Kunt u door bepaalde omstandigheden uw belasting niet op tijd betalen? Dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Als u de aanmaningen van de fiscus negeert, lopen de kosten namelijk alleen maar verder op.
Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk om een betalingsregeling te treffen voor de belastingschuld. Op deze pagina leggen we uit hoe u uitstel van betaling kunt krijgen of een betalingsregeling overeen kunt komen met de Belastingdienst.
Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt contact met u op.
Heeft u een belastingaanslag ontvangen die u niet direct kunt betalen? Om te voorkomen dat burgers en ondernemers (verder) in de betalingsproblemen komen, is de Belastingdienst redelijk soepel met het aangaan van betalingsregelingen. U kunt bijvoorbeeld uitstel van betaling krijgen of een regeling treffen om de belastingschuld in termijnen te betalen.
Hiermee creëert u extra financiële ruimte voor uzelf, die u kunt gebruiken om uw financiën op orde te krijgen.
Door een betalingsregeling af te spreken met de Belastingdienst voorkomt u ten eerste dat de schulden oplopen doordat er aanmaningskosten en betaalverzuimboetes in rekening gebracht worden.
Daarnaast kunt u de extra financiële ruimte gebruiken om bijvoorbeeld andere openstaande schulden af te lossen. Met andere schuldeisers is het namelijk niet altijd mogelijk om een betalingsregeling te treffen. Als u uw openstaande rekeningen niet op tijd betaalt, kan dit ervoor zorgen dat ook deze schulden door incassokosten en eventuele proceskosten steeds verder oplopen. Bovendien kan er beslag bij u worden gelegd en kunt u zelfs failliet verklaard worden.
Als u geen ondernemer of zzp’er bent en een belastingschuld niet kunt betalen, dan zijn er verschillende regelingen die u kunt treffen met de Belastingdienst.
Als u een schuld van minder dan €20.000 heeft, kunt u een kort uitstel van betaling aanvragen. Het gaat hierbij om een uitstel van 4 maanden (vanaf de uiterste betalingsdatum van de aanslag). De voorwaarden voor een kort uitstel van betaling zijn:
U heeft geen dwangbevel ontvangen na een openstaande belastingaanslag.
Als u niet in aanmerking komt voor een uitstel van betaling van 4 maanden of na deze periode nog steeds niet kunt betalen, dan is het soms mogelijk om een betalingsregeling te krijgen. Deze duurt maximaal 12 maanden. Dit is inclusief de 4 maanden uitstel. Als u al 4 maanden uitstel heeft gekregen, dan duurt de betalingsregeling dus nog maximaal 8 maanden.
Wanneer u een betalingsregeling aanvraagt, moet u inzicht geven in uw inkomsten en uitgaven en zelf een voorstel voor een regeling doen. Geef bijvoorbeeld aan in hoeveel termijnen u de schuld denkt af te kunnen betalen.
Of u in aanmerking komt voor een betalingsregeling is afhankelijk van de omstandigheden en wordt bepaald door de Belastingdienst.
Als u een betalingsregeling afspreekt, moet u vanaf dat moment alle nieuwe aanslagen op tijd betalen.
Kunt u de openstaande schuld niet in maximaal 12 maanden betalen? Alleen in uitzonderingssituaties is het mogelijk om een betalingsregeling van langer dan een jaar te krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval als u:
Ook ondernemers en zzp’ers komen in aanmerking voor uitstel van betaling en een betalingsregeling bij de Belastingdienst. De voorwaarden die hiervoor gesteld worden zijn iets anders dan voor mensen die geen ondernemer zijn.
Als ondernemer of zzp’er komt u in aanmerking voor 4 maanden uitstel van betaling als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
U heeft niet eerder uitstel van betaling gekregen, bijvoorbeeld vanwege betalingsproblemen of een verrekening met een belastingteruggaaf.
Ook als u als ondernemer of zzp’er niet aan de voorwaarden voor uitstel van betaling voldoet, kunt u proberen een betalingsregeling te krijgen. Ook is het mogelijk om een betalingsregeling af te spreken als u na de 4 maanden uitstel nog steeds niet kunt betalen.
De betalingsregeling duurt maximaal 12 maanden. Deze termijn geldt vanaf de dag waarop u de regeling overeenkomt. Als u al uitstel van betaling heeft gekregen, dan worden die 4 maanden afgetrokken van de 12 maanden voor de betalingsregeling. De betalingsregeling loopt dan dus maximaal 8 maanden.
Als u de betalingsregeling aanvraagt, moet u inzicht geven in de financiële situatie van de onderneming. U moet bijvoorbeeld de jaarstukken van de afgelopen jaren bijvoegen, een overzicht van lopende opdrachten geven en een financiële prognose voor de komende jaren doen. Vervolgens doet u een voorstel voor een betalingsregeling waarbij u aangeeft in hoeveel termijnen u de schuld wilt afbetalen en hoeveel u per termijn betaalt.
De Belastingdienst kan om een extra zekerheid vragen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een:
Ook een onderneming of zelfstandige kan in bijzondere gevallen een betalingsregeling krijgen die langer duurt dan 12 maanden. Bijvoorbeeld als een grote klant onlangs failliet is gegaan of als u als ondernemer ernstig ziek bent geworden.
Als de schuld hoger is dan € 20.000 moet u kunnen bewijzen dat uw onderneming gezond is. Dat moet gedaan worden door een deskundige, zoals een accountant. Deze deskundige moet laten zien:
Als u naast een belastingschuld ook nog andere schulden heeft, dan kunt u ook proberen met deze andere schuldeisers een betalingsregeling te treffen. Een schuldeiser is nooit verplicht om een betalingsregeling te accepteren.
Heeft u een betalingsherinnering of aanmaning van Invorderingsbedrijf ontvangen? En kunt u de schuld niet in een keer betalen? Dan kunt u online een voorstel voor een betalingsregeling bij ons indienen. Wij zullen dit voorstel bij de schuldeiser neerleggen en u zo snel mogelijk informeren over de beslissing.
Zijn uw financiële problemen zo ernstig dat u dreigt failliet te gaan? Dan kunt u soms proberen een saneringsakkoord af te sluiten. In dat geval spreekt u, om een faillissement af te wenden, met de schuldeisers af dat u maar een deel van uw schulden af hoeft te betalen. Ook de Belastingdienst is in dat geval vaak bereid een deel van de schulden kwijt te schelden.
Vul uw gegevens in en een van onze incassospecialisten neemt contact met u op.
Voor uitstel van betaling of een betalingsregeling worden wel extra kosten in rekening gebracht. U moet namelijk invorderingsrente betalen. Het rentepercentage is geregeld in de wet en ligt op dit moment op 4 procent.
Moet u belasting betalen, maar krijgt u ook nog geld terug van de Belastingdienst? Dan is het mogelijk om deze bedragen met elkaar te verrekenen. Als de vervaldatum voor de aanslag die u nog moet betalen niet is verlopen, dan kunt u zelf vragen om een verrekening. Dit doet u door een brief te sturen aan de Belastingdienst.
Bent u te laat met betalen? Dan trekt de fiscus het bedrag dat u nog krijgt, automatisch af van het bedrag dat u nog moet betalen.
In bepaalde gevallen kan de Belastingdienst (een deel) van de belastingschuld kwijtschelden.
Particulieren kunnen kwijtschelding van een deel van hun belastingschuld krijgen. Of dit mogelijk is hangt af van hun persoonlijke situatie. Daarbij kijkt de fiscus onder andere naar het inkomen, vermogen, de bezittingen en andere openstaande schulden. Op die manier rekent de Belastingdienst uit wat de betalingscapaciteit is. Als die onder een bepaalde norm komt, kan (een deel van) de schuld worden kwijtgescholden.
Ook ondernemers kunnen een kwijtschelding van de belastingschuld krijgen. Een voorwaarde hiervoor is dat ook andere schuldeisers een deel van de schulden kwijtschelden. De schuldenaar moet dus eerst een saneringsakkoord bereiken.
Voor bepaalde belastingen zoals motorrijtuigenbelasting, belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en belasting zware motorrijtuigen (bzm) is het nooit mogelijk om kwijtschelding te krijgen.
Heeft u een lopende betalingsregeling en kunt u een nieuwe aanslag niet betalen? Dan kunt u een nieuwe betalingsregeling aanvragen. De nieuwe schuld wordt dan bij de oude schuld opgeteld en er wordt een nieuwe betalingsregeling getroffen voor het totaal openstaande bedrag. Om een nieuwe betalingsregeling aan te vragen, moet u een brief met een nieuw voorstel sturen naar de Belastingdienst.
De beoordeling van een aanvraag voor een betalingsregeling duurt maximaal 8 weken. Binnen 8 weken na ontvangst van het verzoek ontvangt u een brief met de beslissing.
Als u een verzoek voor een betalingsregeling indient bij de Belastingdienst (vóór de uiterste betaaldatum van de aanslag), dan ontvangt u geen betalingsherinneringen, aanmaningen of dwangbevelen meer voor deze aanslag (tot de Belastingdienst een beslissing heeft genomen).
Als u veel schulden heeft, dan kan de gemeente een schuldhulpverleningstraject voor u opzetten. U krijgt dan hulp met het regelen van uw financiën en het beheren van uw budget. Daarbij kan de gemeente een minnelijk schuldsaneringstraject opstarten. Er wordt gekeken naar hoeveel u kunt betalen en op basis daarvan wordt een voorstel gedaan aan de schuldeisers. Zij kunnen ervoor kiezen een deel van de schulden kwijtschelden.
Gaan de schuldeisers niet akkoord met het voorstel en wijst de rechter een eventueel dwangakkoord af? Dan kunt u wettelijke schuldsanering (Wsnp) aanvragen. De gemeente neemt uw schulden over en u krijgt een bewindvoerder.
Zowel minnelijke als wettelijke schuldsanering is bedoeld voor natuurlijke personen en niet voor ondernemingen.
Vanaf 2020 konden ondernemers belastinguitstel aanvragen als zij getroffen waren door de maatregelen in verband met de coronapandemie. De belastingschuld moeten zij sinds 1 oktober 2022 afbetalen. Hiervoor hebben zij 5 jaar de tijd. De schuld mag in maximaal 60 termijnen afbetaald worden.
Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!
Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.
Download direct