Home PageFactuur dubbel betaald

Factuur dubbel betaald

“Het verhaal van de leasemaatschappij die € 17.465,- zag vervliegen”

Wat u kunt doen als u ontdekt dat een factuur dubbel betaald werd, is niet voor iedereen even duidelijk. Vaak ontdekt u pas veel later dat er een bedrag dubbel betaald is. Een factuur die dubbel is betaald zorgt niet alleen voor een liquiditeitstekort maar ook voor onnodige kopzorgen. Hieronder leest u hoe u alsnog uw dubbel betaalde bedrag terugkrijgt. Ook hebben we een speciaal artikel waarin we dieper ingaan op ‘teveel betaald loon terugvorderen‘.

Geen recht op dubbel betaalde bedrag

Als u een factuur dubbel betaald heeft, heeft u dat niet expres gedaan. Waarschijnlijk is de betaling er doorheen geslipt. Onopvallend. De persoon die het bedrag dubbel heeft ontvangen moet het terugbetalen. In de praktijk blijkt dat niet iedereen dat zomaar vrijwillig doet helaas. 

Juridisch wordt het bedrag dat dubbel betaald is een onverschuldigde betaling genoemd. De naam zegt het al: een betaling zonder dat er een (opeisbare) schuld is. Ofwel een niet-verschuldigde betaling. Een betaling zonder rechtsgrond. Onze wet regelt dit in art. 6:203 BW. Ja, het bedrag was in eerste instantie wel verschuldigd, maar u heeft de eerste keer al kwijtend betaald.

Stappenplan in geval van factuur dubbel betaald

 1. Verzamel bewijs van de dubbele betaling voor uw eigen administratie. Stel bijvoorbeeld het bankafschrift veilig waarop de dubbele betaling staat of maak een printscreen van internetbankieren.
 2. Neem zo snel mogelijk contact op met de ontvanger van het bedrag en verzoek om terugbetaling. Doe dit bij voorkeur schriftelijk, zodat u achteraf bewijs heeft van uw verzoek. Wilt u liever bellen? Dat kan ook. Bevestig dan wat besproken is in een e-mail, fax of brief aan de ontvanger na het gesprek. Spreek een concrete datum af wanneer het bedrag terugbetaald moet zijn.
 3. Geen betaling in geval van factuur dubbel betaald? Dan is het aan te raden om direct te starten met incasso. De ontvanger van het per abuis twee keer betaalde bedrag krijgt direct een eerste ingebrekestelling en wordt gesommeerd om per omgaande terug te betalen. Over het algemeen betaalt de debiteur het bedrag zonder morren terug. Vreemde ogen dwingen immers.
 4. Betaalt de debiteur onverhoopt de teveel betaalde som niet terug dan zorgen we er met een dagvaarding voor dat we bij de rechter een vonnis halen. De debiteur wordt dan tot terugbetaling veroordeeld. Met het vonnis wordt beslag gelegd op uw teveel betaalde bedrag. We vragen de rechter om de debiteur ook te veroordelen in de kosten van de gerechtelijke procedure. Hij heeft tenslotte zonder enige rechtsgrond het bedrag onder zich gehouden.

Download: gratis ingebrekestelling

Vul uw gegevens in en ontvang uw download  Bent u een particulier of een onderneming?  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Incassobureau inschakelen

  Ook al reageert de schuldenaar niet: de procedure gaat toch verder.

  Heeft u een factuur dubbel betaald gekregen? En bent u het eens met de ontvangen dagvaarding? Dan kunt u proberen contact op te nemen met de schuldeiser en om een regeling te treffen. Of u kunt het bedrag dat is opgenomen in de dagvaarding meteen betalen. Dit voorkomt dat u andere proceskosten hoeft te betalen.

  Hoe we een klant van ons geholpen hebben

  Onverschuldigde betalingen ofwel per ongeluk teveel betaalde bedragen komen veel voor. We behandelen zaken in alle vormen en maten. Een van onze opdrachtgevers, in dit geval een leasemaatschappij, kreeg het laatst wel heel warm.

  Per ongeluk had de afdeling boekhouding een factuur dubbel betaald van een bedrag van € 17.465,- voor de aanschaf van een auto. Het bedrijf dat de betaling dubbel had ontvangen, een autohandelaar, wilde het bedrag niet meer terugbetalen. In ruil daarvoor moest de leasemaatschappij maar een tweede zelfde auto afnemen. Dat de factuur dubbel betaald was, zou inhouden dat onze klant ook twee auto’s wilde afnemen, zo redeneerde de autohandelaar.

  Toen de leasemaatschappij deze tweede niet bestelde auto weigerde in ontvangst te nemen verbrak de autohandelaar elke communicatie en leek de vogel gevlogen. Meer dan 17.000 euro stond er op het spel!

  Door het dezelfde dag nog opstarten van een uitgebalanceerde incassoprocedure wisten we de autohandelaar uiteindelijk te laten betalen. Zo schreven we niet alleen het bedrijfsadres aan, maar ook het privéadres van de bestuurder – de man die uiteindelijk de knoppen van internetbankieren moest bedienen. In eerste instantie wilde hij niet betalen. Toen onze juridische afdeling de man had uitgelegd dat hij – kort gezegd – geen poot had om op te staan wilde hij een betalingsregeling voor terugbetaling. Het dubbel betaalde bedrag had hij namelijk al uitgegeven om zijn eigen schulden af te lossen! Uiteraard accepteerde onze opdrachtgever geen betalingsregeling. Onder dreiging van de aanvraag van het faillissement bij uitblijven van betaling werd het bedrag alsnog met een spoedoverboeking bijgeschreven op de rekening van onze stichting Derdengelden inclusief rente en kosten.

  Dit illustreert dat je er niet snel genoeg bij kunt zijn als een factuur dubbel betaald is. Soms ontdekt u het pas veel later. In alle gevallen is het inschakelen van een deskundige en ervaren incassospecialist aan te raden.

  Het maakt voor het inschakelen van ons incassotraject niet uit of uw bedrag hoog of laag is of hoe oud de vordering is. De verjaringstermijn van een teveel betaalde factuur bedraagt wel 20 jaar!

  Factuur dubbel betaald aan buitenland

  Heeft u een bedrag dubbel overgemaakt aan een buitenlandse partij? Dan starten we ons internationale incassotraject op. In overleg met uw persoonlijk adviseur incasso buitenland zoeken we samen naar de beste en snelste oplossing. Informeer naar de mogelijkheden.

  Juridisch advies in geval van factuur dubbel betaald

  De juristen en incassospecialisten van het Invorderingsbedrijf hebben een schat aan ervaring en kennis. Geconfronteerd met wanbetaling? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 070-7620330 of stuur ons een  e-mail.

  Factuur dubbel betaald?

  Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact op!   Bent u een particulier of een onderneming?
   Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

   Incassobureau inschakelen
   No Cure No Pay Incasso

   Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

   • Géén succes = géén kosten
   • 100% uitkering van de hoofdsom
   • 95% slagingspercentage

   Alstublieft,

   Uw download

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Voorbeeld ingebrekestelling

   Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

   Download direct

    Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Neem telefonisch of per mail contact op