Inloggen op de klantenomgeving

De Online Cockpit is exclusief voor opdrachtgevers. Indien u nog geen eigen account heeft, klik dan hier om uw vordering direct over te dragen of neem contact met ons op via telefoon +31(0)70-7620330.

Wachtwoord vergeten Inloggen
Kunt u een ontbonden buitenlandse vennootschap failliet verklaren in Nederland?
internationaal
Door:
in
op 16 augustus 2018
ir. Laurens Lemmens

‘’Het enige creditmanagementkantoor met meer dan 20 jaar ervaring heeft in internationaal zaken doen”

Als creditmanagement organisatie houden wij u graag op de hoogte over alle ins en outs van het vak. Graag informeren wij u over de faillissementsaanvraag als pressiemiddel om tot incasso te komen.

Zo behandelen wij vandaag volgende kwestie.

De vraag die aan de orde is of dat een Franse onderneming (een druivenkwekerij) die reeds ontbonden is failliet kan worden verklaard door de Nederlandse rechter.  De onderneming was reeds ontbonden, waarmee deze naar Frans recht was opgehouden te bestaan.  Daarbij oordeelde de rechter dat onder verwijzing van het Europese Insolventieverordening  deze aanvraag in Nederland kon worden berecht omdat de meeste zaken van de druivenkwekerij in Nederland plaatsvonden.

Failliet laten verklaren in Nederland?

De Nederlandse wet geeft aan dat faillietverklaring plaats mag vinden bij een reeds ontbonden vennootschap. Dit is echter alleen zo wanneer er is gebleken dat faillissement aanvrager genoeg feiten heeft om aan te tonen dat er genoeg opbrengsten zullen zijn vanuit dit faillissement en summierlijk blijkt dat er meerdere schuldeisers zijn.

Het gerechtshof controleerde allereerst of de druivenkwekerij in Nederland is onderworpen aan de heffing van vennootschapsbelasting. Dit was het geval. Wanneer dit namelijk het geval is,  geldt de aansprakelijkheid voor buitenlandse bestuurders en commissarissen in het faillissement (Op grond van artikel 10:121 BW).

Omdat de aandelen van betreffende vennootschap niet volgestort bleken, was bestuurdersaansprakelijkheid dan ook kansvol en zijn baten bij een faillietverklaring dan ook reëel.

Uitspraak van de rechter

De rechter bevond de druivenkwekerij failliet in Nederland, desondanks dat hij naar Frans recht reeds was opgehouden te bestaan. Het gevolg hiervan is dat er een curator wordt aangesteld die zal trachten de bestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen. Hierdoor ontstaat voor benadeelde crediteuren alsnog een kans om hun facturen betaald te krijgen.

Juridisch advies bij het Invorderingsbedrijf B.V.

Wilt u weten welk bewijsmateriaal u precies nodig heeft bij een zaak als deze? Wij verwijzen u graag door naar onze juridische afdeling die 5 dagen per week van 9:00 uur tot 16:30 uur te bereiken is op 070 762 0330.

ShareShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0