Home PageDe 6 belangrijkste redenen voor een wanbetaling in de landbouw

De 6 belangrijkste redenen voor een wanbetaling in de landbouw

De landbouw is de ideale plek voor wanbetalers. Er zijn zoveel deelsectoren waarbij de productie van producten en bruikbare grondstoffen zo belangrijk is dat vaak het financiële plaatje uit het oog verloren wordt door de boeren. Dit is niet hoe het hoort te gaan. Daarom is het echt belangrijk dat agrariërs worden behoedt van wanbetalingen. Er is onderzoek gedaan naar de meest voorkomende redenen en die staan in onderstaand overzicht uitgewerkt… Houd jij er de volgende keer rekening mee!?

6 redenen

Nummer 1…

Debiteur is het niet eens met de kwaliteit van de producten, en….
  • De afnemer wil hiervoor niet betalen.
  • De afnemer wil betalen, maar betaalt veel minder dan is afgesproken.

Dit betekent dat je inkomsten mis zal gaan lopen, terwijl je wel hebt geproduceerd en geleverd, alleen door omstandigheden niet de allerbeste kwaliteit kan leveren.

Nummer 2…

De debiteur rekt tijd, omdat…
  • Hij het niet eens is met de levertijd en wil daarom pas betalen als de gehele productie bij hem is afgeleverd.
  • Hij ‘vergeet’ te betalen na de levering. Hiermee hoopt hij tijd te kunnen winnen en zodoende uitstel van betaling te kunnen krijgen.

Dit zal inhouden dat je zelf achter je geld zal moeten gaan en in drukke tijden heb jij hier niet altijd tijd voor.

Nummer 3…

De debiteur heeft slechte bedoelingen…
  • De debiteur is bezig met criminele praktijken op de door u verhuurde grond. Hierbij kunt u denken aan dingen zoals een wietteelt. De huurder heeft nooit de intentie te betalen, maar juist geld te verdienen.

Je denkt aan de toekomst en daarmee aan je opvolging. Hiervoor koop je een stuk land extra, wat de komende jaren nog wel leegstaat tot de opvolging gereed is om hier gebruik van te maken. Je hebt alleen een probleem… je zal namelijk wel moeten betalen voor dit stuk grond en hier heb je niet altijd zin in… je besluit het stuk grond tijdelijk te verhuren. Helaas komt het voor dat je stuk grond verhuurt aan de verkeerde personen. Deze hebben plannen om makkelijk en snel geld te verdienen en zijn zeker niet van plan om altijd te betalen. Je komt erachter dat deze mensen bezig zijn met criminele praktijken, maar je kan niets… want als het uitkomt zal jij als eigenaar worden schuldig worden bevonden en draai jij op voor alle kosten.

Nummer 4…

De debiteur heeft weinig tot geen financiële mogelijkheden, omdat…
  • Hij/zij onder de armoedegrens leeft, maar toch erg veel baat heeft bij de productie. Denk hierbij aan varkensveehouders. Deze worden al jaren onderbetaald voor hun productie en hebben daardoor niet de mogelijkheden om te voldoen aan al hun kosten.

Vaak wordt er zaken gedaan in de veehandel. Varkensproducten worden al jaren tegen een te goedkoop tarief verkocht omdat hier een overschot van is. Varkens veehouders verdienen hier totaal niet op omdat ze worden onderbetaald. Dit levert financiële problemen op. De varkens veehouders zitten zeer krap bij kas en hebben veelal niet meer de mogelijkheid om te kunnen voldoen aan betalingen.

Nummer 5…

De debiteur heeft zijn financiële situatie niet onder controle, omdat…
  • De debiteur zelf zijn financiën niet beheert en zich er totaal niet mee bezighoudt. Meestal wordt dit gedaan door een medewerker die eigenlijk niet de tijd heeft om dit soort werkzaamheden uit te voeren. Hij/zij is meestal bezig met de werkzaamheden op het land zelf!
  • De debiteur zijn financiën niet op orde heeft en daarmee niet goed kan controleren of een factuur is betaald of niet.

Je hebt wel eens te maken met debiteuren die hun financiële situatie uit handen geven of totaal niet bijhouden. Vaak sluipen wanbetalingen er dan sneller in. De debiteur heeft zelf geen zicht meer op de financiën en kan dus niet snel zien of de facturen zijn/worden betaald.

Nummer 6…

De debiteur staat op de rand van een faillissement…
  • De debiteur heeft al langer moeite met het betalen aan bedrijven.
  • De debiteur verdient minder aan zijn handel en moet betalingen aan anderen schuldig blijven. Dit loopt hoog op en op het gegeven moment is de debiteur genoodzaakt faillissement aan te vragen.

Nu heeft u als productleverancier een probleem, want het probleem wordt door de debiteur naar u verplaatst!


Inkomsten zijn heel belangrijk voor u, maar ook voor de debiteur. Hij/zij heeft u nodig om aan zijn inkomsten te komen. De bovenstaande 6 redenen zijn de meest voorkomende voor een wanbetaling binnen uw sector. Het is daarom belangrijk om je hier tegen te wapenen.

Invorderingsbedrijf heeft hiervoor de specialisten in huis om u te kunnen bijstaan om wanbetalingen voor te zijn.

De juristen en incassospecialisten van Invorderingsbedrijf zijn zeer gespecialiseerd in de agrarische sector en staan altijd voor u klaar om u te voorzien van advies. Wij zijn telefonisch bereikbaar via:  070 762 0330. 

Heeft u last van wanbetaling?

Vul uw gegevens in en wij gaan direct aan de slag

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Incassobureau inschakelen
    No Cure No Pay Incasso

    Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

    • Géén succes = géén kosten
    • 100% uitkering van de hoofdsom
    • 95% slagingspercentage

    Alstublieft,

    Uw download

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Voorbeeld ingebrekestelling

    Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

    Download direct

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Neem telefonisch of per mail contact op