U bent in het bezit van een woning die u verhuurt. Alles loopt op rolletjes, totdat u een vermoeden krijgt dat er een wietplantage in uw pand opgezet is… Hoe moet u nu te werk gaan? En hoe kunt u voorkomen dat u door de aangescherpte Opiumwet als medeplichtige wordt gezien? Hier leest u alles wat u moet weten bij een wietplantage in huis.
Op dit moment zien wij steeds meer lopende zaken opkomen tegen onderhuurders in de randstad, voornamelijk uit de omgeving Den Haag en Amsterdam. De gemeenten zitten hier bovenop omdat het voor veel overlast zorgt. Het is dan ook een strafbaar feit wanneer een wietplantage wordt ontdekt en daar wordt snel werk van gemaakt. Maar ook als verhuurder wordt u aangekeken op hennepteelt in uw woning.
Tip! Hulp nodig bij het opstellen of ontbinden van een huurovereenkomst, of achterstallige huur innen? Bespreek de mogelijkheden tijdens een gratis huuradvies. Vul uw gegevens in en wij nemen contact op.
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!
Misdrijven op grond van de Opiumwet, die in uw eigendom gebeuren, kunnen ervoor zorgen dat uw bedrijfspand of woonhuis voor lange tijd wordt gesloten. Panden waar een wietplantage in hebben gezeten blijven vaak ernstig beschadigd. Die schade is niet verzekerd en dit verhalen bij de criminelen blijkt vaak onbegonnen werk. En of dit allemaal nog niet erg genoeg is, kunt u ook als verhuurder strafrechtelijk vervolgd worden.
Waarschijnlijk had u de wietplantage niet zien aankomen bij uw huurder. U had het volste vertrouwen in de huurder van uw pand en staat nu machteloos tegenover zijn/haar activiteiten. Misschien voelt u zich ook machteloos omdat dit probleem niet door uw toedoen is ontstaan. Echter wordt u wel verantwoordelijk gesteld voor deze wietplantage, wanneer u niet de juiste acties onderneemt. Hiermee wil de wetgever dat mensen en bedrijven kritischer kijken bij het aannemen van opdrachten, het verstrekken van diensten en/of het verhuren van ruimten.
Er wordt van u als verhuurder verwacht dat u uw huurders van te voren grondig screent en oog houdt op het dagelijks gebruik van uw woning. Dit kan door middel van het opvragen van een verklaring omtrent gedrag, legitimatiebewijs vragen, het verbruik in uw woning met regelmaat te controleren, etc. Wat wij afraden is om het contract met het energiebedrijf via u te laten lopen. Om aansprakelijkheid verder te voorkomen, laat u de huurder dit zelf afsluiten.
Contracten en voorwaarden zijn cruciaal als u vervelende praktijken van uw huurder op voorhand wilt voorkomen. Dit doet u door bijvoorbeeld in de huurovereenkomst te vermelden dat u eens in de zoveel tijd langs komt om de woning te controleren. Wanneer uw huurder hiermee akkoord gaat, heeft u de mogelijkheid om zelf een controle te doen op de wietplantage. Als externe partijen overlast melden, ook al staat dit niet in verband met een wietplantage, werkt dit altijd in uw nadeel.
Het voornaamste belang is dat u betrokken blijft bij alle zaken omtrent uw verhuurde woning. Dit houdt in dat u goed weet wanneer bijvoorbeeld de huurbetaling was en hier de transacties van bewaard. Uw huurder zou bijvoorbeeld zijn huur liever contant willen betalen, in plaats van via een bank. Dit kan mettertijd voor grote problemen zorgen, waardoor u alsnog aansprakelijk kan worden gesteld voor de wietplantage.
Heeft u een vermoeden van hennepteelt in uw woning, reageer dan direct en handel adequaat. Voorkom dat u volgens de Opiumwet, artikel 11a, medeplichtig wordt gesteld, waardoor u een boete
riskeert tot €81.000 (5e categorie) en een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar.
Daarnaast richt een wietplantage in huis veel schade aan; de hennepteelt wordt na ontdekking ontmanteld en afgevoerd. U blijft dus over met een gesloopt en beschadigd pand. En of dat nog niet kwalijk genoeg is, mag de burgemeester het pand (tijdelijk) sluiten, waardoor u ernstig bemoeilijkt wordt in de wederverhuur.
Wacht niet tot er problemen zijn en de kosten schrikbarend oplopen. Kosten die de huurder voor zijn rekening moet nemen en anders op uw bord worden geschoven.
U ontvangt hulp met het opstellen van contracten en voorwaarden bij de opstart van de verhuur. Hiernaast assisteren wij u ook wanneer de gemeente al een procedure tegen u is opgestart, zodat u niet meer machteloos staat tegenover uw huurder.
Tip! Hulp nodig bij het opstellen of ontbinden van een huurovereenkomst, of achterstallige huur innen? Bespreek de mogelijkheden tijdens een gratis huuradvies. Vul uw gegevens op onderstaand formulier in en wij nemen contact op. Liever direct een specialist spreken? Bel ons op: 070 762 0330.
Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct