Home PageGeen salaris ontvangen

Geen salaris ontvangen? Dit kunt u doen

Heeft u geen salaris ontvangen? Als u geen loon van uw werkgever ontvangt terwijl u daar wel recht op heeft, dan kunt u een loonvordering starten. Dat betekent dat u het achterstallige loon opeist. Daarbij heeft u recht op een vergoeding (wettelijke verhoging) als compensatie van uw werkgever.

Invorderingsbedrijf is als incassobureau gespecialiseerd in loonvorderingen. Betaalt uw werkgever u niet? Dien dan direct uw vordering bij ons in en we gaan meteen achter uw geld aan. Het indienen van de vordering duurt nog geen 5 minuten.

Uw loonvordering voor 16:00 uur ingediend? Dan gaan we vandaag nog voor u aan de slag.

Voor 16:00 uur uw incasso ingediend, dezelfde werkdag actie!

Loonvordering indienen?

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact op!

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Opzegtermijn ontslag op staande voet

    Wanneer moet salaris betaald zijn?

    Wanneer uw salaris binnen moet zijn, is afhankelijk van de arbeidsovereenkomst of cao die daarop van toepassing is. Uw salaris wordt over een bepaalde periode berekend (meestal per maand of 4 weken) en aan het eind van die periode krijgt u het uitbetaald. In de arbeidsovereenkomst staat over welke periode de werkgever het loon berekent.

    Vaak is er in de overeenkomst een betaaltermijn opgenomen. Uw werkgever betaalt uw salaris bijvoorbeeld binnen 30 dagen na de betreffende periode. 

    Is er geen betaaltermijn vastgelegd? Dan ontvangt u uw loon uiterlijk op de laatste dag van de kalendermaand na afloop van de betreffende periode.

    Ik heb geen salaris ontvangen, wat nu?

    Is de betalingstermijn verstreken, maar heeft u nog geen salaris ontvangen? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Het is mogelijk dat er per ongeluk een fout gemaakt is, maar het niet uitbetalen van uw loon kan ook betekenen dat uw werkgever in de financiële problemen zit.

    Stap 1: Controleer of u recht heeft op salaris

    Als u uw salaris niet (volledig) ontvangen heeft, is het allereerst belangrijk om na te gaan of u wel recht heeft op salaris over de betreffende periode. Zijn er bijvoorbeeld redenen waarom u geen of minder salaris zou kunnen krijgen? 

    Als er bijvoorbeeld een loonuitsluitingsbeding in uw contract staat, heeft u geen recht op loon als u niet gewerkt heeft. Wanneer er ‘wachtdagen’ in uw contract staan, dan heeft u als u ziek bent de eerste dagen geen recht op salaris.

    Stap 2: Informeer bij werkgever

    Wanneer u van mening bent dat u wel (of meer) salaris had moeten ontvangen, dan kunt u contact opnemen met (de salarisadministratie van) uw werkgever. Misschien is er een gegronde reden waarom uw salaris te laat is. Verzoek uw werkgever om het salaris zo snel mogelijk uit te betalen.

    Stap 3: Uw salaris opeisen

    Krijgt u geen bevredigend antwoord van uw werkgever over het achterstallige salaris? Of weigert uw werkgever u uit te betalen? Dan moet u een brief sturen om uw werkgever in gebreke te stellen. In deze brief eist u uw salaris op, samen met de wettelijke verhoging en de rente. Geef uw werkgever 7 dagen de tijd om het achterstallige salaris te betalen. 

    Wilt u uw werkgever in gebreke stellen? Dan kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken.

    Voorbeeldbrief loonvordering downloaden

    Stap 4: Loonvordering instellen

    Als uw werkgever ook niet reageert op de loonvorderingsbrief, dan kunt u een loonvorderingsprocedure starten. Draag uw vordering aan ons over en wij sturen uw werkgever een aanmaning. Ook zullen diverse malen contact met de werkgever opnemen om te achterhalen wat de reden is van de achterstallige betaling en hem te wijzen op zijn verplichten. Blijft betaling uit? Dan starten we een kort geding of vragen we het faillissement van uw werkgever aan.

    Werkgever kan salaris niet betalen

    Geeft uw werkgever aan dat hij wel wil betalen, maar dat dit niet mogelijk is omdat hij in de financiële problemen verkeert? Als uw werkgever failliet gaat, heeft u recht op een faillissementsuitkering van het UWV. Vaak zal de curator de arbeidsovereenkomst beëindigen na een faillissement. Soms kunt u blijven werken tot de curator het faillissement heeft afgewikkeld.

    Als uw werkgever failliet is, betaalt het UWV:

    • Het salaris over maximaal 13 weken tot het ontslag.
    • Het loon tijdens de opzegtermijn (maximaal 6 weken).
    • Vakantiegeld, openstaande vakantiedagen en pensioenpremie over de laatste 12 maanden tot het ontslag.

    Soms is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een faillissementsuitkering als de werkgever nog niet failliet is. Er moet dan sprake zijn van blijvende betalingsonmacht. Volgens het UWV is hier sprake van als de werkgever:

    • Salarissen en andere rekeningen structureel niet meer betaalt.
    • Surseance van betaling krijgt.
    • In de wettelijke schuldsanering gaat.

    Als de werkgever een lening van de bank krijgt, dan is er geen sprake van betalingsonmacht en is het dus ook niet mogelijk om een faillissementsuitkering aan te vragen. U kunt dan wel een loonvordering starten.

    Geen salaris ontvangen, niet werken

    Recht op wettelijke verhoging

    Als uw werkgever uw loon te laat betaalt, dan heeft u niet alleen recht op dit achterstallig salaris, maar kunt u ook aanspraak maken op een vergoeding. Dit noemt men de wettelijke verhoging

    U kunt deze wettelijke verhoging krijgen vanaf de derde werkdag dat uw werkgever te laat is met het betalen van uw loon. De wettelijke verhoging is bedoeld om de werknemer te compenseren en de werkgever te stimuleren het salaris de volgende keer wel op tijd te betalen.

    De wettelijke verhoging wordt als volgt berekend:

    • 5% per dag voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het salaris betaald moest zijn.
    • 1% voor elke volgende werkdag, met een maximum van 50% van uw loon.

    Als uw werkgever de verhoging niet wil betalen, dan kunt u naar de rechter stappen om de vergoeding op te eisen. De juristen van Invorderingsbedrijf kunnen u hierbij helpen.

    De werkgever hoeft geen verhoging te betalen als er sprake is van betalingsonmacht. In dat geval kunt u wel een beroep doen op de faillissementsuitkering van het UWV.

    Wettelijke rente

    Naast de wettelijke verhoging heeft u ook recht op wettelijke rente als u uw salaris te laat ontvangt. Deze wettelijke rente (voor niet-handelstransacties) wordt berekend over het te laat betaalde salaris, inclusief de wettelijke verhoging.

    Werk opschorten als salaris niet wordt betaald

    Als u langere tijd niet betaald krijgt, voor de werkzaamheden die u verricht, wilt u misschien (tijdelijk) stoppen met het werk. Uit verschillende gerechtelijke uitspraken blijkt dat het in sommige gevallen mogelijk is om uw werk op te schorten als u niet betaald wordt en dat uw werkgever u in dat geval moet doorbetalen gedurende de periode dat u het werk staakt.

    In een kort geding bepaalde de rechtbank Midden-Nederland in 2013 bijvoorbeeld dat een werknemer terecht zijn werk had opgeschort omdat hij daarvoor al ruim vier maanden zijn loon niet had ontvangen. Hierdoor had hij zijn spaargeld moeten gebruiken en geld moeten lenen van bekenden. Zodoende kwam de rechter tot het oordeel dat de werkgever het loon over de periode dat de werknemer het werk had neergelegd, gewoon moest doorbetalen.

    Is er sprake van een arbeidsconflict?

    Het komt regelmatig voor dat werkgevers weigeren het salaris te betalen als er sprake is van een arbeidsconflict. Een verstoorde arbeidsverhouding is geen geldige reden om te stoppen met het betalen van salaris. 

    De werkgever mag pas stoppen met betalen als het arbeidscontract is afgelopen of wanneer het ontslag is ingegaan (met inachtneming van de opzegtermijn). Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een geldige reden heeft. Alleen bij ontslag op staande voet hoeft de werkgever geen rekening te houden met de opzegtermijn.

    Stopt uw werkgever toch met betalen na een arbeidsconflict? Dan kunt u een loonvordering starten om het salaris waar u recht op heeft te krijgen.

    Achterstallig salaris opeisen?

    Heeft u recht op salaris, maar dit niet ontvangen? Als uw werkgever zonder geldige reden uw salaris inhoudt, dan kunt u een incassobureau inschakelen om uw loon alsnog te innen. Invorderingsbedrijf is onder andere gespecialiseerd in loonvorderingen. 

    We proberen het achterstallige salaris in eerste instantie op minnelijke wijze te incasseren. Dat doen we door aanmaningen te sturen en contact op te nemen met uw werkgever. Zo kunnen we achterhalen wat de reden is dat u geen salaris ontvangt en uw werkgever te wijzen op zijn verplichtingen. 

    Blijft betaling uit? Dan kunnen we naar de rechter stappen om betaling af te dwingen. Als de rechter de loonvordering toewijst, kunnen we beslag leggen bij uw werkgever.

    Naast uw achterstallige basissalaris kunnen we ook de volgende soorten loon voor u innen:

    • Eindafrekening na ontslag
    • Onbetaald vakantiegeld
    • Achterstallig loon bij ziekte
    • Niet afgedragen werkgeversdeel pensioenpremie

    Ontvangt u geen salaris?

    Laat uw gegevens achter en een van onze loonvorderingsspecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Wettelijke verhoging

      FAQ: Veelgestelde vragen over salaris niet ontvangen

      No Cure No Pay Incasso

      Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

      • Géén succes = géén kosten
      • 100% uitkering van de hoofdsom
      • 95% slagingspercentage

      Alstublieft,

      Uw download

      Voorbeeld ingebrekestelling

      Voorbeeld ingebrekestelling

      Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

      Download direct

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op