Home PageVraag afgedragen BTW over onbetaalde facturen terug!

BTW niet betaalde facturen terugvragen

Als ondernemer doet u meestal iedere drie maanden aangifte omzetbelasting. Op dat moment moet u direct de btw afdragen over de facturen die u die periode heeft verstuurd. Maar soms is de factuur waar u de btw over afdraagt, nog niet betaald. Het komt zelfs voor dat de factuur helemaal niet meer betaald wordt. Dit noemt men een oninbare vordering. De btw over onbetaalde facturen kunt u gelukkig terugvragen. In dit artikel leggen we uit hoe u dat doet.

Ik moet btw aangifte doen, maar de factuur is nog niet betaald

Als u gebruikmaakt van het factuurstelsel, geeft u tijdens de btw-aangifte de btw op over de facturen die u het afgelopen tijdvak heeft verstuurd. De meeste ondernemers doen per kwartaal btw-aangifte, maar het is ook mogelijk om dit maandelijks of één keer per jaar te doen. 

Iedere factuur die u in het betreffende tijdvak heeft verstuurd, moet u direct aangeven en betalen. Het maakt niet uit of de factuur al betaald is of niet. U kijkt dus naar de factuurdatum, niet naar de dag van betaling. Ook btw-bedragen die nog niet aan u betaald zijn, moet u hierdoor al afdragen aan de Belastingdienst.

Wat is het verschil tussen het factuurstelsel en het kasstelsel?

Als u btw-plichtig bent, moet u een periodieke aangifte doen. Ondernemers die (voornamelijk) goederen en diensten leveren aan andere ondernemers zijn verplicht verkoopfacturen te sturen. In dat geval bent u ook verplicht het factuurstelsel toe te passen. U houdt uw administratie bij op basis van de binnenkomende en uitgaande facturen. De facturen zijn dus leidend.

Wanneer u levert aan particulieren, bent u niet verplicht een factuur te sturen. U bent in dat geval ook niet in staat om een factuurstelsel toe te passen. In plaats daarvan gebruikt u het kasstelsel. U doet uw administratie en aangifte op basis van uw kas en bankafschriften. 

Als u het kasstelsel toepast, hoeft u de btw ook pas af te dragen als u de betaling ontvangen heeft.

Wanneer is een vordering oninbaar?

Als u op factuur levert, dan schiet u de btw dus in feite voor. U moet deze immers al afdragen, voordat u het btw-bedrag zelf ontvangen hebt. Maar wat als uw klant uw factuur uiteindelijk helemaal niet betaalt, terwijl u wel btw betaald heeft? Als een factuur oninbaar is, kunt u de betaalde btw terugvragen

De Belastingdienst beschouwt een vordering als oninbaar:

 • uiterlijk een jaar na de uiterste betaaldatum van de factuur
 • als uw debiteur eerder failliet gaat en er geen geld is om u te betalen

BTW terugvragen als klant factuur niet betaalt

Is uw factuur niet betaald? Een jaar nadat het factuurbedrag opeisbaar is geworden, wordt de factuur als oninbare vorderingen beschouwd. Op dat moment heeft u recht op teruggaaf van de btw die u betaald heeft over de oninbare factuur. Het terugvragen van de btw doet u tijdens de eerstvolgende btw-aangifte.

Dat doet u als volgt:

 1. U trekt de omzet van de oninbare vordering af van de omzet over het betreffende tijdvak (in rubriek 1a of 1b)
 2. U trekt het btw-bedrag dat u terugvraagt af van de verschuldigde omzetbelasting over het tijdvak waarover u aangifte doet (in rubriek 1a of 1b)

Wat als een klant een deel van de factuur niet betaalt?

Een factuur kan ook gedeeltelijk oninbaar zijn. Dat is het geval als uw debiteur slechts een deel van de factuur betaalt.

Ook in dat geval kunt u een deel van de afgedragen btw terugkrijgen. Als een factuur gedeeltelijk betaald wordt, dan rekent u uit hoeveel procent van het oorspronkelijke factuurbedrag (exclusief btw) uw debiteur betaald heeft. Vervolgens rekent u de verschuldigde btw over dit bedrag uit. Het verschil tussen de verschuldigde btw en het reeds afgedragen bedrag kunt u terugvragen.

Oninbare facturen alsnog betaald krijgen

Dat de Belastingdienst een openstaande factuur na een jaar als oninbaar beschouwt, wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk onmogelijk is om de vordering te incasseren. U kunt (ook na een jaar) nog steeds een incassobureau inschakelen om de factuur te innen.

Onze specialisten zorgen in 9 van de 10 gevallen dat de klant de factuur alsnog betaalt. Dat doen we door middel van een geavanceerde incassoprocedure, waarbij we de druk geleidelijk aan opvoeren en indien nodig een beroep doen op de beste advocaten en deurwaarders. De buitengerechtelijke fase van de incasso verloopt bij Invorderingsbedrijf op basis van no cure, no pay.

Als uw debiteur de oninbare vordering later alsnog betaalt en u deze btw al in mindering heeft gebracht, dan moet u de verschuldigde btw opnieuw aangeven in het tijdvak waarin u de betaling ontvangt

Incassobureau inschakelen?

Vul uw gegevens in en één van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Btw aangifte factuur niet betaald

  FAQ: Veelgestelde vragen over btw aangifte factuur nog niet betaald

  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage
  Miranda swier
  Miranda Swier

  Mijn ervaring met dit bedrijf is zeer positief. Heel attente, vriendelijke en kundige medewerkers. Zeer klantvriendelijk. Je krijgt het gevoel dat je zaak, hoe klein relatief ook, ertoe doet. En dat er echt op wordt ingezet het op te lossen. Dat is ook gelukt. Ik raad iedereen die problemen heeft met bedrijven of webwinkels aan contact op te nemen met dit Invorderingsbedrijf. 

  Waarom 40.000 klanten u voor gingen

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op

   Alstublieft,

   Uw download

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

   Download direct
   Vrijblijvend advies

   Invorderingsbedrijf kan bogen op een uitstekende staat van dienst als het gaat om het innen van schulden. Wilt u overleggen over uw zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 070 – 762 0330 of klik op onderstaande knop!

    

   Koninginnegracht 14 C
   2514 AA Den Haag
   070 – 762 0330

   Fax: +3170 – 762 0335