrechtmatig had verrekend. Op internet gaan zoeken naar een specialist en wat denk je? Binnen 10 dagen alles binnengehaald. Het heeft mij helemaal niets gekost en alleen maar opgeleverd. Mijn kopzorgen zijn weg! Goed contact en super klantvriendelijk.

      Marielle beks
      Marielle Beks

      Binnen gesteld termijn heeft de klant betaald, voor vriendelijkheid hoef je bij dit bedrijf eens niet te betalen.

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op

        Onze incassojuristen & specialisten

        linkedin