Home PageOnbedoeld een wietplantage in huis? Wat u als verhuurder moet weten

Onbedoeld een wietplantage in huis? Wat u als verhuurder moet weten

U bent in het bezit van een woning die u verhuurt. Alles loopt op rolletjes, totdat u een vermoeden krijgt dat er een wietplantage in uw pand opgezet is… Hoe moet u nu te werk gaan? En hoe kunt u voorkomen dat u door de aangescherpte Opiumwet als medeplichtige wordt gezien? Hier leest u alles wat u moet weten bij een wietplantage in huis. 

Steeds meer wietplantages opgedoekt in de randstad

Op dit moment zien wij steeds meer lopende zaken opkomen tegen onderhuurders in de randstad, voornamelijk uit de omgeving Den Haag en Amsterdam. De gemeenten zitten hier bovenop omdat het voor veel overlast zorgt. Het is dan ook een strafbaar feit wanneer een wietplantage wordt ontdekt en daar wordt snel werk van gemaakt. Maar ook als verhuurder wordt u aangekeken op hennepteelt in uw woning.

Tip! Hulp nodig bij het opstellen of ontbinden van een huurovereenkomst, of achterstallige huur innen? Bespreek de mogelijkheden tijdens een gratis huuradvies. Vul uw gegevens in en wij nemen contact op.

Ja, ik wil een GRATIS huuradviesgesprek aanvragen

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Verhuurder de pineut bij wietplantage in huis

  Misdrijven op grond van de Opiumwet, die in uw eigendom gebeuren, kunnen ervoor zorgen dat uw bedrijfspand of woonhuis voor lange tijd wordt gesloten. Panden waar een wietplantage in hebben gezeten blijven vaak ernstig beschadigd. Die schade is niet verzekerd en dit verhalen bij de criminelen blijkt vaak onbegonnen werk. En of dit allemaal nog niet erg genoeg is, kunt u ook als verhuurder strafrechtelijk vervolgd worden.

  Oplettendheid noodzakelijk als verhuurder

  Waarschijnlijk had u de wietplantage niet zien aankomen bij uw huurder. U had het volste vertrouwen in de huurder van uw pand en staat nu machteloos tegenover zijn/haar activiteiten. Misschien voelt u zich ook machteloos omdat dit probleem niet door uw toedoen is ontstaan. Echter wordt u wel verantwoordelijk gesteld voor deze wietplantage, wanneer u niet de juiste acties onderneemt. Hiermee wil de wetgever dat mensen en bedrijven kritischer kijken bij het aannemen van opdrachten, het verstrekken van diensten en/of het verhuren van ruimten.

  Controle vereist van de verhuurder

  Er wordt van u als verhuurder verwacht dat u uw huurders van te voren grondig screent en oog houdt op het dagelijks gebruik van uw woning. Dit kan door middel van het opvragen van een verklaring omtrent gedrag, legitimatiebewijs vragen, het verbruik in uw woning met regelmaat te controleren, etc. Wat wij afraden is om het contract met het energiebedrijf via u te laten lopen. Om aansprakelijkheid verder te voorkomen, laat u de huurder dit zelf afsluiten.

  Maatregelen in uw huurovereenkomst tegen wietplantage in huis

  Contracten en voorwaarden zijn cruciaal als u vervelende praktijken van uw huurder op voorhand wilt voorkomen. Dit doet u door bijvoorbeeld in de huurovereenkomst te vermelden dat u eens in de zoveel tijd langs komt om de woning te controleren. Wanneer uw huurder hiermee akkoord gaat, heeft u de mogelijkheid om zelf een controle te doen op de wietplantage. Als externe partijen overlast melden, ook al staat dit niet in verband met een wietplantage, werkt dit altijd in uw nadeel.

  Hoe gaat u zich weren tegen uw onderhuurder?

  Het voornaamste belang is dat u betrokken blijft bij alle zaken omtrent uw verhuurde woning. Dit houdt in dat u goed weet wanneer bijvoorbeeld de huurbetaling was en hier de transacties van bewaard. Uw huurder zou bijvoorbeeld zijn huur liever contant willen betalen, in plaats van via een bank. Dit kan mettertijd voor grote problemen zorgen, waardoor u alsnog aansprakelijk kan worden gesteld voor de wietplantage.

  Wietplantage in huis? Stel uw vordering niet te lang uit

  Heeft u een vermoeden van hennepteelt in uw woning, reageer dan direct en handel adequaat. Voorkom dat u volgens de Opiumwet, artikel 11a, medeplichtig wordt gesteld, waardoor u een boete
  riskeert tot €81.000 (5e categorie) en een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar.

  Daarnaast richt een wietplantage in huis veel schade aan; de hennepteelt wordt na ontdekking ontmanteld en afgevoerd. U blijft dus over met een gesloopt en beschadigd pand. En of dat nog niet kwalijk genoeg is, mag de burgemeester het pand (tijdelijk) sluiten, waardoor u ernstig bemoeilijkt wordt in de wederverhuur.

  Wacht niet tot er problemen zijn en de kosten schrikbarend oplopen. Kosten die de huurder voor zijn rekening moet nemen en anders op uw bord worden geschoven. 

  Hoe Invorderingsbedrijf u gaat helpen bij wietplantage in huis

  U ontvangt hulp met het opstellen van contracten en voorwaarden bij de opstart van de verhuur. Hiernaast assisteren wij u ook wanneer de gemeente al een procedure tegen u is opgestart, zodat u niet meer machteloos staat tegenover uw huurder.

  Tip! Hulp nodig bij het opstellen of ontbinden van een huurovereenkomst, of achterstallige huur innen? Bespreek de mogelijkheden tijdens een gratis huuradvies. Vul uw gegevens op onderstaand formulier in en wij nemen contact op. Liever direct een specialist spreken? Bel ons op: 070 762 0330.

  Ja, ik wil een GRATIS huuradviesgesprek aanvragen

  Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

   Bent u een particulier of een onderneming?

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen
   No Cure No Pay Incasso

   Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

   • Géén succes = géén kosten
   • 100% uitkering van de hoofdsom
   • 95% slagingspercentage

   Alstublieft,

   Uw download

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

   Download direct

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op

    B mediate housing
    B Mediate Housing
    Als zeer goed beschouwd. Na het indienen van mijn vordering is de zaak snel opgepikt. Dat resulteerde ook in een snelle betaling. Ik ben erg tevreden over hoe mijn zaak is behandeld en kom de volgende keer zeker terug.

    Direct huur incasseren?

    Huurincasso 2 - invorderingsbedrijf