Home PageTeveel betaald loon terugvorderen

Te veel betaald loon terugvorderen

Als u als werkgever door een fout in de administratie per ongeluk te veel salaris uitbetaalt, kunt u het teveel betaalde loon terugvorderen. Het onterecht of teveel betaalde salaris is een onverschuldigde betaling. De werkgever mag dit bedrag meestal terugvorderen of verrekenen met bijvoorbeeld het salaris van de volgende maand. Maar let op: er bestaan ook uitzonderingen.

Op deze pagina leest u of en hoe u teveel betaald salaris kunt terugvorderen.

Onverschuldigd salaris terugvorderen?

Laat uw gegevens achter en één van onze incassospecialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

    Bent u een particulier of een onderneming?

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

    Teveel salaris ontvangen

    Mag een werkgever te veel betaald loon terugvorderen?

    Heeft u te veel salaris betaald aan een werknemer? Een fout in de salarisadministratie is zo gemaakt, waardoor een werknemer misschien meer krijgt dan waar hij recht op heeft. Bijvoorbeeld door(dat):

    • het salaris dubbel wordt overgemaakt
    • een fout in de eindafrekening na ontslag
    • een fout in de afdracht van loonbelasting of sociale premies
    • de werknemer per ongeluk in een hogere schaal is ingedeeld
    • er teveel salaris is doorbetaald aan een zieke werknemer

    Met name als een fout pas later ontdekt wordt en er structureel meer salaris wordt betaald dan waar de werknemer recht op heeft, kan dit om aanzienlijke bedragen gaan.

    Ook te veel opgenomen vakantiedagen of onrechtmatig privégebruik van de zakelijke auto kunnen als onverschuldigd salaris worden aangemerkt.

    Een onverschuldigde betaling is een betaling waarvoor geen rechtsgrond bestaat (Artikel 203 Burgerlijk Wetboek Boek 6). De ontvanger is volgens de wet verplicht een gelijk bedrag terug te betalen.

    Verrekenen

    Vaak is het mogelijk om het teveel uitgekeerde loon te verrekenen met toekomstige betalingen, bijvoorbeeld het salaris van de volgende maand. 

    U moet daarbij wel zorgen voor goed werkgeverschap; als het om een hoog bedrag gaat, kan de rechter het bijvoorbeeld als onredelijk beschouwen als u dit bedrag in een keer aftrekt van het volgende salaris, waardoor de werknemer niet voldoende geld overhoudt om van te leven. 

    In dat geval kunt u een betalingsregeling met de werknemer afspreken. 

    Bij kleinere bedragen kunt u het teveel betaalde salaris in principe wel in een keer met een nieuwe loonbetaling verrekenen. Dit hoeft u niet vooraf te melden aan de werkgever.

    Jurisprudentie teveel betaald loon

    Het Gerechtshof in ‘s Hertogenbosch bevestigde in 2024 het oordeel van de rechtbank dat een ambtenaar van de Belastingdienst teveel ontvangen loon moet terugbetalen. 

    De ambtenaar was bij de schriftelijke vastlegging van de arbeidsvoorwaarden per ongeluk in een veel hogere salarisschaal ingedeeld dan afgesproken. Toen de fiscus hierachter kwam vorderde de Belastingdienst het teveel betaalde salaris (in totaal € 6648 terug). De werknemer weigerde het onterecht ontvangen bedrag terug te betalen. 

    De rechter oordeelde in de rechtszaak die daarop volgde dat het salaris zodanig spectaculair afweek van de afgesproken vergoeding dat de werknemer wist of redelijkerwijs had moeten begrijpen dat hij meer salaris ontving dan waar hij recht op had en dat de werknemer dit dus terug moet betalen. 

    Ook mocht de Belastingdienst het toekomstige salaris weer wijzigen naar de correcte schaalindeling. Het standpunt van de verdediging dat dit een eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden inhield, ging niet op. Het hof bevestigde het oordeel van de rechtbank.

    Werkgever teveel salaris betaald

    Wanneer mag een werkgever te veel betaald salaris niet terugvorderen?

    Er zijn ook situaties waarin een werkgever het teveel betaalde salaris niet terug mag vorderen. Dit is als terugvordering naar de maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Dat is bijvoorbeeld het geval als voor de werknemer niet duidelijk is geweest dat hij te veel salaris ontving en hij in de problemen komt als hij het bedrag terug moet betalen.

    De werkgever kan het bedrag bijvoorbeeld niet in één keer terugvorderen als de werknemer daardoor minder dan de beslagvrije voet overhoudt. De werkgever kan in dat geval wel een betalingsregeling afspreken met de werknemer. 

    Daarnaast hoeft een werknemer het teveel ontvangen salaris soms niet terug te betalen als hij uit de gedragingen van de werkgever had af mogen leiden dat de betaling zo bedoeld was. 

    Als een werkgever bijvoorbeeld per ongeluk een bonus uitkeert, dan is het goed mogelijk dat de werknemer dat beschouwt als een welgemeend extraatje. Daarmee wordt de verwachting geschept dat de werknemer dit bedrag kan besteden. In dat geval kan het als onredelijk worden gezien om het bedrag alsnog terug te vorderen.

    Voorbeeld

    Het Gerechtshof in Amsterdam bepaalde in 2017 bijvoorbeeld dat een begeleider in de gehandicaptenzorg die te veel salaris ontving voor slaapdiensten, dit niet hoefde terug te betalen.

    De werknemer had de slaapdiensten volledig uitbetaald gekregen, terwijl in de CAO was opgenomen dat voor slaapdiensten slechts halve werkuren golden. Het bedrijf had voor deze uren dus slechts de helft van het loon uit hoeven te keren. De werkgever had de slaapdiensten per ongeluk echter wel als volle uren uitbetaald. Toen de werkgever dit ontdekte, vorderde zij het teveel betaalde bedrag terug. 

    Dit was volgens het hof onterecht. De werkgever mocht wel stoppen met het volledig uitbetalen van de volledige uren, maar achtte het op grond van de redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar dat de werknemer het teveel ontvangen salaris terug moest betalen. Volgens het hof was het teveel betaalde salaris geen evidente fout (het was niet overduidelijk dat de werkgever meer salaris dan nodig had betaald).

    Doorbetaling tijdens ziekte

    Een ander voorbeeld van een zaak waarbij de werkgever onterecht loon had teruggevorderd, draaide om een werknemer die tijdens langdurige ziekte te veel salaris doorbetaald had gekregen. 

    De werkgever betaalde in het tweede ziektejaar 100 procent van het salaris door. Volgens de CAO had de werkgever slechts 70 procent mogen betalen. Toch hoefde de werknemer het extra ontvangen loon van de rechter niet terug te betalen. Het ging niet om een overduidelijke fout en de werkgever had met de betalingen een bepaald vertrouwen bij de werknemer gewekt, ook al was het bedrag onverschuldigd betaald.

    Hoe kan ik teveel betaald loon terugvorderen?

    Als u teveel betaald loon wilt terugvorderen kunt u een aantal stappen nemen:

    Stap 1: Te veel betaald salaris berekenen

    Zodra u als werkgever ontdekt dat er te veel salaris is betaald, is het belangrijk om in kaart te brengen of dit slechts eenmalig of vaker is gebeurd. Als er vaker te veel salaris is uitgekeerd, dan moet u alle data waarop dit gebeurd is registreren. Reken vervolgens uit hoeveel salaris er precies te veel is betaald.

    Stap 2: Te veel betaald loon terugvorderen

    Neem zo snel mogelijk contact op met de werknemer en probeer af te spreken hoe het bedrag terugbetaald kan worden. 

    Als de werknemer ‘te kwader trouw’ het teveel betaalde salaris heeft aangenomen, als hij dus wist dat hij hier geen recht op had, dan is het volgens Artikel 205 Burgerlijk Wetboek Boek 6 niet nodig om de werknemer in gebreke te stellen en kunt u het bedrag direct terugvorderen. Toch is het altijd verstandig om het bedrag schriftelijk terug te vorderen.

    Was de ontvanger er mogelijkerwijs niet van op de hoogte dat de betaling die hij ontving onverschuldigd was? Dan moet u eerst een officiële ingebrekestelling sturen.

    Stap 3: Een betalingsregeling afspreken

    Als het om een relatief laag bedrag gaat, dan kunt u de werknemer verzoeken het bedrag terug te storten. U kunt er ook voor kiezen het teveel betaalde salaris te verrekenen met de volgende uitbetaling van het loon

    Gaat het om hogere bedragen? Uw werknemer moet altijd minimaal de beslagvrije voet overhouden om van te leven. Als het inkomen van de werknemer door de terugbetaling of verrekening onder de beslagvrije voet dreigt te komen, dan moet u een betalingsregeling afspreken met uw werknemer. De werknemer kan het teveel ontvangen salaris dan in termijnen terugbetalen.

    Stap 4: Een incassoprocedure starten

    Weigert de werknemer het teveel ontvangen bedrag terug te betalen? En is het niet mogelijk om het bedrag te verrekenen? Dan kunt u een incassobureau inschakelen. Het incassobureau stuurt uw debiteur aanmaningen en neemt contact met hem of haar op. Door de autoriteit die het incassobureau uitstraalt kiezen veel werknemers er vervolgens alsnog voor om direct te betalen. Gebeurt dat niet, dan leggen we uit dat we juridische stappen zullen ondernemen en dat het terug te betalen bedrag hierdoor alleen maar verder op zal lopen.

    Stap 5: Een gerechtelijke procedure

    Blijft betaling uit, dan vervolgen we het incassoproces met een gerechtelijke procedure. Hiervoor moeten we uw werknemer eerst een dagvaarding sturen. Hiermee wordt uw werknemer officieel opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. De gedaagde kan verweer voeren tegen de claim. Uiteindelijk wordt de zaak tijdens een zitting mondeling behandeld en zal de rechter uitspraak doen. 

    De rechter zal proberen vast te stellen of de werknemer heeft geweten dat hij te veel salaris ontving, hoe de fout is ontstaan waardoor er te veel loon is betaald, hoe vaak dit is voorgekomen en of bewezen kan worden dat er te veel is betaald. Een belangrijke vraag is of de werknemer in redelijkheid had kunnen vermoeden dat er te veel werd uitbetaald.

    Als de rechter bepaalt dat het teveel uitbetaalde bedrag moet worden terugbetaald, dan kan een deurwaarder met het vonnis beslag leggen bij de werknemer. In principe moet de verliezende partij ook de proceskosten van de winnende partij betalen.

    Gedurende de gerechtelijke procedure worden uw belangen behartigd door een van onze eigen juristen.

    Deurwaarder moet rekening houden met beslagvrije voet

    Loon terugbetalen na ontslag

    Na een ontslag of het einde van een dienstverband wordt er een eindafrekening gemaakt. Meestal heeft de werknemer hierbij nog geld tegoed van de werkgever, bijvoorbeeld door ongebruikte vakantiedagen en nog niet uitbetaald vakantiegeld. Soms komt het ook voor dat de werknemer geld moet terugbetalen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de werknemer een studie moet terugbetalen. Weigert de voormalig werknemer deze bedragen terug te betalen? Ook dan kan de werkgever een incassoprocedure starten.

    Verjaring teveel betaald loon terugvorderen

    Ook als u er als werkgever pas in een later stadium achter komt, dan kunt u het teveel betaalde bedrag terugvorderen. Voor onverschuldigde betalingen geldt namelijk een verjaringstermijn van 5 jaar. Dit betekent dat de schuldeiser binnen 5 jaar actie moet ondernemen om de vordering te innen. Als werkgever geldt daarbij nog steeds dat de vordering “redelijk en billijk” moet zijn.

    Teveel betaald loon terugvorderen?

    Heeft u als werkgever door een fout te veel salaris overgemaakt aan uw werknemer? En weigert deze werknemer het bedrag terug te betalen? Dan kunt u een incassoprocedure beginnen. Onze specialisten nemen contact op met uw werknemer en vorderen het bedrag namens u terug. Daarbij zorgen we voor een redelijke oplossing die zowel voor u als uw werknemer gunstig is. Weigert uw debiteur te betalen? Dan kunnen we een gerechtelijke procedure starten. 

    Draag uw vordering aan ons over of neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 070 – 762 0330.

    Juridisch advies?

    Vul uw gegevens in en plan uw gratis consult.

      Bent u een particulier of een onderneming?

      Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

      Onverschuldigd salaris terugvorderen

      FAQ: Veelgestelde vragen over teveel betaald loon terugvorderen

      No Cure No Pay Incasso

      Heeft uw klant die factuur nog steeds niet betaald? Blijf niet eeuwig wachten en schakel over op No Cure No Pay incasso!

      • Géén succes = géén kosten
      • 100% uitkering van de hoofdsom
      • 95% slagingspercentage

      Alstublieft,

      Uw download

      Voorbeeld ingebrekestelling

      Voorbeeld ingebrekestelling

      Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

      Download direct

        Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyvoorwaarden.

        Neem telefonisch of per mail contact op