Home PageUit onze praktijk: Debiteur misbruikt handelsnaam en wordt voor € 25.000,- veroordeeld

Uit de praktijk: Debiteur misbruikt handelsnaam en wordt voor € 25.000,- veroordeeld

Voor diverse softwareontwikkelaars verzorgen we incasso. Zo startten we enige tijd geleden ook een gerechtelijke incassoprocedure namens een opdrachtgever (hierna: ‘Software B.V’) tegen een besloten vennootschap actief op het gebied van arbobegeleiding (hierna te noemen ‘Arbo I B.V.’). Arbo I B.V. nam het niet zo nauw met het handelsnaamrecht en de handelsnaamwet.

Wel geleverd, maar niet betaald

Arbo I B.V. had namelijk prachtige software op maat ontvangen, maar weigerde de openstaande facturen van totaal € 22.000,- ondanks vele herinneringen te betalen. Het goochelen met de handelsnaam kwam Arbo I B.V. uiteindelijk duur te staan, zo bleek deze week na uitspraak van de Rechtbank Delft.

Het gevaar van dezelfde handelsnaam

ven wat achtergrondinformatie. Arbo I B.V. had nog een zusje, Arbo II B.V. Het opmerkelijke was dat zowel Arbo I B.V. als Arbo II B.V. beide de handelsnaam ‘Arbo’ hadden geregistreerd in het Handelsregister, dus als KvK bedrijfsnaam. Zoeken op KvK naam ‘Arbo’ leverde al snel deze twee vennootschappen op. En het werd nog erger. Beide B.V.’s hadden naast dezelfde KvK handelsnaam ook dezelfde contactgegevens opgegeven, zoals adres, e-mailadres, telefoonnummer en website, dus naast het gebruik van nagenoeg dezelfde bedrijfsnaam (namelijk ‘Arbo I B.V.’en ‘Arbo II B.V.’).

Nu zelfs na een intensieve (buitengerechtelijke) incassoprocedure door Invorderingsbedrijf de betaling van ruim € 22.000,- en nog te verhogen met wettelijke handelsrente en buitengerechtelijke incassokosten uitbleef, schroomden we niet Arbo I B.V. met als handelsnaam ‘Arbo’ te dagvaarden voor totaal € 25.000,-.

Arbo schakelde snel een (dure) advocaat handelsnaamrecht in, voerde verweer en betoogde dat niet de vennootschap met KvK naam ‘Arbo I B.V.’ zou moeten betalen, maar deze met KvK bedrijfsnaam ‘Arbo II B.V.’. Immers, de KvK handelsnaam ‘Arbo’ zou horen bij Arbo II B.V. en niet Arbo I B.V. En al zou Arbo I B.V. moeten betalen, dan zou onze opdrachtgever, Software B.V., geen goed softwarepakket geleverd hebben (wanprestatie). Maar daarvoor was overigens nooit op juridisch juiste wijze een ingebrekestelling gekomen.

Misbruik Handelsnaamwet

De kantonrechter deed uitspraak en baseerde zich op het ingewikkelde handelsnaamrecht. Zo concludeerde de rechter dat het ‘op grond van de Handelsnaamwet verboden is een handelsnaam te voeren die een onjuiste indruk geeft van de onder die naam gedreven onderneming, voor zover dientengevolge misleiding van het publiek te duchten is’. Daarnaast, zo concludeert de kantonrechter is het op grond van de Handelsnaamwet ‘verboden een handelsnaam te voeren die in strijd is met de waarheid en dat een onderneming geheel of gedeeltelijk aan een ander zou toebehoren’. Dit laatste was van toepassing, nu zowel Arbo I B.V. als Arbo II B.V. beide in het Handelsregister de KvK handelsnaam ‘Arbo’ hadden opgegeven. Dit zorgt ervoor, aldus de rechter, dat ‘er bij het publiek verwarring te duchten is’. En dit laatste dient daarom volledig voor rekening en risico te komen van de gedagvaarde vennootschap Arbo I B.V., de B.V. die dezelfde handelsnaam als zijn zusje Arbo II B.V. draagt.

Succesvolle incassoprocedure door Invorderingsbedrijf

Arbo I B.V. wordt bij vonnis veroordeeld om in totaal € 25.000,- te betalen, te vermeerderen met de kosten van de procedure. En als Arbo I B.V. alsnog weigert te betalen, zullen we beslag moeten leggen. De rechter heeft bepaald dat het vonnis ‘uitvoerbaar bij voorraad’ is, hetgeen inhoudt dat we het vonnis alvast ten uitvoer kunnen leggen – ondanks het feit dat men nog in hoger beroep kan gaan. Gelet op de duidelijke motivering in het vonnis is dit echter niet te verwachten.

Slotsom

Het gebeurt niet zelden dat bestuurders en vennootschappen rommelen met handelsnamen, om verwarring te veroorzaken. Het Handelsnaamrecht is de afgelopen tientallen jaren sterk ontwikkeld. De Handelsnaamwet (deze wet is zelfs al van 5 juli 1921) verzet zich tegen misbruik van handelsnamen. Check daarom altijd eerst het Handelsregister voordat u in een belangrijke transactie stapt. Stuit u op meerdere handelsnamen bij verschillende inschrijvingen, vraag uw contractspartner hier dan naar. Gaat het onverhoopt toch mis, dan kunt u bij Invorderingsbedrijf rekenen op juridisch advies en een zorgvuldige incassoprocedure, gericht op resultaat. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om schade te vorderen.

Bovenstaande casus is gebaseerd op een gewezen vonnis door de rechtbank Delft. Genoemde partijnamen evenals handelsnamen zijn vervangen door subjectieve namen.

Heeft u een vraag over uw zaak?

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen
  No Cure No Pay Incasso

  Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

  • Géén succes = géén kosten
  • 100% uitkering van de hoofdsom
  • 95% slagingspercentage

   Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Neem telefonisch of per mail contact op

   Alstublieft,

   Uw download

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

   Download direct
   B mediate housing
   B Mediate Housing
   Als zeer goed beschouwd. Na het indienen van mijn vordering is de zaak snel opgepikt. Dat resulteerde ook in een snelle betaling. Ik ben erg tevreden over hoe mijn zaak is behandeld en kom de volgende keer zeker terug.